Tävlingsstart en vecka tidigare?

Ja nu ser det ut som om det blir tävlingsdebut 2012 en vecka tidigare än planerat, och dessutom debut på Dressyrtävling med Nelly!En LB:0 eller LB:1 ska vi väl klara av vecka 6...?
Det är ju inte direkt som om vi räknar med att sopa banan med konkurrenterna, haha! Om vi kommer runt utan att hoppa över staketet eller flyga av och i så fall skrapa ihop ca 50% så blir jag kalasnöjd!
Plönninge är ju något av en hemmaplan för i alla fall mig, och jag tror det är ett bra första-ställe att åka till. Har jag tur är det någon domare man känner, som inte ratar oss direkt när vi kommer in med hoppsadel på ;)
Sen kommer nästa dressyrstart v9, så det blir till att skaffa dressyrsadel ganska snart!


Min chef på Irland sa alltid att det viktigaste är att man ler, så ser jag såhär glad ut ska det nog gå vägen! (Kanske kunde man peta i nde där chaplin-tårna också, haha)

Random pix från Karlstad + dagens Nelly


Massa vuxenpoäng till Maja att det var latte i koppen!Måste också bara dela med mig av en bild från idag!
Då det inte skulle blåsa eller regna tänkte jag att Nellisan kanske skulle tycka att det var skönt att gå utan hals idag, med ett helt rent oanvänt täcke..?
Så jag la på världens fulaste täcke, och Nelly ser väl sådär nöjd ut, haha:

Ser i hur hon tar sikte på geggapölen?

Bye Bye Karlstad!

Nu är jag hemma igen!
Har varit förbi stallet och gett Nelly en clementin ♥
I morgon ska vi prova hennes nya terrängskydd som jag köpte på Hööks rea, de känns riktigt bra faktiskt! Tänkte att hon får ha dom + Professional's choice bak (då jag inte riktigt gillade utformningen av bakskydden) tills vi avancerar ;)


Jag var tänkt att passa på att hälsa på Dressyrsnackisarna när jag nu ändå var i Karlstad, men den gången vi hade vägarna förbi deras stall var de inte där - så vi får ta det en annan gång!

Jag lyckades i alla fall få min syster att löshoppa sin häst för första gången ever + den hästen jag skulle ha fått låna om vi skulle ha ridit ut. Jag filmade, de jagade, beviset finns på min systers blogg här!
Och ja, haha - det är jag som pratar hela tiden...

Nu ska jag umgås lite med resten av familjen.
I morgon blir det en tur in till stan då jag insåg att det är nyåt på lördag, haha! Lite smink, vin, koola tights och annnat nödvändigt för ett lyckat party ska införskaffas!

Till mina nya bloggläsare

Noomie hade en fråga, eller snarare en undran som jag tänkte svara på i ett alldeles eget inlägg då jag på senaste tiden fått en massa nya läsare (HEJ PÅ ER!!) och det kanske är fler som uppskattar en sådan här genomgång.När jag hittade Nelly, på en liten jaktgård i Fermoy utanför Cork på Irland i mars denna våren, så var det kanske inte kärlek vid första ögonkastet - men jag gillade henne direkt!
De ledde ut henne på stallplanen och hade en så speciell modell, med världens uppsyn och glimten i ögat. Så hon var verkligen precis vad jag letade efter.

Så fick jag sitta upp, och då de inte hade någon ridbana följde en gammal jakt-veteran med mig ut på sitt sto så att jag skulle få känna på Nelly över markerna. Nelly var ganska orolig i munnen, och spände upp sin nacke så efter att ha erbjudit ett stöd utan att få den respons jag ville ha släppte jag efter och red henne på ganska långa tyglar. Hon skrittade när jag bad henne, travade när jag tryckte till med skänklarna och sa "trot", och hon stannade när jag bad henne även om hon hade svårt att stå stilla en längre stund. Hon kunde inte galoppfattning utan fick falla över i galopp av sig själv när det passade.
Vi hoppade över diken och gick sen över till dessa däckhinder på ca 100-110. Jag tyckte nog att de var lite onödigt stora för att bara prova henne på, men det var vad som fanns. Sadeln jag red i var under all kritik, så i kombination med Nellys jätte(konstiga)språng var jag bra nära på att flyga av FLERA gånger;


På bild 2 fortsatte hon sen uppåt en bra bit till, och överraskade mig totalt, där av den fruktansvärda sitsen, haha!

Hon fick mig i alla fall att skratta, så jag slog till!
Under de 2½ månaderna vi hade tillsammans på Annaharvey (gården jag arbetade på) så jobbade vi mycket från marken. Hon hade bara blivit tömkörd tidigare, så första veckorna gick åt att lära henne longering, och börja försöka stärka hennes galopp på banan. Galoppen var verkligen helt hopplös när hon kom. Hon kunde inte galoppera 3 språng utan att byta. Ute i skog o mark gick det bättre, även om hon bytte mycket då också. Jag var ofta uppgiven då det gick lång tid innan hon började bli bättre, men jag var noga med att aldrig ställa för höga krav eller pressa henne då hon tydligt visade att hon försökte så gott hon kunde. Alltså blev det mycket uteritter och longering, bara några få pass på banan.
Jag tog hjälp av gogugen för att hjälpa henne hitta formen, då hon aldrig arbetat på tygeln i sitt liv. Jag bytte också bett och red henne på Novabettet då hon hade en del ärr i mungiporna från jakter hon gått.

Nelly efter ett pass på linan med goguen. Smala halsen!

När vi lämnade Annaharvey gick hon på tygeln i skritt+trav, men inte så stabilt och hon kunde fatta galopp. Jag var noga med att lära henne alla kommandon verbalt, så fortfarande idag fattar hon galopp direkt när jag säger "canter", både vid longering o ridning.
Efter den långa resan hem till Sverige fick hon knappt 5 veckors välbehövs vila på bete.
När jag stallade in henne i augusti hade hon växt till sig ordentligt, och de nya musklerna hade riktigt satt sig. Framstegen kom snabbt och allt har bara rullat på sedan dess.
Galoppen har tagit mycket tid, och den är långt ifrån fullt ridbar och reglerbar än, men det är på gång!


Hoppningen har jag tagit det väldigt lugnt med. Väldigt lugnt.
Hoppa kan hon, det är markarbetet som hon behöver.
Vi har åkt på 3 hopptävlingar under hösten, och hon får alltid rosetter. Och att hon hoppar så pass bra utan att ha alla pusselbitarna på plats i markarbetet bådar gott inför framtiden!
Hon tycker ju att det är kul med hoppning, så jag brukar longera henne över bommar o små hinder, och så har jag introducerat henne för lättare gymnastikövningar. Det är först nu i vår vi ska börja höja upp hindrena lite och göra övningarna mer tekniskt utmanande. Kan också tillägga att jag ridit för tränare endast två gånger med Nelly, så dit vi kommit har vi kommit själva. Till våren kommer jag dock ta mer hjälp då kraven blir högre och jag tror jag kommer behöva den supporten och stödet det erbjuder att träna för någon som blir involverad =)

Kort och gott så har vi tagit vår tid.
Jag har full tro på Nelly och hennes förmåga inför framtiden, så hon har inte behövt bevisa något för mig. Variation är A och O i min hästfilosofi, så hon har aldrig gjort samma sak två dagar i rad - never ever. Det tror jag kommer ge mig en hållbar och glad häst!
Det viktigaste är att vi har roligt, även om vi inte undviker eller ignorerar de problem vi stöter på. Hennes vilja att hoppa är viktigare för mig att ta till vara på än hennes teknik eller talang, vårt förtroende för varandra är det mest fundamentala o mest avgörande för vår framtid som fälttävlansekipage och det är det jag fokuserat på sen det blev vi.

You're crazy,
and I'm crazy about you

Guten Morgen!

Har ganska nyligen vaknat upp i min systers (o håkans) soffa.
Det var länge sedan jag inte sov i en riktig säng, men det gick bra - mysigt liksom.

Igår kväll åkte vi förbi vid systers stall och klappade på hennes häst, jag har planer på att övertala henne till att löshoppa idag så man får se vad lilla Ginny faktiskt går för! Sen gäller det bara att få igång min syster till att hoppa uppsuttet också...
Jag har sådan ridabstinens, och kanske framförallt HOPPabstinens att jag inte står ut med att andra inte rider, haha! För några dagar sedan kom jag på att jag inte hoppat över 110 sedan jag köpte Nelly, inte över 120 sedan ett år tillbaka! Hujedamig - jag som älskade att hoppa stora hinder! Det ska bli så himla spännande att presentera Nelly för större utmaningar (och hinder) i vår, jag tror hon kommer klara det galant och förhoppningsvis kommer den där fin-fina tekniken hon har fram då! Iiiih! Vill hem o rida NU! X)

I eftermiddag blir det Bio, Sherlock Holmes, och efter det middag på något snoffsigt ställe jag inte minns namnet på, kul i alla fall!

Nu; Frukost!


Oh Jude....

Ett till litet inlägg om sponsor-hysterin

Jag hade tydligen missuppfattat rätt, om man säger så.
- Sara informerade mig om att det var de sponsrade måtten som det var rekommendationer för, inte de icke-sponsrade som jag skrev.
- Reglerna har fortfarande egentligen alltid funnit bara det att de förtydligas och lyfts fram nu.

Jag håller med om idén och som sagt straffar det inte mig personligen speciellt märkbart, men för andras skull hoppas jag att de släpper efter på storleken något.

Jag tycker att det är självklart att Förbundet inte gör det här bara för att irritera folk ;) Som Malin kommenterade under mitt förra inlägg så är det antagligen en satsning för att skapa utrymme för reklam och sponsring som faktiskt gynnar ekipagen och skydda framförallt yngre ryttare från att bli obetalda reklampelare (vilket inte är speciellt bra till skilland från vad många verkar tro idag).

För att få häst- och ridsporten så rättvis som möjlig hade man antagligen behövt dela upp och ge hobbyryttaren och den satsande tävlingsryttaren ett varsitt tävlingsreglemente. Men nu är det inte så - om det är för att det är omöjligt eller varför vet jag inte. I nuläget är det i alla fall så att reglerna ibland är bra för hobbyryttaren och ibland bra för tävlingsryttaren, och i bland bra för båda. Man får helt enkelt lära sig att dela, and look at the bigger picture.

Är inte ute efter att provocera någon med det här (eller det andra) inlägget, så jag hoppas ingen tar åt sig!
Jag vet att det här är ett känsligt ämne, och att många inom hästvärlden älskar att hetsa upp sig över ganska oupphetsande saker, men jag är inte en av dom. Så jag chillar och gillalalalar läget.

Ett litet inlägg om sponsor-hysterin

Jag har försökt hålla mig utanför diskussionerna då jag faktiskt inte tyckt att de varit så himla fel ute - förbundet gör bara som alla andra länder gör.
När jag var på Irland var det INGEN, 0% som red med tryck/brodderi på schabraken om de inte var sponsrade. Det i sig, med att man vill rida med massa tryck på sig, är en helt annan diskussion....

I alla fall så är det här alltså inga nya regler, har jag fått förklara för mig. Förbundet har bara valt att göra dom mer tydliga. Dessutom såg jag nu att det är rekommendationer och inget tvång, och by the way - tror man verkligen att överdomaren kommer gå runt med linjal?

Jag har aldrig gillat att ha massa tryck på min utrustning eller mina kläder och kommer därför undan ganska lindrigt med ett eller två schabrak som jag inte får tävla med längre. Jag har alltid tyckt att det känts lustigt att rida omkring med någons namn/något märke på mig (på tävling) om jag inte blivit ombedd att göra det, precis som att jag inte kommer rida med Svenska flaggan på mig förrän förbundet ber mig.
Antar att det är en stolthets-grej, och i flaggans fall handlar det om att jag vill behålla värdigheten och utmärkelsen av att få representera sitt land genom att bära flaggan.

Aja, det är så jag tänker kring det hela i alla fall!
Självklart hade det varit grymt svårt att modifiera sin utrustning om detta var strikta regler och man blev diskvalificerad om man hade en logga för mycket på sig, men så är nu inte fallet och thus inget jag kommer jaga upp mig över.


Tokig bild från susedalen 80cm!
Kanske skulle märket bak på Charles Owen-hjälmen vara gränsfall, annars är vi ganska clean. Tretorn borde ju funka.

The return of the bläs

Idag tog vi ett litet kort med den fina nya telefonen under vår promenad (vi gick för övrigt i 30min, 50/50 på sanväg/gräs och både uppför, nedför o plant. Nelly var galen.):


Man kan se en svaaag antydan till att Nellys bläs gör comeback!
Jag tycker den är så himla gullig, så kaaanske blir hennes päls lite mörkare när hon fäller o så vips är den tillbaka!

Denna vecka ser ut som så att jag kommer gå samma promenad med Nelly i morgon, sen åker jag till Karlstad med min syster och spenderar onsdagen där - kommer hem senare på torsdag så får se om vi promenerar då. Sen går vi en längre runda, ca 45min, fredag + lördag + söndag. Antagligen är hon lika pigg o galen som idag, men känns hon kontrollerbar under helgen kanske jag skrittar ut barbacka istället för att gå brevid, det får vi se!

Det blir antagligen en del update från Karlstadsresan då jag kommer hälsa på min systers häst för första gången och dessutom viskade en liten fågel något om en ridtur på en sportko - spännande!
Det hade gått såååå mycket lättare om det bara gjordes en android-blogg-app, men neeeej sånt tänker inte folk på!

I alla fall, det ska bli så himla kul att börja rida igen!!!
Kan inte fatta att jag stått ut i en månad!
Jag ska även plugga en del.... SKA lyckas klämma in det någonstans ;)

Juldagen

Det blir inte så mycket uppdatering här nu va!
Hela familjen är här + att jag har stallet nu hela helgen så det är full rulle!
Igår var det ju då julafton med allt vad det innebär, o i morgon har vi den årliga kalkonmiddagen. Vi säger middag, men den varar egentligen precis hela dagen - helt crazy ;)

Jag hoppas i alla fall hinna promenera med Nelly i morgon, hon ska ju vila en vecka till men jag tänkte ändå börja gå på promenader med henne - det är ju bara bra om hon skrittas en vecka extra! Hennes hovar ser redan riktigt fina ut, Thrush Magic verkar verkligen snabbt. Nu ska jag bara köpa äppelcidervinäger också så kommer hon få kalasfina fötter!
Nelly fick fina paket av mamma o pappa igår: en naturhårsborste som är så mjuuuuk så mjuuuk, och ett fint täcke från Haglunds - Burberryrutigt med halvhals, 300g tjockt. Det har ju funnits en del täcken med burberrytartan på och som något av en Burberry-freak är det givet att min häst skulle ha ett, men alla andra tycker jag har misslyckats totalt! Så fula och gryniga mönster! Men Haglunds är verkligen kanonfint! Dessutom har Nelly inget täcke med halvhals, så det var verkligen perfekt. Hon ska bara få ha det när det inte är lera i hagen dock, haha! Kanske det blir meetingtäcke....

Själv sitte jag o plippar på min fantastiska nya Xperia Active ♥ och frossar i alla mina fina julklappar så fort jag inte sitter i nu-ska-vi-umgås-fällan, haha!

NU ropar de dock på mig, dags för TP-turnering!!!

♦ ◊ ♦ ◊ ♦

.

Hov-update!

 • Det gick SÅ mycket bättre med Nelly för hovslagaren idag!!
  Medan han höll på med båda fram (som var värst sist) stod hon som ett ljus o mumsade på slickstenen. Vid tredje benet började hon bli lite uttråkad och jag 'strösslade' stenen med müsli, och då blev den intressant igen! Till sista bakbenet blev hon lite dum och försökte dra till sig benet några gånger + tröttnade helt på stenen o ville bara ha müsli. Då sa jag ifrån en gång ordentligt när hon drog åt sig benet, o efter det tog jag bort slickstenen o bara höll i henne. Berömde när hon stod snällt och sa till när hon dummade sig. Det gick faktiskt bra. Behövde bara säga till henne 3-4 gånger. Hon är fortfarande inte hovis favorit, haha, men det var väldigt mycket bättre än sist och det tycker jag är så skönt (hovis och antagligen Nelly också)!


 • HÅLET VAR RÖTA! Mittstrålsröta till och med...
  Hovslagaren menade att det inte var så illa som det såg ut (han var snabb med att lugna mig när han såg hur allt blod försvann från mitt ansikte, haha). Jag tycker bara att det känns så hemskt att en del av min häst håller på att ruttna! Det känns så fel! Hennes andra vita fot, vänster bak, hade också ett litet område med röta - samma sak där, liiitet hål men djupt! På bakhoven var det vid strålspetsen, och det får väl klassas som värre än det vid ballarna fram. Hovis rengjorde och skrapade bort så mycket han tordes, men han sa att han började närma sig läderhuden där det kan göra ont, så då slutade han.
  Det är inte så illa, ett väldigtt milt fall sa han. MEN ÄNDÅ! Jag lånade det blå medlet igen innan jag släppte ut henne och åkte och köpte en egen spruta av "Thrust Magic" som hon ska behandlas en gång om dagen med. Jag ska tvätta ordentligt rent, torka och ha på medlet varje dag i ett par dagar, och sen hålla stenkoll på det!

  Jag har aldrig haft en häst med strålröta (eller någon annan röta för den delen) förut. Inte ens när alla andra hästar på gården på Irland fick det, då stod mina pojkar helt friska o fräscha...
  Det är som sagt inte farlig, och väldigt vanligt speciellt i sådant här väder, men Nellisan ska aldrig mer behöva ha det! När hennes fötter blivit friska från det här ska jag börja spraya hennes stråle+sula med äppelcidervinäger varje dag - ett jättebra och 'vänligt' sätt att hålla bakterier och skit i schack!

  Jag tror att anledningen till att hon fått det är en kombination av vädret, att hennes hovar inte varit lika noggrant skötta som i vanliga fall och att hon inte rids/motioneras så att strålen inte blivit stimulerad som i vanliga fall... Ingen bra kombo - men oundviklig.
  Vill börja rida nu mer än någonsin, haha! Om lite mer än en vecka är det dags ♥

  Ska tillbaka nu o borsta o umgås = mys!

Pyssel med Nelly

Första veckan av vila var Nelly som ett vilddjur, och vid veckans slut hade jag sådan ridabstinens att det kröp i hela kroppen på mig! Nu har vi lugnat ner oss båda två och nöjer oss med att umgås. Nelly blir fortfarande löjligt exalterad när jag sätter på henne grimman och leder ut henne ur boxen för att rykta henne, haha! Jag tror hon kommer bli överlycklig när den dagen kommer då jag plockar fram sadel o träns, söthästen!

De senaste dagarna har vi (jag) underhållt oss med att knoppa henne under vår quality time a.k.a den dagliga ryktning. Nelly tycker att det är trååååkigt, men finner sig ändå i det =)
Jag gillar att hennes man är tjock, tycker det är snyggt! Men det gör den omöjlig att knoppa, haha! Det kommer antagligen bli så att jag får göra många små när vi ska tävla dressyr, för lagom många stora tycker jag är urfult (det ser man på många ponnytävlingar, höhö...).
Igår upptäckte jag ett HÅL mellan hennes ballar på höger fram. Det är säkert 2½ cm djupt och min första skräcktanke var: RÖTA!!!
Men det luktar inte ruttet... Det luktar bara lika äckligt som hovar brukar lukta. MEN DET ÄR ETT HÅL! Jag fyllde det med sådan blå strål-rengörings-gift som är för röta för säkerhetens skull, ska fråga hovis i morgon vad han tror...

Just det, Hovslagaren kommer i morgon.
Som mina trogna följare säkert minns så förvandlas Nelly till en mupp när hovslagaren kommer, och hon blir jävligare än 17 småjävlar i en grop.
Pratade igår med hennes förra ägare, och hon bara skrattade. Hon är så fascinerad över Nelly utveckling, för när deras hovslagare höll på med henne stod hon o sov. Hon sa att Nelly sov jämt, så fort hon fick chansen, och att hon för det mesta var seg o lat. Så när jag berättar om bockparader, race-galopp över fälten, flera timmeras bus i hagen och terroriseringen av hovslagare + andra så låter det otroligt i hennes öron X)

Ska i alla fall prova att distrahera henne med slickstenen i morgon.
Hoppas att det går bra!


Att någon så söt kan vara så full i fan, alltså ;)

Köpstop - NOT!

Ett av mina nyårslöften är att bli ännu bättre på min ekonomi.
Jag är redan väldigt noga, men jag ska bli riktigt bra på att prioritera + äta rätt. I höst har det gått åt onödigt mycket pengar på mat då jag provat på olika dieter hela tiden = fått byta ut även grundvarorona till som tätt = inte kostnadsvänligt.
Nelly har ju fått ganska mycket grejer i höst också, men i vår ska hon bara få en Dressyrsadel (+ sadelgjord + stigläder + schabrak) och Terrängskydd (eventuellt en ordentligt förbygel också, o boots).
Det där gick ju bra.

JAG försöker spara ihop till en point two air jacket, som jag hoppas kunna köpa när jag o mamma är på Badminton. Sen ska vi allt klara oss ett bra tag tycker jag...!
Sen kommer ju falsterbo lite lägligt där, haha!

I ALLA FALL
så är det som det är lite panik om just nu det mest vitala redskapet av alla: mobiltelefonen. Min jobbar på att sakta men säkert bryta ner sig själv, en funktion i taget. Hittills är kameran, albumen, musikfunktionen, väderfunktionen och internet helt borta och 9/10 gånger kan jag inte ringa eller skicka sms när jag försöker. KUL VA!?

Jag är trött på alla känsliga små makapärer och har bestämt mig för det mest robusta jag kunde hitta med hyffsat modern teknologi:
Sony Ericsson Xperia Active

Jag tror vi kan ha lite lagom kul ihop + att det är en bra stall-mobil!
DESSUTOM
något som är kritiskt, men inte lika kritiskt som telefonen är en riktig filmkamera. Jag vill verkligen kunna dokumentera mina och Nellys framsteg, och det är så tråkigt att göra det med de gryniga skämtet som min lilla digitalkamera levererar. En riktig filmkamera alltså. Den behöver inte vara häftig, så länge den filmar och kan filma hyffsat på långt håll när man far runt på en terrängbana!
Typ den här hade suttit fiiint:
aiptek pocketdv ahd a300


Detta är alltså ingen önskelista, det är saker jag ska snåla med mina utgifter för att kunna prioritera. Med mobilen får det nog bli en ny operatör också, sorry Halebop, we're through!

Målsättningsplan 2012

Eftersom jag gjorde min målsättningsplan innan det bittra beskedet nedan som jag tampas med just nu så kanske den kommer ändras lite beroende på vad jag kommer fram till. Men, jag tror faktiskt jag kommer hålla mig till den då det är saker jag vill ha gjort under Nellys 5:e år =)
Det skulle i så fall vara om vi inte har samma press på resultat i 100/Lätt fälttävlan, och kanske satsar lite mer på banhoppningen (så även i tävlingsplaneringen i så fall).
PS!
F5:a nu igen,
lite mer passande
look på the blog.

Berättelsen om den överväldigande besvikelsen!

Det var en gång en "Maja", med en fantastisk liten (läs: gigantisk) unghäst och tillsammans tänkte de erövra världen. Nåja, de tänkte i alla fall erövra unghäst-VM 2013.
De visste att det skulle bli svårt, men inget var omöjligt och de utlovade prövningarna sågs som utmaningar och möjligheter! Men, innan deras resa hunnit börja på riktigt kom det mörka onda fenomenet "Regler" och ställde sig som en stor fet Himalaya-look-alike ivägen. Ett av kraven som man inte varit medveten om tidigare var tillsynes ouppnåligt..
"Maja" skulle behöva ha erfarenhet på nivån över den som är på unghäst-VM, och med endast den fantastiska unghästen till sitt förfogande skulle detta bli omöjligt.

Snipp snapp snut, så var sagan slut.eller...?

Preliminär tävlingstermin 2012

Jag har verkligen fått välja och vraka bland tävlingarna i vår!
Det känns som om det finns hur många som helst (även om jag hoppas att dt kommer ut fleeeer fälttävlingar), och det här är den 'bästa tänkbara' planeringen just nu. Det kommer hända ganska mycket i vår som kommer kräva bestämda helger (familjetillställningar, förhoppningsvis besök i Hamburg på deras stora hästmässa, Badminton♥, Irland)- så då kommer det behövas flyttas runt lite. Jag safe:ar lite vad det gäller hinderhöjderna också, hoppar hon 100 problemfritt från början så kommer vi nog debutera 110 tidigare, men det vet man ju aldrig! Samma som att jag nedan 'räknar med' att vi kvalar till lätt klass efter våra två första debutanter i fälttävlan - så kanske det inte alls blir, men man kan ju hoppas ;)
Såhär hoppas jag alltså att våren kommer se ut:

Februari

v7 2012-02-18 Falkenbergsortens 90+100 – Hoppning

 

Mars

v9 2012-03-04 Falkenbergsortens LC/LB – Dressyr

v11 2012-03-17 Harplinge RK 90+100 – Hoppning

v12 2012-03-25 Ödåkra RS LC/LB – Dressyr

v13 2012-03-28 Laholmsortens 90+100 – Hoppning

 

April

v15 2012-04-14 Styringe Stall Deb – Fälttävlan

v17 2012-04-28 Falkenbersortens 100+110 – Hoppning

 

Maj

v18 2012-05-06 Tranemoryttarna Deb - Fälttävlan

v21 2012-05-26 Hermanstorp Deb/Lätt – Fälttävlan


Hade gärna velat åka på Flyinges Sommarfälttävlan första vecka i augusti, det hade kanske varit ett mer rimligt ställe att rida vår första lätt klass, men vi får se hur amazing hon tänker vara helt enkelt ;)
Oh, dessutom är det ju officiellt att de fortsätter med Stilbedömd terrängritt nästa år, så då kommer vi kunna åka på sådana också! Tjoho, full rulle!

 


 

TAGGA! TAGGA! TAGGA!
=DÅrsresumé Juli - DecemberJULI
Red Nellisan någon gång på Svensk mark innan hon släpptes på bete och jag åkte till Falsterboooo! Nelly landade ganska snabbt och blev självutnämnd drottning på betet där hon hunsade runt de andra hästarna som glatt följde hennes befallningar, haha! Falsterbo blev en välbehövlig semester, även om det kanske inte blev så mycket sömn direkt. Haha, efter den veckan behöver man alltid sova en vecka innan man är tillbaka i form X)
Vi hade i alla fall så himla roligt, och jag blev riktigt inspirerad av att titta på tävlingarna!
Jag bestämde mig för att satsa helhjärtat på fälttävlan redan dena här månaden, och jag fick jobbet i stallet där jag sedan även stallade in Nelly.
Terrordådet i Norge hör väl juli till också, även om det inte är något jag direkt vill minnas... usch.
Jag pimpade min kavaj!

Falsterbooooo!


Kavajen!


Bullen, stallkatt i stallet!


Nelly på bete!AUGUSTI
Jag börjar hoppa banhoppningshinder med Nelly, och ramlar av HELA TIDEN, haha! Vi red vårt första dressyrpass för Tina, det enda än så länge - men det ska bli bättring. Det gick i alla fall jättebra och Nelly var så fiiin! Mycket åskoväder denna månad, Nelly fick mugg med det försvann på 2 dagar med 8 hour cream ♥
Vi tävlingsdebuterar (Pay n jump) och Nelly var felfri i 90cm!!!
Jag ältar om jag ska plocka ut Nellys lösa benbit eller inte, men bestämmer mig för att inte göra det i samråd med flera veterinärer som håller med mig. Jag köpte tolgasadeln denna månad också! Men det tog ju 3 månader innan den passade, haha! Nya bilen kommer in i mitt liv också, älskade JACK!
Min syster köper en häst också!
Jag o Nellisan kommer iväg o hoppar lite terräng i slutet av månaden. Jag flög av, men ack så bra hon hoppade!

Nellisan felfri!!!


Nisseman älskade att åka cykelkorg med mig till stallet!
Älskade lilla vove ♥


Systers häst Ginny!


Storm i steninge!


Nelly tar inte i alls när hon hoppar detta hinder på 90cm ;)
SEPTEMBER
Skolan börjar med buller o bong!
Vi åker på en inte-speciellt-lyckad sadelutprovning...
Jag åker av sista hoppningen innan den Stilbedömda terrängritten i Hermanstorp där banan visar sig ha samma hinder som lag-SM för D-ponnyer. Jag var verkligen livrädd, kräktes till och med innan start - och jag blir aldrig nervös! Det var ett jättestort steg för oss att ha klarat den banan! ♥

När vi vid bangången kom till det här hindret var jag beredd att stryka mig. Hade aldrig hoppat något dylikt med NÅGON häst tidigare, och det ser sjukt mycket mer otäckt ut än vad det är... Men det visste jag ju inte då!


Den lilla graven... Usch! Haha!


En smal spets, något jag heller aldrig hoppat med någon häst tidigare. Jag visste liksom inte ens HUR jag skulle rida an!? Tror det slutade med att jag i alla fall lyckades styra henne mitt på i så kort galopp vi förmådde, och hon hoppde!Jag var så stolt, även om det inte var perfekt på långa vägar så klarade vi det!
Nelly var enda 4-åringen i startfältet, de flesta andra var 6-åingar som gått 1.30 redan..!
OKTOBER
Danne-träning, och det var så skönt att få höra att han tycker att hon är en jättefin häst! Hoppningen börjar gå bättre också (= jag sitter kvar!), och Nelly är helt skogstokig under alla ridpass!
Hon börjar dessutom bli jättejobbig i all hantering, framförallt med hovslagaren...
Jag tar mini-semester o åker tillbaka till Irland - underbart!


Snygg-Nelly på Danneträning!
Irland ♥NOVEMBER
Väldigt nyligen!
Hoppningen går bättre o bättre! Nelly blir knådad av equiterapeuten, och förändringen blir stor! Vi åker till veterinären också för att kolla så att allt är bra - vilket det var. Inga fel förutom då några smågrejer i munnen, men en årlig check ska räcka!
Hickstead dör... Usch, jag minns sändningen på tv, så himla hemskt! Jag tror många fortfarande är chockade... Ja men visst ja, jag fyller ju år i november också, haha! Mysig födelsedag! Fotoshoot med systeryoster också, jättefina bilder verligen!
Oh, sen hade vi ju vår dramatiska uteritt där jag faktiskt blev rädd, Bennyhill-brallet. Det får man inte glömma ;)
Men jag förlåter henne efter att vi hoppar 1.10 för första gången och gör det jättebra! Vi hoppar 80+90 i Halstad, och världens bästa Nelly är felfri i båda!!!
Sen hoppar vi 80+90 i Susedageln också, Lokal-debut, o Nelly får ett nedslag för första gången, men är felfri i 90! Kanonbra avslut på året även om jag hade velat hoppa 100..!
Nelly blir bortskämd med ganska mycket nya saker också...

Från photoshooten!


Nelly skämmer bort mig med rosetter!


Nelly älskar att få paket nästan lika mycket som matte! Haha!
DECEMBER
Är ju inte slut än, men här händer det inte jättemycket. Jag håller på att skriva både målen, tävlingstermin och andra planer inför 2012. Det är svårt att planera då jag behöver en plan för att bli lugn och känna mig säker, samtidigt som allt hänger på hur snabbt Nelly utvecklas och reagerar på de olika tävlingssammanhangen. Jag vill rida någon större tävling under 2012, men har inte bestämt mig för om det blir fälttävlan eller banhoppning än...

Fin som snus är hon i alla fall, min Nelly! ♥

Till Matilda

Jag fick en fråga av Matilda om jag kunde berätta hur jag gör när jag tränar Nelly att buga, och visst kan jag det.

Jag valde att 'göra själv', men det finns massor av människor på Bukefalos som är duktiga på trickträning + att det finns en del youtubeklipp med olika metoder.
Alla hästar är individer och därför fungerar olika metoder på olika häst. Nu när jag lärt känna Nelly allt bättre insåg jag att jag inte ville hålla mig till någon 'strikt' metod då det hade lett till att jag förväntade mig att hon skulle reagera på ett visst sätt - och med Nelly kan man aldrig riktigt förutse hennes reaktion ;)

Därför bestämde jag mig helt enkelt för hur jag ville att hon skulle göra, och försökte uppmuntra henne till att göra det. Uppmuntra = muta med morot!

Första tillfället
1. Få henne att förstå att jag vill att hon ska droppa sitt huvud/ta ner huvudet till marken.
2. Få henne att förstå att jag vill att hon ska in med huvudet mellan frambenen.
3. Få henne att stretcha lite längre bak mellan frambenen
4. Jag lyfter hennes ena framben samtidigt som jag ber henne stretcha bak och 'tar' med det upplyfta benet lite bakåt.

Andra tillfället
1. Direkt in med huvudet mellan frambenen.
2. Jag lyfter ena frambenet och gör som vid punkt 4 vid första tillfället.
3. Försöker försiktigt ställa ner det upplyfta frambenet så hon tar stöd på marken när hon stretchar bakåt. Detta tyckte hon var lite otäckt och fick lite problem med balansen vilket gjorde henne osäker så då avslutade vi med:
4. In med huvudet mellan frambenen.

Tredje tillfället
1. Jag lyfter benet och hon stretchar bakåt som vid första punkt 4.
2. Jag ställer försiktigt ner henens knä när hon stretchar bak och nu vet hon vad det handlar om!
3. Upprepar att ställa ner knät och försöker få henne att dröja kvar på marken lite lite längre varje gång så hon inte kastar sig upp igen.


!!! VIKTIGT !!!
Efter VARJE GÅNG hon gjort det jag bett henne om får hon morot + muntligt beröm + kli i pannan + klapp på halsen, massor av allt! Hon ska verkligen veta at hon är duktig som gör rätt och tycka att det är kul! Detta är det viktigaste av allt!

Detta är alltså så långt vi kommit hittills, och jag är jättestolt!
HUR jag ska lära henne nästa steg vet jag inte förrän jag står där ;)
Men det som är kvar är ju då att hon ska stanna på marken (helst tills jag ber henne gå upp, men det kan nog bli svårt med en så egensinnig häst, haha) och att hon ska lyfta+ställa ner ena bakbenet helt själv så att jag bara kan stå brevid utan att göra något förra efteråt då hon såklart får massa mortötter och beröm ♥

Så, så gör jag!
Hoppas du Matilda och ni andra som vill prova hittar en bra teknik för era hästar!

Stolt matte!

Tredje träningstillfället med bugning med Nelly idag!

OCH HON GÖR DET!!!


Jag har aldrig lärt en häst något 'trick' innan, så då känns det extra häftigt när det funkar! Andra gången vi tränade gick hon med på att jag ställde ner hennes knä även om hon hade lite problem med balansen, och idag gjorde hon det näst intill av sig själv!
Jag behöver fortfarande lyfta hennes ben åt henne i början, men hon går ner samt ställer ner benet av sig själv! Åh, va hon är klyftig min lilla häst!

Näste steg blir att hon ska stanna kvar o inte resa sig direkt igen, och sista steget blir att hon gör det helt själv när jag säger 'bow' - GUD VA HÄFTIGT NÄR HON GÖR DET!

Har börjat fundera på om det finns något annat jag vill lära henne, och det skulle vara om vi börjar prova på Spansk skritt. Att sitta, ligga eller stegra vill jag inte lära henne.

När hon kan buga ordentligt kommer jag såklart visa er!

I want a hippopotamus for christmas!

Tentan är inlämnad, och jag kommer inte behöva göra något mer innan jul om jag inte vill! Tjohoo va skönt! På vägen hem från skolan köpte jag en kanonfin gran av en söt liten gubbe och jag tror jag ska klä den redan ikväll ♥

Har 'hittat' en ny jul-låt också, kan verkligen inte förstå hur den kunnat undgå mig i alla dessa år!? Den är i alla fall störtskön, o går på repeat här hemma ;)Mom says the hippo would eat me up, but then
Teacher says a hippo is a vegeterian!


Snaaaart halvtid

På lördag har Nelly vilat i två veckor, då är det bara två kvar!
Förra veckan höll jag på att bli tokig av att inte få rida, men nu när jag haft så mycket med hemtentan så han det varit rätt skönt att bara åka till stallet o mysa.

Jag har redan börjat planera för igångsättningen där jag vill vara så effektiv som möjligt. Jag tror på långa igångsättningar med låg intensitet för en hållbar framtid, men samtidigt vill jag inte att det ska ta allt för lång tid av året innan vi är på topp.
Därför har jag tänkte ungefääääär såhär:

Vecka 1: Skritt
Långa pass, 60min, men först bara på mjukt underlag för att sedan successivt blanda in mer och mer asfalt. Beroende på hur tokig hon är blir det barbacka eller att gå brevid (oftast har det dock visat sig säkrare att sitta på henne än att hålla i snöre...)

Vecka 2: Mark-arbete
Varannan dag fortsatt skritt ute med mer asfalt, varannan dag skritt+trav på linan.

Vecka 3: Mark-arbetet avancerar
Varannan dag skritt med mer asfalt (50/50 i alla fall), varannan dag skritt+trav+galopp på linan. En eller två av longer-dagarna med bommar/litet hinder.

Vecka 4: Riktig ridning
2 markarbetespass i alla gångarter, men inte så avancerat
1 uteritt med galopp
1 skrittrunda med lite mer påökad asfalt
1 pass på linan eventuellt med bommar

Vecka 5: Riktig ridning avancerar
1 markarbetespass med lite ökade krav
1 hopp-pass, mest gymnastik
1 uteritt med galopp
1 skrittrunda med nästsan bara asfalt
1 pass på linan

Vecka 6: Koll på grejerna
2 markarbetespass med ökade krav
1 hopp-pass
1 uteritt med galopp
1 skrittrunda med nästan bara asfalt

Vecka 7: Tävlingsdags
Vi börjar med en hopptävling 90+100


Jag tror det blir en smidig och riktigt bra igångsättning för Nellisan!
Efter vecka 7 kommer sen tävlingar med jämna mellanrum i hoppning, dressyr och senare även fälttävlan! Tävlingplaneringen kommer snart ;)

Thank you, Joseph

I just feel like taking this in English...
A few days ago I heard a man quote Joseph Campbell, who was a professor in mythology in New York for most of the 1900. It felt like he spoke straight into my heart:

“You must give up the life you planned in order to have the life that is waiting for you.”
Joseph Campbell

It's exactly what my past year has been about, what my life is still about. To live and let die, to accept that the road you thought you'd walk and the person you though you'd walk with, just isn't there anymore.
I've been standing at the crossroads since, waiting for someone to come along and push me in the right direction. But no one comes, I have to make this
decision on my own.Then I looked up this Mr Campbell, and he was even more wise than I thought:

"Follow your bliss and doors will open for you that you never knew existed."
Joseph CampbellSo that's what I'll do.
There's no time like the present.


Jag är den jag är tack vare dig, Mo Bhán ♥

Seriöst!?

Världens koolaste häst, haha!Marken vibrerar alltså så att alla bil-larm går igång, och hästen bara fortsätter!
Även om Nelly på något slags mirakulöst sätt inte skulle brytt sig hade ju jag kissat på mig eller börjat grina eller både och! =O

Ljudet av syrsor

Ni vet när det blir sådär stillastående tystand på film och de lägger in ljudet av syrsor?
Lite så känns det här, haha!

Men det kommer vara såhär nu fram till torsdag då jag lämnar in den här dumma hemtentan som consumes my soul! Ska försöka få tid att klottra något här ibland....
Så länge får ni beundra några opublicerade bilder från mini-passet på ridbanan när mamma var här:


Nelly Biffen Janson, haha!Gillar verkligen den här bilden!
Sure att hon har nacken lite högt och väldigt öppen form, men jag tycker bilden visar tydligt hur väl hon arbetar med kroppen oberoende av vart hon har sitt huvud. Det är lite koolt....

Edit:
Visst ser det ut som om hon inte landat med sitt högra framben än? Nästen som om hon har ett svävmonent i traven, haha! X)

Snabb-update!

Jag skriver hemtenta och läser elektronisk litteratur (det är typ det värsta som finns, ögonen blöder!) så att jag håller på att bli galen! Detta i komination med att jag inte rider gör mig väldigt tråkig ur ett hästperspektiv just nu ;)
Det positiva är att Nelly nu bara ska vila i 3 veckor till, haha!

Vi har börjat trickträna lite för att hålla henne i alla fall lite stimulerad, och det går kalasbra! Jag vet inte riktigt vad jag gör, men tycker att det känns bättre att vi hittar våra egna knappar och kep istället för att följa instruktioner. Vi har börjat med att buga, och får ta det i små-små steg eftersom hon snabbt tappar koncentrationen + att hon tycker det är lite otäckt för hon tappar balansen lite ibland...
Första gången förstod hon snabbt att huvudet skulle in mellan frambenen, och vi började lyfta ena frambenet för att visa henne att jag ville att hon skulle ta det bakåt.
Idag, andra gången ställde hon sig på ena knät för första gången! Två gånger gjorde hon det, sen blev hon lite osäker så då gjorde vi det enklare för henne igen! Hon verkar dock tycka att det är rätt roligt, även om hon då blir lite osäker ibland.

Finisen!
Förhoppningsvis bugar hon när vilan är över. Hade velat lära henne att sitta eller ligga också, men det känns som ett väldigt stort projekt - så vi nöjer oss med bugning och eventuellt lite spansk skritt!


Årsresume Januari - Juni


JANUARI
Inledde året med en knock-down av ett mystiskt Irländsk virus. Minns att jag avskydde att vara så sjuk och även om det bara varade en vecka så tycker jag att det var jobbigt att inte jobba... Haha, kommer ihåg hur chefen en gång om dagen öppnade ytterdörren till min lägenhet 2cm och frågade om jag levde, och direkt jag svarade stängde han dörren och flydde fäktandes bort från alla basilusker. Han är bra charmig ;)
Andra saker som hände var att jag påbörjade inridningen var Skorpan, red min första dressyrtävling med Rupert, jag fick äran att börja rida Mandela och hittade den första hästen jag ville provrida (även om jag egentligen inte skulle börja leta häst förrän i mars, haha)

Finaste Skorpan!

Chefens frus unghäst som ingen annan än hon fått röra, och så bad hon MIG rida den åt henne! Bättre än löneförhöjning, haha!


Rupert och jag vid första dressyrtävlingen


Hemlishästen!FEBRUARI
Jag fick ta över Georgia och hade nu två inridningsprojekt, framsteg gjordes med båda två! Jag och Rupert fick börja rida för Gisela Holstein (tränare och domare på hösta internationella dressyr-nivå), och jag var så nervös inför det, dock fick vi bara beröm och efter varje gång trodde jag att jag skulle kunna bli elitryttare i dressyr, haha! Lite fler tävlingar hann vi med också..!
Jag åkte och provred hästen jag trodde skulle bli nya stjärnan, och blev så besviken när vi inte klickade. Jag får alltid annars någon slags kontakt med hästen jag sitter på, men med Gemini var det ingen som svarade på andra änden liksom.
Jag var på min första live Irish Rugby-mtach också, jag blev helt crazy och skrek mest av alla, haha!

Fina Rupie ♥


Dressyrtävling i Mullingar!


Skorpmjölet ♥
Detta var nog samma dag jag satt på honom första gången!


Georgie, lika söt som galen ♥MARS
Jag köpte ett par ljusblå Tretornstövlar att ha hemma vid vardagsridning, chefen höll på att dö och skrattade varje gång han såg dom. Jag hittar den fina hästen Silver och faller pladask...! Ni som följt bloggen vet att han såldes (till usa!) framför näsan på mig trotts att vi bestämt att jag skulle köpa honom, tänker fortfarande på honom ibland. Något riktigt roligt där emot var att jag och Rupert åkte till Waterford x2 med chefen. Först för träning och sen för bådas fälttävlansdebut! SÅ HIMLA KUL! Under träningen hoppade vi dessutom av misstag två st 2*-hinder, kooooooolt!
Här kan ni läsa om debuten, för mycket bilder, haha!
Jag var med på Suicide-Sully på en teamchase, har aldrig varit så rädd i hela mitt liv! Solida hinder på 100cm och sista på 115 XD
Men störst av allt var provridning och besiktning av NELLY!!


Superstar!


Mitt turnummer är 7 så det kändes bra!


Mycket tävling den här månaden!


Provridning av Nellisan! Så liten o sportig han var då!


Det var när jag såg dessa bakben jag bestämde mig för att åka o provrida =)APRIL
Första april var Nellys första dag som min! Ååååh va glad jag var!
Den här månaden handlade mest bara om Nellisan, alla planer vi skapade och alla nya saker vi lärde oss om varandra!
Mina föräldrar kom o hälsade på och tyckte Nelly var så fin, så fin!
Hoppträningar för Giselas son Eric (Irländska Landslaget), störtskön kille verkligen och varje träningstillfälle var smockfullt med tjejer eftersom alla tyckte att han var så snygg ;) Han skämde inte bort mig med lika mycket beröm som sin mor, men han sa ofta att jag red bra och fick verkligen Rupert att prestera sitt yttersta genom att bara be vilket han tyckte var imponerande!
Började DNA-forska på Nelly och vi red vår första 80cm Huntertrial som VI VANN!
Åkte på två mini-semestrar med mamma o pappa och upptäckte Irland!
Började känna press från att jag var tvungen att komma på ett namn till Nelly också ;)
Mina hästar gick alla väldigt bra, och bäbisarna gjorde framsteg hela tiden!

Första dagen som MIN!


Jag och Aussie på 100cm-Huntertrial! Galen häst!


Jag på östkusten!


Världens bästa Nelly och förstapris!


Skorpan o Georgia!
MAJ
Första kvalet till Horseware qualifier till Dublin Horse Show hoppas med Rupert, ett pet med laget var vidare! Fantastiskt rolig tävling att vara med på! Nelly löshoppas och imponerar! Hoppade bana på 1,10 med Rupert och fick genuit beröm av chefen för första gången, grät inombords, haha! Tävling med Rupert o Killy där Killy vann sin dressyr och Rupert var placerad i dressyren samt VANN sin hoppning mot många riktigt bra ekipage, ballt! Jag åker på Shoppingtur till både Dublin o Newbridge den här månaden...! Oh, och Nelly hoppar ut ur hagen!
Något hemskt hände också, Skorpan gick omkull så illa under löshoppningen att vi inte trodde han skulle överleva. Jag grät helt hysteriskt och tittade till honom varannan timme hela natten. Första dygnet var han helt okontaktbar, andra dygnet stel och orolig, sen var han som vanligt igen. Lilla killen!

Rupert i Ross House!


Glad Maja och Super-Rupert när vi vann!


Skorpan när han blivit ok igen...!


Nelly o jag i enda skogen vi hade =)


Cupcaked i Newbidge!
JUNI
Min sista månad på Irland, mycket blandade känslor...!
Sista tävlingen med Rupert blir i Stradbally, fortfarande den största tävlingen jag varit på med 12 olika ridbanor med tävlingar på samtidigt! Wowo, det var så himla häftigt...! Vi var så sjukt taggade att kvala till Dublin Horse Show, men snubblade på målsnöret. Rupert var dock fantastisk, så jag minns et bara med glädje ♥
Åh Irland in my heart!

Stradbally mansion på vinternt, fatta huset!


Dålig mobilbild från ena hörnet av anläggningen.


Rupert min Rupert!


Gud vad mycket vi hann med...!


Sista kvällen med hälften av tjejerna, haha!
Helt sjukt vad blont hår jag har, saknar det lite....


Fortsättningen kommer en annan dag!
Jisses vad lång tid det tog att skriva och va sentimental jag blir!
IRLAND 4-EVER!
Haha...!De bloggar jag läser:

 • Wenche - Hon är nog den ballaste personen jag vet om! Hon jobbar häcken av sig, rider 100 hästar om dagen, äter mackor med jordgubbar på och mockar på måndagar, haha! ;)
 • Amanda - Jag har följt Amanda ganska länge och tycker att hon har så sund filosofi och härlig inställning. Hennes hästar har vitt skilda personligheter allihop och ändå presterar de alla lika bra med henne i sadeln!
 • Caroline - Nya hemsidan är lite rörig, men jag lär mig den nog snart! Caharkeroline är Danska, fantastisk duktig fälttävlansjunior som thank god skriver på engelska, haha! Jag tycker att hon verkar så väldigt klok för sin unga ålder :)
 • Zara - Zara vad något av en idol för mig under ponnyåren. Hon rider så himla... fint! Därför blev jag så glad när jag kom på att hon hade en blogg, så att jag kunde börja läsa om hennes glamourösa hästliv! ;)
 • Erika - Hon går i min klass på högskolan, så henne känner jag på riktigt (I'm so kool). Så vi är idrottpsykar á la ridsport tillsammans, fast hon håller på med banhoppning, med sin häst mimi, som hon har hemma hos sig, när hon är hemma i skåne och inte i Halmstad dvs. Ha!
 • Kristina - Det  här med att hon har stallet fullt med hästar (5 eller 6 att rida) OCH pluggar natur på annan ort gör henne lite övermänsklig i mina ögon! Kämparglöd tryter det inte med i alla fall...!
 • Linn - Duktiga Linn med sina fina pojkar! Hon har hunnit med massor i år, och det ska bli spännande att se vad det blir av hennes blivande 5-åring nästa år (och den forstatta utveckligen på svarten såklart!).
 • Emelie - Sockersöt och så duktig med hästarna! Uppdateringen är det lite si och så med *harkel*, men hon har fullspäckade planeringar så det får man ta :)
 • Sandra - Har jag följt sedan jag var på Irland, också en jätteduktig tjej! Just nu står det dock väldigt stilla...?
 • Systeryster - Min storasyster Lisas blogg där man får läsa om hennes (fortfarande ganska nya) häst Ginny. Just nu tar hennes sjuka hundar lite tid från bloggandet och hästeriet, men i vår ska det tävlas!
 • Sara - Där har det skett massa förändringar senaste tiden, största är väl hästbytet! Ska bli spännande att få se vad nya grållen går för =)

 

Haha, och jag som inte tycker att jag läser så mycket bloggar ändå X)
Dessutom blir det ju ibland att man klickar sig vidare in på någon annan, men dessa bloggar läser jag i stort sett varje dag. Gud vilken nörd jag är.

Haha.

Beware, moody mare!

Idag var det viljornas kamp med Nelly i stallet!
Men, jag hade inte velat ha det på något annat sätt...

Jag kommer nog alltid välja ston framför valackar eller hingstar. Ja, det blir mycket extra energikrävande jobb med övertalning och hormonhantering haha, men det är värt det - alla gånger!

Förra veckan fick jag höra om en chef på ett (väldigt) stort företag som, precis som allt fler andra, börjat se fördelen med att ha kvinnliga arbetare. Han uttryckte det som att man kunde säga åt manliga arbetare springa in i en vägg och de skulle göra det om och om igen. Men hade man bett kvinnor göra det hade de provat en gång, och sedan ifrågasatt varför de skulle göra det. Lyckas man då motivera kvinnorna tillräckligt och på rätt sätt - så kommer de springa rätt igenom väggen.

Koolt, tyckte jag.
Och det är precis så jag känner om ston. Enda gången jag haft ett nästan lika speciellt band med en valack var med Rupert, och han var faktiskt transexuell.
Min hästfilosofi baseras på tillit och ömsesidig respekt, inget mästrande eller herre/betjänt. Utan att då låta allt för sexistisk så tror jag att jag bara kan få den speciella relationen med ett sto. Så ja, även om Nelly verkligen går mig på nerverna ibland och har skämt ut mig med sin egensinnighet, så tror jag att just att jag respekterar hennes personlighet och tycker om henne för den hon är som kommer göra oss oslagbara ♥


EDIT:
Om ni undrar vad som hände i stallet
så var det ingen jättegrej egentligen.
Nelly är superladdad eftersom hon vilar
och hade det som ursäkt för att bete sig
som en apa. Min filosofi fungerar bara
om respekten och tilliten är ÖMSESIDIG.
Jag har inga problem med att vara den
som tar första steget, blunda och hoppas
på det bästa. Men fan ta henne om hon
tar tillfället i akt att jävlas ;)

Resten av året


I måndags bestämde jag mig för att låta Nellys vintervila börja.
Planen var från början att ha vintervilan över de två sista veckorna i december o de 2 första i januari, men hon har gjort något och blivit lite svullen i sitt vänstra bakben (ingen bra; inget ömt eller varmt) så jag tänkte att det var lika bra att låta henne börja nu.
Detta betyder att det kommer bli en månad utan rid-, träning- eller tävlingupdates. Dock kommer det förhoppningsvis bli en del annat intressant så som en resumé av året 2011 (det har hänt så mycket det här året ändå!), mål inför 2012 och en tävlingsplanering!

Tävlingsplaneringen sitter jag redan och pusslar med, och det är så svårt!
Planen har ju från början varit att rikta in henne mot fälttävlan så snart som möjligt = börja året med dressyrtävlingar och sedan varva fälttävlan och hopptävlingar under året. Men, nu när hon börjat hoppa så väl vill jag verkligen se hur hon tacklar svårare banhoppning. Tänk om hon hoppar 110 och 120 lika enkelt som hon hoppar 90-100? Då känns det som om det vore en riktigt bra erfarenhet för oss att försöka kvala till Falsterbo...
Aja, inget är säkert och vi får väl helt enkelt vara felxibla!

Nelly är redan lite uttråkad och vill bli aktiverad... Jag vill helst inte gå på så mycket promenader eller pyssla med henne jämt och varje dag eftersom jag dels vill att hon ska få HELvila, och eftersom jag måste träna mig själv på att inte bli för präglad på henne.
Det kommer nog gå bra, jag har så himla mycket i skolan och andra bekymmer ändå!

Nellybild från förra ägaren

Fick en bild igår från Nellys förra ägaren!
Den är från februari i år när hon tog med sig Nelly till sitt college =)


Sporty Nell ♥
Det är nog den bästa bilden på hennes frambenstekniken jag har. Så snart hon lär sig dra upp dom lite till så är den fulländad! Bakbenen börjar hon ju veckla ut mer och mer, så det känns riktigt lovande!

Det ska konverteras


Fracken (lär inte införskaffas på några år, haha) kommer från Equiport och är modifierad av moi. Hatten är från Christy's och är också modifierad av moi. Stövlarna kommer frå Pioneer. Sadeln från Butet och tränset från Otto schumacher.

Det enda som egentligen hade varit intressant till våren är sadeln, haha!
Är faktiskt lite sugen på en Butet, men djupt säte då. Jag har undersökt lite och tror att det är en av de få dressyrsadlar som hade legat bra på Nellisan - men vi får se, kanske finns det någon lite billigare (även om man kan få tag på begagnade Butet till helt ok priser....). Tränset är ju bara to die fort alltså, fiiint! Synd att Nelly inte trivs med aachen, haha!

Vad som komma skall!Det här med att aktivera bakkärran ;)

Vissa ekipage måste slita som djur för att lyckas med det,
andra får det på köpet, när man har en så fantastisk häst som jag, till exempel:


Här trampar man låååååångt inunder sig ;)
Bortse för guds skull från min klamrar-mig-fast-för-livet-sits, haha!

Söndag

Har varit i stallet tidigt o fodrat hästarna, ridit, släppt ut o mockat.
För Nelly blev det en skrittrunda på 50 minuter + 5 minuter på banan då mamma tog kort. Hon är bara för fin ibland alltså!

Plötsligt är jag inte alls nervös för att entra dressyrbanorna efter jul.
I want to show her off! =D

Hoppetossan

Idag är det blåsigt o regnigt o kallt!
Vårt hö tog slut igår o när jag kom för att ta in hästarna i em hade det fortfarande inte kommit nytt. Att ta in hästarna utan att mata dom = inge bra, de hade antagligen rivit stallet, haha! Nelly hade nog gnagt sig ut genom boxdörren X)
Så, jag ignorerade att alla stod o gav mig onda ögat o väntade in i det sista. Tillslut fick jag ändå ta in dom, men aktiverade Nelly snabbt innan hon hann inse hur hungrig hon var.

Longering fick bli dagens grej!
Jag ställde upp ett kryss med block på kortsidan.
Först fick hon göra mycket skritt- o travövergångar, hon lyssnar verkligen superbra och gör fina energiska start o stopp. Hon är dessutom riktigt duktig på att göra halt. Så fort jag säger "Stand" så stannar hon, och när jag säger "come here" så vänder hon och kommer in till mig = duktig Nellisan!

Tillslut bad jag henne att trava mot det lilla hindret, och två galoppsprång ifrån det drar hon en riktig rövare o tvärnitar innan hon bockar iväg längs halva långsidan för att hon tyckte att hon var så hima busig, haha! Efter att jag återfick kontrollen hoppade hon dock varje gång, fulingen ;)
Vi gjorde helt enkelt så att hon fick hoppa 10ggr åt vänster o 10ggr åt höger, i både trav o galopp. Jag finner det lite fascinerande att hon börjat hoppa så bra när jag sitter på, avspänt och tar inte i för mycket. Men, när hon hoppar löst såhär hoppar hon så vansinnigt stort! Ett par gånger hade jag hennes framhovar i ögonhöjd!
Något annat intressant är att hon öppnar upp allra bäst bak om hon kommer lite för nära, men det gör inte språnget rundare eller spänstigare. Kommer hon stort hoppar hon jättestort varje gång, precis som om hon inte vill sabba språngkurvan, haha...!

Jag försöker ju longera henne en gång i veckan, och det ska vi fortsätta med.
Jag anser att hästens ålder är en bra utgångspunkt för hur ofta hästen ska tränas under ryttare. Generellt tycker jag det passar väldigt bra att:
* 3-åringar går 3 dagar i veckan
* 4-åringar går 4 dagar i veckan
* 5-åringar går 5 dagar i veckan

De allra flesta veckor rids Nelly 4 dagar, vilar 2 och longeras 1.

Det passar henne jättebra tycker jag =)

Helt onödig konstig fakta och den nya foderstaten

Jag kom fram till det igår,
och det är så konstigt att jag måste dela med mig ;)


I de 8 månader som Nelly varit min, så har hon bara bajsat under ridturer 2 eller 3 gånger - och då ute i skogen!
Hon har aldrig någonsin bajsat på en ridbana, detta kom jag fram till när jag i förrgår ridit Friesern och fick gå ett varv på ridbanan o plocka upp efter honom - det har jag aldrig gjort efter Nelly!

Jag tycker det är jättekonstigt, och jag undrar om det är så bra egentligen? Hon brukar nästan alltid bajsa innan en ridtur, och ibland efter när vi kommer in. Frågan är då om hon liksom 'håller' sig under ridpassen? Det är ju inte så bra...
Jag kan ju hoppas att det är för att hon planerar väl och inget annat ;)Jag kan också passa på att berätta att Nellys foderstat äntligen är under kontroll. Skruttan har fått alldeles för lite protein (vilket är konsigt med tanke på att hon ser ut som en bodybuilder) och en del hästar kan bli trötta i kroppen av det. Nu är balansen återställd, och det känns bra =)
Hon kommer börja få Krafft Muskel som proteinkomplement eftersom jag inte kunde få tag i Sojamjöl. När den här säcken är slut ska jag dock försöka få tag på Sojamjöl igen då jag vill ha en så 'ren' proteinkälla som möjligt. Hon kommer fortsätta få Havens Sport müsli som bas och så länge hon har gräs i hagen får hon 10kg hösilage, sen i vinter kommer hon få 12-13kg. Dessutom kommer hon fortsätta få Speedi beet vid insläpp, det är en sockerfri betfor (utan melass eller andra tillsatser som betfort har) eftersom jag inte tror på att ge hästar massa socker lika lite som det är bra för människor.

Just nu ser hennes foderstat ut ungefär såhär:

FRUKOST kl 07.00
2 kg hösilage
0,75 kg Havens sport müsli
0,25 kg Krafft muskel, sen 2 dl sojamjöl
morötter

INSLÄPP ca kl 16.00
3 kg hösilage
1 liter uppblött speedi beet
B-vitamin
morötter

EFTER RIDNING ca kl 18-19.00
1 kg hö
0,25 kg Havens sport müsli
morötter

KVÄLLSMAT ca kl 21.00
4 kg hösilage
0,75 kg Havens sport müsli
0,25 kg Krafft muskel, sen 2 dl sojamjöl
salt
multivitamin
morötterEgentligen 'behöver' hon bara 1kg müsli, och när man är utbildad på foder är det lätt att vilja följa foderstaten till punkt och pricka. Men jag brukar belysa vikten av att en uträknad foderstat mer är en vägvisare än något ristat i sten. Generellt brukar jag använda mig av foderstatsuträkning om jag misstänkeratt något är fel, eller för att jag vill försäkra mig om att mineral- och proteinbehovet är tillgodosett. Energibehovet tycker jag att jag ser bäst själv. Som i det här fallet; Jag VET att Nelly kommr behöva mer energi än vad hennes faktiska energibehov är, och då får jag helt enkelt ge henne mer energi (kan vara värt att kolla så att foderstatens värden inte sabbas helt, men det gör de inte i det här fallet - oberoende av hur mycket sport müsli hon får).


Make love, not war!

Inget krig idag!
Poletten hade tritta ner =)Galoppen var såååå bra!
Hon gick i jättefin stadig form hela tiden och sköt inte alls ut högerbogen lika mycket, yey! Övergångarna var dock inte speciellt bra, de har varit vår starkaste sida innan... Eller ja, fattningarna i sig är bra, men hon hade nog lite träningsvärk idag för jag fick be om galopp två gånger innan hon faktiskt fattade, precis som om hon frågade "måste jag verkligen?".
Men ja, i det stora hela var det väldigt mycket bättre idag - skönt!

RSS 2.0