Världens bästa läsare ♥

Wow, jag bara läser era kloka ord om och om igen!
Va duktiga ni är, och vad glad jag blir när ni delar med er!Gång på gång kommer jag på mig själv med att tänka "Jamen ja, så kanske det är?", det är så himla bra med andras åsikter och erfarenheter ibland! Jag vet att många får världens prestationsångest inför att lägga upp filmklipp mm på sin blogg, rädda för kritik och påhopp. Det är den största anledningen till att jag är så glad att jag inte driver någon stor blogg, jag har bara snälla läsare som hjälper mig, inga dumma som blir avundssjuka och elaka!

Puss och god natt på er, raringar!

Terrängfilmen!


Nuså äntligen har alla klipp lagts ihop och laddats upp. Som ni kommer märka blev det inte så mycket hoppning just nu första gången då vi blev avbrutna, men sånt händer!
Ni får har överseende med att vi inte hoppat terräng på över 2 månader, haha!

Jag har kontaktat en väldigt duktig och rutinerad terrängtränare, och förhoppningsvis kommer jag o Nelly kunna åka o träna den 11 innan tävlingen den 17. Förhoppningsvis får vi hjälp med det problem vi har.

Under träningspasset flög jag nämligen av en gång, och var ganska nära två andra gånger. Vi är likom inte helt i harmoni under hela språngkurvan, och det gör mig grymt frustrerad! Jag vet nämligen inte varför. En bidragade faktor är att jag inte rätar upp mig tillräckligt snabbt då jag har för mycket banhoppningstänk fortfarande, en annan bidragade faktor är att Nelly ibland överraskar med jättelika språng och tappar farten efter hindren då hon tar i så mycket uppåt. Men det är inte tillräckligt för att göra så mycket 'skada'. Jag har lite samma känsla som jag hade när jag provred henne o hon skjöt mig ur sadeln... Jag har aldrig tidigare haft problem att sitta stora språng, så det är inte det heller...
Ja, som sagt hoppas jag att vi ska få hjälp med det här!
Sadeln kommer kaaanske i morgon, kanske är det så enkelt som att den fixar till det hela!

Smygtitt!

Gissa vad vi har gjort idag (äntligen!)?


Hindret på bilden är 1,00m, så lite onödigt mycket tycker jag allt hon tar i =O

De är inte alla 4-åringar....

... Som man kan var ute och galoppera barbacka på!

Mamma filmar på långt håll från bilen, där av kvalitén!

Sandy har bloggtävling!

Det här hade man inte haft något emot att vinna väl?


(Bilden är klickbar!)

Changes

Mamma kom till stallet idag för att hjälpa mig ta lite kort på Nelly. Ville ta några bilder så jag kunde jämföra hur hon ser ut nu med hur hon såg ut ungefär när jag köpte henne.

Nelly i april/maj:


Nelly idag/augusti:

Vi kan ju börja med att säga att jag ser ut som en köttbulle, det blåser i skjortan så det ser ut som om jag är bröstlös med världens bull-mage, så är som tur var inte fallet *Puh*

I Nellys fall kan vi ju konstatera att hon blivit väldigt mycekt vitare redan! Jisses, va ljus hon är! Inte ett dugg brun heller, osm hon var innen. De ville ju ha henne till en strawberry-grey, men det är hon alltså inte längre. Annars tycker jag hon är rent generellt rundare, och ser lite mer vuxen ut på något vis. Mer mage, mer rumpa och framförallt mycket mer musklad bog! Rumpan och magen har jag märkt, men inte att bogen blivit så mycket MER. Jag tycker att det är så kul att dokumentera utvecklingen med Nelly!

I morgon blir det terräng!

Terrängfärger...?

Jag är urtaggad till tävlingen den 17 september! Planerar och ordnar som aldrig förr! En av de roligaste grejerna jag funderar över just nu är vilka färger vi ska ha som våra terrängfärger!

Jag vill verkligen kunna ha mina ljusblå tretorn, men jag tycker det är jättesvårt att matacha till ljusblått. Var inne på ljusblått/mörkblått, men det blir för 'pojkigt'. Ljusblått/rosa är ju vara att glömma. Ljusblått/svart som skulle vara det enklaste får mig att tänka på någon äcklig lakrits/mint-kombination och det är desstom fult. Jag hade velat matcha med någon diskret färg, då det ljusblåa är tillräckligt för att synas anser jag, och jag vill inte att det ska bli 'för mycket'.
Därför är jag just nu inne på ljusblått/brunt.+ något döfint brun/blått schabrak, tror det kan bli kanonsnyggt!

Jag har redan hjälmen och stövlarna. Det jag behöver är en tröja, brunt hat-silk, handskar, byxor o väst. Eller ja, jag har två par riktigt snygga bruna ridbyxor, men nästa investering får nog bli ett par Animo ridbyxor, har suktat efter dom så länge nu!

Lite lugnt...

Mamma har kommit nu, och pappa kommer i morgon, och som vanligt går jag in i någon slags dvala när de är här. Jag behöver inte tänka på allt eller planera min tid så noga, det blir liksom semester när de hälsar på - det gillas!
Terrängträningen är flyttade till Lördag morgon pga vädret, så vi red ut med Malin o Nykle idag istället. En skön 1h uteritt i endast skritt på olika underlag + lite klättring.

Nelly är super hormonell just nu.
Ena sekunden är hon hur gosig som helst, nästa flyförbannad på mig - som en tonåring ungefär, haha! Vi släppte ihop henne med Nykle igår, och det var lite spännande med tanke på att Nykle varit den som bestämt över hästarna på gården innan Nelly kom. Nelly tänkte då inte låta sig mästras, och Nykle tänkte inte ge upp sin titel. Jesus vilket slagsmål det blev! 10 sekunder av totalt krig, sen gav sin Nykle illa kvickt, och Nelly är officiellt den som bestämmer. Över allt och alla. Behöver jag säga att hon blir divigare för var dag, haha?

Tänkte skriva ner uppdateringen av Nellys foderstat också, mest för min egen skull:

FRUKOST kl 07.00
1 kg hö
1 liter müsli
morötter + äpplen

EFTERMIDDAG (efter ridning) kl 17-18.00
2 kg hö
½ liter Lusern
½ liter müsli
Salt
Mineraler
Morötter + äpplen

KVÄLLSMAT kl. 21.00
3½ kg hö
1 liter müsli
Vitaminpellets
morötter + äpplen

What to do..?

Så var det de här med vilken klubb man ska rida för...
Vilken klubb jag än rider för så är jag inte en speciellt engagerad medlem. Jag är med i en klubb för att kunna tävla. Jag har aldrig ridit i något lag, jag är inte med på några möten och jag hjälper inte till. Shysst pingla jag är va? ;)
Eller jo, min förra klubb ringde mig faktiskt i panik då två hästar i deras div I-lag var halta och undrade om jag skulle kunna tänka mig att hoppa in. Klart jag gjorde det, men det visade sig sedan att en av de halta hästarna kunde starta i alla fall, så det behövdes aldrig.
Jag hade nog kunnat bli mer engagerad i min klubb om jag prioriterade. Det är bara det att jag brukar ha så mycket annat att tänka på, och nu rider jag ju unghäst så något lag eller så är ju inte riktigt aktuellt...

Ja, så nu står jag i alla fall här och väger för och emot mellan de två närmaste lite större klubbarna: Falkenberg och Halmstad.

VS

Det som är bra med Halmstad är att de flesta jag känner rider för den klubben, jag känner några i styrelsen och de ordnar bra tävlingar.
Det som är bra med Falkenberg är att de har fler träningsmöjligheter som intresserar mig, en terrängbana och de ordnar bra tävlingar.

Det är ungefär lika långt till klubbarna.
De är ungefär lika stora.
Halmstad är lite dyrare i medlemsavgift.
I Falkenberg känner jag ingen.

För och emot,
fram och tillbaka,
hit o dit.

Världens mysigaste häst...

Nelly är bara bäst ♥
Hon är så himla sällskapssjuk, och då hon börjat fälla kliar det över hela kroppen på henne. Därför brukar jag massera henne med piggborsten minst en gång om dagen. Hon står då böjd som en banan för att nå min axel för att kunna klia tillbaka, vilket gör ont, men hon menar ju väl... Det har jag nu kommit på en lösning till. För Nelly är det minst lika viktigt att klia tillbaka som att bli kliad, hon vill verkligen visa sin uppskattning. Men som sagt kliar hon ganska hårt, vilket resulterat i blåmärken på axel och över revbenen på mig. Lösningen har helt enkelt blivit att jag tar av mig min övertröja och hänger den över boxdörren. Då brukar hon gå fram till den, nosa lite, och sen nöjer hon sig med att klia på den istället. Antagligen så känner hon att den luktar som mig, och tror väl att hon kliar mig när hon kliar den.
Min häst är bara sötast i hela världen!

YEY!

Vilken kanonvecka det här visat sig bli!
Ikväll ska jag hämta mamma på tåget, sedan ska vi, innan söndag, åka och träna terräng på Falkenbergsortens fina terrängbanan! ÅH VA KUL!!! Det blir första gången vi hoppat terräng på Svensk mark, första gången vi hoppat terräng på mer än två månader! Wiii vad roligt vi ska ha det!
Jag har lovat dom på heder och samvete att ta det lugnt och rida försiktigt, och det ska vi. Det kommer ju inte bli så mycket träning egentligen, vi ska mest bara rida omkring och skutta över några lagom små hinder =)

Sen på Fredag kommer pappsen med nya fina bilen!
Han hade tagit den till jobbet igår, och hans kollegor hade tyckt att den var kanonsnygg!

Nelly har fått ny mat nu också: Havens Special Coolmix müsli!
Hon gillar den =)
Snart får vi nytt hö eller hösilage med ny analys också, då kan jag äntlgien räkna ut en foderstat åt henne. Just nu får hon alltså müsli, lusern, mineraler, salt äpplen och morötter!


Kråkhopp på Irland!

Watch out, here we come!

Sadeln kommer i mitten av nästa vecka!
Det jag ska försöka fixa nu lite snabbt och smidigt är:

  • Ett träningspass på en terrängbana
  • Medlemskap i Halmstads Fältrittklubb
  • Licens
  • Nummerlapp till ryttare
  • Ok bakbensskydd
Sen är vi ready to go!

Har nämligen hittat något jättespännande och som gort för mig och Nelly!
Hermanstorp annordnar, i september, något alldeles nytt: Stilbedömd terrängritt!
Jag kommer starta Nelly i klassen för 4-6-åriga hästar, där det edast är hästen som bedöms, inte ryttaren. Det domaren kommer bedömma är hennes galopp, språng och ridbarhet och lämna tips och kommentarer inför en fortsatt fälttävlanskarriär! Jag kommer väl i och för sig inte ta det på blodigt allvar då hon är så ung och inte hoppat terräng på så länge, men jag tycker verkligen att det ska bli jättekul!!
Det kommer vara en kort bara 1000-1200m med 11-13 hinder. Alldeles lagom!

Mer info om Stilbedömd terrängritt finns här, på Hermanstorps hemsida!


Nellys och min terrängtävling på Irland. Den var också 80-90cm, och den vann vi ju faktiskt!

RIKTIG fälttävlan...?

Jag var förresten och kollade på terrängprovet vid en debutant fälttävlan igår, och blev ungefär lika besviken som sist. Banorna för en debutant i Sverige är ungefär HÄLFTEN så lång som de var på Irland, och ändå är mer än 50% av hästarna inte i kondition för att komma runt, enligt min mening. En tävlingshäst ska, enligt mig, oberoende av vilken diciplin man rider inte vara helt slutkörd efter 1,5km galopp! Det är absurt!
Min filosofi när jag red terrängritter och fälttävlan med hästarna på Irland var att de ska vara i så bra kondition att när vi går i mål skulle de kunna göra det direkt en gång till. Det hade INGEN av de hästarna jag såg igår gjort. Väldigt många hästar hade 0 bjudning ute i terrängen, de hade svag galopp och tyckte mest att hindrena var läskiga och spände sig och/eller stannade...
Nej, inte speciellt kul att se faktiskt...
Dock har jag ju varit och kollat på en del 2* tävlingar här i Sverige, och där är standarden helt annan (thank god!), men de lägre klasserna imponerar alltså inte på mig!


Bild från Segersjö 2* 2010

Fälttävlan ser verkligen helt annorlunda ut här i Sverige än på Irland. Där var det väldigt sällsynt med stop i terrängen, fick man fel så var det för att man ramla av.. ;)
Nästan alltid var det den som låg bäst till efter dressyren som vann eftersom alla var felfria i banhoppning o terrängen, så är det inte här. Här ändras resultatlistorna hej vilt efter varje deltävling. I och för sig så gör det väl det hela lite mer intressant, men ja, det är nytt för mig. OCH ALLA RIDER SÅ HIMLA LÅNGSAMT! Idealtiden var 3.13, och flera gick i mål med över 4 minuter! För gud skull männiksor! RID!
Fälttävlan är för dom som kan lita på sin häst så pass mycket att man kan rida med hjärtat i halsgropen och med ett leende som som går från öra till öra. Det SKA gå fort, det SKA vara lite läskigt ibland, det SKA vara roligt hela tiden!
Så alla de jag såg igår som fick piska sina hästar över hindren, som SATT i sadeln hela varvet runt för att pusha sin ovillia häst och som red med sammanbitet ansträngt ansiktisuttryck kan ju ta sig en funderare om vad det är de håller på med egentligen - för fälttävlan är inget för er!

Sådär, nu har jag avreagerat mig färdigt.


This girl knows what I'm talking about!

Promise you'll be careful with my heart...
Foto: Lisa Härdne

Färdig med Nykle för denna gången

Ja, nu har jag haft hand om Nykle i 10 dagar, hans matte har kommit hem från sin semester och allt återgår till det normala igen.

Nykle och Nelly är verkligen helt olika, så det blir alltid en nyttig period för mig när jag tar hand om honom - plus lite extra klirr i hästkassan (dit allt jag tjänar från stalljobben går). Nelly har så himla mycket motor medan man måste jobba på framåtbjudningen med Nykle, Nelly är för närvarandet minst ridbar i galoppen medan Nykle för närvarandet är mest ridbar i galoppen osv - de är verkligen heeeelt olika!
Nyttigare än så blir det inte!

Nästa hästvaktsperiod blir om lite drygt en vecka då stallägarinnen åker på 2 veckors semester. Jag hjälper ju redan till med hennes hästar, som båda är konvalecenter, men det är hon som fixar all medicinering och alla promenader. Det är väl det jag kommer ta över när hon är borta, plus att jag inte riktigt vet hur det blir med alla fodringar + in/utsläpp... Men det märker vi!

Funderingar kring träningsupplägg

Jag tänker ganska mycket på Nellisans träning just nu. Hösten är här och påminner mig om att hennes 4:e år går mot sitt slut. Vad vill jag ha uppnått innan årets slut? Hur vill jag uppnå det? Vad har vi för förhoppningar inför 2012?
Jag tycker att det är kul och inspirerande att drömma och sätta upp mål och visioner. Men jag vill inte fokusera så mycket på framtiden att jag negligerar nuet, vilket lätt händer.
Jag tycker det är svårt!
Det finns så mycket jag vill att vi ska göra om 1-2 år, vilket jag kommer behöva börja förbereda henne för, samtidigt som jag inte vill belasta henne för hårt när hon är så ung. Jag vill att hon ska tycka träning är roligt, mer lek än träning, men jag vet att jag kommer behöva sätta lite högre krav på henne än vad jag hittills gjort.
Det hela kommer bli lite lättare när den nya sadel kommer, om den passar. Det är ett litet orosmoment i nuläget som gör att jag inte vill rida för mycket i nuvarande sadeln... Även om hon egentligen inte tar någon direkt skada av det.

Jaja, i alla fall så ska jag inte vara så himla försiktig med henne längre, i alla fall inte 24/7. Planen är att träna mer i perioder. Lite hårdare en period, för att sedan låta henne vila och skritta mycket en period. På det här sättet hoppas jag kunna bygga upp rätt muskler och kondition samtidigt som det här träningsupplägget är skonsamt mot hennes stora växande kropp =)
Lillsnuttan är minst 1.70 nu!Nu när jag får nya bilen hoppas jag kunna lastträna och åka på lite småturer ibland också. Hon behöver bli ännu mer van att åka, och det måste bli ännu lättare för mig att lasta och fixa själv. Förhoppningsvis blir detn någon mer tävling i år, men om det inte skulle bli det är jag ändå ruskigt nöjd med årets två tävlingar ;)
Jag hoppas i och för sig fortfarande på att jag kommer kunna åka på stil-terrängtävlingen i september, måste bara få veta lite mer om det och hur det fungerar!

Keeps gettin' better!

Wow, den här dagen är svårslagen alltså!

Min älskade pappsen ringde nyss och sa att han köpt en ny bil åt mig!!!

Det blev ingen Freelander som jag först ville, de har visat sig vara ytters osäkra dragbilar, och det absolut viktigaste för mig är att det är en bra dragbil. Den överlägset bästa dragbilen för mig (med B-körkort) blev till min stora förvåning en:


Så mamsen och pappsen kommer ner nästa helg med den, SÅ KUL!
Jag trodde aldrig att jag skulle köra Saab, tycker generellt att de gör väldigt mycket fulare bilar än Volvo, men den här gillar jag faktiskt! Den är snyggt mörkblå också, och inredningen är kanonfin i ljust skinn! Tjohoo, nu kommer jag kunna köra Nellisan vart jag vill!!!

Nu kommer sadeln snart!

Ja, nu borde min nya fina sadeln snart vara påväg!
De ska få ändra bomvidden åt mig bara, men allt är betalat och klat =)

Efter att ha spenderat en hel eftermiddag åt att researcha Tolga's sadlar lärde jag mig att Tolgas stl Vid motsvarar Prestige stl 35 - vilket är precis vad jag har på min Prestigesadel, vilken är för smal. Det var dock inga problem att vidga den innan leverans, så det är det de börjat göra nu!
Herre gud, jag måste vara den enda människan på jorden som har en 4-årig sporthäst som behöver en Extra vid bom, haha! Undra just vad jag kommer behöva göra om hon breddar sig ännu mer =O

Jag är i alla fall grymt förväntansfull!
Wiie, en helt sprillans ny sadel!
JÄTTEKUL!


Så jättevid ser den ju inte ut här, så Extra vid blir nog jättebra!
ÄLSKA FÄRGEN!
Tänk er den på en apelkastad Nelly, snyggt!

StormJo då, min lilla digitalkamera kan när den vill!

Jag har inget emot...

... att hästintresset tar upp så mycket av min tid.
... att mocka, även om jag vet att det kommer vara minst lika grisigt i morgon igen.
... att vara den som älskar mest.
... att det är en larvigt dyr passion och livsstil.
... att jag har muskler som en fotbollsspelare. Inte jättemycket i alla fall.
... att ramla av lite då och då.
... att cykla till stallet i snöstorm.

Och jag har absolut ingenting emot att cykla hem med kvällssolen i ögonen och smak av lusern på läpparna från den gröna, geggiga god-natt-pussen från min ljuvliga alldeles egna häst!

Skogsmulledag!


Idag fick båda hästarna göra samma sak igen. Smidigt det här med unghästar som behöver göra lite samma saker, hehe. Idag blev det i alla fall barbacka uteritt!

*Nykle fick klättra i bokskogen, gå över stock och sten tills hans var alldeles flåsig. Sen gick vi ut på grusvägen och galopperade lite (första gången han galopperas ute barbacka!) och det gick jättebra! Turen avslutades med en skrittrunda, och allt som allt gick det på 30 min.

*Nelly-hjärtat fick också klättra i bokskogen, men fick sig ett lite mer krävande pass än Nykle. Efter ganska mycket klättrande och slalomridning mellan träden verkade hon rätt trött och vi skrittade hem. Alltså bara skritt för Nelly idag, men ändå ett ganska krävande pass.


Sär ser det ut där det är plant i skogen där vi går.
Där vi klättrar ser det likadant ut, men brant!

Ja, tack!Min kära bil Rosie sjunger på sista versen så att säga. Förhoppningsvis håller hon hela vintern i alla fall! Drömbilen efter henne är en Land Rover Freelander - perfekt storlek, perfekt snygghet, perfekt dragbil, perfekt för mig!
Vi har förvisso bestämt oss för att inte införsaffa en ny transport i nuläget, det är alldeles för lätt att låna eller fixa det på annat vis. Men när det blir dags i framtiden kan jag inte tänka mig något annat än de nya, snygga Ifor Williams! Bäst i alla möjliga test, och numera alltså riktigt snygga! På Irland förekom det i princip inga andra transporter, och efter att ha vant mig vid dem så kan jag som sagt inte tänka mig något annat!
Förstå vilket snyggt ekipage det hade blivit på vägen!!!

Tur att man får drömma lite ibland, haha...!

Walk (and trot) the line

Idag blev det longering i skritt och trav med gummisnodd för båda hästarna!


Med Nykle fick jag precis det resultat av longering med gummisnodden jag var ute efter!
Jag ville att han skulle få arbeta fritt utan ryttare med en så mild inspänning som möjligt för att se om han ville söka sig framåt nedåt på det sätt jag önskar. Det var just vad som hände! Nykle är inte så skolan i longeringen, utan har blivit mest tömkörd. Även vid tökörning har han svårt att balansera sig i galoppen, därför avstod jag från det helt idag för att göra det lätt och roligt för honom. Några häftiga trav-ökningar fick vi dock till, det var överrraskande och kul!


Nelly var kanonduktig!
Om ni undrar vad hon har på sig så är det helt enkelt ett grimskaft runt magen och gummisnodd. Jag är ju lite orolig för hennes rygg nu när sadeln inte riktigt passar, och jag ville ge hennes rygg helledigt = ingen longergjord heller. Då var det här en jättebra lösning! Dessutom var det garanterat inget som hindrade hennes bogar på det här viset, och hon rörde sig så himla lösgjort och fint! Babygirl!
Efter jobbet fick Nelly en riktigt ordentlig shampoonering då hennes päls känts ganska fet senaste dagarna. Tror hon tyckte att det var ganska skönt =)


Efter jobb blir det äpplen för båda ponnyhästarna!

Mina häst-äpplen kommer från ett musteri här i närheten. Det är faktiskt rätt gulligt. De har en vagn vid en grusväg där de har 1kg-påsar med äpplen eller plommon, så får man köpa påsarna för 10kr som man lägger i en låda i vagnen. Härligt att bo på landet ibland!

papillomvirus?

Nu har jag kommit hem en sväng från stallet. Nellisan har fått nya fina skor runt om (första gången på 5 månader hon har bakskor!) och hon skötte sig väl hyffsat ändå. Nelly tycker att det är det tråkigaste i hela vida världen att bli skodd, så hon är rätt jobbig för hovslagaren då hon hela tiden hittar på grejer att underhålla sig med. Ibland försöker hon se hur länge hon kan stå på 2 ben (diagonala eller liksidiga benpar), ibland ruffsar hon om hovslagaren i håret när han minst anar det, ibland väter hon ut sömmen, ibland låtsat hon dramatiskt att hon tappar balansen fast hon egetnligen inte gör det, ibland vägrar hon lyfta tassarna och ibland går hon helt enkelt iväg.
Tisllut blev jag arg på henne idag, tittade strängt på henne och sa "Nelly, NU RÄCKER DET!", hon såg så himla snopen ut, men sen så stod hon ganska still. En stund...

I alla fall, medan jag stod och försökte underhålla henne lite och kliade henne i ansiktet, så hittade jag något! Hon har fått vita prickar i örat!
Inte ner ei örat, utan bara på själva "parabolen" ;)
Båda öronen har det, och det är ganska många vita prickar...
Stallägarinnan trodde det var svamp, men efter att ha googlat och kollat på Bukefalos så har papillomvirus och 'lite skit' också kommit som alternativ. De flesta trådar menade att det är ganska vanligt hos unghästar, och att det går bort av sig själv. Man ska i alla fall inte röra vid det eller försöka tvätta det. Hummm... Jag ska i alla fall hålla det under sträng uppsikt i dagarna framöver!

News!

Jag ska alldeles strax ta mina löparskor för en tur till stallet ;)
Men, först vill jag passa på att berätta att min syster gått och köpt en häst!

Hästen heter Ginny, och kommer från Lettland. Hon är stor och röd och vad jag förstått, lite försynt. Hon är född 2005, men så sent som i november på året, så hon är fortfarande 5 och bäbis! Jag tycker att det ska bli jättespännande att se vad det blir av henne, det kanske någon av mina läsare också tycker?


(Klicka på bilden för att komma till systers nystartade blogg!)

Belive it or not...

...men jag la just ett bud på en sadel
PÅ TRADERA!

Det har jag aldrig gjort förut, och det känns riktigt spännande.
Hoppas jag vinner,
berättar mer sen!

UPDATE

Jag vann, jag köpte verkligen en sadel!
Fan va fränt!
Den är alldeles ny, och jag får bestämma bomvidd själv innan den levereras. Sadel ska dessutom vara 'lättanpassad' till olika hästar och välbalanserad, så jag hoppas verkligen att den passar. Annars får jag väl helt enkelt sälja den igen. Känner mig helt wild n crazy just nu, på ett bra sätt!

Är den inte kalasfin!?
Det är en Tolga Futura från Tolga Brussels Saddlery. Det är inte en jättekänd sadelmakeri, jag har aldrig hört talas om det innan - men alla deras sadlar ser så himla fina ut. Det man kan hitta om dem är att de ska vara bra på alla sätt och vis, så nu gäller det som sagt bara att den fungerar med Nellisans rygg!

Dagens

Har bestämt mig för att slänga in en "Dagens" med lite jämna mellanrum, både för att tänka till lite, och för att det ibland kanske kan vara lite intressant ;)


Kilamonjaro! Stora bäbisen på Irland.

Dagens väderlek: Lite kyligt i morse, nu strålande sol och över 20 grader!
Dagens humör: Motiverad!
Dagens utmaning: Att hålla mig till nya planen!
Dagens borde: Tvätta
Dagens frisyr: sidbena i ganska hög hästsvans
Dagens smink: Isadora mineralfoundation (Ny!) och Maybelline One by One mascara (Ny!)
Dagens klädsel: Många byten blir det idag, men än så länge: mjuka knälånga joggingbyxor och en skönt tight svart T-shirt med trycket "Min häst äger" (hahaha!)
Dagens planer: Äta lunch nu närmast, åka och handla lite mat, tillbaka till stallet för att longera Nelly och kanske Nykle + Kräftskiva ikväll!
Dagens materiella vill ha: En ny sadel, och en riktigt bra träningsmaskin!
Dagens fundering: Undra just hur jag kommer behöva förbereda mig inför skol-starten...
Dagens beroende: Inget jag ger vika för idag!
Dagens tråkigaste: Att motionera, fy vad tråkigt det är att motionera!
Dagens längtan: Irland..! Kan knappt vänta tills jag kan åka tillbaka o hälsa på!
Dagens låt:

Lite allmän update


Saknar lite att skjutsa Nisse i cykelkorgen till stallet.
Åka nercabbat á la Nisse ;)


På jobbet (i stallet) är det lite dyster just nu. En av inackorderingarna har flyttat = lite tystare, men det största är stallägarinnans hästar: Hon har ju två dressyrhästar, en fux och en svart, som det var meningen att jag skulle mocka åt + rida några gånger i veckan. Just nu är det mest bara mockning + att vi lär känna varandra, för båda är konvalecenter. Idag kom det dessutom fram att fux-stackarn kommer få ännu mer boxvila, och han är frustrerad nog som det är! Svarten ska kollas på fredag, får verkligen hoppas att han är på bättringsväg i alla fall! det är verkligen två personliga, fina hästar, men usch vad trötta de är på att ha boxvila nu stackarna!

I morgon börjar mitt nya liv. Jag ska börja varje morgon (i alla fall är det tänkt så, hoppas jag orkar!) med att dra på mig löparskorna och jogga/powerwalka till stallet. Där ska jag sedan fixa allt stalljobb (mocka, fylla vatten, göra iordning mat osv), ha med mig en frukostsmoothie och sedan löpa hem igen när jag är klar! Sen på eftermiddagen kommer jag antagligen cykla tillbaka för att rida, att springa två gånger om dagen är för ambitiöst, haha! Det känns jättebra, och jag är riktigt motiverad. Jag är inte överviktig, och jag är ganska vältränad, men jag vill ändå ta ännu bättre hand om min kropp! Dessutom måste jag få bättre kondition inför min fälttävlanskarriär, haha!

Dagens ridpass var riktigt mysigt! Ridtur med stallägarinnan, jag på Nelly o hon på Nykle. Ville inte göra för mycket med Nellisan då hon verkade ha lite träningsvärk efter gårdagens galopp - men det blev alldeles lagom, 1h skrittrunda i lite backar och genom skogen. Urmysigt!

Lite bilder för en gångs skull!


Flyttade in i ett större stallskåp idag! Mer plats gillas!


Nykle har ridits, även om han gick ut ur bild, hehe.
Ett markarbetespass på banan blev det, och det gick bra även om han inte kändes superfräsh i kroppen. Har bestämt att bara rida ut honom och ta det lugnt tills hans mamma kommer hem.


Galoppjobb stod på schemat för Nellisan idag!
Där av de korta stigbyglarna...
Hon var så himla häftig! Vi hittade en stooor stubbåker där vi galopperade i 5 x 2 minuter med en 2 min skirttpaus emellan. Så himla mycket power hon har när hon vill alltså! Efter det var hon lite lagom trött, så då red vi ut en liten runda o skrittade o travade lite för att förhindra stelhet i morgon. Vi linimentade och stretchade också.
Men jag måste ju berätta det coolaste av allt! Bredvid åkern fanns det en inte-stenhård-grusväg med en jättevattenpöl. Den täckte hela vägen och var kanske lite mer än 2 m bred. Jag tänkte prova o se vad hon gjorde om vi galopperade mot den. Jag hade en känsla att hon inte tänkte galoppera rätt igenom, men ville samtidigt se hur hon kommer reagera på vattengravar. JISSES vad hon hoppade!!!
Vi red på den en gång från varje håll, och hon hoppade så himla stort och fint över den! Landade med i alla fall ½m till godo på andra sidan!
Fina, fräna Nelly ♥

Galoppfältet:

Publik

Nu ska jag strax åka till Styringe för att titta på dagens Fälttävlan. Hinner nog bara se 90-klassen innan jag måste åka o ta in hästarna i stallet, men det är alltid något =)


Bild från 2* klassen vid Segersjö förra året

Babygirl!

Pratade lite med Nellys förra ägare här om dagen, och då sa hon att hon hade några halvkassa mobilbilder på Nelly från när hon var yngre om jag vill se. Såklart jag ville det! Hon varnade mig dock, tydligen hade de kallat henne "den fula ankungen", eftersom hon var en sådan liten skrutt innan och nu vuxit upp till världens Lady =)

Som jag skrattade när jag fick blderna!
SÖTHÄSTEN!Nelly 2 år...............Nelly 3 år
Ser ni va liiiten hon var när hon var två!? Pytteliten, alldeles krokiga bakben och rund om magen! Ruskigt söt som treåring dock! Nu syns knappt bläsen längre. Min fina fina baby!

Kloka ord från Moster

Igår var min moster och mina kusiner här hemma, och de passade samtidigt på att ta sig en första titt på Nelly. Min moster är den med absolut mest hästerfarenhet i vår familj, så jag brukar rådfråga henne när jag stöter på problem eller bara har funderingar.
Samtalen igår gjorde att jag fattat en del beslut, och det käns bra!


Det allra viktigaste beslutet handlar om ett ämne jag inte velat nämna i bloggen förren nu. Detta av just den anledningen att jag känt mig osäker på hur jag ska gå tillväga.
Nelly har en liten lös benbit i sin vänstra has.
Jag har varit helt inställd på att ta bort den, ända från början, men fått lite smått panik varje gång jag tänker på att utsätta Nelly för narkos. Senaste tiden har det därför diskuterats mycket om en stående operation som de skulle kunna genomföra på kliniken i Jägersro (vet att det stod om en sådan operation i något nummer av Tidningen Ridsport). Men så förhåller det sig som så att den lille benbiten i nuläget inte utgör något hot, och det finns inget som antyder att den kommer göra det i framtiden heller. Därför tyckte min moster att vi skulle vänta och hålla oss till plan B. Plan B har varit att ta nya röntgenplåtar på hasen när det gått ett år sedan de första plåtarna togs, och på så vis se om benbiten rört på sig. Har den inte det så är allt lugnt, om den har det får man kanske börjar fundera på operation igen. Det känns himla skönt att äntligen kommit fram till något då jag tyckt att det varit jobbigt att oroa sig ständigt över det här...

Det andra beslutet som togs igår var angående Nellys sadel, som inte passar.
Har jag ofantlig tur passar en annan Prestige-modell, annars måste jag hitta ett nytt märke och en ny modell som gör det! Jag gillar verkligen Prestigesadlarna och har svårt att tänka mig att rida i något annat, men vi får se vart det bär!
One of these days ska jag i alla fall antingen ta ut eller köra Nelly till en sadelutprovare och utreda saken!


PS!
Kan också passa på att
nämna att jag har hand om
friesern Nykle nu också, i 10
dagar framöver. Spännande!

Film från tävlingsdebuten!

Haha, igår var jag bara glad och stolt över min lilla skrutta, idag funderade jag faktiskt på om jag skulle väga lägga upp filmen X)

Jisses, vad fort man tappar sin ridning när man inte längre rider 4-6 hästar om dagen! Jag tycker det SYNS att sadeln inte är ultimat längre, kanske inte ens till mig som ryttare humm... Nelly var lite trött efter alla nya intryck, så om ni tycker att det ser ut som om jag driver hela tiden, så är det för att jag GÖR det. Jag gillar inte heller att det ser ut som om jag sitter uppe-på-henne, inte så mycket med henne som jag hade önskat... Men det är väl för att jag driver, så det kommer bli bättre med tiden. Något jag måste ändra på NU dock är att se vart jag rider! Alldeles för många gånger tittar jag bara rakt fram, inte på nästa hinder - och det är det värsta jag vet!
Det bör kanske också nämnas att det här var första gången jag någonsin hoppar en bana med Nelly, hehe... Innan har vi bara hoppat 1-2 hinder, och det är kanske 3:e gången i hennes liv som hon hoppar en bana över huvud taget!

Och ja, hon har blivit jättetjock - vi har bra krut i gräset!
Det ska vi också göra något åt ;)

Så ja, med tanke på allt är jag jättenöjd och stolt, och det var verkligen nyttigt för nu ser jag allt vi behöver träna på!

Jag tog bort ljudet, för en av familjens vänner står och säger Grattis till köpet, och att hon kommer bli så fin och hållbar, men att hon är alldeles för tjock och att hon måste ut och galoppera på fälten mera, haha!
Segergesten mot kameran är för att mamma och grannarna står och hojtar, haha!

TÄVLINGSDEBUT!

Ja, det spännade som skulle hända idag var att jag och Nelly och mamma åkte för att hoppa Pay n Jump idag på eftermiddagen! Jag har varit lite orolig att vi inte skulle hunnit med någon tränings-tävling då den idag var den sista på bra länge, och jag ville inte pressa henne i form...
Därför blev jag glad över att hon känts väldigt redo senaste veckan, och då vi inte har en så stor hinderpark i stallet såg jag det mest som att vi fick chansen att åka o hoppa lite!

Mer om dagen + film kommer!


FELFRI i 90cm var skruttan!

Mugg och Mentalitet

Igår upptäckte jag att Nelly hade mugg på sitt vita bakben.
Kenny var vit, men hade svart hud = aldig mugg!
Jag fick snart reda på att det enda som verkligen hjälper är Ardens mirakel 8 hour cream. Den använder vi här hemma till nästan allt:
"Mamma, jag har fått en finne!"
"8 hour cream!"
"Mamma, jag har fått skrapsår!"
"8 hour cream!"
"Mamma, MUNSÅR!"
"8 hour cream!"
"Insektsbett!"
"8 hour cream!"
osv...

Vi skulle ändå in till stan, så första ärendet gick till Kicks!
Där hade de en läcker läderimitation-presentboxt från Arden, så nu har Nelly fått creamen, sol-skydd och en cool 8-hour-box att ha i stallskåpet, och jag har fått handkräm och bodylotion! NICE!Då var muggen ordnad, men hur står det då till med mentaliteten?
Den är åt pipsvängen!
Nelly är crazy bananas!
Som min update på facebook sa igår:
FACT: You can take an Irish horse out of hunting, but never hunting out of an Irish horse! ;)
Det går alltså inte längre att rida ut med andra hästar, för Nelly tror att det är dags för jakt. Hon drar och bockar och tvärnitar och skyggar och hoppar omkring och taktar och brallar och vill inte ta ett endaste skrittsteg hur trött hon är blir. SUCK!
På banan är hon ju som en dröm, och om jag rider ut själv går det hur bra som helst - men när andr aär med blir hon så himla taggad. Knäpphästen!
Får väl försöka vänja henne vid det helt enkelt...
Eller så går det över...


I vilket fall som helst händer det förhoppningsvis något riktigt spännande imorgon!
Wiiie!

Blixtar och dunder!


Så här såg det ut ner mot havet när jag gjorde i ordning Nelly i eftermiddags för en ridtur. 10 sekunder sneare så small det, hela himlen såg ut som ett fyverkerispel av blixtar och luften var så elektriskt att håret reste sig i nacken..!

Jag cyklade hem.
Ilande kvickt innan regnet kom ;)

Sedan strax efter sju på kvällen åkte jag tillbaka och trotsade regnet då jag inte hade lust att vänta längre. Ut i regnet red vi, jag och Nellisan och hade en urmysig galopptur i skogen! Vi hittade en ny ridslinga som tar 25 minuter om man mest skrittar och galopperar. Vi fann också en liten (80cm) mur som hon fick skutta över!
Vi var genomblöta när vi kom tillbaka, men det var rätt mysigt ändå =)

Lite bättre väder, och ingen dålig vy vi har på väg hem från uteritten ;)
Man är rätt bortskämd med att ha stallet 1 km från havet!

Dressyrträning!

Idag red jag och Nelly ett träningspass för Tina Nilsson (Uppsala) som kommer ner hit och tränar bland andra alla i stallet. Det var min och Nells första gång för tränare, och det hade inte kunnat gå bättre!Det vi kämpat lite extra med den senaste tiden har varit:
* Galoppfattningar - eftersom vi inte har någon chans till balanserad galopp om inte fattningarna är balanserade.
* Galoppens kvalité - även om hon blivit stadigare och inte bytt galopp på samma sätt som innan är den fortfarande obalanserad och vinglig.
* Övergångar skritt/trav - för att hon ska lyssna och bära sig i övergångarna.
* Bärighet - så hon orkar bära sig själv lite mer och inte försöka komma undan genom att dra tyglarna ur händern på mig ;)
* Energi - att hon inte ska vara crazy bananas heeela tiden!

Tina tyckte att vi skulle börja med det vi kunde och som gick bra, alltså skritt och trav så det gjorde vi. Övergångar längs fyrkantsspåret, på volter, serpentiner och snett igenom. Det bara fungerade idag. Hon gick ien avslappnad djup form och bar sig själv genom varenda övergång på bästa möjliga sätt!
Igår var vi ute och galopperade i skogen, och det verkar ha gett önskad effekt på hennes energi då hon var framåt och energisk men inte galen!
Så uppvärmningen var så bra den hade kunnat vara, Tina sa hela tiden va fina Nell var och vilken gång hon visade upp! Efter en tids övergångar och en skrittpaus var det dags att se hur galoppen skulle gå. Efter vad Tina hört mig berätta tyckte hon att det nog skulle vara klokast att fatta galopp i ett hörn ut mot långsidan, galoppera långsidan och sedan bryta av i tid innan nästa hörn. Första fattningen var helt otrolig! Nelly fattade ur en stadig bärande form och fick sådant tryck in i en stor men lugn galopp. Så galopperade vi ca 3 galoppsprång innan jag trodde att det skulle bli för tufft för henne, lättade ur sadeln och liksom 'jagade' på henne lite. det resulterade i mega-galopp och oroligt avbrott till trav....
Jag tyckte som sagt att den fina galoppen som hon fattade är för krävande för hennes ålder och utbildningsnivå, och Tina höll med. Men hon sa också att eftersom hon fattar en sådan fin kraftfull galopp av sig själv, och eftersom vi ändå kommer behöva lära henne fatta på det viset om något år, så bör jag låta henne göra det. I så fall får jag hålla galoppintervallerna korta, med hög kvalité och under skogsturerna tänka mer kvantitet. Så vi provade det, först bara halva långsidan och sedan hela och hon var SÅ fiiiin! Vid avbrotten ska jag dessutom bara använda rösten och sitsen, vilket hon ändå svarar bäst på. Åh, va fin hon var!

Så ja, allt vi jobbat på blev helt plötsligt mycket enklare!
Dessutom var det jättekul att höra hur fin de som kollade på tyckte att hon var, Nellisan ♥ Den galoppen hon fick när jag bara stöttade henne kändes otrolig, och det fick jag sedan höra att den var också. De sa att vi ju redan visste att hon hade en kanonskritt och fantastisk mycket gång i traven, men om hennes galopp komemr utvecklas sådär kommer det abslut vara hennes stjärngångart!
Yey, bådar gott inför fälttävlanskarriären!

I should never think.

Usch, eftersom det gör ont någonstans så fort jag rör på mig så har detta har blivit en riktigt grubbel-dag. Jag grubblar om allt och ingenting och blir bara mer och mer dyster och orolig ju mer jag grubblar.
Den senaste tiden har jag grubblat ganska mycket om hur det ska gå att bo själv det kommande året... Senaste jag gjorde det blev jag paranoid under vinterhalvåret och fick svårt att sova. Men det oroar jag mig faktiskt inte alls över nu, bor ju ensam för tillfället (förutom familjens hund Nisse) och sover som en gris ;)

Det som det grubblas mest över just nu är ännu större grejer, grejer som jag inte kan gå in i detalj på utan att blotta mitt inre totalt.

Min nya positiva sida säger:
"Det är bara att prova och se vad som händer. Märker man då att det inte fungerar får man göra något åt det, men det kan man inte veta förrän man provat. Det ordnar sig."

Medan min gamla skeptiska och konstant oroliga sida säger:
"Det blir ju faktiskt oftast som jag tror. Tänk om det blir precis som innan och jag står där lika besviken och ensam igen? Är det värt det? Väger fördelarna verkligen över nackdelarna? Det är stort och jag är liten. Är jag stark nog att vinna, eller smart nog att fly..?"


Stormy inside and out..
Foto: Lisa Härdne

Invalid!

Min vänstra axel fick nog ta mer stryk i fallet än jag trott.
Idag gör den mer ont än någonsin =(


Ska kolla upp den idag tror jag, för såhär ont kan jag inte gå omkring och ha..!

Igår longerade jag Nelly,
och även om hon hade lite problem med balansen (=några byten) i vänstergaloppen, så gick det otroligt mycket bättre än de senaste gångerna. Hon var väldigt pigg och fick till några brall, tokan ;)
Vi får se vad vi hittar på idag,
helst hade jag velat hitta en galoppsträcka, så att jag kan rida ut på en hand och bara låta henne springa av sig. Jag vet inte riktigt vad jag ska göra med henne om hon fortsätter vara såhär pigg X)
Herregud, vi ska ju träna dressyr på lördag!
Vi vill ju inte skrämma bort dressyrarna ;)

Another one bites the dust...


Jisses vad jag flög av idag, och jisses va mör jag är!
Orkar nog faktiskt inte skriva så mycket då det är just ena armen (och benet!) som gör ondast... Kan ju berätta att jag tänkte hoppa lite med Nelly, bara ett enkelt travkryss in, två galoppsprång och sedan ett räcke på 70cm. Nelly tog istället ett jättesprång över krysset, ETT galoppsprång och tog av ca 2½ meter från räcket. Hinderstöden på det lilla räcket var ungefär 1.30, och de tog hon lätt, med mig ca ½m över henne hela språnget, för att sedan landa gott i gruset på andra sidan...
Det var bara att bita ihop, borsta av gruset och prova igen, då gjorde hon det jättebra och hoppade lite mer ekonomiskt över räcket = good enough!

Så travade vi av och haltade in (jag alltså ;)

Det är ju bra att än en gång få bekräftat att hon har scoop i alla fall!
PS!
Har bokat in oss på en dressyrlektion till helgen!
Kändes som om det behövdes.
Vet egentligen inte så mycket om tränaren mer än att hon komemr stark rekomenderad från flera håll, ska bli spännande att se vad det blir!

Give me tails!I framtiden, när jag och Nelly börjar avancera inom fälttävlan, så kommer jag behöva införskaffa en frack och en hatt. Händelsevis snubblade jag över GPA's frack för en tid sedan, och blev kär! En sådan vill jag ha!!

Supersnygg!

Fälttävlan för bebisar? Not my babies!

För några månader sedan, då jag fortfarande var på den gröna ön, och åkte omkring på terrängbanan under en one-day-event för att samla in hindervaktsprotokollen hade jag ju en Hitchhiker med mig. Jag är ganska säker på att jag berättade om honom? Han skulle i alla fall rida dagens alla banor, och bad om skjuts av mig då han inte riktig hade tid att gå alla banorna. Han var rolig att ha med på fyrhjulingen, så det var ok ;)
Senare visade det sig att han var/är en av de mest rutinerade fälttävlansryttarna på Irland, hehe!

Han och jag hade i alla fall en diskussion när vi åkte runt där på terrängbanan.
Dagens första klass var nämligen en kvalklass för 4- och 5-åriga hästar inför Horsewares Championat som är en av de största tävlingarna för unghästar på Irland. Klassen var en 100cm-klass.

Det diskussionen handlade om var att jag blev så förvånad när jag fick veta att även 4-åriga hästar gick denna klassen (som var på våren, alltså nyblivna 4-åringar). Att göra tre starter på en dag som en sådan klass kräver, med 100cm i terrängen och 105cm i banhoppningen. Ja, jag tyckte att det lät onödigt tufft för 4-åringar i alla fall!
Först agrumenterade han för att man vill presentera unghästarna för tävlingsbanorna tidigt för att stärka dem och vänja dem vid den typ av belastning för deras hållbarhets skull. Men så fort han sagt det, och såg min blick tillade han "Fast, nu när jag hörde mig säga det låter det ju faktiskt rätt tokigt".
Egentligen tror jag att det bästa för hållbarheten är att låta hästarna växa färdigt innan men lägger ordentlig belastning på dem, så säg att de är redo när de är 6 år.
Självklart är det väldigt individuellt från häst till häst, men generellt är jag säker på att en häst som börjar tävla fälttävlan när den är 6 år håller längre än den som börjar när den är 4....

Han höll med mig i det, och efter några sekunders tystnad sa han "Jag har i alla fall inga fyraåringar till start idag..."

Jag tycker att det kan vara en bra erfarenhet för en unghäst som man hoppas kunna använda till fälttävlan att prova på de olika diciplinerna, men inte alla på en gång.
Nelly hoppas ju jag till exempel kunna starta någon hopp, någon dressyr och någon terräng (startfälttävlan, hehe) men innan hon blir fem, för att DÅ när hon är mer färdig i kroppen och har fått prova på alla delmoment debutera fälttävlan!
Det hela kommer väl tillbaka till det att jag vill att unghästarna ska få tid att tycka att det är kul! Träning ska vara kul, tävling ska vara lek!


Ingen kan påstå att jag pressade Nelly runt vår första Huntertrial, som belönades med vinst, haha!


Vi skuttade lite stockar och så ibland, bara på skoj!

 

Åh, nu blir jag så ridsugen!
Men, vila för vilda Nelly idag ju ;)

Crazy Pony!

Jag vet inte vad det tog åt Nelly idag - hon var helt sjövild!
Jag hade bestämt med Josefina att vi skulle rida ut ihop, hon har en äldre lugn valack. Vi tänkte mest skritta och trava och eventuellt galoppera lite om underlaget tillät det. Nelly skrittade inte mer än några hundra meter sammanlagt skulle jag tro...
Hon som vanligtvis är så lugn och stadig var helknäpp, och då jag dagen till ära bestämde mig för att prova ett vanligt tredelat (rider vanligtvis med ett tredelat mässing med D-ringar) så roade hon sig med att gång på gång DRA mig ur sadeln! Sådär som man ser russ göra med 6-åringar ibland! Säkert 20 gånger gjorde hon så, och om hon inte gjorde det så drog hon iväg i trav och vägrade stanna. Kände mig som en nybörjade på en okontrollerbar häst. Nu var jag ju istället en rutinerad ryttare på en okontrollerbar häst, frågan är väl vad som egentligen är värst, haha!

De fick galoppera lite också, och jisses vad det gick!
Hon tyckte i alla fall det var roligt - vilket alltid är bra!

Nej, idag va hon alltså lite olydig... Men det är ju så ibladn med bäbisar!
Imorgon tror jag allt att det blir lite vila =)

Bloggtävling!

Tror det här blir den här bloggens första bloggtävling..?
Ja, schabraket är så vansinnigt snyggt att jag i alla fall måste vara med!


Fiiiina grejer serru!
RSS 2.0