Att filma en movie!

I morgon, mina kära vänner, kommer dagen vi alla väntat på.
Det ska filmas.
Vad ska filmas?
Jo, hoppning med mig o Nellisan ska filmas!

Jag har bara lite terränghoppning på film med henne, och något enstaka suddigt språng från banan. Men i morgon har mamma lovat att följa med till stallet och filma lite när jag o Nelly ska hoppa (läs:skutta)! det gäller bara att allt går vägen! =O

Vi skulle gjort det idag egnetligen, men det blir mörkt så himla fort + att dimman var så tjock att man inte såg något genom kamerna... Då blev det ett markarbetespass istället o Nelly blev jättetrött. Verkligen jättetrött! Så förutsatt att hon inte har träningsvärk i morgon så blir det lite hoppning. Jag tänker gymnastikhoppning, så inte så jättespännande - men det är alltid nått!På tal om film då så ska jag visa n av mina favoritvideor;
det är exakt idag två år sedan vi löshoppade Kenny för sista gången.
Det var det absolut roligaste hon visste, och har man ljudet på hör man hur
hon grymtar till när man släpper henne, världens finaste häst ♥

Inför målsättning 2012

Jag tänker inte publicera de 'officiella' målen för 2012 förrän lite närmare årsskiftet, när jag vet hur hård och jobbig vintern kommer bli, men jag tänkte ändå skriva lite om hur jag tänker.MAJAS (RYTTAR)MÅL

Sitsen
* Handställning - nu när jag ridit så mycket unghästar blir mina händer gärna lite för brett isär, framförallt i galoppen. Armbågarna behöver också korrigeras, i nuläget blir de lätt för raka eftersom jag försöker vara så eftergiven som möjligt.
* Blicken - är bra vid hoppning, men vid markarbete tittar jag ner lite för ofta eftersom jag lätt gör det när jag är koncentrerad + att jag är lite osäker på min känsla för hur djup hon blir i formen just nu så jag vill extra-kolla.
Hur?
-Hitta ett ridhus i vinter med speglar.
- Hitta en dressyrtränare vi trivs med, som kan komplettera Danne.

Fysiken
* Konditonen - har redan förbättrats betydligt, men det ska bli ännu mer! JAG ska inte bli trött av att rida ett terrängprov.
* Muskler - behöver bli mer jämt musklad så jag inte blir fast i en 'ryttarposition' pga att jag bara har den typen av muskler. Stärka bål och rygg ytterligare, ta det lugnt med benen och inte nödvändigtvis göra armarna starkare. Jag ser det som en positiv grej att jag inte har så starka armar, tycker det visar att jag rider med så lite hand som möjligt.
* Lättare - jag skulle vilja bli lite lättare. Det finns inte så mycket fett att ta av, utan det blir att tona ner de stora muskelgrupperna något. Jag anser att jag har mer muskler på benen än vad jag behöver, så det borde det gå att göra något åt..!
* Sne? - Jag vill kolla upp om jag är sne, och vad jag i så fall kan göra åt det... Nelly har ju en starkare och en svagare sida, men i nuläget är det så att jag har ett hål kortare på ena stiglädret, och det tror jag är mitt 'fel'.
Hur?
- Fortsätta på gymmet, precis som jag gör nu!
- Bli ännumer noggrann med mat och nyttigheter.
- Söka upp en Kinesiolog och/eller KiropraktorNELLYS MÅL

Frisk o glad!
Detta är självklart det viktigaste av allt! Det är mitt ansvar att se till att Nelly är frisk och glad och det gäller att vara uppmärksam på om hon ändrar sitt beteende eller om hon försöker säga mig något.
Hur?
- Vi ska fortsätta bygga vidare på vår relation
- Lita på magkänslan
- Kolla upp det jag vill kolla upp när jag vill kolla upp det

Fysiken
* Kondition - inte så aktuell nu i vinter, men det gäller att underhålla hennes fantastiska grundkondition (tack alla jakter!). Att hon är i bra kondition kommer vara A och O för en lyckad tävlingssäsong nästa år!
* Galoppen - vinterns stora koncentration! Galoppen ska stärkas och bli mer 'påverkningsbar'. I nuläget kräver galoppen för mycket kraft, framförallt från Nelly, och när vi väl har galoppen så finns det knappt någon variation och det är som att styra ett hangarfartyg, haha!
Hur?
- Kanske byta ut några av konditionspassen på fälten mot att åka iväg till Plönninge o galoppera slingor i skogen eller på galoppbanan?
- Fortsätta galopparbetet på ridbanan som vi gör nu, det har redan gett resultat!
- Hitta en dressyrtränare vi trivs med, som kan komplettera Danne.VÅRA MÅL SOM EKIPAGE


Rutin
Det kanske viktigaste målet av alla!
Tack vare min tid på Irland har jag fått en ganska naturlig tävlingsrutin, men det blir ju en annan sak på Svenska tävlingar. Jag har till och med behövt uppdatera mina TR-kunskaper eftersom jag är så inkörd på det Irländska tävlingsreglementet!
För Nellisan är ju det här med tävlingar något heeelt nytt, så det ska bli spännande att se vad hon tyckerom dom! Jag fruktar vårt inträdande på lokala tävlingar till viss del, vad jag minns så brukar det inte vara så unghästvänligt.... Men, Nelly är ju inte riktigt som alla andra heller ;)

Tränare
Vi måste hitta tränare inom alla dicipliner så att vi får hjälp och support under vår utveckling! Dressyrtränare är väl prio 1 egentligen, terrängtränare behöver jag ju inte oroa mig för förrän snön är borta....


TÄVLINGSMÅL - DRESSYR

- Debutera
- Godkända resultat i LB
- Redo för LA innan årets slut, kanske prova?

TÄVLINGSMÅL - HOPPNING
- Debutera (ev redan 2011)
- Startat 1.20 innan årets slut
- Det hade varit fantastiskt roligt om vi hade kunnat delta i någon större unghäst-tävling under året. Men jag har känslan av att Falsterbo blir lite för svårt att hinna eftersom jag inte vill pressa henne. Kanske Champion of the youngsters, då har vi några fler månader på oss i alla fall. Att 'hinna med' 1.20m har dock inte högsta prioritet, både dressyren och fälttävlansrutin är viktigare.

TÄVLINGSMÅL - FÄLTTÄVLAN
(- Ta fälttävlanskortet)
- Debutera
- Etablera
- Kvala 1* innan årets slutUnder utomhussäsongen 2012 kommer jag försöka fokusera på fälttävlan och banhoppningen, dressyren blir det nog mest av i början och i slutet av året - även om det är viktigt att vi 'blir hemma' i dressyren under hennes 5:e år inför de stora planerna under henned 6:e! ♥
Samtidigt som rutin är väldigt viktigt för oss båda så vill jag inte pressa henne och det är viktigt för mig att hon får några veckors bete någon gång under sommaren.

Update av Nellys foderstat

Vi har FORTFARANDE inte fått någon grovfoderanalys, så fort den kommer lär det ändras om lite igen. I nuläget ser hennes foderstat ut såhär:
FRUKOST 07.00
½ kg hö
1 liter Havens Coolmix müsli
½ liter Herbal-müsli
Massa hackade morötter


INSLÄPP 17.00
3 kg hö
½ liter Betfor som blötläggs
1 mått kieselgur
B-vitamin


EFTER RIDNING

Äpplen + morötter

KVÄLLSMAT 21.00
4 kg hö
1 liter Havens Coolmix müsli
½ liter Herbal-müsli
½ dl Mineraler
Multivitamin
Massa hackade morötter


♦ ◊ ♦

* Hon får så 'lite' hö eftersom hon fortfarande äter gräs i hagen 9 h om dagen.
* Jag har fått möjligheten att prova kielsegur+B-vitamin för att se vad det gör med hennes pälsfällning. Tydligen ska det ha grym effekt (även på hovarna!).
* När hon är tillbaka i full träning kommer hon få lite mer müsli, jag tänker 1+1.
* När denna omgång av Herbal-müslin är slut ska hon nog gå över till Havens sport-müsli.

Advanced on the line

Idag avancerade jag övningarna lite för Nelly på linan!
Innan har det mest handlat om att lära henne hur longering fungerar (hon har bara varit tömkörd) och hitta kommandon som fungerar för oss båda. Oftast är det så att 'sakta ner'-kommandot inte fungerar i början, och 'kom igen nu'-kommandot inte fungerar i slutet ;)

Fick ta hjälp av ett longerspö för att förtydliga vad jag ville och så gjorde vi ganska täta övergångar mellan skritt o trav. Så fort hon förstod vad jag ville blev hon snabbt lösgjord och frustade på som en frustare från fruststad!
Jag bestämde mig för att hålla det till skritt och trav idag då det fungerade så bra....
Så provade vi på en annan grej också:

Jag vet att ni älskar när jag måler ;)

Japp, vi minskade successivt volten till en ca 12m-volt!
Först tyckte Nelly det var rätt klurigt och försökte ta mycket stöd av linan, men när hon hittat sitt 'nya spår' travade hon runt på den lilla volten balanserat o fint. Sen fick hon gå ut på stora voltspåret igen (24m) och så provade vi igen. Båda varven gick jättebra! Hon gör små volter betydligt bättre på lina än med mig på, så det skavi fortsätta med!2 Updates, förresten:
* Nelly går numera med både Nykle (friesern) och den svarta dressyrhästen i hagen! Det är inte många gånger det gå att ha ett superstoigt sto, en stöddig 6-årig valack och en 16-årig valack (som är dökär i stoet) ihop - men med de här tre går det jättebra! De piper och bråkar lite ibland, men oftast står de i klunga och putsar på varandra =)
* Nelly bytte box idag!
Hon är ju så otroligt grisig i sin box vid dörren, så nu provar vi en större box (lite över 4x4!), längre in i stallet och med den svarta dressyrhästen som granne istället för Nykle. Nelly o Nykle bråkar rätt bra över maten, men nu verkar det lugnt. Hon är rätt förvirrad, och gillar inte förändringen just nu, men hon vänjer sig nog snart! =)

I know the deal, baby you're a star

but you're out of control,
you never do what you're told!
Nu har vi dock äntligen börjat hitta varanda igen ♥
Jag tror att Nellys 11-dagars-vila och några dagar ifrån varandra var precis vad vi behövde. Nu är hon jättegosig och så fin att rida! Igår red jag barbacka på ridbanan samtidigt som stallägarinnan hade lektion med Nykle (friesern) och han ägarinna.
Det var första gången jag satt barbacka på Nelly och red lite mer 'ordentligt'. Det var nog första gången jag travat barbacka på henne alls... Hon har ju så stor trav att det varit enklare att bara skritta o galoppera. Igår var hon i alla fall fin redan från början, kalasfina övergångar och ändå ganska stadig i formen..!
Det enda problemet var egentligen att hon är lite FÖR känslig och lyhörd = om jag hamnar lite ur balans flyttar hon direkt undan för det trycket jag skapar = jag hamnar ännu mer ur balans, haha! Men allt var något så när under kontroll och harmoniskt i alla fall!
Stallägarinnan sa efteråt till mig lite försiktigt att jag får passa mig för att inte be henne om för mycket nu när hon börjar bli starkare och förstår mer vad det här med ridning går ut på. Jag har inte tänkt på det själv, men det blir ju lätt så att när man känner kapaciteten så försöker man arbeta fram den...
Är man då uppslukad av uppgiften + att hästen är arbetsvillig och talangfull så går man lätt över gränsen från deras comfort-zone utan att märka det. Igår till exempel kände jag efter vårt lilla snack att jag nog bad Nellisan om en trav av en kvalité som hon visst kan utföra, men som är liiiite för svår för henne ännu. Vilket ledde till att hon inte var lika balanserad och stadig som hon hade varit om jag bett om en 'lättare' trav.
Ja, det är jättebra med sådana wake-up-calls ibland!
Ingen skada skedd, men det gäller att vara väldigt medveten om allt man gör när man håller på med unghästar och då framförallt talangfulla sådanan - och när man bara rider själv kan man lätt bli så bekväm i sin relation att man inte är så uppmärksam hela tiden. Något att tänka på! ;)

Samtidigt som jag får ett sting av dåligt samvete och att jag blir liiite osäker när jag blir medveten om en sådan här sak (jag vill ju för allt i världen inte pressa henne!) så känns det alltid lite häftig att bli påmind om att min Nelly verkligen har stjärnglansHittade det här klippet här om dagen.
Nellys första löshoppning någonsin!

Hennes hoppteknik och sättet hon tar sig an hindret har verkligen förändrats... Här har hon ju scoop, men hon vet inte vad hon ska göra med det, söthästen! Hon tar i så mycket mer än vad hon behöver, o energin riktas på lite fel sätt, men hon försöker allt vad hon har, haha!
Nu har hoppar hon med lite mer finslipad teknik (använder och viker ihop sina ben mer effektivt o hamnar därför inte så högt över hindrena) och framförallt mer rutin...
Det hade varit så intressant att löshoppa henne igen, att ha något konkret att jämföra med.

I'll see you later, old friend


Tack för de 14 år du fanns i mitt liv Nisseman ♥

Visste ni att Nelly gillar...

 • björnbär....
 • ... Nypon....
 • ... Blåbär...
 • ... clementin....
 • .... bananmilkshake...
 • ... frallor....
 • ... lakrits...
 • ... honungsmelon...
 • ...jordgubbar...
 • .... o Pepparkakor

En riktig allätare är vad hon är ;)

NELLY!!!!!!

Den rumpnissen rymde verkligen!!!

Hon stod helt i ordninggjord i spolspiltan och jag gick 3m åt sidan för att hämta mina handskar. Då tar hon bara sats och galopperar ut genom stalldörren! Jag hann liksom inte reagera =O
Som tur var sprang hon upp mot hagen o inte mot vägen, men hon han inte reagera på att grinden var stängd så i sista sekund gjorde hon en slide-stop på 2-3m rätt in i staketet, fick massa stötar o blev helt hysteriskt. Nu hade jag hunnit ikapp henne och fick tag på henne hyffsat snabbt i alla fall...

Så satt jag upp och red iväg.
Hon var döstressad och taktade och slängde dramatsikt med huvudet, men jag lät hennne bara vara (var lite sur på henne vid det här laget...). Jag hade egentligen tänkt att rida en sväng på banan idag, men de håller på att fixa ny belysning där, så vi fick nöja oss med ett fält. Hon var rätt jobbig i början eftersom hon var så uppe i varv, så pass att jag tillslut la ner att försöka lugna henne och kom på ett sätt att utnyttja att hon var så taggad istället.
Galoppfattningar blev det.
Hon gjorde verkligen fatastiskt bra, klockrena galoppfattningar idag! Jag behövde bara använda innerskänkeln, och smacka en gång så fattade hon perfekt från skritt! Tjohooo!!!

Det var lite viktigt att det kändes bra, jag är nämligen hittat en endaste liten klubb-dressyr-tävling som vi kan vara med på innan årets slut, och det hade varit jättekul! Det är hemmaklubben som har klubbmästerskap, och det enda knepiga är att vi i så fall MÅSTE rida LB:2, det känns lite tufft med 15m volter i galopp... Men, det är inte förrän den 20 november, så vi har tre veckor på oss att träna =)

Den 19 november hoppas jag fortfarande kunna åka o träningstävla i hoppning i Laholm + den 3 december! Må vädergudarna vara med mig!


Saknar att hoppa på riktigt!

Could Professional's choice, be my choice?

Jag har fått en idé...
Nellys senskidegallor beror med största sannolikhet på hennes fantastiska gång. Hon tar för sig så mycket o är så elastisk att det oundvikligen tär lite på senskidorna. Jag har då funderat på om ordentliga paddar och lindor skulle vara något för oss, men det är ju onekligen ett himla pill med lindor alltså + at jag i så fall kommer behöva skaffa massa nya.
MEN, så läste jag om Professional's choice boots och deras förmåga att absorbera kraften från hästens genomtrampt (vetenskapligt bevisat people!) och jag tycker att det låter riktigt bra! Så kanske att man skulle ta o skaffa sig ett sett med sådana här skydd att ha som hemma-skydd o träna med jämt, men använda senskydd vid hoppning och tävling. Jo men jag gillar nog den idén!


Frågan är då bara.... VILKEN FÄRG!?
Reflexmässigt VILL jag verkligen ha de rosa! Men jag har inte så mycket rosa att matcha med... Så kanske blir det bruna. Vi får se ;)

Back to Ireland: Shopping!


Hoodie i tjock fleece!
Köpte den egetligen som en kul Irlands-grej att ha i stallet, men den är så himla gosig att den blivit en mys/kvällströja istället =) Men, den lär väl hamna i stallet förr eller senare, hehe...Dösnygg Rugby-tröja!
Känns som om de är en rosa/vit terrängoutfit på G ;)Sock-kanter till stövlarna.
Så himla söta att jag bara var tvungen att ha dom!Dessutom köptes lite presenter till kommande födelsedagar o jul - det gäller att vara ute i god tid ;)

Cirkushästen Deluxe!

Idag gjorde Nelly något jag trodde var fysiskt omöjligt för en häst.
Hon gick 'på händer'.
Eller rättare sagt; Hon sprang på frambenen!


Efter 11 dagars vila sa min självbevarelsedrift att det nog var klokast att longera. Oj, va rätt självbevarelsedriften hade! Jag gick med henne i 10 minuter först, sen, så fort jag släppte ut henne på linan, var det full rodeo! Hon har i alla fall inga problem att galoppera flera volter längre i alla fall ;)
Hon bockade o tvärnitade o rivstartade o hoppade på bakbenen o sparkade bakut o slängde sig omkring som en tokig tok från tokstad!

Så plötsligt tar hon en jäkla sats, sparkar bakut ett par gånger (helt lodrätt VARJE gång) och så plötsligt får hon sådan fart upp med bakbenen att de liksom blev kvar där uppe i vädret medan hon sprang vidare med frambenen.
DET SÅG HELT SJUKT UT!
Jag önskar verkligen att jag hade filmat på något vis.... Där kan vi snacka flera miljoners visningar på youtube!


I morgon blir det nog longering inn jag sitter upp. Men upp ska jag, är så motiverad till att rida!!!


Såhär lugnt trippade hon inte runt idag....

Back to Ireland: Hästarna!

RUPERT ♥
De berättade att Rupert var lite nere i några veckor efter att jag åkt, men att han nu hittat sin plats i verksamheten. Sötnosen blev verkligen glad när han fick syn på mig! Kelade och gullade och letade i mina fickor efter Polos! Tydligen står han aldrig med huvudet utanför boxdörren utan vilar/sover de timmarna hästarna är inne, men efter att jag kom kikade han ut så fort han hörde min röst - finaste Rupie! Det var verkligen som i en pollux-bok, haha!
Chefen såg till att Rupert var ledig de dagarna jag var där, så vi fick oss en långritt över de gröna fälten - mest skritt och mys, men två rejsgalopper över kullarna och några terränghinder fixade vi också =)
Man måste älska Sannas hjälm som jag fick låna, med smurfblått hatsilk!


SKORPAN & GEORGIA
Busungarna har blivit så himla stora! Skorpan är säkert 150kg större, högre och bredare! Han ser mer ut som Rupert nu, och så himla gullig han är! 3 månaders sommarlov var nog precis vad Georgie behövde. Hon var lugn i stallet, tyckte om att bli borstad och lät mig till och med kela lite med henne. Hon har inte gjort så mycket mer sedan jag åkte, den nya tjejen har suttit på henne några gånger och jag hoppas verkligen att de kommer kunna börja rida henne lite snart. Hon är så fin och visar sådan potensial, hon behöver bara massa trygghet o tid. Skorpan går som tåget, men det gjorde han ju ändå från början (Jag råkade ju sitta på honom i boxen innan han ens var träns- eller sadelvan), man behöver bara leka fram det han behöver lära sig! Den nya tjejen hoppade en liten kryssbana med honom när jag var där!
Superduktig bäbis!
Den nya tjejen är saklig, inte så personlig med hästarna. Hon rider för att det är hennes jobb, jag drev väl mer förskola, haha... Så det är färdiglekt för bäbisarna nu ;)
Det blir nog bra ändå!Alla andra hästarna hade det bra!
De andra hästarna jag red har fått 'egna' ryttare nu, alltså lite bättre ryttare som inte har tid med egen häst med som ändå vill ha en häst för sig själv, med egenrätt på så att säga. De får då 'leasa' en av chefens hästar, stalltjejerna tar hand om hästarna så kommer ryttarna o rider när de kan!

Back to Ireland: I AM BACK!

Jag är dödens trött efter att ha vaknat klockan 04.00 i natt av världens storm som verkligen var helt crazy! Sen kunde jag inte somna om för jag började fundera på om flygen kommer kunna lyfta i sådant väder.... Så var taxin alldeles för tidig, bussen försenad, köbildning hela vägen in i Dublin med stötig busskörning = illamående Maja, seg incheckning, läskigt flygstart (vindarna tog lite tag i planet, uuuh!). I Danmark fick jag så vänta på tåget, byta vagn och tillslut var jag vid bilen i Halmstad o kunde köra hem!

Direkt till stallet såklart, o finaste Nellisan gnäggade när hon såg mig!!!!
Hon var superkelig o ville bara mysa o få godis o mysa mer!


Som utlovat har jag tagit ca 160 bilder, så här kommer första gänget. De föreställer de bilderna som inte är från gården, alltså pix jag tog på resan dit o hem!


Mot ljuset!


Ett stycke Cappuccino medan jag väntade på bussen!
Det kommer komma en bra historia om dessa lockar i ett senare inlägg ;)


Puzzelhus i Dublin!


En av hyttarna var svart med VIP skrivet på, fränt!


I-farten-foto från bussen


I-farten-foto från bussen #2


Trasigt hus i Kilbeggan X)


Inte ens Starbucks krut-cappuccino fick mig pigg i morse!

Why do I fight it?

This is so clearly what I'm ment to be doing!

Upp upp och iväääääg!

Jag ska försöka sno till mig en dator under dagarna jag blir borta, men det här blir i alla fall sista updaten på från Sverige! Jag lovar att ta massa kort och att jag i värsta fall kommer ha sjukt mycket att berätta när jag kommer hem!!!

So long!


Packa Majas KappsäckDet är alltid så svåååååårt!
Det ska bli så himla skönt att bara ha med sig handbagage, de andra gångerna har jag haft en eller TVÅ gigantiska resväskor med mig och jag avskyr när man blir så immobil och klumpig X)
MEN, nu kan jag ju inte ha med mig alls mycket grejer!
Som tur är kan jag låna dest mesta 'hästiga' på gården, så som hjälm och ridstövlar osv. Såhär ser det ut just nu:

På mig under ressan:
- Grym täckjacka från Pikeur
- Top + Cardigan
- Jeans
- Hunterstövlar (en interngrej, höhö)

Nerpackat:
- Chinos
- Stickad tröja
- Ridjacka
- Ridbyxor
- Ridtröja
- 2 toppar
- Underkläder
- Raggsockar
- Pyjamas
- Svenskt godis till Sanna
+ necessär som packas ner i morgonbitti.

I Handväskan:
- Pass
- Plånbok o pengar
- Kamera o batterier
- Telefon o Irländsk simkort
- Dagbok
- Tidning


Grejen är nu då den att jag egentligen hade kunnat få plats med liiite mer i handbagaget - men VAD!? Man behöver ju alltid någonting extra, men jag vet inte vad det extra skulle kunna vara, haha! Känns ju löjligt att åka utan en smäckfullväska?


Yey!

Det kanske blir lite hoppade av innan detta året är slut ändå!

Jag hade nästan gett upp, men beroende på vad de säger hos veterinären så finns det en bäbis-hoppgrupp med en plats till oss + att Laholmsorten annordar TVÅ träningstävlingar! Tjohoo!
KUL!


När hon är 5 nästan år hade det varit grymt kul om hon utvecklades lika mycket som Rupert gjorde, vilken stjärna han visade sig vara!

Farbror DoktornHar pratat med Slöinge, och bokat tid för Nelly!
Tyvärr är hela hästavdelningen just nu under sanering pga ett salmonellasmittat föl och kommer vara stängd 3 veckor framöver, så vi fick inte tid förrän den 7 november.
Då ska vi;
* Kolla tänderna
* Vaccinera
* Checka senskidegalla

Det känns jätteskönt att ha en tid bokad, det är så värt att inte behöva oroa sig! Jag kommer garanterat vara supernojig dagarna innan, det blr jag alltid. Tänk om de hittar något som inte är bra! Men, det är ju alltid bättre att hitta det i tid i så fall... =)

Feelgood musik som spelas på högsta volym just nu:

QuoteSpeedy Gonsalez

MIN DAG:

07.00 - Uppstigning
08.00-10.00 - Ärenden i stan
11.00-12.00 Mocka boxar i stallet
12.30-13.45 - Gymmet
14.00-17.15 - Skolan
17.30-18.00 - Handla mat
18.30-19.30 - Stallet

Det är ett under att jag hunnit ens äta idag X)
Helt galet!
Nu har jag i alla fall lagat/ätit middag och lagt mig framför House i soffan!

Nelly fick vila helt idag pga den hektiska dagen, men hon hade i alla fall bråkat med Stallägarinnan och härjat i hagen hela dagen så det går ingen nöd på henne ;)


Idag hade jag inte tid att vara såhär ambitiös med håret, men jag saknar mina lockar, så det är nog dags att leta fram platt-tången igen ;)

Nellys första time-outDen är 4 min lång, så jag kan ju berätta vad som händer:
Hon vägrar stå still, hon dollar och steppar och skrapar och vevar och håller på!
(Kameran är gömd på ett täcke, och jag är i andra händen av stallet...)
När hon tillslut står still i nästan 10 sekunder klappar jag på henne o säger att hon är duktig och så fick hon gå ut i hagen.

Varför denna uppbildnings-time-out, tänker ni?
Jo, det är så att Nelly tagit det här med sin trotsperiod till sin spets idag! Jag hade överseende med att hon är brunstig, tappar tänder, växer och inte tränats så hårt de senaste dagarna - ÄNDÅ gick hon för långt! Min hovslagare gjorde nästan slut med mig! Han är ganska gammal nu, och kan inte sko bråkiga hästar pga sin rygg - och Nelly var helt odräglig idag! Jag tyckte så synd om honom och var så arg på Nelly att jag höll på att explodera! Tillslut bestämde vi att om hon är lika jobbig nästa gång så får det bli sen sista och så ska han hitta en ung, stark hovis till oss med massa pondus som orkar med henne. Jag tycker det är så himla pinsamt, hon var så himla dum och ouppfostrad!
Vi provade verkligen ALLT utom att ge henne lugnande, för jag är säker på att det bara blivit tyngre då. När hon tillslut var färdigskodd KRÄVDE hon att få gå ut i hagen och gick verkligen rätt över mig, så då fick hon en time-out!

OUPPFOSTRADE HÄSTAR ÄR DET VÄRSTA SOM FINNS!
Sen hade vi världens diskussion på väg ut till hagen också, hon försökte sparka mig med en frambenet, och jag blev jättearg. Nu är det slut på det här, nu är det stenhård uppfostring som gäller!
Nelly är ju självutnämnd kung på anläggningen och kör med sin hag-kompis mest hela dagarna, så det var väl egentligen bara en tidsfråga innan hon skulle förska bestämma över oss människor som hanterar henne också, men där tar det stop!

Wääääh! Jag saknar min fina Nelly babygirl
som över en natt förvandlats till en teenage dirtbag!

Slowing downNelly känns inte riktigt hundra just nu. Hon är väldigt hormonell, het ena sekunden och segare än segast nästa + att hon sover en del. Växtperiod och sommarens sista brunst skulle jag tro är bovarna i dramat. Hon verkar liksom inte riktigt orka med sig själv, så nu tar vi det lugnt.
Planen är att från och med idag bara skritta fram till Fredag då jag åker, medan jag är borta får hon vila helt, när jag kommer hem hoppas jag på en check hos veterinären så snabbt som möjligt och sen utgår vi där ifrån.

Som tur är så är hon fortfarande matglad och väldigt kelig,
annars hade jag nog blivit lite orolig ;)

Färgglada schabrak? Ja tack!

Rosa eller blå?

Rosa eller blå?

Rosa eller blå?

It's official!

Det är dags att F5:a igen!

Bloggen har fått en ny look, och i och med det har också mitt något våghalsiga mål offentliggörts!
Jag är en sådan person som vanligtvis håller mina mål för mig själv, framförallt när det kommer till drömmål. Det är väl en typisk Svensk grej egentligen, i kombination med att jag alltid varit rädd för att misslyckas. Då sätter jag hellre små och lätta mål som jag snabbt klarar och sätter då nya - men vad är det för safe-sätt egentligen?
Nej, nu är det slut med det!
Från och med nu ska jag tro mer på mig själv, lita till 200% på min magkänsla kring Nelly och låta mig motiveras av detta väldigt svåra, men inte ouppnåliga mål.
Om jag och Nelly fortsätter kämpa, och om inget sätter käppar i hjulen tror jag att vi kan rida Unghäst VM när hon är 6 år! Det verkar vara en supertrevlig tävling, terrängen är självklart riktigt svår, men ser så rolig ut att rida med väldigt häftiga hinder! 1* känner jag mig också ganska bekväm med, det blir värre om vi skulle behöva vänta tills Nelly är 7 år och rida den 2* klassen - då börjar det bli högt och svårt och ja, farligt ;)

IRELAND

JAAAAA PEOPLE!

PÅ FREDAG, TIDIGT, TIDIGT ÅKER JAG TILLBAKA!!!


Bara för att hälsa på över helgen, men ändå! Det ska bli så himla mysigt o skönt o underbar ♥
Tänk att träffa alla människor igen... Men kanske framför allt Rupert!Hittade en youtube-film med superfina Irlands-bilder. Musiken i bakgrunden är värdelös, men bilderna är verkligen vackra!

The devil in disguise

Jag menar, hur söt ÄR hon inte!?Och hon kan vara superlydig också!
Min mobilkamera är kass, och ljudet försvinner när jag säger "Stand", men hon går i alla fall från trav till halt direkt när jag ber henne = Duktig bäbis!

MEN,
så kommer det något som triggar henne -idag var det rådjur på vift- och hon blir helt rabiat! X)
Ute på fältet hängde jag efter som en vante i longerlinan med han hoppade omkring och fjantade sig. Inte ens när jag blev förbannad lyssnade hon! Hopn var liksom helst uppe i sin egen värld och hetsade upp sig själv till hon knappt var kontrollerbar! AAAAAAH!
Hon började göra sådana 'blåsljud' som upphetsade hästar gör. Det är första gången jag någonsin hör henne göra de ljuden, och det var precis som om hon precis lärt sig det för sen slutade hon inte. För skojs skull började jag räkna hur ofta hon gjorde dom, men slutade vid 30-någonting. Jisses va galen hon var!
Tillslut lyckade jag ändå komma in i paddocken där hon fick springa av sig på linan. I vanliga fall behöver jag ha longerpisk och uppmuntra henne ganska mycket, framförallt i galoppen, eftersom hon fortfarande har lite problem med styrka och balans, men INTE idag! Hon galopperade runt, runt och gjorde språng som liknade något en antilop skulle göra. Jag är så glad att jag inte satt på, för jag hade inte varit kvar speciellt länge! Jag har aldrig sett en häst komma SÅ högt upp i luften i bus/krumsprång! Jesus...!

Efter 20 min eller så hade hon taggat ner och travat några varv lugnt och sansat + lyssnade på mig igen (se filmen), så då gav vi oss. Inga inspänningar eller något idag alltså, bara brall!

A few things on my mind

Skol- och framtidsbeslut ska tas, och det tar upp i princip all min tid och energi att ha ångest över det. De få stunderna på dygnet då jag inte sover, äter eller ältar det ovan nämnda så ältar jag det här istället:
 • Nelly måste vaccineras
 • Nellys tänder behöver kollas
 • Nellys gallor behöver kollas
 • Nellys bakben behöver kollas (skabb!?)
 • Nelly behöver gås igenom av Equiterapeuten
 • Nelly behöver en sadel
 • Jag behöver sälja en sadel
 • Jag hade velat starta en hopptävling innan årets slut
 • Jag hade velat rida en Hubertusjakt
 • I wanna be a billionaire
 • I wish everything/everyone would get of my back
 • I want it all to be alright

Sååå.... Hur var er Torsdag?


Come fly with me
Let's fly, let's fly away....

Foto: Lisa Härdne

Tänkvärt.

Rustade för älgjakt!Ja, de har Limited-edition-oktober-magic-brush, så jag slog till ;)
Jag var beredd på något av ett antiklimax efter att ha hört om alla som varit måttligt imponerade - men jag gillar dom! Nelly tycker att de kliar skönt, de får bort både hår och dam och skit och hennes päls blev mjuk och len!

Morgonturen

Klockan nio i morse red vi iväg med hästarna. Ganska tidigt för mig som annars alltid föredrar att rida på eftermiddagen. Våra uteritter är ganska begränsade av älgjakten, jag går verkligen inte in i skogen om jag inte måste. Men de skjuter ju älgar på grusvägar o öppna fält också, så även om Nelly inte har några reflexer än så ser jag ut som tomten:


Efter ungefär 30 minuters uteritt kom vi till ett fält där vi bestämde oss för att rida lite markarbete ändå. På det fältet känner man sig rätt trygg, för det är vid ett tätbebyggt område så där får jägarna inte skjuta. Jag provade ett nytt bett på Nellisan idag, ett tvådelat D-ringsbett med koppar-rullar. Hon har ju bara gått med tredelat sedan hon reds in, och då jag anser det viktigt att byta bett ibland har jag försökt hitta ett att varva hennes ordinarie (tredelat mässing med fasta silverringar) med. Hon gillar INTE vanligt tredelat med rörliga ringar, och hon gillar INTE raka bett. Det här tvådelade gillade hon VERKLIGEN!
Jag fick direkt ett mjukt men stadigt stöd och man märkte att hon pillade på kopparn utan att bli 'rörig'/orolig i munnen. Mini-markarbetespasset i sig gick godkänt bra. Vissa sekvenser var hon superduper! Det fältet kommer vara ett bra avcheckningsfält för oss skulle jag tro, marken där är inte helt jämn vilket gör att hon flera gånger blev lite oblanaserad och bytta galopp. När hon i framtiden är mer med på hjälperna hoppas jag kunna galoppera omkring där i alla möjliga galopper utan att hon byter förrän jag ber henne ;)
Efter kanske 10 minuter var hon trött och det blev soppa-torsk-effekt igen = mer havre åt hästen i fortsättningen! Nu börjar det bli ganska mycket müsli i krubben, hehe... Det känns så lyxigt att kunna ge henne müsli i sådana mängder, och hon är så gullig som är så tacksam när hon får maten - gullungen!
Såhär ser bettet ut:
Inte så mycket att rapportera

* Nelly har fått ännu en Pyjamas. Ställägarinnan hade en jag fick prova på henne som var lite, lite tunnare än amigo-täcket, och det passade jättebra! Det är ett Mark Todd-innetäcke med hals, men halsen är för smal så det är mer en krage åt Nellisan, haha! Detta täcke är perfekt att ha nu när det kommer vara 2-7 grader på nätterna. Sen när det blir ännu lite kallare får hon ha Amigotäcket. Ännu lite kallare och hon får ha båda. När det tillslut är riktigt kallt, säg omkring -20 grader, då har jag ett jättefint matallic-rosa Tattinitäcke som hon ska få ha (550g foder).

* Jag har ännu inte bestämt mig för om/hur jag ska klippa Nelly. Blir det en så fruktansvärd vinter som förutspåtts så är det nog ingen idé eftersom jag kommer behöva köra henne till ridhus i vinter. Är det riktigt dåligt väder så vill jag inte köra = bara ut i skog o mark = ingen hårdträning direkt = hon får behålla pälsen. Än är hon bara lite lurvig på magen...

* Nelly fortsättar vara jättepigg! Det är fortfarande bara kul =)
Idag var hon så brunstig att hon höll på att explodera! Den svarta dressyrvalacken uppvaktar henne flitigt och jag ber till gud att de ska låta elstängdlet mellan sig stå kvar!

* Jag har inte fått min kurslittareatur till skolan än vilket gör att jag måste åka in till skolan för att plugga där = liiite pain in my ass, men så får det vara nu. I morgon ska jag o Stallägarinnan rida ut på morgonen, sen blir det gym för min del följt av plugg och sen tillbaka till stallet.

* På Torsdag EM ska jag ha möte på skolan. Det är dags att ta tjuren vid hornen och undersöka om det är dags att byta inriktning och forma min egen utbilding!

* Reflexer! Det behöver jag införskaffa! Känner jag att jag har råd i morgon kanske jag svänger förbi hööks och kollar - de har ju ett jättestort reflex-sortiment!


Jo, men lite update blev det ju i alla fall!


Nelly vecka 41

MÅNDAG
Uteritt 40 min
skritt o trav

TISDAG
Vila
Trimma hovskägg, man o svans.

ONSDAG
Uteritt
med Malin o Nykle

TORSDAG
Markarbete 45 min
Hårt pass på banan.

FREDAG
Longering 30-40 min

LÖRDAG
Vila
Promenad

SÖNDAG
Markarbete 45 min
Hårt pass på banan.


Övrigt denna vecka:
* Älgjakten börjar idag, måndag
* Nytt foder på Tisdag - "krutmüsli"
* Måste ringa hovis så han kommer denna eller nästa vecka.On fire!

Idag när jag tog in Nelly för att rida så gnäggade hon på mig!
Det är andra gången någonsin jag hör henne gnägga, och första gången på mig, så blödig mamma som man är blev jag alldeles till mig, haha! Hon var ovanligt snäll att göra i ordning (alltså; inga humörsvängningar, inga sura miner, inga bett och hon stod still hela tiden) så jag antar att jag borde blivit misstänksam redan då, men jag var fortfarande på rosa moln efter gnäggen.

Så vi gick ut och jag satt upp.
På ridbanan hade jag gjort i ordning en liten mini-serie, planen var att Nelly skulle få prova att hoppa studs för första gången i sitt liv. Men först tänkte jag att vi skulle skritt ut en sväng för att komma igång ordentligt. Nelly kom igång rätt bra kan man väl säga. Tilläggas bör att det blåser kuling, men hon var i alla fall helt crazy bananas! Gick i passage stup i kvarten och började med vad för mig är en typisk hingstfason: Kröka på nacken och liksom veva med den i sidled, samtidigt som hon skuttade omkring på olika benpar. Hon har aldrig betett sig så innan, och det kändes verkligen som att sitta på ett krutpaket!

Tillslut kom vi i alla fall tillbaka in på ridbanan och vi kunde börja trava. JESUS säger jag bara! Om jag någonsin ska sälja henne ska jag se till att få på film när hon rör sig sådär. Jag liksom SÅG framhovarna när jag red lätt - OCH DÅ TITTADE JAG INTE ENS NER! Helt galet, haha!
Efter några minuter med övergångar lugnade hon dock ner sig något och vi provade på lite galopp. Kontrollen var det väl si sådär med, men power fanns det gott om! Inga byten heller, så det kändes mycket bra.

Så var det dags för dagens uppgift:

Fint jag målar va?

Nelly var i alla fall super! Första försöket när det var bom efter hindret som på bilden i mitten hajjade hon till i en tiondelssekund, sen flöt allt på helt naturligt! Hon hoppade faktiskt bättre än jag väntat, ekonomiskt men försiktigt. Vi kunde lätt bara hoppa och fortsätta i en bra galopp och hoppa igen. 3x3 gånger hoppade vi den sista serien, med lite pust-pause och vänstergalopp emellan för att variera. Krysset var väl med hållarna på 70cm och räcket på 70cm, men hon kändes säker, hade härlig bjudning och verkade tycka att det var rätt kul, och det är det viktigaste!

Den Nelly jag red idag var helt olik den jag ridit den senaste tiden, hon ver verkligen PIGG, till och med het ibland - och jag som inte ens börjat ge henne havremüslin än, haha! Den ska hon börja få på tisdag i alla fall, sen kanske hon är såhär glad och taggad jämt?

Stora hagen

Nu har jag varit och haft morgonfodring o utsläpp.
När jag åkte till stallet vid 06.55 var det en hel grad ute. EN!
Uuuuh, det var långkalsonger och raggsockor och nya vinterjakan på, alla hästarna fick täcke på sig och det var frost i gräset. Det som är bra med att det varit frost är att man då kaaanske slipper älglössen i skogen - men de blir ju kvickt avlösta av älgjakten, så det spelar inte så stor roll när det kommer till kritan.

Nelly går tillsammans med friesern Nykle i "Stora hagen", den kallas så eftersom den helt enkelt är jättestor! Det är bland det bästa med att stå i just mitt stall med en unghäst som Nelly - det är stora hagar och hästarna får vara ute lääänge!

Jag står i en hörnet, Nelly är nästan ända uppe i andra hörnet, sen går hagen ungefär dubbelt så långt åt vänster som man ser på den här bilden. DUBBELT alltså! N & N utnyttjar sin stora yta och brukat ta race-galopper med jämna mellanrum under dagarna, haha!

10 things u didn't know about me

1. Jag heter Linnéa i mellannamn men det var tal på att ändra det till Niléa eftersom det var det jag kallade mig själv som liten.

2. Jag har väldigt svårt att äta på morgonen, ju mindre jag behöver tugga desto bättre.

3. Jag är en kontrollfreak, men jobbar på det.

4. Jag skriver dagbok. Den sortens dagbok man egentligen helst skulle låsa in för att ingen annan ska komma över den.

5. Jag är ibland (ok, ganska ofta) lite för stolt för mitt eget bästa.

6. Jag är en läskigt bra lögnare, framförallt i pressade situationer.

7. Jag har aldrig varit kär.

8. Jag är avundsjuk på människor med en stark tro på sin religion. Att alltid ha något att luta sig mot, något som har svar på allting och som kan försvara ens aktioner, det är jag avundsjuk på. Min egen tro på karma har börjat blekna.

9. Jag är emotionellt styrd på gränsen till borderline (haha). Min syster brukade säga att jag har någon form av borderline-light. Ibland är det bra att vara så känslosam, i situationer då det gör mig lyhörd för andras känslor som exempelvis när jag är bland hästar eller bland människor/vänner som bär på något. I andra fall är det inte lika bra, jag gör ofta en höna av en fjäder och blir jätteglad när jag är glad eller jätteledsen när jag är ledsen.

10. Även om jag ofta tvekar, så tror jag ändå någonstans att allt kommer bli bra.

Det fina med hösten...

... är stunder som denna:Vi hade ett riktigt bra ridpass på stubbåkern intill stallet idag. Det har blivit vår nya motionsåker då jag till min förfäran insåg när vi kom fram till vår vanliga åker att de plöjde den igår... Men så är det med bönder, de är bra oberäkneliga! Som tur är finns det som sagt en stubbåker kvar, och den brukar de låta vara över vintern, så det får vi hoppas! Nelly var lite busig idag, skuttade omkring och drog tyglarna ur händerna på mig några gånger, men hon var riktigt fin ibland också, det överlag var det en bra och mysig ridtur!
På måndag börjar älgjakten här, och tydligen ska de vara alldeles speciallt skjutgalna här omkring, så det lär bli till att hålla sig till det här fältet och några av grusvägarna fram över!Jag och stallägarinnan pallrade oss iväg till Horsefarm också, och en pyjamas till Nelly införskaffades. Den passar jättebra och ska hålla i minst 7 år, haha! Jag hittade en jacka på rean också, verkar riktigt slitstark och varm. Den ska invigas i morgon då jag fruktar riktigt kallt väder vid utsläppstid....Dålig bild, men såhär der det ut på i alla fall!Ytterligare en fin grej med hösten är det här med Hubertusjakt!
Nelly tror kanske att hon gått jakt för sista gången, men jag hoppas kunna överraska henne med att åka på en hubertus den 5:e november, så hon får se hur jakter går till här i Sverige där det bara är för skojs skull =)
Jag har aldrig varit med på en Hubertusjakt, så det ska bli riktigt spännande!
TALLY-HO!

Things I NEED right now:

Det blev verkligen pang-kallt här i halland!
Hösten kom som över en natt, och i morgon ssa natttemperaturen åka ända ner till ynka 1 grader! Jag gjorde mig av med nästan alla täcken som Kenny hade, och har bara köpt på mig något enstaka till Nelly, så nu fick jag lite smått panik!
Innan har jag haft en salig blandning av täcken från alla möjliga märken och tillverkare, men med Nelly har jag bestämt mig för att satsa på kvalitet så man inte riskerar att stå där med ett sönderrivet täcke eller med kass impregnering. Horseware är de täcken som visat sig sitta bäst på henne, och det är enligt mig de absolut bästa täckena. Det var i princip det enda folk använde på Irland, men undantg för något bucastäcke.... MEN, även om jag vet att jag kommer tjäna på det i längden känns det så himla surt när det blir en klumpsumma då jag kommer behöva köpa mer än ett täcke på en gång, haha X)
Det vi framförallt behöver just nu är en pyjamas, helst Amigo Insulator 150g:


OCH ett ute-halstäcke, också 150g:


Beställer man från England blir det bra mycket billigare, men det tar bra mycket längre tid också! Aggrrh! Stackars Nellisan står med en alldeles för liten pyjamas som blottar bra mycket av rumpan just nu, haha! Det måste fixas snarast, jag ska bara ransaka min ekonomi först! ;)


UPDATE:
Reflexer behöver jag också!
Det har ju blivit jättemörk
att rida redan vid 19-tiden!

W O R D S !

"The difference between the impossible and the possible lies in a persons determination"
- Tommy LasordaJag funderar och värderar och behandlar och diskuterar.
Min självklart utlagda raka väg för i alla fall två års framtiden har plötsligt blivit ett vägskäl. Jag tänker verkligen så det knakar och ska undersöka vem jag kan samtala med på skolan om det här. Just nu känns det nämligen som om en utbildning i idrottspsykologi skulle göra mer för mig än socialpsykologin...
Jag känner att jag tänder till mer och ser fler möjligeter som lockar i en framtid inom idrottspsykologin. Men den vägen känns samtidigt bra mycket krokigare och jag har hört talas om både fartkameror och hinder på vägen.
Men, för att stärka mitt mod med ytterligare ett citat:"If everything's under control,
you're going to slow"

- Mario Andretti

Danneträning 4 & 5 oktober

Sorry för dålig uppdatering, men igår på kvällen när jag tänkte blogga om träningsdag 1 så blev det istället middag i stan med alla vi som är med på träningen + Danne såklart!
Jättekul med wild west-mat och hästdiskussioner. Man får höra så mycket spännande berättelser när man sitter med sådana som har så oändligt mycket mer erfarenheter än en själv!
Åter till själva träningarna då:

DANNETRÄNING #1

Vi var snyggt matchade och jag var lite nervös måste jag erkänna...!
Men det hade jag inte behövt vara - Danne tycker att Nelly är fantastisk!!!
Hon skötte sig exemplariskt med tanke på att det här kanske var 4-5 gången hon är i ett ridhus, och hon är verkligen en kämpe! Hon försöker så gott hon förmår och vill alltid göra rätt. Problemet är ju att hon inte är helt 'hemma för skänklarna', som Danne säger. Hon vet liksom inte riktigt vad jag vill när jag använder dom. Därför handlade dag 1's pass mest om att renodla hjälperna med mycket start och broms och övergångar. Vi provade även på lite sidvärtsrörelser! Innan har jag bara provat att flytta Nelly några steg i skritt, men hon fattade ändå snabbt vad det var jag ville. Vi kunde utan problem flytta från spåret till X och ut tillbaka till spåret i trav! Yey!
Galoppen var jobbig dock, för oss båda två. Jag har ju aldrig riktigt suttit ner i galoppen och jobbat henne utan fram tills för några dagar sen stod jag ju alltid upp. Nu var det sitta som gällde, full skänkelinverkan och djup form. Nelly var helt fantastisk de gånger det verkligen blev rätt, men hon är ju inte tränad på det sättet tidigare och blev jättetrött, snuttan! Hon slog om mer i galoppen än på länge, men jag fick lära mig en ny metod som jag ska tillämpa för att bli av med det. Direkt hon byter är det 1 sekunds trav som gäller, sen galopp igen. Framåt framåt framåt, alltid tänka framåt!
Danne tyckte att jag skulle prova ett par sporrar till i nästkommande dag för att verkligen förtydliga skänklarnas inverkan.


DANNETRÄNING #2

Rosa matchning idag!
De bra delarna var bättre idag, och de 'dåliga' sämre. Inte lika jämt alltså. I början itrven var det ett härligt tryck i henne, och galoppen liksom bara FUNKADE. Så himla fin i båda galopperna och inga omslag eller avbrott - det vill säga de första 20 minutrarna. Sedan var det fullständigt soppatorsk. Hon bara orkade inte mer helt enkelt. Danne ville pusha henne att verkligen ta i och jobba mer, men tillslut fick hag faktiskt säga ifrån. En häst som inte är helt med på noterna och som tydligt visar att hon helt enkelt inte orkar mer, då är det dags att trappa ner och avsluta. Galoppen blev katastrofal och tillslut kund ejag inte ens få henne att galoppera, då var det stop. Vi bråkade faktiskt lite Danne och jag, för första gången, men kom väl överrens tillslut ändå. De här två dagarna har han säkert sagt 30 gånger vilken fantastisk häst hon är, va snäll och klok hon är - så tillslut fick han ge med sig och finna sig i att det var tillräckligt. Skynda långsamt är det väl man säger?
Han såg helt enkelt hennes potential och vill verkligen få det igenom nu på en gång, men det fungerar inte så med min jättebäbis. När hon är redo kommer allting falla på plats och man kan uppnå det man vill uppnå.
Något vi var överrens om är att hon är en stor ung häst = hon behöver mycket mat!
Nu får hon ju 1-1½kg (=2-3 liter) müsli om dagen, och det är helt enkelt inte tillräckligt. Jag har ju beställt ett riktigt power-puff-foder åt henne som kommer på fredag, och det gäller helt enklet att trappa upp tills jag känner att hon är där hon borde i energi. Danne menade att en så snäll o klok häst kan hellre gå med lite för mycket energi då hon aldrig kommer använda det emot mig - och det kan jag hålla med om. Jag vill ju att det ska vara så lätt som möjligt för henne, såklart!

♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣ ♣

Allt som allt har det som vanligt varit en väldigt givande träning!
Vi har tagit några steg i rätt riktning, även om det hela avslutades på lite fel sätt enligt mig. Vi bemästrar nu lite enklare sidvärtsrörelser och vet vilken galopp som gäller och vad jag kan be henne om.
Det ryktas om att denna vinter komemr bli den värsta hittills, så för oss gäller det nog att trimma nu och vara beredd på en hel del vila i vinter.
Min moster kommer dessutom ha bäbis-träningar varje onsdag med lämpliga 4-årings-övningar, så det ska vi nog se till att pallra oss i väg på så länge jag vågar köra!

B L O P P I S !

Nu är det dags för en lite bloppis då jag faktiskt har en del saker att sälja!
Är du intresserad av något så är det bara att maila:
maja.janson@hotmail.com


AACHENTRÄNS
Glen Gordon Bayard
Inåtvända spännen, anatomisk nosgrimma + gummityglar, stl. Full.
Jättesnyggt träns som tyvärr inte passar på Nellys låååånga huvud. Aachenremmen är tyvärr borta, annars komplett och i gott använt skick.
Nypris: ca 750 kr
Mitt pris: 350 kr


TRÄNSET SÅLT!


STIGBYGLAR
MDC ultimate stirrup
Finns att läsa om här!
Jättebra stigbyglar med lite tyngd i. Den ledade funktionen som det går att läsa om ovan och som gör att man kan ändra stygbygelns vinkel har räddat mig i många situationer när jag tappat stigbyglarna då det gör dom lättare att hitta igen. Jag har dett några liknande stigbyglar på marknaden, men dessa är originalet!
Går inte att få tag på i Svergie utan det verkar bara vara i USA.
Nypris: ca 1200kr
Mitt pris: 500 kr


BENSKYDD
Veredus Grand Prix Baloubet
Använda till min förra häst på 3 tävlingar, så i kanonskick!
Svarta, stl L.
Superfina och fårskinnet gör ju sitt! Helt klart mina favoritskydd men har insett att Nelly inte kommer få ha dom förrän om 3 år, så då är det bättre att sälja dom...
Nypris: ca 1495kr
Mitt pris: 1000 kr


BENSKYDD
Veredus Olympic
Svarta, stl. M.
Till skillnad från Grand Prix-skydden är dessa lite mer använda, där av strykslitaget.
Riktigt bra skydd som säljes av samma anledning som de ovan.
Bytes mot Veredus young jump?
Nypris: ca 799 kr
Mitt pris: 400 kr


Min sprillans nya Tolga-sadel är ju också tillsalu, anonns finns HÄR!Frakt tillkommer på alla sakerna!
Bud är välkomna då jag helt enkelt inte har någon användning för sakerna och jag avskyr att låta kvalitetsutrustning bara ligga och samla damm!


//Maja

SHIT, SHIT ON IT!

Vill bara grina.

Är så himla uppgiven för det här med sadlar nu alltså...
Har precis fått veta att en sadel som ligger så som Nellys ligger nu kan skada muskulaturen (och i värsta fall nerverna) kring manken, vilket är PRECIS det jag varit orolig för. I samma veva har jag blivit erbjuden min drömsadel som jag strax ska åka o hämta för lån/prov men vågar absolut inte ta några beslut på egen hand. Sadelutprovaren jag använde tidigare har jag tappat allt förtroende för och den andra som skulle kunna hjälpa mig har inte tid på över 3 veckor....

Känner mig så himla uppgiven och ledsen.
Jag är inte en sådan som skämmer bort min häst med de bästa och fränaste märkessakerna, för mig är det viktigaste att hon får det som hon BEHÖVER - nu känns det som om jag inte ens kan fixa så att hon får det...
Jag vill ju bara att hon ska vara frisk och glad, om det visar sig att sadeln skadat henne på något vis kommer jag aldrig förlåta mig själv!

Om man inte kan lite på utbildade sadelutprovare när det kommer till sadlar, vem fan litar man på då!?Fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuck!

Misty mornings med Maja Rövardotter

and misty evenings också för den delen...


Idag hade jag morgonfodring och utsläpp av hästarna.
Nelly, som helst bara vill ut på morgonen och därför bara får en liten tuss hö, var såklart färdig först och ville UT. Tanken slog mig att jag kanske skulle prova på att ta tillvara på det faktum att hon är morgonpigg och slängde mig därför upp barbacka i pyjamasbyxor för en liten uteritt. Skritt hade jag väl tänkt mig eftersom Nellisan är så kinkig och oberäknelig just nu - men det var inte hennes plan.

Det var inte riktigt lika tjock dimma när vi kom till fältet som bonden jobbat med hela veckan, fältet såg mer snötäckt ut med en miljard stora rundbalar som stack upp här och var. Nelly blev riktigt taggad av att komma ut på fältet så vi började trava. Nelly blev mer och mer uppspelt och tillslut travade hon så stort och spänt att jag knapt kunde sitta kvar, haha. DÅ upptäcker jag att vi är omringade av bambi och hans crew. Det var säkert 20 rådjur, det närmaste kanske 20m ifrån oss. Jag hann tacka gud för att det inte var älgar, sen började de röra på sig. Nelly blev inte alls rädd, men oj så lycklig! Sen var det bara att hålla i sig. JESUS va vi galopperade, haha! Det gick fort men i uppförsbacke ändå för Nelly liksom vispade graciöst med frambenen i varje galoppsprång (kanske pga att dimman/disen var så tjock och hög?) och rådjuren for omkring oss som pingisbollar med sina vita rumpor. Det var så kul att jag inte hade en tanke på att vara rädd eller få panik X)
Efter en bra bit, kanske en knapp kilometer, var alla rådjur borta - de hade antagligen skuttat in i skogen, och jag kunde börja försöka fånga upp Nelly. Det gick inte att korta språnglängden även om jag fick takten lite lugnare och lyckades få henne på tygeln - jäklar vilken powergalopp! Kändes som om jag hade kunnat styra på rundbalarna med en sådan galopp! Tjohooo!!!

Sen så skrittade vi hem igen och utt i hagen...
Mysig och helt crazy energiladdande morgon i stallet!

Dagens villa ha!

FÖRBYGEL GLEN GORDON NEXUS
'

Kostar 1259kr hos Sharpman som nyligen skaffat sig en webshop!
Det står att den är med martingal, men det framgår intepå bilderna?

Jag gillar den dömycket!
Väldigt plain o enkel, men med de snyggt flätade detaljerna är alldeles lagom. Är nu bara lädret bra får det bli en sådan i framtiden för Nelly. I nuläget klarar vi oss bra med en vanlig 'running' martingal - men när vi ska börja rida fälttävlan lite mer seriöst skulle en sådan här sitta fint i terrängen. Den är liksom sådär alldeles perfekt för terrängritt tycker jag... Den känns Engelsk och "jakt-ig" men modern... Ja, som ni kanske förstår gillar jag den, haha!
Jag är inte stormförtjust i nexustränset, tycker nosgrimman är för bred med för mycket foder och då jag tycker Nelly fungerar bäst med remont eller pullar så lär det inte bli något sådant. Gramantygeln är dock snygg, men då jag inte rider med graman blir den inte heller aktuell, haha!
Förbygeln där emot, den vill vi ha!

Nelly anthem

Den här låten stämmer in så bra på Nelly så som hon varit de senaste veckorna att jag inte kunde låta bli att skratta när de spelade den på radion när jag körde hem från stallet:


I hate the world today
You're so good to me
I know, but I can't change
Tried to tell you
But you look at me like maybe
I'm an angel underneath
Innocent and sweet
Yesterday I cried
Must have been relieved to see
The softer side
I can understand how you'd be so confused
I don't envy you
I'm a little bit of everything
All rolled into one

I'm a bitch, I'm a lover
I'm a child, I'm a mother
I'm a sinner, I'm a saint
I do not feel ashamed
I'm your hell, I'm your dream
I'm nothing in between
You know you wouldn't want it any other way

So take me as I am
This might mean
You'll have to be a stronger man

Rest assured that
When I start to make you nervous
And I'm going to extremes
Tomorrow I will change
And today won't mean a thing


HAHAHA - JAG HAR VÄRLDENS BÄSTA HÄST!

PS!
And no, I wouldn't want
it any other way....
RSS 2.0