Kriget om energin

Ja, vanligtvis är jag väldigt diplomatisk som ryttare, men idag blev det lite krigande under ridpasset.
Det som är svårt med Nelly är att hon är en sådan jättebäbis, vilket gör att jag automatiskt försöker göra det lätt för henne genom att dra det tunga lasset och jobbar häcken av mig för att kunna göra lite svårare övningar utan att ställa högre krav på henne. Men samtidigt är hon en ruskigt SMART jättebäbis... Ibland känns det som om det är hon som sitter på min rygg iförd solglasögon och smuttandes på en Havremargaria.
Hon liksom spelar lite på att jag är snäll också, och de gånger jag kommer på det blir jag lite... sur... Idag var en sågan gång.

Allt jag vill är att hon ska jobba i form, i alla (energiska) gångarter, längs fyrkantsspåret och på stora volter samt flytta sidvärts. Det är inte för mycket begärt, hon KAN det.
Men ändå måste jag pusha henne så mycket ibland att jag blir helt slut. Varken hon eller jag har så dålig kondition att det skulle behöva bli så jobbigt för mig.

Så idag har det blivit en hel del ponnysparkar (från mig), en hel de kosparkar (från Nelly), en del "MEN NELLY!" och tillslut så, efter 40 minuter, så blev det äntligen bra.
Hon kan ju så himla bra!
Men självgående är hon då verkligen inte - på banan.

Det är nästa svårighet i det här...
Vi har äntligen, efter flera veckor, fått höanalysen. Idag glömde jag det såklart i stallet, men direkt jag får hem den ska jag räkna på Nellys foder. Jag är ganska övertygad om att hon får tillräckligt av allt, men jag vill undersöka hur jag kan balansera upp det här med hennes energi. På uteritter är hon ju helt skogstokig, superpigg och laddad, men på banan så är det som om hon inte orkar efter 15-20 minuter. Hon blir aldrig speciellt svettig, så jag köper inte att hon bler för trött, i så fall är det att hon blir omotiverad... Men ja, det ska bli intressant att se hur energibalansen ser ut, och vad jag kan mixtra fram =)

Men, som ni kan se i inlägget under så har vi
OFTAST väldigt rpligt ihop ♥


Såhär roligt har vi ihop, haha!

Hon gör mig så glad!
Även när man är sjuk o olycklig så får hon mig glad o fnittrig!
Sen var jag bara tvungen att fortsätta filma när det tog tvärstopp.
Vilken tur att jag låter så sträng när jag säger till henne, haha ;)"Victory is mine" - HAHAHA!

Tävlingen i Susedalen

Jag hade tänkt att vänta med att skriva tills jag köpt någon bild från dagen, men fotografen verkar inte lägga upp dom (vem hon nu var, haha - folk säger olika!) så den får väl komma senare!Vi kom i alla fall till tävlingen i god tid.
Jag hade kommit till stallet och hittat att en av stallägarinnans hästar (som jag hade ansvar för dagen till ära) lyckats skada sitt öga under natten, så pass att det svullnat igen och upp och jag fick för mig att det inte fanns något öga kvar! Så det var bara att ringa o väcka ägaren, veterinärerna och ja - det blev lite kaos.

Tillslut kom vi ändå iväg, Nelly och jag, och jag överskattade hur lång tid det skulle ta att åka och var på plats en kvart innan första start. Det hade redan börjat blåsa ordentligt, så jag bad om att få ändra mina starter till 80+90 istället för 90-100 då jag inte ville vänta på stormen samt ville hem i tid tills veterinären skulle komma till den skadade hästen.
Liiite synd, eftersom jag gärna hade velat ha hoppa 100 innan årets slut, men det var så blåsigt o blött att jag tycker ändå jag gjorde ett klokt val.
Vi red fram lite för länge vilket resulterade i att hon blev lite loj. Väl inne på banan fanns det MASSOR att titta på, bladn annat en stor **** gran mitt i ridhuset, glitterfluffiga bommar, ljus o grejer - men Nellisan brydde sig inte om något! Nåja, hon hajjade till på glitterhindret som stod vid spegeln o glittrade jättemycket, men hon hoppade bara lite spänt. Näst sista hindret kom ur en helveteskurva där man skulle vända 180 grader genom en 12m volt, där tappade vi balansen och petade till bommen som föll. Mitt fel, jag stöttade henne inte som jag borde ha gjort.
MEN, det här är första gången hon river på tävling, så det är änså ok ;)
I 90cm var hon mer taggad, lite stressad, och även om sprången blev betydligt spändare än i första klassen, så var de också spänstigare och felfria = rosett till Nelly!

Detta betyder att hon varit felfri i alla sina 90cm!
Hon är mer än redo för 100, men vi tar det till våren ist ;)Speaking of våren
JESUS VA MYCKET TÄVLINGAR DE LÄGGER UT!
Tävlingsterminen är fullsmäckad och jag o Nelly kommer ha en handfull tävlingar att välja på VARJE helg, i alla fall fram till påsk vilket är det jag kollat på hittills - Shit va kul!
Va taggad man blir av att spana o planera!!!

Vi kommer nog åka ut åtminstonne varannan helg från veck 5 till påskhelgen!
Hade egentligen planerat att hoppa massor av 90+100, men känns det lika bra i början av året som nu så blir det nog inte så mycket mer 90cm skulle jag tro ;)

TJOOOOHOOOO!!!
Va KUL vi ska ha det!!!!


Hon kommer nog slå Rupert i rosetter ganska snabbt ;)

Hahahahahahavrepappan!


Havrepappan om ryttare och hästskötares dresscode, I love it! Huvudet på spiken, mitt i prick, ja alltså sådant där!

Hahaha!

Hon skämmer bort mig!

Förberedelsernas dag =)

IDAG SKA JAG:

*Oroa mig för morgondagens väder
(det ska blåsa vindbyar med ORKANSTYRKA!!!)
Vad gör man liksom? Det är så himla dumt att man inte kan styra vädret alltså... Jag är inte supersugen på att åka ut på motorvägen, även om det går överlägset snabbast. Jag får ta 'bakvägen'.

*Bestämma vad jag ska ha på mig
Jag vill så gärna ha min blingade kavaj på mig! Men om det sk vara orkan o regn o kallt så är kanske inte det en så bra idé. Det blir nog så att jag tar med den, men tar väl med något annat varmare alternativ också. Min svarta väst kanske?


*Bestämma vad Nelly ska ha på sig
Remontträns, Tolgasadel och Veredusskydden UTAN fårskinn eftersom det är framridning ute i storm, martingalen ska på också och vi rider med det vanliga tredelade bettet med fasta ringar. Oh, den röda svansrosetten får vi inte glömma heller, haha! Schabrak har jag ingen aning om, men det rosa kanske? Eller stilrent marinblått.


*Förbereda
- Rida, ute i skogen!
- Smörja sadel + träns + byta pannband
- Tvätta senskydden
- Tvätta hästen?
- Göra något med manen?
- Massa nytt spån i boxen så hon inte grisar ner sig
- Inte glömma nummerlappen, haha!
- Göra rent mina stövlar.

*Packa

I think they call it an epiphany

Ja idag hade jag något av en uppenbarelse under ridpasset.

Viktigt att veta innan jag börjar berätta:
  1. Jag har på senare tid insett att Nelly är en häst som arbetar lika bra med sin kropp oberoende på vart hon har sitt huvud. Självklart strävar jag efter att hon ska arbeta i form, men när man ser henne springa fritt eller longeras utan inspänningar så ser man lika mycket aktivitet, arbete och scoop genom kroppen även om hon har huvudet i vädret.
  2. Efter att vi skrittat en stund idag började det hagla helt galet mycket vilket gjorde Nelly stressad. Jag var först tänkt att ge upp ridpasset, men så övergick det i regn och det tyckte jag att vi kunde tåla. Till saken hör dock att det är ett hål i hängrännan till stallet (som följer ridbanans ena långsida) och det rann vatten ner på ett block/sockerbit som gjorde massa väsen av sig och som gjorde Nelly überspänd.


Eftersom Nelly var spänd och stressad och brallade ivägi kast och bockningar så fort hon fick chansen, så bestämde jag mig för att det här med form och på tygeln inte var prio ett. Istället fick hon trava runt runt runt på fyrkantsspåret så fort hon ville (under något kontrollerade former). Jag bara åkte med, inga ben alls och bara stöd på tyglarna. Hon tog stödet på tyglarna, men jag lät henne hålla en väldigt öppen form och så fick hon fokusera på det hon ville fokusera på (vilket inte direkt var någonting, haha).
När vi då travat runt i båda varven i några minuter så lät jag henne falla in i galopp, fortfarande öppen form och helt kravlöst. Det visade sig bli det bästa galopperabetet vi någonsin gjort.
Innan har jag fått jobba så himla mycket i galoppen, för att få den så energisk och spänstig som jag vill ha den och som jag vet att den kan vara. Jag har också jobbat jättemycket på att balansera upp henne i denna samlade galoppen där jag bett henne gå.
Men, när jag gav henne chansen att göra det själv idag... När jag inte erbjöd 200% stöd, när hon fick prova på att balansera upp sig själv, när galoppen fick vara kravlös och avslappnad istället som samlad och energisk - Då gick hon hur bra som helst!
Jag behövde bara hålla om med skänklarna, och använde inte sporrarna en endaste gång även om vi galopperade mer än vi någonsin gjort på banan innan.

Wow säger jag bara. Hon var så himla bra!
Nästan direkt sökte hon sig djupare ner och blev så lösgjord och fin, helt av sig själv!!!
Travarbetet som vi avslutade med var också super. Låg stadig form och vi kunde flytta sidverts HELA diagonalerna åt både hållen!

Jag är så himla glad!
Hon är så bra min Nellisan!
Och klok, tänk att hon kan själv!
Känns som om ridningen kommer bli mycket lättare framöver ;)

YEY!
Jag har en häst med muchos hög ridbarhet!


Hoppa högt kan hon också!
Tänk när hon lär sig vika in benen ordentligt...
Jag menar, hindret är ändå 90cm ;)

 

Älska denna daaaaag!!!

Wow vilken dag! Och klockan är bara 2!

Jag var dödstrött i morse men kom igång så fort idrottspsykarna (ja, vi kallas så....) var samlade och taggade inför tenta. Eftersom jag såg på töntigaste cheerleadingsfilmen någonsin igår fick jag igång tjejerna med några klssiska:
BE AGGRESSIVE!
B-E AGGRESSIVE!

Mycket omtyckt, haha!

Tentan gick riktigt bra, känner mig 100% säker på nästan allt, och efter exakt på minuten 2h var jag klar! Gick då och hämtade ut min förra godkända tenta och hade gjrot bättre ifrån mig än jag trodde =)

Så satte jag mig i bilen, satte på lite Jessie J, och sedan dess är allt en suddig dröm av julskyltning, hästtäcken och presenter.

Yes, I went bananans.

Åkte ut till hööks och fyndade inte mindre än 3 (!) täcken till Nelly. Nu kommer hon aldrig behöve något mer, haha! Förresten vill jag kasta lite skit på alla dom som alltid dissar hööks, jag själv har inte seciellt mycket grejer där ifrån och självklart är en lädergrimma för 99:- inte av samma kvalité som en för 1000:-. Men ha täckesrea - det kan dom!
Min förra häst hade ett vintertäcke från hööks som höll mycket bättre än hennes tex bucas vintertäcke, och nu har de tydligen gjort något som ser ut som en kopia av Rambo Supreme - det köpte jag!
Det känns slitstarkt och megatjockt, så det är jag jättenöjd med o det ska bli kul att prova! det har avtagbart foder också, vilket jag tycker är himla smidigt! Så köpte jag ett grymt fult grönt täcke med ponnysar på eftersom det var tjcokt o på 50% rea, haha + ett fleecetäcke eftersom det hon ärvt av min förra häst är alldeles för stort.

Så ut från hööks med mer än jag kunde bära ;)
Sen bar det inte till stan där jag köpte fina och roliga julklappar till La familia. Nu fattas det bara något enstaka! Skönt att vara i tid för en gångs skull =P

Sen åkte jag till MAXI o köpte en chokladbiskvie till mig och i foderbutiken köpte jag en stor säck morötter till Skruttungen ♥

I'M lOVING IT!
Min hjärna är en degklump!

Det finns inte så mycket att säga om idag.
Jag pluggar häcken av mig inför tentan i morgon och har inte ridit...


De få minuterna jag inte spenderat åt skolböckerna har jag funderat lite kring det här med vintervila för Nelly. Jag vill att hon ska få en månad, 4 veckor, helt fri från ridning. Helst helt fri från hantering... Hästarna går ju ute mycket i stora hagar i vårt stall, men hon kommer ändå få stå väligt många timmar på box under en så lång vila. Därför funderar jag på att släppa henne på lösdrigt i 2 av veckorna, så att hon får skrota runt o gå i flock o bara vara häst =)
Men, vi får se hur det blir med det!
Först ska vi ju tagga tävling till helgen!

Paket på posten!

Idag kom äntligen Nellys Professional's choice-skydd!
Ville ju egetnligen ha giraff-färgade, men de var slut överallt? Så, det fick överraskande nog bli vita! Hon såg ut som en riktig dressyrhäst när de kom på, haha!


Höhö, de ser lite knöliga ut eftersom jag inte spände dom, men jag tror att det här kan bli jättebra! De kommer användas VARJE DAG, som vardagsskydd. Senskydd åker på vid hoppning och tävling, men alltid annars kommer det bli dessa!


Nelly extrakollar så att det inte finns något mer spännande i lådan!

Nelly var väldigt intresserad av paketöppnandet och kontrollerade varje benskydd när jag plockade upp dom ur sin förpackning. Hon tyckte att det där med kardborre var himla spännande, så kom jag på att vi ju bara använt veredus-skydd innan, så det var kanske inte så konstigt att det var spännande med kardborre, haha!
Hur kul är det inte med en häst som blir såhär glad av att få nya grejer!? Haha!

Det hon fick var alltså en 4-pack med Professional's Choice Elite benskydd,
som hon fick eftersom det är vetenskapligt bevisat att dessa skydd fångar upp minst 26% av genomtrampets kraft och belastning på senorna. En av Nellys starkaste sidor är ju hennes gång, hon har en fantastiskt fin elastisk gång, men med på köpet kommer så påfrestande genomtramp och senskidegallor... Det hoppas jag att dessa skydd ska kunna hjälpa henne med =)

Svårt att tentaplugga med huvudvärk!

Alla modeller och analyser har gett mig huvudvärk!
Lätt det är att plugga när huvudet dunkar =(

Tentan är på fredag, och jag är gaaaanska säker på att förra tentan resulterade i att min första OMtenta ska skrivas, så jag VILL verkligen sätta den här! Allt måste in, och repetera, repetera, repetera!

Anyway så red jag Nellisan + fixade stallet nu på morgonen, så det blir maraton-plugg hela eftermiddagen, o i morgon då det även blir grupparbete på kvällen... Shit va mycket skola det blev helt plötsligt!

Mupptävling ;)

I like the way you move!

Idag blev det markarbete på banan, i hela 50 minuter =)
Det märktes på mig, men inte på Nelly - attans!


Hon var verkligen kalasfin i skritt och trav, drog bara tyglarna hur händerna på mig en gång och gick i en väldigt stadig fin form med otroligt påskjut och aktion genom hela kroppen. Men, med sådan gång förbrukas ju energin rätt fort, så jag insåg efter att tag att jag skulle behöva sporrar för att kunna galoppera ordentligt.
Så det var bara att sitta av och gå in o hämta!
Hon är fortfarande lite vinglig ibland (framförallt i skritt); på ena långsidan lutar hon sig nästan mot staketet medan hon på andra inte riktigt vill ut på spåret....

I alla fall, till galoppen!
Den.var.bara.så.fabulous!!!
Hon fattade så perfekt, både ifrån skritt o trav, och stannade kvar i formen heeela tiden! Hon får så himla häftig galopp när hon arbetar rätt; stoooor och ruuuund och fiiiin!

Sen blev hon trött.

Hon är som en flodhäst att rida när hon vet att vi är färdiga!
Vi galopperade rätt mycket, och gjorde fin-fina sidvertsrörelser i trav och provade att länga travstegen så mycket jag tordes (vilket var mycket!), och vi höll ju på i ca 50 minuter. Så jag förstår ju att hon blir trött, JAG blir trött, men ändå - jag måste driva heeeela tiden för att det inte ska bli ultrarapid-skritt....

MEN så kommer man in i stallet, både häst o ryttare gäspar.
Tror ni hon är svettig, ens vid sadelgjorden? Nej..!
Innan skyllde jag på att vi inte jobbade så hårt, men nu är alltså konditionen så bra? Gött!


Snyggingen!

Breakfast.Jag har aldrig varit en hejjare på det här med frukost.
Hade någon kunnat uppfinna någon slags shot man kunde ta som innehöll alla näringsvärden som en bra frukost, hade jag levt på sådana, utan tvekan.
Av den här anledningen byter jag frukost väldigt ofta. De flesta äter ju samma typ av frukost år ut och år in:
* Te och mackor
* Smoothie
* Yoghurt o müsli
* Flingor
* Gröt
osv.

Jag har gått igenom alla dessa, och känner mig nöjd till en början. Men efter någon vecka känns allt som om det sväller i munnen på mig, eller som om jag tuggar på frigolit. Bläh!

Just den här veckan har jag börjat äta Pågens Äntligen! eftersom de bröden är lättätna och innehåller mycket kostfibrer. Till har det blivit blåbärssoppa, dels för att det blivit kallare ute och då passar det, dels för att det är lite sötare och mer 'uppmintrande' än te som jag alltid annars dricker.
För extra energi har jag också börjat med Knorr vie shots, där de tryckt ner 2 morötter, ett äpple, någon jordgubbe och jag tror att det var banan i = mycket bra i litet format.
Tabletterna på det lilla fatet är:
De 2 brunsvarta = Ekologiskt omega 3, 6 o 9.
Det rosa = Multivitamin+mineraler för kvinnor
Det gröna = Ekologisk odlas växt som ska ge energi
Det vita = B-vitamin då jag vill se om jag får bättre naglar av det.

Det fungerar för mig just nu! ;)

Oh, I'm that good!

JAG HAR LYCKATS MED NÅGOT KANONBRA!
När vi läste om motivation och uppmuntran/belöning/positiv förstärkning i skolan blev jag inspirerad till att göra ett litet experiment..!

Nelly var ju så härligt oproblematisk ända tills för någon månad sedan då hornen växte ut, haha. Nu är hon ju så galet temperamentsfull ibland, och efter allt sadelprovande blev hon lite kinkig vid sadling. Jag själv + Equiterapeut + veterinär har ju kunnat utesluta att hon har ont, hon är bara känslig och lite sto-tjurig.

Sååå, kan tänkte: Hur kan vi göra sadling till något positivt?

Svar: POSITIV FÖRSTÄRKNING!

Så nu har jag i några veckor, varje gång sadel ska på, haft ett äpple med mig. Så hon får:
* en äppelbit när jag lägger på sadeln + att jag säger att hon är så himla duktig + klapp på halsen.
* en äppelbit när jag spänner fast sadelgjorden + berömmet
* en sista äppelbit när sadeln är på och allt är klart + berömmet + kli i pannan och mys!

RESULTAT: Inga sura miner vid sadling över huvud taget!
Nu blir hon istället glad när sadeln kommer fram!

SUCCÉ!!!

You can call me Einstein!Nu har Nellisan inte direkt något annat oönskat/negativt beteende vid hantering, man OM hon hade haft det är jag säker på att det är fungerat då också!
Jag tror att den bästa positiva förstärkningen man kan ge sin häst är mat/godis, de är ändå djur även om vi gärna förmänskligar dom ibland.
Jag vet att många tycker att det är dåligt att ge hästar godis och att de blir naffsiga och bitiga av det. Men jag anser att så länge man gör det på rätt sätt så är det vad som fungerar bäst helt enkelt!
Jag har ju till och med lekar med Nelly som går ut på att hon ska 'hitta godisen', som ibland är i mina händer eller fickor, vilket jag antar att många tycker är helfel av mig. Men grejen är den att Nelly BARA 'pillar' med mulen i fickor eller händer NÄR vi leker de här lekarna, och hon biter inte ens i ens händer om man försöker provocera fram det.
Hon är faktiskt jättedukgit på att 'hitta godisen' och liksom jag skrev pillar med överläppen som en tapir ungefär - dögulligt, och det kittlar som bara den, haha!


TAPIR
Jag kan inte bestämma mig för om den än supersöt eller superful, haha!

Tidigt stall, sen skola!

I morse gick jag upp tidigt (för mig) och satt på hästryggen klockan 8.00, så red jag och Nelly ut i ganska exakt 60min. Till en början var hon helt perfekt; lagom pigg, lagom busig som hon ändå får vara vid uteritter, avslappnad och frustade hela tiden. Vi hade nödbromsen (a.k.a jaktkandaret, a.k.a kimberwick) på, och thank god for that!

Första galoppen var hon fortfarande alldeles underbar vid! Den var stoooor och ruuuuund och jag kunde bara åka med. Döhärligt var det! Så tog vi en skrittpaus, och då knakar det till i skogen. Det kan ha varit ett rådjur eller något annat litet, but Nelly was not going to stick around to find out...
Så efter ett panikrace på kanske 100m fick jag tillbaka kontrollen, men Nelly tänkte inte lugna ner sig utan dansade omkring i passage och var jätteupprörd. Så när vi efter en stund kom till ett lämpligt ställe tänkte jag att det bästa kanske skulle var aatt låta henne galoppera av dig... Att jag aldrig lär mig!? Haha!

Jäääääääääklar va fort det gick!
Jag tog några halvhalter, och jag hade kontroll, men kände att hade jag väl låtit henne så kunde hon ju få springa. Konditionen är det då inget fel på; hon sprang tills vägen tog slut, bokstavligt talat, det är nog i alla fall 1500m. Lite flåsig var hon, men det gick snabbt över. Knäpphästen!

Så skrittade vi långt och länge hem, och så fick hon gå ut i hagen!


Såhär det det för det mesta ut på vägarna vi rider på!
Mysigt och höstigt!Kass mobilbild, men där nere är havelihavet!


Sen var det skönt att rulla i hagen!
Självklart på det enda jordiga stället i hagen ;)
Efter lunch var det dags för skola och föreläsning, idag om Ledarskap!
Spännande och kul!
Våra föreläsare är så himla sköna, de brukar alltid låta oss leka lite varje gång, haha! Denna gången skulle vi, några i en grupp, bygga en skapelse som skulle bli så hög som möjligt med bara pappersark och tejp som hjälp. Två stycken observerade vårt arbete och en i gruppen var 'lagledare'. Vi var helt crazy i början och skrek mest åt varanda och stressade som galningar, haha! Tillslut insåg vi att det inte funkade, och började jobba på riktigt. Alla bidrog med sina idéer och lagledaren peppade oss bra - så vi byggde ett torn på typ 1.30 vilket är det högsta någon grupp som den föreläsaren haft gjort! Mohahaha! Victory is mine! Eller ja, ours, haha!


De har börjat göra träden juliga i stan.
Jag är egentligen inte så mycket för julbelysning, men dessa tycker jag är fina!
¡Ay, caramba!

Sitter o tittar på direktsändningarna från Flyinge här, och kan inte låta bli att bli lite... chockad? Vad är det som händer? :S

Det måste vara för att det är söndag och alla hästarna gått stora klasser dagarna innan, för det är inte många det flyter på för felfritt. MÅNGA har haft problem att nå över oxrarna, en del har flygit av, en del gått omkull, en del nästan gått omkull, en del knäckt bommar... Det kan vara så att det var så länge sen jag såg på en Svensk elittävling att jag glömt att det är så mycket action även i vanliga fall - men jag är verkligen helt ställd =O

Fast egentligen...
Min egna uppfattning är att det verkar sitta hos ryttarna (distansbedömning och förmåga att utnyttja det lilla utrymme som finns och rida välplanerade svängar). Det är ju ganska (läs: väldigt) stor press och prestige i att kvala till scandinavium, så det kan ju förklara ungdomarnas missar...

Stor eloge till alla fina hästar som vi ändå har på de Svenska tävlingsbanorna! Jättekul att se!OBESERVERA ATT
detta bara var lite tankar som
väcktes medan jag kikade på
sändningarna. Jag säger absolut
inte att jag inte skulle ha flygit av eller
knäckt bommar, det här är väl beviset
på att det händer även dom bästa!
Lite läskigt var det allt att se på iaf...!

Det roligaste jag någonsin sett, hahaha!Jag kan inte sluta skratta!
Jag har nog sett klippet 12 gånger på raken nu, hahahahahahahahahaha!!!

Not enough!
HAHAHAHAHAHAHAHAHAAA!!!

Världens bästa Nelly!

RESULTAT:


Hon var bara så himla bääääst!!

Det blev lite hipp som happ när vi kom fram och vi fick skynda oss lite. Men jag fick i alla fall chans att visa henne på speglarna och vänja henne lite vid glasrutorna. Hon har ju lite svårt för det där med speglar... Och att man kunde SE allt som hände utanför var bara FÖR spännande (för er som inte har någon aning om vad jag talar om kan jag berätta att Halmstads ridhus har glasväggar + stora speglar). Nellisan har aldrig varit i ett ridhus med läktare heller, så det var lite otäckt!

Det blev som sagt snabbt våran tur och Nelly had einte varvat ner för fem öre. Hon var så spänd så spän! Men, så frot jag styrde henne mot första hindret var hon superfocuserad och hoppade HUS. Eftersom han var spänd överhoppade hon sig jättemycket, men annars k'ndes det riktigt bra, hon var väl framme för hjälperna och brydde sig inte om allt runt omkring =)
Nu i efterhand tycker jag att det var jättesynd att jag inte hann be någon filma 80cm, för det hade varit kul att jämföra då hon var totaaaalt annorlunda i 90cm!

I andra klassen var hon väldigt 'laidback' och tog det piano.
På filmen ser man dock att hon föröker komma igång med sina bakben, vilket jag tycker ser dögulligt ut, haha! Nelly har egentligen en fantastisk bakbensteknik som hon äntligen börjat använda, men när hindrena är såhär små så hinner hon aldrig 'avsluta', så bakbenen vecklas ut, men liksom bara ploppar över ändå eftersom hon redan hunnit landa med frambenen. Sötnöten!
Men ja, 90 kändes också bra fast på ett helt annat sätt! Det känns jättebra att hon taggade ner och att hon försöker med sia bakben, även om de inte riktigt hann med ibland!

Det ska bli så spännande nästa helg när vi debuterar 1m!!!!!Tagga tävling!

Eller, ja - Tagga Pay n Jump! Haha!

Det ska bli så himla rolig att åka iväg med Nelly och tävlingsträna!
Jag tror att det kommer gå jättebra!
Vi ska alltså hoppa 80 cm och 90 cm, och det lär vara en väldigt simpel bana. Jag hoppas lite på att det ska vara med en kombination dock... För vi har aldrig hoppat en kombination med två hinder på samma höjd, bara gymnastikövningar som ex 5½:an. Så det hade varit spännande att prova =)

Eftersom jag åker ensam, och eftersom jag antagligen kommer åka mest ensam på tävlingar så lär det inte bli så mycket filmat - supertråkigt verkligen! Jag hade så velat dokumentera Nellys utveckling på video! Men, nu är det som det är och det får bli bra ändå!

De sulle inte börja med storhästarna förrän vid 17.00 i eftermiddag, men grejen med träningstävlingar är ju att man inte har en aning om hur många som kommer, så jag antar att vi försöker vara där vid 17, om det inte skulle vara så många som rider!

Bjuder på en bild från vår första och hittills enda träningstävling, när Nelly hoppar banken i Kvibille:


14. Saker du gör vardagligen. I stallet eller annars.

Haha, jag börjar förstå varför folk tröttnar på listan vid det här laget. Frågorna börjar bli lite.... konstiga? Men fine, I shall finish!

Sååå... En vanlig dag då består av:

* Skola - Oftast föreläsningar på 2-4 timmar, men ibland har vi även labbar och praktiska övningar (= lek och bus på högskolenivå). De kommande veckorna kommer vi dessutom ha ett grupparbete som ska göras utöver det vanliga.
* Stallet/jobbet - Fixa med stallägarinnans hästar.
* Stallet/Nelly - Fixa allt med Nelly ♥
* Det dagliga degandet vid datorn - inte bara blogg + facebook utan jag underhåller mig med rätt mycket streamade serier!
* Äter, sover, går på toaletten osv, haha!

Fredagsmyyyyyyyys!Idag var jag alldeles för trött för att rida, jag vet inte riktigt vad det är med mig... Jag blir liksom vissen, och mår inte riktigt bra.
Men, eftersom det kommer bli så mycket nya intryck i morgon och det garanterat kommer gå åt mycket energi på tävlingsbanan så var det ändå bra för Nellisan att vila idag. Vi myste desto mer!
Hon är så himla smart!
Efter att vi ryktat, masserat o klippt manen (nu är den kort-kort o snygg-snygg) så satte jag mig ner i hennes hö och 'gömde' mina händer på olika ställen, i händerna höll jag en godisbit, och hon fattade snabbt vad hon skulle göra!
Jag gömde händerna i höt - hon grävde fram dom
i jackan - hon dök in med hela mulen, haha!
bakom mig - hon gick snällt runt
under mig - hon puttade omkull mig, haha!

Hon är så himla nyfiken och mysig när vi göra sådana här grejer! Älskade busunge!
Hon är verkligen sådär kramgo att man bara vill knugga in ansiktet mot hennes hals och snosa, och hon tycker att det är helt ok om man vill göra det =)


Dessa två var dagens experiment...
På Irland använde folk dom till hästarna när man ville att de skulle så still, och det fungerade verkligen! Så, Nelly är inkörd på dom och blir helt manisk, haha!
Nästa gång hovslagaren kommer så ska vi se om hon kanske vill stå som en ordetlig häst om jag mutar med lite melass-slicksten ;)

13. Min högsta dröm

Oj va svårt....
Det är ju så himla mycket man vill!

Men, för att få med så mycket som möjligt av vad det perfekta livet skulle vara för mig så kan jag ju börja med att jag skulle kunna jobba med hästar på heltid, ha min egna stora anläggning med massa härliga individer runt mig (både två och fyrbenta).

De typiska Kentucky-gårdarna är ju bara för fantastiska! Men jag hade inte velat bo i just Kentucky... England är mitt paradis, så det är där jag får smälla upp ett stall som det ovan, haha! Fast det hade gått bra med ett litet typiskt Engelskt naturstenstall också....
Angående mitt eget boende hade det gärna fått vara ett slott, haha! Helt ärligt! Jag kan verkligen se mig själv bli crazy förälskad i en greve och bo i hans slott, haha!

Så ja... En stor fin hästgård där jag kan jobba resten av livet och tillslut kämpa mig upp till fälttävlanseliten, och en ruskit rik man i tweedjacka och helst rött hår... Det är nog drömmen!


Nicholas Cages lagom stora slott hade inte suttit fel, haha!

Det finns som sagt humör i damen!

De senaste gångerna jag och Nelly tränat markarbete på banan så har jag haft goguen på + dubbla tyglar. Detta eftersom vi börjat galoppera mer och den ger henne extra stöd, och eftersom den hjälper mig hålla kvar henne i 'ramen' även i galoppen där hon innan tryckt upp nacken och spänt sig eftersom hon tycker att det är svårt.

Idag tyckte jag att det var dags att ta av den för att checka hur mycket hon faktiskt är framme för MINA hjälper. Vi red med novabettet, och hon blir lite kaxig på det faktiskt! Vi får nog gå tillbaka till mässingbettet tills hon orkar bära upp sig själv mer, för med novabettet blir det lite för lätt för henne att dra tyglarna ur händerna på mig á la russ-style.
Så ja, hon var lite kaxig eller 'bold' i början, så fort jag mjuknade för att stämma av så drog hon upp nacken och sprang iväg. När jag då tog en förhållning för att få tillbaka henne drog hon tyglarna ur händerna på mig! Någon gång sparkade jag då till henne, och fine - jag bad om det, men jisses vad hon kan sparka bakut alltså, haha!

Tillslut hittade vi ändå harmonin i ridningen.
Mycket överångar
Fin-fina sidvärtsrörelser
Öka/minska volter

Galoppfattningarna vad GULD idag!
Perfekta - FRÅN SKRITT!!!
Samlad och fin galopp, och även om hon spände sig lite innan hon hittat voltspåret och rytmen så mjuknade hon snabbt och gick i en jättefin lösgjord form och stora fina språng utan att byta en enda gång! =)
Den typen av galopp man känner att man skulle kunna hoppa 1.60 med ♥

♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦

På lördag åker vi till Halmstad istället för till Varberg, och hoppar 80 + 90cm!


Fina remontnosgrimmor?

Det är helt omöjligt att hitta!!!
Nu innan alla börjar gorma "Dyóns!" så nej, jag är faktiskt inte stormförtjust i att det är TRE spännen på EN nosgrimman, det är faktiskt lite konstigt... Så, jag har tagit steget över to the dark side....
A.K.A Tengil-land!
A.K.A Karmanjaka
A.K.A Island


Nelly fungerar inte alls med Aachenträns, och visst, i framtiden kanske jag inte tänker ge henne något val, men nu när hon knappt är styrbar så vill jag att hon i alla fall ska vara tillfreds med huvudlaget. Så, jag får trotsa den mest fundamentala stil-regeln inom ridsporten och ha remontnosgrimma till hennes långa fullblodshuvud!
10 ave Maria för mig, men det får det vara värt!

Men åter då till grejen: Hennes 50kr nosgrimma håller på att lossna i sömmarna (big surprise!) och jag hittar inga fina... Men det finns en hel del koola islands-träns (Yes, I said it!)...
De har ju inte lika bred anläggningsyta för tryckfördelning som 'vanliga' remontnosgrimmor, men eftersom Nelly inte är en gapande häst som man snörper ihop munnen på så tror jag att det är lugnt. Frågan är om det är lite fränt, eller om det bara är konstigt. Eller om folk bryr sig över huvud taget, haha!Jag tycker nog att det är lite fint ändå.
Inget bling, inget krams... Bara en fläta på näsan!


Dagen

Usch, jag har slappat alldeles för mycket idag!
Men, nu har jag i alla fall varit i stallet och fixat allt. Nelly ska vila idag, men åkler nog dit senare och borstar o pysslar lite med henne.
NU ska jag till gymmet och träna, undrar just hur mycket jag tappat efter sjukuppehållet...
SEN åker jag nog o kikar på träningarna för Peter Eriksson på Mickedala!

12. Min favorit ridsportgren

Det har ju alltid varit hoppning för mig. Från det allra första språnget på Prinsen så var jag fast! Även om jag inte tävlat speciellt mycket i Sverige tidigare så gick all min ridning ut på att det var hoppning som gällde. Men på ett sätt har jag aldrig riktigt tyckt att jag passat in på hopptävlingarna... Jag kan inte gå in på detaljer eftersom jag ändå har så pass många bloggläsare, men även om det inte var viktigt för mig att vinna (det har alltid bara varit på en få-rutin-nivå) så tyckte jag aldrig att de som faktiskt förtjänade att vinna vann.

Jag ville vara på en tävling där tilliten mellan häst och ryttare är en av de faktorer som avgör framgång. Där modet hos häst och ryttare är vitalt och där mångsidighet och hårt arbete verkligen belönas. För mig är fälttävlan det ultimata testet av ett ekipage. Självklart går det, som inom alla ridsportens grenar, att 'fuska' och/eller köpa sig framgång, men jag finner det betydligt svårare, och av min erfarenhet att dömma inte alls lika vanligt förekommande.
Det är den tuffaste ridsportsgrenen.
Det är livsfarligt.
Det är SÅ värt det!
Åh!
Det ska bli så himla häftigt att debutera med Nellisan till våren!
Vi ska åka på varenda tävling vi har möjlighet till!!!


Har ju färgat håret!Modigt! Kastanj! Glansigt! Fint!

Till våren blir det blont igen =P

11. En låt om påminner om en häst du älskar

Eftersom jag bestämt mig för att inte skriva om Kenny i bloggen så blir det en låt som påminner mig om Nellisan, jag börjar nog älska henne... kanske ;)

Så, förutom Benny Hill, haha:Jag kommer aldrig riktigt förstå mig på Lady Gaga - men å andra sidan, vem kommer det, haha?
Men, den här låten kommer nog alltid få mig att tänka på Nelly. Den spelades JÄMT på radion när vi åkta för att provrida hästar på Irland... Och sen känns den lite passande också eftersom alla (framförallt chefen) var så himla oroliga när jag berättade att jag på helt egen hand köpt en 4 årig jakthäst som jag hittat vid ett litet privatstall i Fermoy, och när hon väl kom så tog de sig för pannan och försökte dölja för den lyriska svenskan att de tyckte hästen såg ut som en övervuxen åsna, haha!
Men, så sa jag åt dom att vänta med att dömma tills jag i alla fall släpper henne i hagen. Så skrittade Nelly sin skritt, travade sin trav, galopperade sin galopp och visade upp sin spänst - och efter det fick jag bara gratulationer!

Haha, jag bara ler nu när jag tänker på det!
Chefen var övertygad om att jag blivit lurad och hade sådan ångest, haha!

Skulle ha kommit upp i morse ;)

Ännu en sne film, haha!
Jag lovar att hålla på rätt håll nästa gång!

10. 5 saker du inte visste om mig

  1. Jag har slutat äta fläsk och nötkött. Det har gått lite över tre månader nu då jag 'bara' ätit F: fågel, fisk o får. Jag gör det av etiska skäl, eftersom jag tycker det är HEMSKT hur grisarna o kossorna behandlas inför slakt... Kycklingarna har det i och för sig kanske ännu värre, men jag känner inte samma etiska skyldighet till dom då jag är lite rädd för fåglar, dock äter jag bara svenskt och helst ekologiskt - så det är betydligt bättre! För fisken gäller samma sak, det är främst lax jag äter - så det är ju ok. Skulle aldrig falla mig in att äta tonfisk även om den är delfinmärkt, skulle aldrig ta den risken! Får har det ju så himla mycket bättre än grisarna o korna, så därför kan jag äta får med gott samvete. Jag förstår egentligen inte varför, men fåren får ju gå i sina stora hagar och lulla runt och vara djur - men inte de andra 'bondgårdsdjuren'?
  2. Inte en dag går utan att jag försöker komma på ett sätt att kunna jobba med hästar i framtiden. Och bli rik på det! Pengar ÄR väldigt viktigt för mig, jag tror att det är för att jag aldrg varit kär så det alternativet finns inte, haha.

  3. Jag har verkligen inga gröna fingrar. Mamma lämnar alltid massa blommor här hos mig, och de är alltid döda eller utbytta mot andra likadana när hon kommer igen. Jag förstår verkligen inte vad jag gör för fel!?    Jag kommer inte på mer nu, men jag gjorde ju en sådan här lista med 10 andra grejer för ett tag sen!

Woho - höjdrekord, haha!

Ja, eller vad man ska kalla det!
Jag o Nellisan hoppade i alla fall 1.10 för första gången idag =)

Självklart kom vi inte perfekt på, utan i en galen sekund bad jag henne gå av stort, och HIMMEL vad hon hoppade! Min tro på henne har fått en riktigt nytändning och just nu tror jag verkligen att hon kommer ta världen med storm om några år!
Det har hänt ganska mycket med hennes inställning till hinder och banhoppning också. I och med att galoppen stärkts så är första halvan av sprången mycket bättre och stadigare (= hon river inte, inte en enda gång idag!) och i och med att hon fått mycket bättre allmän framåtbjudning så stannar hon inte av i landningen utan fortsätter framåt = halleluja efetrsom jag slipper åka av, haha!

Fina Nellisan!Dagens övning bestod av en oxer på medellinjen.
Det betyder att vi var tvungna att göra en halv 12m volt när vi vände upp mot hindret, och det var förvånandsvärt enkelt!
Först hade jag en bom två galoppsprång före och efter, men de plockade jag bort sen för att testa vår avståndsbedömning. I början var hindret en 'swedish oxer', sen en parallell och tillslut ett stigsprång. Mest för att prova på lite olika =)

9. Någon du skulle vilja byta liv med en dag. Varför?

Av de bloggar jag läst som gjort den här listan har 100% valt en ryttare, och då i de allra flesta fall Rolf-Göran. Sure, det hade inte varit helt fel att byta liv med någon av the big shots för en dag - men det är inte någon av dom jag valt i första hand..!
Det hade nog varit antingen:


The fabulous Christina Aguilera
Hon är fantastiskt vacker, har den enligt mig perfekta kroppen och sjungen som en gudinna! Gud vad kul jag skulle ha om jag kunde sjunga som hon... Wow! Att även kunna bära upp en klänning som hon ihop med svallande hollywood-lockar och rödare än rödast läppar hade verkligen varit en upplevelse!

ELLER


Whoever Josh Lucas loves, haha!

8. Min största rädsla inom ridsportenJag har egentligen aldrig varit direkt rädd för att ramla av,
men ju mer erfarenhet jag får, desto mer medveten blir jag om hur illa det faktiskt går för en del ekipage. Min största rädsla inom ridsporten just nu är att jag och Nelly skulle gå omkull ute på terrängbanan så illa att vi efter det aldrig ses mer.
Men det kommer jag aldrig låta hända.

Damn you Nelly!!!

Idag var det inte kul att rida, någonstans.

Planen var att rida, i det fina vädret, till en hage som har lite stockar o en mur som man kan hoppa! Men, vi kom aldrig så långt. Hon var pigg, som vanligt nu för tiden, och bara vägrade lyssna på mig! Hon bara taktade och slängde dramatiskt med huvudet och galopperade på stället hela tiden, och så fort jag lät henne trava eller galoppera drog hon iväg i världens fart!
så tillslut kom jag fram till att om jag skulle kunna hoppa några stockar idag behövde hon få springa av sig på ett fält.
Det.skulle.jag.aldrig.gjort.
I vanliga fall om Nelly bockar så gör hon det 1-2 gånger och fortsätter sen galoppera på. Idag drog hon iväg direkt när jag gav henne galoppskänkeln, och hon slutade inte! Vi for omkring över hela det gigantiska fältet som om Benny Hill spelades på repeat i henne huvud!!!

* Bockparader
* Bakutsprång á la Nelly - vilket innebär att hon står HELT lodrätt på frambenen...
* Tvärnitar- Nej, inte slidestop när hästen sätter sig på baken utan verkligen TVÄRNIT på frambenen så att hon lättade bak och gled fram på framhovarna.
* 180 graders helomvändningar
* Rivstarter
* Hoppa jämnfota
* Hoppa jämnfota o sparka med alla ben samtidigt

Ja, det finns liksom inget slut, hon gick igenom HELA REGISTRET!!!
Vad gjorde då jag medan Nelly exploderade Benny Hill-style?
Jo, jag klamrade mig fast för kung och fosterland. Jag hängde på halsen, satt bakom sadeln, befann mig 1m i luften över sadeln.
Vid ett tillfälle lyckades hon piska mig i ansiktet med svansen, jag vet fortfarande inte hur det gick till....

Jag fattar fortfarande inte hur jag höll mig kvar, det var så himla nära säkert 20 gånger att jag åkte. Jag blev verkligen rädd några gånger, för när hon är på det humöret så kommer hon inte direkt stanna kvar hos mig om jag flyger av, och jag skulle få sådan panik om hon kom lös! Hon måste ha hållit på i flera minuter, för jag hann börja gråta, sluta gråta och istället börja skrika och förbanna henne...

Tillslut tog hon i alla fall ett jättehopp över buskarna från fältet upp på vägen, var nära att landa i taggtråden på andra sidan och började galoppera längs grusvägen hemåt. DÅ lyckades jag få stop på henne!
Så tog jag 10 sekunder åt att hämta mig, 10 sekunder åt att berätta för henne vilken kossa hon är, och sen jävlar fick hon galoppera hela skäpparp-rundan (tar ca 8 minuter).
JAG VET att hon inte gjorde det för att vara dum, hon var bara busig - men man FÅR inte vara så busig att man inte slutar, då blir det farlig och matte blir rädd. Nu har vi förhoppningsvis blivit av med lite överskottsenergi, men det blir dog en vända på banan först vid nästa uteritt...
Och då ska säkerhetsvästen på och antagligen jaktkandaret också!
Jag kommer kunna skratta åt det här, speciellt när jag ser det hela spelas upp framför mig till Benny Hill, men just nu är jag fortfarade lite upprörd...

7. En sak som aldrig får hända

Det finns massor av saker som aldrig får hända, men,
jag ser det som en del i min personliga utveckling att inte oroa mig för det!


Istället oroar jag mig för viktigare saker, som exempelvis om jag faktiskt kommer våga färga håret? Provade nyss att mixtra med lite kändisfrisyrer, och jag ser verkligen HELT annorlunda ut när jag bara byter hårfärg...! JAG känner inte ens igen mig! Men, jag tror att det hade varit en nyttig erfarenhet, haha!
Eller vad säger ni?Haha, det var lite spännnade ändå X)

Gårdagens ridpass

Igår red jag Nelly på banan, det kändes väldigt länge sen!

Hon är helt crazy pigg just nu, med tanke på 11-dagars-vilan, equiterapeut-vilan och vaccinations-vilan så är kanske inte det så konstigt...
De där med att skritta tycker Nelly är väldigt överskattat, medan jag tycker att det är väldigt underskattat, så vi började med en liten dispyt om det, haha! Tillslut gick Nellisan med på att skritt på korta tyglar samtidigt som man tränade sidförande hjälper var helt ok - och då skrittade hon på jättebra!
Hon blir ju lite 'sladdrig' ibland, alltså när hon vet vad hon ska göra (om vi t ex flyttat undan för innerskänkeln från trekvartslinjerna ut till spåret) så skyndar hon ibland iväg med framdelen och glömmer bakbenen. Nu börjar hon dock bli så med på hjälperna att jag kan fånga upp henne i dom lägena och be henne: 'gör om gör rätt' =)

Så fortsatte vi passet med att varva övergångar trav/skritt, skritt/trav (hon gör dom så himla bra nu, 100% bärighet och framåtbjudning!!!) med att flytta några (10 eller så) travsteg sidvärts på diagonalerna eller från/till spåret.
I galoppen var jag helt lyrisk!!!
Efter equiterapeutens magi känns högergaloppen äntligen lika stadig o fin som vänster! Wow, vilket tryck det blir och vilket scoop hon har, fina fina Nelly!
Nu när högergaloppen var helt problemfri, inte ett endaste byte eller obalans, så kunde vi koncentrera oss på ett problem vi har med vänstergaloppen, nämligen detta:

Jag brukar dela in volter i 4 delar, och för oss i vänstergaloppen är det den sista fjärdedelen, från öppna delen tillbaka till väggen/spåret så skjuter hon ut ytterbogen och försvinner iväg så pass att när jag väl korrigerar det så blir det till en hörnpassering istället. Det är faktiskt lite frustrerande, eftersom det så tydligt sitter i huvudet på mig och i mina hjälper!
Men, det blir bättre och bättre - det handlar om att jag måste bli kvickare i parreringen och vända flera gånger iställer för att bli fast i innerhanden.
Det är vår (min!) främsta läxa just nu!

Annars är övergångarna till trav och galoppfattningarna 1000 gånger bättre nu! Hon degar inte ihop utan har bra påskjut hela tiden, så det känns jättebra!


Over and out!

Nio bilder från fotoshooten!

FOTOGRAF: LISA HÄRDNE
Så gick vi upp i skogen och magin kom....


Världens finaste häst

6. Beskriv dig själv med tre meningar

Jag är en kameliont, grymt anpassningsbar i olika situationer och umgängen.
Jag söker ständigt utmaningar och har ett starkt behov av att göra (och lyckas med) det som andra anser omöjligt.
Jag är anmärkningsvärt intelligent, men väldigt bra på att dölja det om jag vill.


En bild från någonstans, vid något tillfälle på Falsterbo i somras, haha!

Ny pay n jump!

UPPDATERAD TÄVLINGSPLANERING!

Lördag den 19 november

Pay n jump - Himledalens Ridklubb
80 + 90

Söndagen den 27 november
Lokal - Susedalens kör och ridklubb
90 + 100


Dessa är alltså SPIKADE, jag blir galen om något händer nu ;)


Fotoshoot med Lisa Härdne

Min syster, mästerfotografen, har haft fotoshoot med mig och Nellisan idag!
Helst hade vi ju velat vara på stranden, men det var så mörkt, tråkigt väder att vi provade skogen istället. Det blev massor av fina bilder, och ännu fler helt vanisinnigt fula, haha!
Vi får väl se om det kanske blir ett inlägg med Failbilder så småning om ;)

Här kommer i alla fall ett smakprov,
oredigerat efetrsom jag inte vågar göra så mycket medan min syster fortfarande är här och kan skälla på mig, haha!

5. Min klädstil, både inom och utanför hästvärlden

INOM HÄSTVÄRLDEN
Jag vill vara noggrannare än jag är, kan man väl säga!
Jag känner mig lite obekväm om det jag har på mig inte matchar, men efter att ha jobbat i ett stall så går det ur en ganska snabbt ;)
Alla mina hästkläder går dock i samma toner, mycket brunt och marinblått med några få undantag som ändå passar bra med de grundfärgerna. Jag tycker att det är dödens fult med strumpor som inte är knälånga till ridbyxor, och stora flyffiga bomberjackor tycker jag inte heller om. Det ska sitta slimmat och bra, men såklart vara bekvämt.
Jag är rätt lättpåverkad vad det gäller ridmode, så jag gillar Kingslands stil, även om jag tycker det är synd att de inte har så bra kvalité längre. Pikeurs ridbyxor tycker jag om, men blir galen på att alla deras hackor och tröjor är korta i modellerna (det blir så fult om ridbyxorna inte är überhöga i midjan). Equiline har jag alltid gillat, de får mig att känna mig smal, haha! Animo har börjat växa allt mer i mina ögon, kalassnygga grejer som hade skurit sig alldeles lagom till mina klassiska garderob!


UTANFÖR HÄSTVÄRLDEN
Jag älskar allt som är Preppy och Leighton Meester's karaktär Blair i GG är min gud!
Jag har alltid gillat idéen med skoluniformer och tjatade hål i huvudet på min mamma när jag var yngre om att jag ville flytta till England o gå i skola där. Nu när jag går till skolan och oftast om jag har ärenden på stan är det klackar som gäller; stövlar eller väl valda pumps. Kappor äger jag tillräckligt många för att bada i, och det snyggaste jag vet just nu är en knappt knälång kappa, snygga knästrumpor och pumps till en kort kjol (gärna rutig) till en stickad tröja eller skjorta + pullover/väst.
Lockigt hår på det också, sen känner jag mig som hemma!


Jag har faktiskt en liknande klänning som jag köpte på Irland!
Fiiint serru!

Nu ska jag bara bli lika snygg o smal som henne också ;)


4. Det här är jag bra på

Ha!
Det här är nog den roligaste punkten på listan - egopunkten!

Det jag får mest beröm för är:
- Min generella ryttarkänsla
- Min ödmjukhet
- Mitt tålamod
- Min känsla för rytm
- Min förmåga att anpassa mig till olika hästar
- Mitt tillvägagångssätt när jag utbildar unga hästar
- Min hoppsits
- Mitt mjuka ridsätt
- Min förmåga att ta instruktioner och ta till mig kritik

Det faktum att jag fått höra det här ganska ofta (och blivit så smickrad!) så har jag fått gott självförtroende på de ovanstående punkter. Jag vågar lita mycket på min känsla, jag känner mig duktig med unghästar och tycker att jag får en fin kontakt med de flesta hästar. En del av berömet jag fått kommer från stora ryttare/tränare som jag har som förebilder och/eller ser upp till, och då värmer det extra mycket - såklart!

Något annat som kan räknas till det som jag är bra på är min hästkunskap. Jag har ju faktiskt läst 3 år häst/ridsport på gymnasiet, med allt ifrån riding och teoretisk 'ridning' till anatomi, sjukdomar, foderlära osv. Det har jag verkligen haft användning för både i mitt jobb med hästar och med den dagliga hanteringen av mina egna!Jag var tydligen riktigt bra på att vara Santa's Elf också, haha!
Nu när jag var på Irland berättade John att killarna i verkstaden bredvid hans veterinärklinik hade frågat om den snygga blonda 'elfen' skulle vara på Annaharvet vid Jul i år igen, haha!
Vadå dold talang??
(Jag förlåter ALDRIG chefen för att han tvingade mig till det!)

I'm lovin' it

Köpte en lite sen födelsedagspresent till mig idag!
Ett matchat set från Eskadron, blyertsgrått med 1 silver och 1 röd passpoal.
Röda lindor till det här, och rätt kläder på mig sen lär vi se ut som ett riktigt dresyrekipade!
Schabraket är i dressyrmodell, o vi kommer ju inte bli riktiga dressyrare förrän nästa år, men nu är vi förberedda i alla fall, haha (O det funkar ju faktiskt till hoppsadel också...)!
Ridtäcket är i vattentät softshell med fleecefoder!
FIIIINT!


Jag tror att det kommer bli kalas-snyggt på min grålle!


Kan ju också passa på att visa upp min roliga födelsedagspresent från min syster! Hon är lite crazy, o tyckte att jag o Nelly skulle ha en Themesong när vi rider terräng =)
Hon valde "Don't stop me now" med Queen, så på schabraket står det "Don't stop me now" på ena sidan och "I'm having such a good time" på andra sidan =)
Jätterolig idé tycker jag, o verkligen en passande låt - jag ska ju göra en supersonic woman of her, haha!
När vi ändå är inne på paket så kan jag ju berätta att jag äntligen tagit tummen ur och beställt hem dessa till Nellisan:

Det tror jag kommer bli jättebra, bye bye senskidegallor!Och sist, och minst:
Till mina kära släktingar som läser min blogg och som tror att jag blivit en shopaholic i behov av hjälp:


Shopping gör mig lycklig och glad, och jag kommer aldrig sluta!

MOHAHAHAHAHAHAAA!!!

Veterinärbesöket!Nelly har skött sig jättebra!
Fina lilla hästen!
Nu blir det skritt och lugnt i någon dag, och vi får hoppas att hon kan nöja sig med det. Hon är så pigg o glad just nu och VILL verkligen bli riden och träna! Det är kul =)

3. Det här behöver jag träna mer på

Det här skrev jag ju om i mitt "Inför Målsättning 2012"-inlägg.

Det handlar alltså om min sits och min fysik.

Min handställning är redan bättre, och blicken är jag mer medveten om så den kommer nog sakta men säkert bli bättre den med. =)
Fysträningen har jag fått ta pause med eftersom jag varit sjuk och vaknar fortfarande med feber, men snart kan jag nog komma igång igen. Det har redan hänt en del med min kropp, vilket jag gillar! Så nu är det främst konditionen som ska trimmas.

Något nytt jag hittat som jag behöver träna upp är min Nelly-hoppsits.
Jag har alltid fått massa cred för min hoppsits, att den är precis rätt tajmad och att hästen aldrig blir störd. Men med Nelly hamnar jag gärna lite före henne i språnget... Det ÄR för att jag fått en hjärnspärr efter alla gånger hon hoppat superstort och skjutit mig ur sadeln, så nu är jag helt enkelt rather safe then sorry - men det håller ju inte i längden nu när hon inte överhoppar sig längre. Så DET är väl det viktigaste just nu!
Det betyder egentligen bara att vi helt enkelt måste hoppa mer, och det hade vi ju tänkte ändå ;)


'Idolen' Jos är en av FÅ elitryttare som jag tycker har bra sits över hindren, framförallt eftersom hans underskänklar inte flyger bak, utan han har ett bra tramp i stigbyglarna och perfekt balans på rätt sätt utan att knipa med knäna!

All work and No play

Fick just ett mail av Laholmsortens RF och de ställer in sina träningstävlingar pga att anläggningen är stängd pga kvarka och de tror inte den kommer hävas innan jul.

Well, that SUCKS!

Det innebär att det bara finns en lokal hopptävling som vi kan rida...
Aj, aj... Jag hade så gära velat rida några fler innan årets slut....

Drömjobbet

Wow...

Att kolla på jobb när man ska plugga är lika farligt som att kolla på hästannonser när man inte ska köpa häst! Jag råkade bara kolla igenom vad det fanns för jobb på Fälttävlansanläggningar i England, och det fanns ett jobb som är to die for! PERFEKT för mig!
Hade det varit till sommaren hade jag nog nappat faktiskt...

Det handlar om ett jobb, på en lagom stor anläggning som ligger mitt i England hos en internationell ryttare som tävlingar 'varje helg', BE och FEI. Man skulle bo i en tre-sovrumslägenhet tillsammans med 2 andra grooms, ta hand om både tävlingshästarna och inackorderade hästar samt följa med på tävling.
De var väldigt noga med VEM som får komma, och det viktigaste var att man hade med sig en egen häst som man hade ambitioner och mål med som de hoppades kunna hjälpa en uppnå!!!

JAG VILL!!!!


Det hade verkligen varit perfekt för mig i min satsning med Nelly,
att komma o vara någons protogé!Hickstead död

Slängde mig i soffan när jag kom hem för att titta på sammandraget från världscuphoppningen i Verona... Nu sitter jag bara o gapar...

Sånt här händer bara inte...

http://tidningenridsport.se/Article.aspx?m=45207&a=1163496Systeryster!

Min sis planerar att komma o hälsa på mig!
Yey!


Det är antagligen mer för att träffa Gekås än för att träffa mig, men ändå - Yey!

Eftersom hon är mästerfotograf och eftersom Vädergudarna älskar mig så kan det betyda fin-fina bilder på mig och Nelly, kanske på stranden? - Yey!

Hon har också nämnt att jag kan få låna hennes gamla Nikon D50 (tror jag att det är?) ett tag, då hon investerat i en finfin D90 - Yey!

Höhö, bara för att hon la ut den här bilden på sig själv på Facebook igår så måste jag använda den!


Höhöhöhöhö......höhö..... X)
Höhö!

2. När och varför jag började rida

Ok, ska jag vara helt ärlig?

När? Så sent som när jag var 12 år.
Varför? Mamma tvingade mig.

Det har alltid funnits hästar omkring mig; Mamma red som ung, min moster och alla hennes hästar och min syster började rida som liten pytt. Men, jag var en riktigt liten prinsessa när jag var liten och tyckte att hästar var fina att se på, men hemskt stora på nära håll. Dessutom var jag alldeles för upptagen med alla mina små pojkvänner, kompisar och allt som var rosa, haha!
Men, jag ville verkligen ha en hobby. Så jag provade ALLT prinsessigt jag kunde komma på: Balett, Jazzdans, Konståkning, målarskola osv (detta mellan kanske 6-11 års ålder).
Tillslut en augustidag det år jag skulle fylla 12 bestäme mamma och hennes väninna att jag och väninnans dotter skulle åka och prova lyckan på en nystartad "Shettis-ridskola". Jag var helt på idén ända tills vi satt i bilen då jag bönade och bad för mitt liv hela vägen dit, haha!
Väl framme vägrade jag gå ut och var helt säker på att jag skulle så ihjäl mig. Men, så såg jag en svart liten ponny i en hage genom bildörrens fönster, blev nyfiken, och pallrade mig ut.

Efter 2 minuter med Prinsen ville jag rida.
Efter 5 minuter på Prinsens rygg ville jag inte ha någon ledare längre.
Efter 10 minuter ville jag galoppera.


Min tredje gång på ridskolan hoppade jag för första gången, och sen var jag fast.Jag tror att det på ett vis var bra att jag började förhållandevis sent med ridningen, i och med att jag hade bra egen balans och kroppskontroll (vilket man inte har om man börjar som 6-åring), eftersom jag snabbt tyckte att det var så kul och visade en viss fallenhet för det hela lärde jag mig väldigt fort!

Jag red aldrig i samma grupp mer än 2 gånger eftersom jag snabbt avancerade förbi de andra. Jag var totalt orädd och nog lite galen, ramalde av hela tiden men det var bara upp igen och fortsätta ;)
Jag var ganska kort fortfarande när jag var 12 år, men när sommaren kom det året jag skulle bli 13 var det med stor sorg jag insåg att Prinsen var för lite för mig...

Då fixade istället min fantastiska familj så att jag fick en sommar med Fighter.

Fighter var en B-ponny som lånades av den "riktiga" ridskolan (som bara hade 'stora' ponnys).
Jag hade lite problem med fighter i början, han var väldigt vild och busig jämfört med snällaste Prinsen, och jag tyckte att det gick så fort med hans jättegångarter, haha!
Jag kunde inte sitta ner i galoppen på en så stor ponny utan studsade mest runt där uppe!

Men,
eftersom jag fick ha honom i hela två månader, på min mosters anläggning, så fick vi massor av hjälp. ALLA ville hjälpa till med den lilla B-ponnyn (där fanns bara stora tävlingshästar) så vi fick alltid lektioner av hästskötare eller tränare. Jag var livrädd för dressyrtränaren minns jag, som ironiskt nog är samma Danne som jag rider för nu, så det var hans hästskötare som fick hjälpa oss mest.
Efter de två månaderna hade jag förstått vad det här med hästens form och 'på tygeln' innebar (även om jag tyckte att det var bra krångligt), jag kunde använda mina skänklar till mer än framåtdrivning = jag kunde rida skänkelvikningar, jag och Fighter hade hoppat en bana på 80cm inkl bank och pulvermangrav och jag hade lärt mig massor av ansvar!Sen red jag flera år på den "riktiga" ridskolan innan vi köpte Kenny o jag flyttade ner till Halmstad för att gå på gymnasium och här är jag ju kvar fortfarande ;)

Mötet med Equiterapeuten

Nelly är inte rktigt nöjd.

Haha.


Det där med equiterapeuter kommer nog Nelly se på med någonslags skräckblandad förtjusning. Ibland tyckte hon att det var jäääääätteskönt och kliade "tillbaka" på min axel som besatt, och ibland blev hon riktigt skitarg!
Först fick jag frågan hur hon är att rida, och jag förklarade:
* Högergaloppen
* Att hon puttar över mig till vänster
* Gallan på höger bakkotled

Så hon gick direkt till höger bak o klämde o kände o sa:
"Det är ett träben, stelt o hårt.... Hit med nålar och maskiner!"
(Nelly fick snabbt smeknamnet 'Träben'!)

Hon fick behandla med både akupunktur och elektrisitet innan det gick att börja knåda. Det var då Nelly tyckte att det var prima liv och jätteskönt. Sen, efter en timme ungefär, började hon komma åt problemet på riktigt och spänningarna släppte - då blev Nelly skitarg! Det är tydligen en ganska vanlig reaktion när djupa spänningar släpper...
Det här är något hon antagligen haft länge, och som hon inte haft ont av eftersom såhär spända muskler har en tendens att domna. Jag har inte märkt av det mer än jag har eftersom jag inte ridit och tränat henne så hårt. Det har inte blivit bättre alls av vila (sommarbetet eller den hon had nyligen), utan den var tvungen att jobbas bort av en expert. Equiterapeuten sa att jag kan förvänta mig ännu bättre gång hos Nellisan nu, så det ska bli jättespännande! Jag menar, om hon har haft såhär fantastisk gång med den här stelheten kan jag knappt föreställa mig hur det kommer bli nu!
Gallan har hon fått eftersom hon inte kunnat svikta alls uppe i benet utan kotan/kotleden har fått ta ALLT...

Sadelproblemet är också löst!
BÄSTA TOLGA-SADELN PASSAR!
Jag tyckte det när jag red igång, och även om den inte ligger 100, så ligger den ändå bäst av alla hittills. När equiterapeuten kommer tillbaka om några veckor ska vi se hur hennes rygg gillar sadeln....

På måndag blir det en sväng till veterinären!
Nu när jag vet varför hon har gallan kan det vara bra att bara extra-checka så att allt är bra där nere!


Spännande värre!

1. En bild på favorithästen/arna

En bild på Nelly är väl ganska given?
Min älskade Kenny få också vara med:Och Rupert:Och tillslut favoriten bland elithästarna, Cumano:


Hästlistan

Jao, alla andra är ju så ambitiösa och gör den, så varför inte?
Kanske lär ni känna mig lite bättre ;)
1. En bild på favorithästen/arna
2. När och varför jag började rida
3. Det här behöver jag träna mer på
4. Det här är jag bra på
5. Min klädstil, både inom och utanför hästvärlden
6. Beskriv dig själv med tre meningar
7. En sak som aldrig får hända
8. Min största rädsla inom ridsporten
9. Någon du skulle vilja byta liv med en dag. Varför?
10. 5 saker du inte visste om mig
11. En låt om påminner om en häst du älskar
12. Min favorit ridsportgren
13. Min högsta dröm
14. Saker du gör vardagligen. I stallet eller annars
15. Varför får hästar och ridning dig att må bra?
16. En bild som gör dig lycklig
17. Låtar som jag lyssnar på när jag är arg, ledsen eller glad
18. En bild jag aldrig publicerat förr
19. Bild på min bäst vän/vänner och varför den/dom är min bästa vän
20. Något jag vill göra
21. Någon jag skulle vilja träffa
22. Någon jag vill träffa igen
23. Hoppning eller dressyr? Varför?
24. Mitt motto
25. Någon jag träffar vardagligen
26. Hur mina vänner beskriver mig
27. Såhär vill jag att mitt liv ska se ut om 20 år
28. Någon som älskar dig
29. Någon jag skulle riskera livet för
30. Mitt mål med ridningen

Tävlingssugen!!!

Jag är så sugen på att tävla att jag vet inte vad jag ska ta mig till!
Under min tid på Irland var tävlingarna så täta att man alltid visste vart nästa skulle vara, men då hade jag ju fler hästar och ett helt annat liv också....

På ett sätt känner jag att jag borde vänta med tävlingar över huvud taget tills Nelly kommit längre, men jag har bestämt mig för att hon är så mogen i huvudet och kool i de tävlingssammanhang jag sett henne att jag knappast tror att hon kommer ta någon skada av att komma iväg o hoppa lite =)

Jag tror jag nämnt att hemma-klubben har en dressyrtävling?
Jag har nog bestämt mig för att strunta i den. LB är lite för svårt för Nelly just nu.


Men hoppa ska vi i alla fall!


19 NOVEMBER
Träningstävling - Laholm - 80 + 90

27 NOVEMBER
Lokal Debut - Susedalen - 80 + 90
(fatta att jag hittat en lokal med en 80 klass!)

3 DECEMBER
Träningstävling - Laholm - 90 + 100

Så har jag tänkt, och så blir det nog!
Laholms ridhus är så stort att jag inte tror det blir några problem att hoppa 100 där inne. Så ska jag försöka komma iväg och hoppträna lite också, nästa vecka kanske?I morgon ska vi till Equiterapeuten, spännande!
Det blir Nellys första möte med en sådan någonsin, undra just vad hon kommer säga ;)

TENTAMEN (o the deal)

Jao, updateringen blev utesluten igår eftersom jag var tvungen att i alla fall blädda igenom boken inför tentan idag... Jag har varit sjuk + att läsa kändes värdelöst när Nisse dog i fredags, så jag har helt enkelt inte pluggat inför den här tentan. I vanliga fall pluggar jag inte så mycket, och får alltid godkänt med god marginal, idag kändes det inte så bra men jag höll modet uppe. Får jag godkänt är det ju jättebra!

Jag har gjort en liten deal med mig själv också...

Jag är ju Blond, och har alltid varit Blod.
Jag identifierar mig väldigt mycket som Blond.
Men, om till och med Blondinbella kan färga håret så kan jag med!
Jag ♥ Gingers
Jag tycker rött hår är det finaste som finns.
Därför.
Har jag nu bestämt att om jag blir godkänd.
Då färgas håret.
GAAAAH!
Det är så snyggt med rött/brunt hår på hösten!
Och om det blir fel, så klarar mitt hår att färgas tillbaka eftersom det aldrig blivit behandlar/färgat tidigare. Det lär bli bajsdyrt eftersom jag är så ljusblond, men, hela min nya grej är ju impulsivitet och att inte tänka på konsekvenserna jämt =)

Filmen!

Som sagt finns det MASSOR att förbättra o jobba på,
men vi har i alla fall roligt ♥

Det jag stör mig mest på just nu är sadeln!
Den vill liksom ha mig i stolsits, och jag får verkligen jobba för att inte hamna där...
Aja, har hämtat hem Tolga-sadeln o ska provrida i den igen nu när hon ändrat sig så mycket.


MASSOR av kommentarer nu då - Idag är det ju min födelsedag o allt! =D

Hipp hurra för mig idag, haha!


OBS!
Det har blivit lite fel, inlägget publicerades IDAG den 2:a, men ändå står det 1:a?
Jag fyller i alla fall år idag, den 2.a november ;)

På g...

Kommer antagligen ägna kvällen åt att klippa ihop o publicera filmsnuttarna från hoppningen idag, än så länge får ett litet smakprov duga:Vi har SÅ MYCKET att träna på, haha!

Nelly har förändrats MASSOR!
Innan var hon svår eftersom hon överhoppade sig så kopiöst att hon skjöt mig ur sadeln. Nu är hon svår eftersom jag förväntar mig ett jättehopp, men hon bara kliver över hindren → jag hamnar lite före henne i språnget → sprången blir inge bra...

Problemet nu är, förutom det ovan nämnda, att vi har bra 'krut' i svängen mot hindret, men vi hinner tappa en del av det innan vi är framme. Så hivar Nelly upp frambenen → tappar den sista farten + ryggyggen i hivandet → bakbenen är den enda kvarvarande energi/kraftkällan och påskjutet från dom avgör om vi klarar hindret eller ej.
TUR ÄR då att Nelly har VÄRLDEN STÖRSTA rumpa/bakben.

Så ja, även om det fungerar (jag menar, vi kommer ju över) så är det inte ett så effektivt sätt att hoppa på. Vi måste få bättre fart och rutin på hoppandet. Det här är ju faktiskt bara 5:e gången jag hoppar banhoppningshinder med henne...

Det jag behöver tänka på är:
* Att Nelly HAR stor galopp, jag måste LÅTA HENNE ha stor galopp. Just nu är jag så inne på att jag vill lägga henne på shyssta avsprångspunkter att jag håller tillbaka henne alldeles för mycket (hon är inte stark nog att hålla igång själv, det är fortfarande min uppgift!).
* Ridningen och sitsen fram till hindrena är jag ändå nöjd med, men sen blir jag som sagt lite före i sprången (Irland-chefen hade dödat mig!) och efter hindrena fokuserar jag bara på att hålla galoppen. Efter hindrena behöver jag ha blicken framåt och driva!
RSS 2.0