Magic

Red på Nellisan idag ♥
Första gången på en månad.
Första gången vi hade på sadeln på nästan 7 veckor.
Smulan var så exalterad att hon knappt kunde stå still när vi sadlade utan mest bara frustade och vevade man frambenen, sötnöt!
It feels just like coming home,
beeing on your back again ♥

Snabbinlägg: Intressant....

Båda hästarna var ju faktiskt hos veterinären igår, för när jag var klar med Nelly åkte jag hem och hämtade Bella så att hon kunde få sin andra vaccinationsspruta (så nu få vi börja tävla!). Bellabus kom faktiskt lös och sprang en vända på veterinärstationen - inte bra!
Men, hon kunde snabbt fångas in och ingen skada skedd ;)

Till det intressanta då.
BÅDA MINA HÄSTAR HAR GÅTT UPP 30KG PÅ 3 VECKOR!

Nelly, som är extremt överviktig nu har gått upp i rent fett och vätska skulle jag säga, och väger nu hela 730kg.
Henne vill jag ha någonstans mellan 650-670kg i vanliga fall, så hon är en riktig tjockis nu!
Bella, har gått upp i princip bara i muskler skulle jag säga, och då är 10kg i veckan verkligen inte fy skam! Hon väger nu 450kg, och mer än det ska hon nog inte väga ;)

Drömhästen

Med risken att låta hur klyschig som helst,
så är faktiskt Nelly väldigt nära min absoluta drömhäst ♥
 

Min drömhäst är ett skimmelsto på ca 170, med ett urgulligt ansikte och uttryck samt en så stark personlighet att det nästan driver en till vansinne lika ofta som det får en att kikna av skratt..!
Hon skulle ha en utstrålning som får mig att tappa andan när hon visar upp sig, och stora kraftfulla gångarter. Hennes språng skulle vara stort med väl ihopvecklade framben och väl utvecklade bakben, men framförallt skulle hennes vilja att hoppa överglänsa hennes tekniska förmåga.
Exteriört önskar jag att hon är mer åt det grövre hållet än det slankare, jag föredrar power framför speed när det kommer till intryck.
 
Alltså, när Nelly är i god form och om vi vrider upp framåtbjudningen ytterligare, så är hon min drömhäst! Fina fina Nelly, jag tror verkligen att hon skulle kunna gå hur längt som helst om inget sätter käppar i hjulen på henne. Ett helt stall med hästar kan inte nå upp till samma karisma som hon! ♥

 
Idag var jag och Nelly på återbesök.
Jag har hela tiden känt mig ganska likgiltig, liksom Nelly har betett sig nästan deprimerad. I morse hade jag dock onda aningar, jag var orolig och det kändes som om det inte skulle gå bra. Usch, jag vill ju verkligen inte behöva utsätta henne för en operation!

Det gick i alla fall bra!!!
Knölen är inte borta, men hon är inte halt eller öm längre. Hon är faktiskt inte det minsta halt NÅGONSTANS, utan helt fräsch o fin! Därför ska jag i morgon äntligen få börja rida på min fina fin Nell igen! Ååååh som jag längtat!!! Det ska inte vara världens mest utdragna, utan vi ska skritta i en tio dagar och sen börja jogga och efter någon vecka prova på lite galopp. Detta för att se hur knölen svarar på belastning, det kan antingen bli bättre eller sämre. Blir det sämre får det bli operation ändå, men jag hoppas såklart på det bättre..!

Fina Nellybelly!
Va jag har saknat henne!

Goguen

Ulle ställde en fråga, som jag tänkte ta upp i ett inlägg!
 
Den handlade om hur jag rider med Goguen.
Jag har förklarat det i något inlägg tidigare från Irland, men det tåls att ta upp igen eftersom jag verkligen tycker att det är en fantastisk hjälptygen om man använder den på det sättet jag gör =)
 
Den som lärde mig det här var FEI-domaren G. Holstein, och mitt syfte med användandet är att erbjuda hästen extra stöd utan att riskera den dragkamp man ofta stöter på med en Gramantygel. Liksom när Goguen används traditionellt (som det är meningen att man ska använda den) verkar den framförallt genom att öka trycket på nacken om hästen spänner upp denna. Först när hästen går emot trycket mycket så kan Goguen verka via bettet också, men framförallt kommer trycket över nacken:
Med detta vill jag understryka att jag inte på något vis är för att tvinga hästen på tygeln!!!
DOCK anser jag att det är den absolut mest fundamentala regeln vid samspelet mellan häst och människa att hästen ska flytta undan för trycket, så om hästen upplever ett tryck över nacken så ska den sänka huvudet för att det ska lätta. Om ryttaren är tillräckligt skicklig och ödmjuk, agerar rättvist och ger hästen alla förutsättningar att arbeta korrekt (vilket jag ser som en förutsättning för användning av hjälptyglar över huvud taget), så ska hästen flytta undan för tryck. Funkar inte det, om hästen protesterar på något vis eller undviker att flytta undan från trycket varesig det är över nacken eller från skänklar eller vikt, så anser jag att man inte bör gå vidare alls! Det kan handla om allt ifrån att hästen har ont och inte KAN flytta, eller så är kommunikationen så behindrad att man kanske till och med behöver hoppa av och börja om med arbetet från marken innan man provar att sitta upp igen.
Så, jag ville bara få det sagt.

Åter till själva Goguen då! ;)
Jag rider med den såhär:
 
Istället för att fästa remen som går från sadelgjorden upp till nacken och ner genom bettringarna tillbaka i remmen igen (som på den första lånade bilden), så fäster jag istället i ett par tyglar.
Alltså, de enda fasta punkterna är fästet i sadelgjorden och min hand, där emellan kan (vid nacken och genom bettringarna) glider remmarna fritt. Jag kan ju förtydliga att det ser precis likadant ut på andra sidan.
Inverkan ter sig alltså såhär:
När jag kortar Gogue-tyglarna så kan jag reglera hur högt jag vill att hästen ska kunna gå med nacken. Det sker ingen verkan i munnen/bettet alls om inte hästen tar upp nacken så högt den kan (så att hjälptygeln späns) och samtidigt försöker föra nosen framåt. Hästen kan således, även med kortade tyglar sträcka fram nosen så länge den inte spänner upp nacken samtidigt.
Så länge funkar den på precis samma sätt som när den är fast (som på första bilden). De fördelar man får av att rida med tyglarna är att man som ryttare har ännu mer kontroll på situationen och man kan låta Goguens inverkan ske med hårfina nyanser istället för bara PÅ eller AV.

När Goguen sitter på det traditionella sättet utgör den endast en tydlig regel för hästen om hur högt den får gå med nacken, typ: "Hit, men inte längre". När man rider med tyglarna kan man ÄVEN erbjuda hästen ett stadga och en stillhet, vilket exempelvis hästar som Bella trivs med och behöver för att slappna av.
När Bella ger efter och sänker nacken släpper inte bara allt utan även om Goguen inte längre hindrar henne erbjuder den fortfarande ett stöd.

Jag använder goguen eftersom jag tycker att den på ett shysst sätt förtydligar för hästen vad jag som ryttare vill = att den ska söka sig framåt nedåt. SAMTIDIGT som den gör det bekvämt för hästen att vara där!

Med Bella som exempel kan jag då säga att när jag rider utan Goguen har hon lite mindre förtroende för min hand eftersom även om jag har en stilla hand så är den inte 100% stilla, vilket gör henne orolig i munnen och tillslut stressad. Det funkar fint i skritt och i lugn trav, men galoppen har vi fortfarande så pass svårt för att hon vill ha extra stöd.
Hade jag haft graman på, som ENDAST verkar genom bettet och munnen, hade budskapet inte varit lika tydligt och det förutsätter att hästen är 100% med på hjälperna (framförallt att den accepterar bettet helt och hållet, vilket Bella inte riktigt gör än). Om hästen inte är i harmoni med bettet blir Gramanen en väldigt orättvis och forcerad hjälptygel som många gånger tvingar hästen till något istället för att helt enkelt bara förtydliga ryttarens språk vilket jag anser att Goguen gör om den används korrekt.

 
 
Oj vilket långt inlägg det blev!
Men, nu hoppas jag att ni är helt med på hur och varför jag använder Goguen. Har ni några frågor så lovar jag att besvara dem efter bästa förmåga.
 
 
 
Jag vill även poängtera att Goguen
givetvis även kan användas på ett
felaktigt och forcerat sätt. Så man
bör vara helt säker på sin
ryttarförmåga och inte använda
den MOT hästen. Det är aldrig ok.
 
 
 
Dela gärna med er om era egna tankar kring det här! =)
Tycker ni att jag resonerar konstigt?
Lärde ni er något?
Tror ni att ni eller någon ni känner skulle kunna få hjälp av Goguen?
Tycker ni att det låter som ett bättre alternativ än Gramanen?

Bildbomb på Bella!

Ok people, before you judge ;)
* Jag är ingen dressyrryttare, och har inte suttit i en dressyrsadel på läääänge!
* Bella har precis lärt sig vad det innebär att gå på tygeln, där av goguen. Bella vill ha stöd och lugn och det erbjuder goguen, så vi kommer rida med den tills hon vågar lita på mitt stöd utan den (inte varje dag, men ofta).
* Detta är tredje gången jag och Bella ger oss på sidvärtsrörelser
* Detta är andra gången vi galopperar och hon inte är skogstokig ;)
 
 
Tjohej!
Kommentarer och konstruktiv kritik är varmt välkommet! =)
 

Glad tjej!

Jag kunde då inte hitta något fel på dem, så jag är nöjd och glad!
De ska användas spaaaarsamt, och endast på tävling och träningar =)
 
Jag och grannen turades om att ta bilder när vi red idag, med superkameran, så det kommer massor av ridbilder senare idag!!! Wihoooop!!!

Saker som gör idag till en alldeles ypperligt bra dag

 1. Jag tog äntligen tummen ur och beställde ett par nya stövlar!

  Egentligen ville jag ju ha ett par läderstövlar denna gången, men eftersom jag inte har råd med de jag vill ha, och eftersom Skara's erbjudade är för gott för att motstå så fick det bli ett par Tretorn till, men denna gången Falsterbo. Jag gillar stöveln och även om färgkombon inte passar mig super så blir det nog bra! Gillar framförallt lådan de levereras i, haha!


 2. Jag fick just reda på att min B-uppsats är godkänd!
  Tack mina fina läsare för hjälpen! Jag lovade ju att sammanställa resultatet för er här på bloggen, så det får jag ta o göra någon dag =) Nu är det sommar PÅ RIKTIGT!


 3. Ridpasset med Bella nu på morgonen var.... Epic!
  Vi hade goguen på eftersom hon gillar den. Anledningen till att hon gillar den misstänker jag är för att allt blir väldigt stilla med den på, speciellt i kombination med det raka bettet med fasta ringar som vi rider med nu. Hon är lite klurig eftersom hon själv är orolig i munnen och fipplar nästan hela tiden, men samtidigt trivs hon bäst om allt är heeeeelt stilla. Dressyrsadeln åkte på idag också (vi lånar hennes pojkväns!) och jesus va fint vi kom till arbete! VI HAR GALOPPERAT mina vänner! Skritten var kanon från början, även om hon blir lite djup i formen + lite kort i steget än så länge, men jag är lugn då schwunget kommer komma allt eftersom. Traven var överaskande bra idag direkt från början, inget spring utan bara bra takt och fint stöd! Vi red mycket serpentiner och sidvärtsrörelser, och tillslut kom vi fram till övningen som gjorde galopparbetet möjligt:

  Rosa = Trav
  Blå = Galopp
  Först gjorde vi bara den till vänster, alltså vända upp på medellinjen och flytta ut för innerskänkeln, och när hon tar det sista steget in under sig med inner bak ber jag henne att fatta. Jesus kristus och Maria vilken fattning jag fick då! Varje gång blev den perfekt!!! Hon fattade verkligen bärande på inner bak och fick där igenom alla förutsättningar för en välbalanserad galopp resten av långsidan, fiiiint som snuuuus var det! Sen när hon gjort det ett par gånger i båda varven provade vi på att lägga en liten volt på kortsidan för att 'checka av', sen fattade jag i hörnet eftersom jag även där har bättre koll på just inner bak. Här blev det ett par superfattningar och ett par lite sämre, men man kan ju inte få 100% varje gång!
  Åh jag är så glad! Detta är första gången jag verkligen fått känna hennes galopp, den trevliga galopp jag tidigare bara sett på lina. LIFE IS GOOD!!


  Bella och hennes boyfriend i hagen (han är på semester ett par veckor nu).

Träningsupplägg med Bella

Nu är det två veckor sedan jag började jobba med Bella, och jag har kommit fram till följande:
1. Det är mer jobb än vad jag trodde.
2. Hon har gjort stora framsteg på kort tid.
Ibland känns det som ett + och ett -, men oftast som två +!
I och med att det är lite mer jobb, så kommer jag ju ha mer att göra, vilket betyder mer ridning för mig och det är ju jättebra!
 
 
Longering 1-2 dagar per vecka
Träningsupplägget har och kommer fortsätta bestå av en del longering. Bara på dessa två veckor har det hänt underverk med hennes överlinje och den ska såklart stärkas ytterligare. I början var hon mycket förvirrad och lite springig på linan, nu när jag longerade henne i förrgår uppvisade hon fina bärande galoppfattningar på en 10m volt! Fantastiskt vad potential hon visar vissa stunder alltså! Traven på linan är väldigt taktfull, rytmisk och reglerbar, men skritten behöver fortfarande bli stadigare och mer lösgjord. Hon är generellt väldigt lyhörd nu, och gör allt jag ber om på direkten och hon håller sig lugn och avspänd under hela passen vilket är otroligt bra med tanke på hennes heta personlighet ;)
 
Vila 1-2 dagar per vecka
Framförallt nu i början under igångsättning och medan hon lär sig mycket nytt kommer jag låta henne vila helt 2 dagar i veckan, alternativt vila helt 1 dag och skritta ut en dag (beror på väder och humör). Hon verkar bygga muskler i ganska snabb takt och är så arbetsvillig att jag knappast tror att hon hade haft något emot att ridas varje dag, men man får inte glömma att hon vilat en längre tid innan hon kom samt att jag tror att hon behöver tänka över vad hon lärt sig ibland.
 
Ridning 3-4 dagar per vecka
Det är här det stora arbetet ligger.
Skritten och traven sitter ganska säkert nu, ibland upplever vi korta stunder av helt fantastisk ekipage-symbios när Bella är 100% på hjälperna, bär upp både sig och mig samt har ett ordentligt tryck i gången. Det är verkligen halleluja-moments och jag blir så lycklig! Tyvärr är de inte så många per ridpass än så länge, haha! Men, kapaciteten finns verkligen där och jag blir grymt motiverad och inspirerad att fortsätta med hennes utbildning! Galoppen är lite tokig fortfarande. Jag kan inte riktigt luska ut om det är för att hon tycker att det är helt vansinnigt roligt att galoppera, om hon gör det av vana eftersom hon fått göra så förut eller om fullblodet i henne väcks till liv i samma sekund man flyttar fram innerskänkeln - NÅGOT är det iaf! Hon blir helt vild och vill helst bara springa som vinden..!
Hon har en halt otrolig galopp, helt sjukt mycket tryck och jag tror verkligen att hon kan hoppa larvigt högt om man får lite bättre kontroll på den. Eller, bättre riktning av den är nog bättre uttryckt. Man måste kunna rikta all denna energi. Om det är mot ett hinder eller mot en ökning i ett dressyrprogram spelar nog inte så stor roll, bara man får lite grepp om den. Vi jobbar stenhårt på det, och jag hoppas att allt ska falla på plats snart!
Än så länge blir det BARA fattningar och max en långsida galopp, sen börjar vi om. När det fungerar perfekt kommer vi bygga på och galoppera ett varv på banan innan vi bryter av, och tillslut kommer vi kunna hålla samma fina kvalité på galoppen hela tiden som vi nu endast gör ett par språng. DET ser jag verkligen fram emot, för första DÅ kan vi börja hoppa ;)
 
Jag LOVAR att jag ska få med mamma och ta lite ridbilder någon dag!

Update!

Ja, det här med bloggpaus var ju rätt tråkigt, så nu får jag skärpa mig!
Som ni kanske ser (annars får ni F5:a) så har det skett några små korrigeringar här på bloggen. Jag tyckte Bella skulle få lite plats medan hon är här..! Om man klickar på hästarnas namn i rutan här till vänster så kommer man till deras presentationer =)
 
Midsommar har varit fint!
Mycket god mat har ätits med familjen, och aftonen spenderades med mina fina pluggisar (förutom Erika den muppen som höll sig i Skåneland!). Vi spelade en helt omöjlig version av kubb som hette krubb, men pga ovädret höll vi oss mest inne och lärde känna alla som man inte kände tidigare = helfestligt! Så himla mycket roligt folk alltså!!
Sara, Evelina o jag ♥
 
Idag har jag köpt lite hästgrejor!
Centaura ska vara en jättebra flugspray, så den måste prövas!
Kylgelé fick jag köpa eftersom jag insåg att mina liniment fungerar både kylande och värmande, och ibland vill jag ha något som bara kyler.
B-vitamin till hästarna! Det visade sig vara mest druvsocker, men de blir nog bra! Nelly fäller fortfarande som en tok, misstänker att det har o göra med att hon inte mår så bra...
 

Doing the bloggpaus...

Sorry people, men min blogglust är gone, big time!
Det är säkert en kombination av generellt sämre motivation, 0 kommentarer och det fina vädret som gör att jag knappt sitter vid datorn. Jag har tappat lite blogglust innan, men aldrig riktigt såhär mycket faktiskt. Det blir kanske bättre så fort jag kan ta ridbilder på och tävla med Bella, och när jag vet hur Nellys framtid ser ut...

Just nu håller jag o Bella fortfarande på med att hitta knapparna.
Hon har helt sjukt pondus och vill inte gå med på att jag bestämmer, haha! Varje ridpass går det dock bättre och stundtals är hon verkligen som en dröm att rida! Om lite drygt en vecka får hon sin sista vaccinationsspruta o vi kan börja ge oss ut på lite pay n ride + pay n jump!

Med Nelly har jag börjat vänja mig vid tanken på operation =(
Svullnaden blir inte bättre även om hon inte är halt längre... Nu har vi gjort allt utom en operation, så det är liksom sista utvägen. Allt avgörs vid återbesöket om ca en vecka. Ibland är jag tillfreds med det, och ibland är jag riktigt upprörd. Hur det blir återstår att se helt enkelt, jag har bestämt mig för att inte få panik innan jag vet om svullnaden blivit mindre eller ej vid återbesöket.

Så länge får ni ha det superbra i sommarvärmen, eller spöregnet o åskan =P

Mål med BellaVi kommer jobba hårt, sikta högt och ha helt sjukt roligt tillsammans!

Lin-hoppningsfilmerna!Här kommer filmerna på Bella när hon fick hoppa lite.

Det blev lite ihoppklippt eftersom hon nästan varje gång landade i korsgalopp och vi fick ta något varv på volten för att rätta till det innan hon fick hoppa igen ;)

Jag är medveten om att volt-hoppning på det här viset har sina för- och nackdelar, och att det kanske blir lite för svårt för Bella som visar tydligt att hon inte är stark nog för att landa i rätt galopp (i båda varven). Men, det är det här alternatviet vi har nu och själva hoppningen/sprången tycker jag att hon gör jättebra! Även när hon kommer lite fel är hon så pass hinderklok att hon löser det, och hon gör allt för att inte riva!
Jag tycker att det är nyttigt för både henne och mig.
För henne eftersom hon får hoppa utan ryttare och eftersom hon själv får lösa eventuella problem, och för mig eftersom jag får se hur hon hoppar och hur hon löser de eventuella problemen. Lärorikt alltså!

Hindret är alltså 105-110, och jag tycker hon hoppar det riktigt enkelt och okomplicerat. Jag ville inte höja mer eftersom hon är i så pass dålig kondition fortfarande, och det var inte stora språng vi var ute efter idag ;)

Nog snackat, här kommer filmerna!
Senare idag eller inom de närmasta dagarna kommer jag presentera planer och mål med henne!

Bella on the line

Idag har Bella fått hoppa lite högre på linan, och hon gjorde de jättebra!
Vi har gjort stora framsteg i all hantering från marken, och då framförallt longeringen. I början sprang hon mest bara omkring, lite stressad och blev ännu mer stressad av att inte förstå vad jag ville.

Jag vet inte hur mycket som hörs på filmen (då jag inte kan lyssna på klippen med ljud då vi har gäster), men de här reglerna har jag för longering:
När jag vill att hästen ska börja skritta säger jag "Walk-on!".
När jag vill att hästan ska börja trava säger jag "Aaaaaand trot!".
När jag vill att hästen ska börja galoppera säger jag "Aaaaaand canter!".
När jag vill att hästen ska byta gångart nedåt säger jag lungt med djupare röst "Aaaaand wooooh" samtidigt som jag 'bugar' mot hästen.
När jag vill att hästen ska stanna säger jag "Aaaand stand", och då ska hästen stanna ute på spåret. Den får inte komma in till mig förrän jag bugar/gör mig liten och säger "Come here".
När jag vill att hästen ska öka i en gångart säger jag "gångarten + on", och när jag vill att hästen ska korta eller lugna ner steget säger jag "eeeeeasy".

Däremellan berömmer jag hela tiden hästen gör något bra, jag anser att det är viktigt att berätta för hästen att den är duktigt hela tiden när den är duktig och inte bara en gång.

Bella är verkligen en intelligent häst, hon har lärt sig alla dessa kommandon (ibland stannar hon inte direkt när jag säger stand, men allt annat sitter som ett smäck!) på mindre än en vecka!


Här är en film från idag, innan hoppningen.
Jag tycker att hon är jättefin och är så glad över att hon är så avslappnad nu!
Filmklippen från själva hoppningen kommer i morgon, för datorn är lite seg just nu. Hon fick i alla fall hoppa några språng på 105/110, och det var larvigt enkelt:
Försök strunta i hur jag ser ut, och min snygga ljusblå/rosa/röd-matchning, haha!

Motig dag

Uuuh, orkar inte blogga idag.
Nellys ben var värre idag och jag är så olyklig över det.
Bella är det nog mer jobb med än jag först trodde. Hon kommer behöva lära sig att lita på sin ryttare, och som ni alla säkert vet händer inte sådant över en natt. Hon är absolut värd den tiden det tar, wow vilken potecial hon har och kan visa upp, men utan tillit kommer man ingenstans.
Punkt.

Hej alla ponilovers!

Faktiskt så har bloggen fått ungefär 20% fler återkommande besökare sedan Bella kom in i bilden, så Hej på er ponilovers där ute! Kul att ni hittat hit!

Idag blev det lita upprepning för Bella.
Longeringen, men denna gång endast över flera travbommar på rad där vissa var upphöjda och andra inte. Hon var verkligen helt fantastiskt duktig! De första gångerna ökar hon rejält när hon förstår att hon ska gå på bommarna, men hon lyssnar verkligen på varje hint jag ger henne ändå! Säger jag till henne att öka så ökar hon direkt, och om hon ökar för mycket och jag säger 'eeeeasy', så gör hon en supertydlig halvhalt. Jesus vilken intelligent ponny hon är!  Nästan larvligt lättlärd och det inspirerar mig jättemycket inför hennes fortsatta utbildning ♥

I galopparbetet provade jag att be henne att minska volten idag.
Hon tyckte att det var lite jobbigt först när jag bad henne att galoppera på en 12-13m volt, men snart fann hon sig i det. Hon har en grymt bra grundbalans, vilket kommer göra ridningen så mycket enklare =)

Efter 30 minuters longering tog vi av gjorden och allt och så hoppade jag upp barbacka. Hon är fortfarande lite öm vid bettet hon fått på ryggen och därför vill jag inte lägga på sadel idag heller, men barbacka gick bra. Så skrittade vi ut en sväng på kanske 15 minuter, både grusväg och kliva omkring i skogen (vilket hon tycker är superspännande, sötnöten!).Nelly satt jag faktiskt också på idag!
Första gången på flera vecka, och det kändes skönt i hjärtat..!
Nelly var superpigg och så tacksam över att få göra något att hon faktiskt fann sig i att hon inte fick göra mer än att skritta. Fina fina snuttan! Om hon håller sig lugn kan vi fortsätta skritta barbacka-turer de sista två veckorna innan återbesök!

Fina hästar jag har! ♥

Hästarnas foder just nu


BusBella väntar fortfarande på att hennes Slobber ska komma hem. Hon ska få slobber eftersom hon ska bygga så mycket muskler under de kommande veckorna + att hon inte verkar ha så lätt att lägga på sig, så hon behöver all näring hon kan få!

0.5-1 kg Havens Slobber Mash
ev 3 dl Speedi Beet (sockerfri betfor, det hon får just nu)
B-vitaminer
Mineraler
Extra salt vid ridning
Morötter och äpplen vid vajre mål
Nelly får faktiskt fortfarande Power+ müslin,
kändes dumt att byta bara för att hon är konvalecent och en näve av det ena eller det andra spelar ingen roll.

2 nävar Havens Power+ müsli
ca 4 dl Speedi Beet
B-vitaminer
Mineraler
Salt
Djävulsklo (för att hjälpa kroppen vid skadan)
Äpplen och morötter vid varje mål


Båda hästarna blir väl lite väl bortskämda med alla äpplen och morötter, men de gillar det och jag tycker att det är mysigt, haha ;)

Lin-hoppning och hag-mys!

Idag rymde Bella igen, haha!
Hon ville inte vara kvar i hagen när hennes kompis gick in, så hon följde helt enkelt efter... Ingen skada skedd dock, hon fick bara helt enkelt stå inne medan han reds. Sen tänkte jag rida idag och hade till och med fått med mig mamma som fotograf! Men, Bella hade fått ett bett precis där sadeln ligger och ömmade lite på det, så vi sparar det till en annan dag.
Istället longerade jag henne över lite hinder, och det var verkligen kul!
För det första gick det 1000 gånger bättre att longera idag, kommunikationen var jättefin och hon var riktigt avslappnad! När hindrena kom fram blev hon lite väl het ibland, men det var mest bara roligt att se henne så glad!
Först fick hon bara trava över fyra bommar.
Sen fick hon galoppera över tre bommar.
Efter det fick hon galoppera över bom-räck-bom.
Hon nuddade aldig i någon av bommarna, och kom bara lite fel första gången i båda varven, sen satt avstånden och allt superbra, och hon hoppade riktigt trevligt! Hon hoppade upp sig lite överdrivet mycket, men hellre det än tvärt om!
Till helgen när hon fått skor blir det uppsutten hoppning!
Ska försöka få med mamma då!

Nellisan och jag hade ett riktigt mysmoment idag också ♥
Hon låg och sov i hagen, så jag gick ut och la mig jag med.
Först mot hennes mage, sen en stund på henne och sen en stund med huvudet mot hennes hals. Så mysigt att jag nästan smäller av! Min fina fina skrutta, som jag saknar att rida henne! Tur att vi kan ha det mysigt ihop i alla fall! Hon har verkligen världens finaste pussmun!

Konsten att ha alla hästarna i stallet...

... DEN bemästrar jag.
Konstan att ha alla hästarna i hagen jobbar jag fortfarande med ;)

Bella är en riktigt rymmare, haha!
Hon har både hoppat ut ur hagen och krypit under tråden flera gånger de senaste 24 timmarna! I morgon är det förhoppningsvis slut på det då hon både ska få sällskap av en riktig charmör och en av stallets bästa gräshagar - där borde hon stanna tycker man!

I alla fall så var det dags för första ridturen idag!
Jag har bestämt mig för att longera henne mycket för att ge henne bästa möjliga förutsättningar för att bygga upp en fin överlinje utan ryttare på ryggen. Igår longerade vi och hon gick jättefint, även om hon inte var helt med på mina kommandon (och då använder jag ändå Irländska kommandon, humm...). Idag kunde jag inte hålla mig, utan det var på med sadel och så red vi ut. Jag tänkte bara skritta, det tänkte inte Bella!
Jesus va fort det gick i galoppen, jag hade liksom kontroll hela tiden, det gick bara väldigt fort. Hon är ett riktigt krutpaket den lilla damen = en härlig kontrast till Nelly faktiskt ;)

Liiiite får jag faktiskt skylla mig själv eftersom jag red på novabettet.
Hon gick med det igår och verkade trivas så bra, så jag tänkte inte ens på att byta. Det gör jag inte om kan jag säga. Det får bli vårat longer-bett så länge ;)
Hon bar i alla fall upp mig riktigt bra, kände mig inte alls stor och såg inte speciellt stor ut heller. Gångarterna var ju bara en bråkdel av Nellys, men det är de flesta andra hästars om man ska vara rättvis.

Nelly mår bra!
Riktigt bra idag faktiskt!
Medan jag byggde ny hage till henne idag fick hon gå in i gruspaddocken där hon rullade sig som en tok. Myyysigt! Sen tog jag in henne och borstade o medicinade innan hon fick gå ut i sin nya sjukhage med massa gräs i! Hon blev jätteglad och lufte inte huvudet ur gräset på flera timmar sötnöten!!
Vi fick rida bort till  erkstaden för att hitta någon som kunde ta kort, hehe!
Men visst ser det inte speciellt konstigt ut? Och då är jag ändå 168...

Bella bilder!
Alltså, hur söt får man vara!?

Close up Nelly


Time to breathe!

Herre Jesus!
De här två dagarna har verkligen gått i ett. Den dåliga uppdateringen beror helt enkelt på att jag inte hunnit sitta vid datorn, de få stunder jag inte är i stallet råpluggar jag, plus att jag sover nästan 12 timmar vajre natt för att orka med dagarna, crazy!

Igår, som jag skrev nedan, for jag runt på stans alla apotek innan jag for till kliniken där jag snabbt fick en tid o fick åka hem i hämta Bella och fixa hennes tänder.

Nu är det i alla fall gjort, och vaccination också. De förra ägarna hade låtit vaccinationen gå över i år, så det blir ingen tävling för oss förrän hon fått sin andra spruta om ett par veckor. Det gör inte så mycket då det är mycket grund-arbete som behöver göras.
Den generella samt den mer detaljerade planen med Bella ska jag presentera ordentligt i ett eget inlägg så snart jag har allt klart för mig, men fokus kommer ligga på markarbetet.
Det första steget blir att, på söndag eller måndag, longera henne med gummisnodd.
Detta för att se hur hon reagerar på stödet om det är mjukt och elastiskt. Med tanke på att hennes tidigare erfarenheter kanske inte varit de bästa när det kommer till att söka sig framåt nedåt, så tror jag att hon antingen finner sig med det mjuka stödet och accepterar det, eller så stretar hon emot av vana. Beroende på hur hon reagerar vet jag sen hur jag ska gå vidare.
Antagligen kommer det bli en hel del arbete från marken eftersom hon behöver bygga upp ryggmuskulaturen och överlinjen, men jag ska hämta hem min prestigesadel (som är lite smalare än min tolga som jag är övertygad om kommer vara för smal för lilltjejen) tillsammans med en riktigt tjock Mattes-pad. Det borde funka fint!

Nellisan då?
Jo vad ska man säga - hon gillar inte läget, men hon gör så gott hon kan.
De gick in i benet på henne vid veterinärbesöket, men kulan är så pass hård att innehåller inte går att suga ut med kanyler... De fick ut lite, lite som skickades till labbet, men jag har inte hört något än.
Så, hon fick massa antibiotika i benet och jag har fått en antiinflammatorisk gel med mig hem som jag smörjer henne med på benet. Hon ska vila helt i en vecka, och sen skrittas i två veckor, och sen återbesök igen.
De är fortfarande helt fascinerade på kliniken, de har aldrig stött på något sådant här förut. Ibland önskar jag tat mina hästar kunde vara som alla andra, att de får lite ledinflammatorer när de är halta, som man behandlar och sen är det bra. Mina hästar har faktiskt ALDRIG blivit behandlade i någon led (och jag har fått beröm för min varierade träning av dem vilket antagligen är anledingen), mina hästar får bara konstiga hältor som ingen förstår sig på =/
Det som var positivt med återbesöket var att hon knappt var halt längre, det syntes bara lite i ena varvet på volten nu, så det talar för att utvecklingen går åt rätt håll, även om det kommer ta tid.


Ni ska få lite Bella-bilder!
Ska försöka övertala mamma att hjälpa mig ta riktiga bilder på henne med den riktiga kameran om det bara vill sluta regna idag ;)


Bellas långa man när hon kom.
Här är den i alla fall inte i dredlocks längre, haha!


Mer spring i hagen!


Hihi, hon ser så rolig ut här, men man der ju i alla fall att hon kan skjuta på med bak om hon vill!


Söt poni i glittergrimma och nytt fleecetäcke påväg till veterinären!


Ja, hon har ju då en sned bläs, men hon är grymt söt ändå! =D

I ♥ Agria


Så fort försäkringsbolag kommer på tal tycker jag oftast folk har mycket att klaga på, men idag är jag så grymt tacksam över att Agria finns! Räknade lite i huvudet på vad mina veterinärfakturor blivit sammanlagt den senaste månaden bara, och det blev en helt sjuk summa! =(
Jag hade blivit helt ruinerad om jag hade behövt betala hela den själv!
Så ja, idag är jag riktigt glad för mitt försäkringsbolag!


Kan förresten meddela att hela dagen har gått åt skolarbete och sen en väldig jakt efter ett apotek som hade det jag behövde få ut till hästarna (medicin tll Nelly, avmaskning till Bella) - utan framgång!
Tillslut fick jag tag på grejerna med Veterinärklinikens hjälp, och samtidigt passade jag på att haffa tandläkaren som tydligen skulle gå på semeter idag! PANIK eftersom jag märkte igår att Bellas tänder behöver ses över.
Så det var bara att spurta hem, lasta ponnyn o åka tillbaka till kliniken.
Nu sitter jag i bilen och väntar på att hon ska vakna till.
Tandmässigt hade hon en hel del som han berättade om: Vargtänder, hingsttänder (fast hon är sto), bett-slitage på tänderna och vassa kanter.
Det som var BRA med att hon hade bettslitage på tänderna var att hennes lander ser helt orörda ut (eftersom hon bitit i bettet). Detta visar att hennes ryttare varit väldigt stark i handen, men tack och lov ser hennes mungipor fina ut.
Det borde betyda att jag har ganska bra förutsättningar att börja jobba med henne, förutsatt att jag får henne att inte bita sig fast..!

Både bra och bu alltså!

Nu ska hon bara avmaskas och skötas om.
Börjar nog inte rida förrän nästa vecka, om jag kan hålla mig ;)

And then there were two!


En glad BellaBus som äntligen fick komma ut i hagen efter flera dagar på väg!

Jag har såklart massor att berätta om både Bella och Nellys veterinärbesök, men det ska faktiskt få vänta tills i morgon. Jag är dödstrött och ska sova nu!

Kan ju berätta att det var bättre med Nelly, men vi har ytterligare tre veckor vila att se fram emot (Inte), och att Bella mycket väl kan vara världens bästa ponny!

Kaos!

Ja, idag är det viss risk för kaos!
Bella kanske kommer så tidigt som NÄR jag och Nelly är hos veterinären!
I så fall kommer jag behöva lämna Nelly hos vet för att åka o hämta Bella för att sen åka tillbaka o hämta Nelly. Det som inte är bra med det här är att jag inte vill lämna Nelly när hon är såhär jobbig att hantera som hon är nu (att ta bort hennes enda trygghet då kan leda till vad som helst...) och jag vill inte heller bara ställa av Bella i stallet och lämna henne..! Graah!
Måste försöka lappa ihop det här på något vis!

Saker man gör på nationaldagen

Skriver mail till ett par stall i England och frågar om stallplats, haha!
Jag har alltid varit väldigt patriotisk ;P

Nej, det är inte alls så häftigt som det låter, förresten.
Det är bara det att när jag sitter med de sista 10 dagarnas skolarbete och verkligen har svårt att finna glädje och motivation, så slogs jag av tanken att studera utomlands - igen.
Jag drev den här frågan ganska hårt ett tag i våras, men efter att jag insåg att skolan inte tänkte skicka mig för gratis studier i Cambridge blev jag sur och la ner projektet.

Men, efter att jag började leka med tanken igen återgick jag till att kolla in det universitet som jag skulle kunna åka till... Den ligger på precis rätt ställe i England, är en lagom stor stad med lagom långt till flera riktiga storstäder, det är den bästa platsen att utgå ifrån rid-och-tävlings-mässigt, och stallen runt omkring är FINA.
Dessutom hade jag kunnat ansöka om stipendium som hjälp en hel del..!


Naturen är verkligen SJUKT vacker runt staden och stallen, och det finns många gamla fina byggnader vilket tant Maja är väldigt svag för, hehe.
Självklart utreder jag det här med stallplats först, då det är avgörande!
Om det kostar som i Stockholm kommer jag inte kunna åka i vilket fall som helst. Men, om det inte är jättedyrt, och jag får stipendium, plus fullt studielån, plus att jag kanske kan jobba lite i stallet.
DET HADE VARIT AWESOME!

Nu är hon påväg!

Nu har transportören hämtat BellaBus och på torsdagkväll är hon här!
Wii vad spännande!!!

På torsdag ska vi även på återbesök hos veterinären med Nelly. Åh, som jag hoppas att det blivit bättre! Lilla snuttan avskyr vilan och lillhagen...

Själv sliter jag fortfarande med det sista i skolan..!
Om knappt två veckor är det över!

So long
Flaggstång

"Not on your Nelly!"

Man får fram helt sjuka förklaringar om man googlar på den här frasen, haha!
Men det är i alla fall ett riktigt gammalt brittiskt uttryck för "Aldrig i livet!"
Jag tycker att det är lite kul eftersom jag ständigt får höra att de sakerna jag gör med och på min häst tycker folk är helt crazy och skulle aldrig göra "on my Nelly" ;)

Och där kommer vi till syftet med det här inlägget:

♦ CRAZYNESS ♦


Jag har alltid varit en ganska stillsam person som till och med varit för ordentlig för mitt eget bästa. Jag har haft mina nyckfulla impulser (då alltid till publikens jubel), men de har varit mer eller mindre unika.
Sedan en tid tillbaka har detta ändrats helt.
Jag skulle absolut inte gå så långt som att kalla mig adenalinjunike, men jag hr utvecklat en viss förkärlek till att testa saker. Anta utmaningar, tänja på gränser, utmana ödet. Och när jag lyckas... Ja, jag mår nog aldriog så bra som när jag lyckas eller när det går bra. Så det blir liksom värt chansningen?
Det är med största sannolikhet därför jag fallit så pladask för Fälttävlan, och som tur var har jag tillräckligt med självbevarelsedrift kvar att jag inte skulle ta några dumdristiga chanser ute på en terrängbana. Men allt det här andra jag gör, som andra tycker är helt galet, det kommer jag fortsätta med så länge det får mig att må bra!

I grund och botten skulle jag nog säga att det hela är mer naivt än något annat.
Det jag gör med Nelly, står på henne, galopperar barbacka med eller utan repgrimma, hoppar stockar i skogen och filmar samtidigt - ja, allt det där folk tycker är galet, det gör jag av den enkla anledningen att när vi gjort det, när vi klarat det, så känner jag att vi är starkare än någonsin och står varandra som allra närmast.Det är klart att det kan bli farligt ibland, och att jag har en jäkla tur ibland!
Bara för någon vecka sedan åkte jag ju av Nelly för att jag utmanat ödet genom att rida ut barbacka i repgrimma fast jag visste att hon var pigg. Jag tänkte som jag så ofta gör "Om hon ska kunna lita på att jag tar hand om henne, så måste jag först visa att jag litar på att hon tar hand om mig", det gick ju bra ända tills motorcyklarna kom...
Jag KAN ju faktiskt inte tro och kräva att Nelly, som dessutom är en yster unghäst, ska förstå allt jag gör eller ta sig an ansvaret jag lägger på henne. Men någonstans fortsätter jag att testa... Ibland överträffar hon sig ju faktiskt och gör de mest otroliga saker utan att hon egentligen måste. Och ibland, som förra veckan, gör hon det inte och då åker jag av ibland ;)

Man hör sångtexterna:
"It takes a fool to remain sane.."
"We're never gonna survive unless we get a little crazy..."

Vad tror ni om det här?
Tycker ni också att jag mest bara är knäpp, haha?
Eller tror ni att lite galenskap förgyller tillvaron?
Gör ni också lite knäppa saker ibland?
Eller tycker ni att ridsporten och själva ridandet av en häst är utmaning nog
(vilket det ju faktiskt många gånger är) och ni känner inte för att utmana ödet med tokigheter?


Bellas stuff & en dramatisk Nelly

Det här fick Bella igår:

En blåglittrig luddgrimma med grimskaft. Ett måste när man har en ponny.
Två foderhinkar + lock, solskydd till hennes rosa nos, ryktsten till hennes (kanske?) lurvis päls,  flugmedel och ett vanligt tjockt aningen anatomiskt utformat tvådelat tränsbett i storleken under Nellys OM hon inte kan ha nellys bett.
Dessutom köpte jag ett flygtäcke med hals o magplatta samt ett mtallic-lila ofodrat regntäcke i stl 135, borde funka!

Börjar känna mig riktigt redo för hennes ankomst nu!
Vid Nellys återbesök hos veterinären tänkte jag be om avmaskningsmedel till henne också, sen kan hon och Nellisan förhoppningsvis gå ut i stora hagen tillsammans (eftersom jag räknar med att Nelly är frisk...).

Nelly var aningen dramatisk idag.
Jättepigg när vi var ute och gick, så jag provtravade med henne och hon såg inte det minsta halt ut! Hoppas nu bara att det inte var en tillfällighet! Sen provade vi att äta lakrisal och Nelly blev helt tokig i dom, haha! Dock kan det ju inte vara speciellt nyttigt även om det inte kan vara speciellt farligt, så hon fick bara ett par stycken...
Sen när jag skulle åka hem var hon jätteupprörd och ville inte gå ut i hagen, och väl ute i hagen vände hon direkt och ville med mig ut igen. När jag gick stod hon kvar vid grinden och "hu-hu-hu":ade, så söt att jag dör!
Det går ju nästan inte att lämna dem när de gör sådär!?
Jag gossade lite till och sen gick jag, jag kommer ju ändå tillbaka om några timmar igen... Men stackarn har så tråkigt nu, och hur svårt är det inte att gå ifrån det här:

En gnutta ego overload!

Här kommer ett inte-så-hästigt-inlägg, men ändå hästrelaterat.


Några av er kanske minns ett inlägg jag skrev om att titta sig i spegeln och tycka att det man ser duger. Att man inte har en filmstjänas kropp, men att den är helt ok ändå.
Jag har ju haft den inställningen ett tag nu, och det känns riktigt bra!
Jag motionerar relativt mycket och äter alltid bra MAT, även om det kan slinka ner någon glass eller godis ibland också ;)

Det här med kött har blivit en übernoja för mig... Ibland är det faktiskt lite jobbigt, för jag kan inte komma mig för att beställa det på resturang till exempel, om jag inte vet vart det kommer ifrån.
Men, det är värt att vara lite jobbigt. Mitt smavete mår bättre, och jag är övertygad om att min kropp gör det också =)
Svenskt, närodlat, naturbetat och ekologiskt ska det vara, då känns det bra.

I alla fall,
så även om jag varit ganska nöjd med min kropp, så är jag ändå en sådan person som väger mig. Jag är atletisk i typen och bygger muskler larvigt enkelt, och av den anledningen blir jag lätt 'tung' (muskler väger mer än fett, som ni säkert vet). När jag bestämde mig för att skaffa en projekt-ponny bestämde jag mig också för att jag inte nödvändigtvis skulle behöva bli smalare, men lite lättare - för att underlätta för ponnyn.
De extra kilon jag drog på mig under min tid på Irland skulle jag se vad jag kunde göra åt, och jag visste att det inte skulle bli så svårt bara jag bestämde mig. Sådana enkla grejer som att äta mindre sötsaker, cykla till stallet, powerwalka med Nelly och det vardagliga stalljobbet har varit nog - och jag har gått ner 5 kilo i vår!
Nu väger jag 60-60.5kg igen, vilket jag inte gjort på kanske 2-3 år!
Det här känns som min idealvikt, och även om jag fortsätter som tidigare tror jag inte att jag kommer tappa fler kilon, men som sagt tycker jag att det här är jätte-lagom!
Jag hoppas nu inte att alla missförstår mig, jag säger nu inte att man inte får väga mer än 60kg för att rida en D-ponny - men för mig var den en bra motivator och för min kropp känns det rimligt..!

Det var i morse som jag vägde mig och såg det här,
så jag köpte faktiskt något fint till mig sjäv i Ullared, lite som belöning även om jag egetnligen inte har råd ;)
Ett par beiga helskodda Mountain Horse ridbyxor, och en kaki-grön jättefin tröja från Mountain Horse! Jag visste inte att de hade deras grejer där, men det hade de!


Det är klart att allting är relativt och att jag kanske snart kommer vilja ändra min kropp ändå. Men just nu, just i den här perioden i mitt liv, så är jag nöjd och glad och känner mig redo inför beach 2012!

(Grejerna jag köpte till Bella ska ni få se också, sen!)

Cheap saturday

Idag ska jag till Ullared.
Alltid samma skräckblandade förtjusning..!
När jag läsate Socialpsykologi brukade jag älska att åka till Ullared o bara titta på folk, studera deras beteenden och mönster, attityder och relationer. Det var riktigt lärorikt!
Nu ska jag dock dit för att kolla på ett par hästgrejer.

Saken är ju den att jag inte kommer ha någon ordentlig inkomst i sommar (förrän jag säljer Bella) så från och med nu är SPARA mitt andra namn! Nely behöver ett eksemtäcke och Bella kommer säkerligen vilja ha ett flugtäcke. Sådant ska finnas billigt på Ullared, så jag åker och gör en chansning. Med mitt flyt är väl alla slut, haha! Kanske att Bella ska få en fin rosa grimma eller nått också ;)

Fick förresten en bild nu på morgonen.
Min Irländska kontakt hämtade henne i går, så i natt har hon sovit hos henne. Bella stannar där tills på måndag då transportföretaget kommer o hämtar henne, sen står hon hos dom för ytterligare vet-check och pappersarbete i kanske en dag, sen åker de! =)

Fin tjej, mittbena o allt ♥
Hon är tydligen rätt vid i utseendet rätt nu, haha!
Så de hoppades att jag var redo med mankammen när hon kommer =P
RSS 2.0