Hästfritt ridpass?

Plockade med mig ett nummer av tidningen Equipage hem efter dagens Tenta, och fann något mycket intressant! Det kan vara fullkomligt humbug, men OM det är så bra som det skulle kunna vara - så måste jag nog införskaffa en!

ANKY FREE RIDERDet är alltså som en mekanisk tjur, fast en häst. Man ska kunna ställa in skritt, trav, höger och vänster galopp! De verkar sälja den både som ren träningsmaskin (för främst bål och pelvis) och som sitsträning.

Jag har den senaste tiden försökt hitta en lösning på det problemet att jag inte rider så mycket hästar längre. Jag har egentligen inte tid att ta på mig fler hästar, men hur ska jag kunna bli bäst om jag bara har en häst? Det jag främst behöver är ju att hoppa mer, men att sitta på den här när man tittar på tv kan ju inte skada...?

Hon som testat den i ekipage tyckte att den var svår, men ville absolut ha en...

Humm...
Vad tror ni om det här?

Social träning..?

Jag har de senaste veckorna funderat ganska mycket kring att åka iväg o hitta på lite mer grejer med Nelly. Vi behöver jobba mer kontinuerligt med hoppningen, och det hade hjälpt med en tränares råd o synpunkter, men jag har ingen aning om vem vi i så fall skulle rida för!

Det är ju rätt dyrt att träna, så jag vill såklart att det ska vara väl investerade pengar = jag vill få ut något av det! Framförallt då att Nelly får komma iväg o rida i grupp med andra hästar och få mer rutin i hoppningen genom övningar som är lämpliga för henne som bäbis o individ.

Egentligen kan vi ju inte vara vart som helst, Nelly kommer inte få plats i ett 20x50 ridhus med hinder o andra hästar i vägen, så pass ridbar är hon inte än ;)
Det finns ju gott om tränare här omkring, men ingen jag verkligen klickat med tidigare... Jag vill verkligen prova att rida för Ted, för det går inte att undkomma att han är bland de mest absolut mest erfarenhet och kunskap, men jag vill vänta med det tills Nelly är 5 - så till våren kanske.
De andra här omkring är så HIMLA olika! En del pressar hästarna alldeles för hårt höjdmässigt, en del pressar hästarna alldeles för hårt teknikmässigt, en del pressar ryttarena för hårt, en del är helt oengagerade, en del vill ha alldeles för många i en grupp, en del har inget tålamod utan vill ha resultat på en gång, en del är fullkomligt hopplösa osv. Det finns ingen jag känner fullständigt företroende för och som jag tror hade varit bra för Nelly. Samtidigt kan jag INTE fortsätta hoppa hemma med endast 1-2 hinder varje gång... Vi är ju anmälda till löshoppningsträningarna på Plönninge, men de kommer ju aldrig igång!?

När jag får chansen ska jag åka o kolla på några olika träningar o se om någon eventuellt hade varit intressant....


Vill ju att pärlan ska få ha kul ihop med andra hästar..!

Ombytta roller

Nelly är inte riktigt nöjd.
Hon är brunstig, kinkig och väldigt ombytlig. Detta i kombination med att hon kännts matt har lett till att hon helt enkelt får vila. Hon lär ju säga till när hon vill bli riden igen, om jag känner henne rätt. Just nu är hon i alla fall väldigt tydlig med att hon vill vara i fred. Förut när jag skulle se om hon blivit biten av fler skumma flugor under magen blev hon blixtförbannad o högg efter mig, det har hon aldrig gjort förut. Jag har märkt att hon blivit lite öm i huden där flugorna sugit blod, men hon verkligen högg! Jag stod vid virveln vid bakbenet o hon nådde mig nästan (flexa!)..!

Så ja, hon får vila/promeners tills hon blivit som folk igen.

Jag å andra sidan var på gymmet för första gången idag! Jag har fått rundvisning och provat på alla maskiner som killen tyckte att jag skulle jobba med. Vi har lagt upp en plan, så nu är det bara att börja! Mitt första pass får nog bli på fredag efter jag skrivit tentan ;)

Ombytta roller alltså → Jag tränar, Nellt vilar.

Till nästa vecka får hon dock vara på banan igen! Dressyr-Danne (chefstränare på hovstallet) kommer till de södra delarna av landet o Nelly ska visas upp! På tisdag o onsdag blir det träning!

I ♥ 3

3 är min räddare i nöden!
Idag var jag klädd för strid när jag åkte in till stan, utrustad med mina 12-cm-klackar (a.k.a Gaga-skorna) för att se så skräckinjagande ut som möjligt, haha!

Dålig bild i motljus, men lite ser man ju i alla fall!
Jag har aldrig varit en klack-tjej tidigare, men man blir ju så förbannat smal och posh att jag inte kan låta bli! Jag stegade i alla fall in i Teliasbutik idag (där jag för övrigt fick vänta typ ½ timme på min tur) med öppningsfrasen "Jag vill göra slut". Det roliga var att killen såg helt chockad ut i någon sekund innan jag började skratta. Det gick i alla fall ganska snabbt o enkelt att bryta kontraktet och jag traskade vidare till 3butiken. Där gick det ännu snabbare och enklare,jag fick donera min startavgift på 250kr till Färjestads Hockeylag och när jag kom hem så fungerar allt så himla braaaaa!!!
Jag har nu helt obegränsat surf, behöver inte bry mig om hur myckt GB jag förbrukar, för det är oändligt! Riktigt najs för en streamare som jag!

Lyckan är fullkomlig som ni kanske förstår =)Nelly fick vila idag. Hon och Nykle går numera i stallets största hage, vilken är gigantiskt, så de motionerar rätt bra där ute i alla fall. Planen är ju som sagt att hon ska få gå varannan dag denna vecka, och helst bara uteritter. Idag tog vi oss en liten promenad i alla fall som slutade med lite miljöträning. Vi stötte nämligen på skördetröskan Claas (ni vet sådana stora grön/beige/oranga-maskiner som det står "claas" på?), den var väldigt otäckt tyckte Nelly, men gick snällt med fram o hälsa så länge jag hälsade först. Sedan la jag äppelklyftor på Claas som nelly fick hitta, så nu är Claas riktigt populär!
Höhö, man får vara slug med dessa unghästar ;)


Jag hittade dessutom en ovisad bild på vår galoppåker. Här ser man det lilla hindret som vädergudarna skänkte oss, och sedan är det 500m bort till husen = perfekt!

AAAAAAAAGH!

Jag bokstavligt talat sliter mitt håååår!!!
Jag AVSKYR när teknik inte fungerar!!!

Mitt breband blir inte bättre, hoppas att jag får vara uppkopplad tillräckligt för att posta det här inlägget i alla fall! Antagligen är det så att telias nya bättre bredband är för känsligt och inte får så stark signal som den vill ha här ute vid kusten, så i morgon ska jag åka in till stan IGEN och denna gång prata med mina nya vänner: 3!
Förhoppningsvis kan de hjälpa mig....

Tills dess, var tålmodiga!
Hoppade med Nellisan idag med bra resultat!
Provade att ställa kameran på ett block o filma lite, det blev inte jättebra, men alltid något! Vi hoppade 1m, och det gick bra =)
Hon känns lite dock lite matt, har gjort det lite till o från nu i några dagar... Ska nog bara rida henner var annan dag denna vecka, och lite lättare pass. Kanske behöver hon vila upp sig lite...
Stallägarinnan ska ta hem ett nytt foder till henne snart också, ett med mer krut i! Förhoppningsvis får hon då den extra energi hon behöver, snuttan!

Så, nu ska jag återgå till min Teknik-skit!

Morgondagens löpsedel:

"En spritt språngande galen kvinna i 20-års åldern med blondt kaluffs och någon slags trenchcoat har stormat en Teliabutik. Hon är beväpnad med ett hett temperament och kastar ur sig förbannelser och anklagelser om en förstörd helg. Ännu vet ingen vad som är pudels kärna, minst av alla kvinnan själv, men hon utlovar en omfattande bärsärkargång tills en lösning presenteras. Allmänheten råds att hålla sig inomhus eller i alla fall ur kvinnans väg. Hon har ett mission, och kommer inte sluta förrän hon fått det resultat hon vill. En extra varning sänder vi ut till det nyinstallerade 4G-nätverket, tydligen suger det rätt hårt och verkar vara den mest återkommande skurken bland kvinnans svordomsramsor.

Vi följer utvecklingen med spänning och uppdatering följer i senare upplagor."

Volvos radiorekalmen in my heart

Jag verkligen ÄLSKAR den, skrattar så jag knappt kan köra varje gång!!!
Ni måste ha hört den?

Den om att volvo bjuder gamla (6 år +) volvobilar på någon service eftersom de i tusentals mil så snällt stått ut med...: Och så spelar de upp en man som sjunger med i "Numa numa yei"-låten JÄTTEFALSKT, hahaha!
Succé!Jag har bråkat med mitt nya simkort+modem+telia support hela eftermiddagen och nu äntligen fungerar mitt nya fina internet - nu ska här streams tills ögonen blir fyrkantiga, höhö!
Jag köpte även de populära stigbyglarna, fast i brunt:

Bild från Hippson.se

De verkar faktiskt himla bra, men det blir provridning först på måndag då Nelly longerades idag o vilar i morgon. Hon var lite småseg idag, så det blir nog bra med vila i morgon.
Är faktiskt riktigt nöjd med strukturen på hennes veckoschema nu, och allting blir så mycket lättare med struktur + att jag blir mer motverad om jag vet vad jag ska göra de olika dagarna. Ridningen blir mer effektiv också!
Nu tränas ju Nelly under ryttare 4 dagar i veckan, och det är precis vad jag tycker att en fyraåring ska (med några dagrs viloperioder inplanerade allteftersom). 2 av de passen är tuffa, 2 lätta och förutom dessa går hon på linan 1 gång i veckan och vilar helt från arbete 2 dagar i veckan. Jag tror det här blir perfekt!

Jag kan ju förresten berätta att jag försöker planera in en miniresa till Irland i oktober - YEY! Jag hoppas på 21-24:e, och då får Nelly vila de dagarna =)

Jag kan dessutom lova att jag ska bli bättre på bild- och filmfronten här på bloggen!

Awesome!

Computer says No....


Mitt internet är så irriterande långsamt att jag blir GALEN!
Ska in till Halmstad i morgon, tror jag ska köpa ett nytt.
Då borde det bli lite lättare och mer motiverande att bloggerli blogga!


Do the flow

Stora steg har tagits idag.

När jag köpte Nelly kunde hon skritta trava och jaga.
Under jakterna galopperade de hej vilt, men de hade aldrig lärt henne själva galoppfattningen. Hon fick helt enkelt falla över i galopp när alla de andra hästarna gjord det, likaså hemma på gården vid uteritter. Och som vi har kämpat med den där galoppen och galoppfattningarna nu vårt första (snart) halvår.

I början gick det inte över huvud taget att galoppera på banan, bara ute på fälten. När man så väl fick till en galopp tog det max 5 språng innan hon bytte och/eller tappade balansen. Det senaste halvårets galopp har därför sett ut som så att Nelly galopperat efter bästa förmåga medan jag stått i sadel med mjuk hand och stöttat henne för allt vad jag förmått!


Dagens galopp började på samma sätt, Nelly galopperade och jag stod i sadeln med lätt stöd i tygeln. Skillnaden nu från tidigare var att Nelly gick i en stadig balanserad galopp på tygeln utan att byta. Så bara bestämde jag mig för att det var dags att inverka lite, så jag satte mig ner i sadeln och började rida.
Vid vårt senaste markarbetespass var jag ju överlycklig över att jag kunnat sitta ner och fånga upp galoppen på kortsidorna, och nu idag kunde vi verkligen galoppera runt den gigantiska stubbåkern med mig sittandes i sadeln och Nelly jobbade som hon aldrig jobbat förr! HERRE GUD VILKEN HÄST JAG HAR!
Genom att jag satte mig ner i sadel kom hon automatiskt lite mer i uppförsbacke, och vi kunde galoppera med maxat tryck, inget tryck, långa galoppsprång och faktiskt riktigt korta samlade galoppsprång (ca 4-5 stycken innan hon fick lite fart igen). OMG är allt jag har att säga. Nelly kommer bli något stort. Hon kommer uppnå saker och ting.
Det spelade ingen roll vilken galopp jag bad henne om, jag satt helt still i sadel och behövde bara ge stöd - hon gjorde allt arbete. Fan vilken ridbarhet hon har när hon släpper efter lite, när hon tonar ner på hormonerna och bara är fantastisk ♥
Det blev ett ganska tufft och långt pass idag, vi var så synkade att tiden bara rann ivägen. Hon var trött direkt efteråt, men efter avskrittningen väl hemma var hon pigg och glad igen!

I LOVE YOU, NELL!

Nelly, ca 1 timme i Sverige!

Dagens ärenden o inköp

Idag har Nelly, enligt schemat, vilat och Nykle har longerats (jag har ju honom i 10 dagar nu igen). Jag och mammi tog oss en tur till falkenberg där vi åkte förbi Horsefarm för att lämna in min fina Tolga sadel. De blev riktigt upphetsade när jag kom med den, kvalitetssadel i nyskick - sådant gillas hos sadelutprovarna! De satte i alla fall ett bra pris på den, så om någon letar efter världens skönaste hoppsadel borde man absolut åka och prova!
Jag passade även på att fråga om de hade någon Prestige Arezzo eller DX som jag kunde klämma på, det hade de inte, men det visade sig att de just sålt en DX till en jag känner - så henne ska jag ta kontakt med och säga att jag vill köpa hennes sadel, haha! Om man hade kunnat få prova den i alla fall hade det ju varit super!

Det blev lite shopping idag också, såklart!
Jag o mammi stod länge och provde ut en hårnätsklämma som jag kan ha när jag tävlar dressyr/terräng - avskyr när håret inte är samlat i en knut då. Det ser så haffsigt ut! Det blev en med en diskret svart rosett och ett lite grövre nät med lite diskret bling = kanonfint!
Dessutom:


Nice!

Gårdagens Nelly

Nu ni, börjar det hända grejer!
Idag småregnade det hela tiden, så jag höll mig på banan. Nelly var riktigt taggad redan från start och VILLE verkligen rida! Det är alltid roligt när unghästar är så =)
Eftersom vi skulle vara på en begränsad yta satte jag på goguen, bara så att jag har den där om hon skulle bli vinglig.
Vi började med 10 min skritt på lång tygel, sedan en miljard trav/skritt övergångar på spåret, snett igenom och serpentiner. Så var det dags för lite galopp. Började med att bara galoppera en långsida i taget och försöka hålla oss till spåret så länge som möjligt. När det gick bra galopperade vi ett helt varv + en storvolt! En gång i högervervet bytte hon galopp, men det var för att jag 'åkte' genom hörnet istället för att rida. Faktum är, att vi idag för första gången någonsin samlade galoppen liiiite liiite. I vanliga fall tar hon typ två galoppsprång på kortsidorna (22m, haha) och där blir det därför lite kaotiskt och ibland då byten. Men så tyckte stallägarinnan att jag kunde prov att samla/balansera upp henne lite för nu går hon ändå så pass stadigt i galoppen. Så då provade vi det, och det gick jättebra! Visst, lite energi dör, men vi höll galoppen och kunde rida fram igen på långsidan! YEY, vi har en galopp man kan variera lite! Tjohoo!!! =D

När vi galopperat i en varvet blev det 3 min pause och sedan galopp i andra varvet. Parallelllt med det generella galoppjobbet idag provade jag att vara övertydlig med mina vikthjälper för att försöka få ut henne mer i hörnen, när hon gav bra respons på det kombinerades innerskänkeln in, och som avslut red vi serpentiner i skritt med endast vikt och skänklar - och det gick! Så koolt!
Vi provade dessutom att göra övergång från trav till skritt, flytta två-tre steg och sedan fram i trav igen - hon var verkligen döduktig! Sidförande hjälper ska vi jobba mer på parallellt med galoppen, så nästa pass på banan ska jag prova att lära henne sidförande på samma sätt jag skolade Rupert och Kilamonjaro - spännande!Då jag inte tyckte skillnaden på Nellys uppställda bilder var så stor från april till augusti provade jag med uppsuttna bilder. Den allra första uppsuttna (mars/provridning) och den allra senaste (september/tävling):


Jag säger bara en sak: Rompaaa!!

Dream a little dream of me...

I natt drömde jag en dröm som antagligen är den bästa drömen jag kommer ha i hela mitt liv...! Det var några år in i framtiden, och allting var MER än jag i min vildaste fantasi kunnat föreställa mig. Visst, hade Josh Lucas varit precis som mannen han spelar i Sweet Home Alabama hade jag klubbat Miss Witherspoon utan att blinka, och jag är fortfarande fullt övertygad om att jag kommer bo i ett slott i England i framtiden, så kanske kan jag hoppas på att det var en sanndröm, haha!


Jag bodde i alla fall i ett slott, med en helt galen ridanläggning till mitt förfogande. Det var fullt tempo i stallarna och även om jag inte red något i drömmen var det liksom självklart att det var jag som var stjärnan och jag var fullt medveten om hur framgångsrik jag var, självförtroendet bara glödde - och det kändes riktigt bra, haha!
Jag var lika preppy och elegant som Blair i GG (hon är min idol i hemlighet), och jesus va snygg och smal jag var - med fabulous hair som virvlade romantiskt i vinden. Jag minns att jag stannade upp och tog några djupa andetag ute på den grusade gårdsplanen, och luften var sådär frisk och syrerik som den bara kan vara i England på våren. Jag var verkligen glad och lycklig. När jag sedan insåg att jag hade en SKATTKAMMARE á la Joakim von Anka och att Josh Lucas kom galopperandes upp för infarten (i cowboyhatt?) höll jag på att storkna!!!

Behöver jag säga att jag ville grina när jag vaknade?
Mitt liv känns fruktansvärt tråkigt och grått efter den drömmen....

Men, på något halvsjukt sätt är jag väldigt motiverad...

Hahaha!

Nellys vecka 38

 • Måndag 19
  Uteritt med Nykle/stallägarinnan + Galoppjobb på stubbåkern
  60 min

 • Tisdag 20
  Markarbete på banan
  30-40 min

 • Onsdag 21
  Vila - massage/bada?

 • Torsdag 22
  Markarbete på banan - galoppjobb
  60 min

 • Fredag 23
  Uteritt light, ev barbacka
  30-40 min

 • Lördag 24
  Longering på banan
  30 min

 • Söndag 25
  Vila - mys/promenad


Markarbetespassen på banan kan flyttas till stubbåkern om det är fint väder.
Saker o ting kan flyttas om hlet pga oväder.Missnöjd Nellisan på Annaharvey..!

Insight → goals → changes → hard work → achievement

Igår fick jag insikt,
Jag har format mina mål,
Jag är redo för ändringar
och beredd på hårt arbete,
för att uppnå mina mål och önskade bedrifter.


Jag skulle kunna skriva världens längsta och detaljerade inlägg här nu, men då mina mål ändras från dag till dag, och jag garanterat kommer behöva ändra på fler saker än de jag kom till inskt med igår så tror jag att vi nöjer oss med en översikt. Det år svårt att förklara, men de flesta punkter är sammanvävda, och när den enda uppfylls kommer kanske flera andra göra det också som e direkt följd.


* Jag och Nelly har verkligen mycket att träna på i terrängen! Innan har jag varit så fastlåst vid att det är dressyren som vi behöver jobba nästan uteslutande med och sedan banhoppningens tekniska svårigheter, men att terrängen kommer så naturligt för henne att det för mig bara är att se till att inte störa henne. Så ligger det inte riktigt till.
* Galoppen, galoppen, galoppen. Jag ser det i och för sig som en mognadsfråga, galoppen kommer falla på plats när hon är mogen i både kropp och sinne, men det är vår högst prioriterade punkt för tillfället.
* Sadeln. Jag är fortfarande inte helt nöjd med sadel-lösningen, men den får hålla tills nästa år.
* Min terrängsits. Jag var ju så glad igår att jag hittat en sits som fungerar, men den är långt ifrån vad jag vill att den ska vara. Detta kommer vi dock inte kunna ändra förrän galoppen är som den ska vara och sadeln optimerad. För att jag ska kunna ha den sits i terrängen jag vill ha måste Nelly vara mer eller mindre självgående, och det är hon inte nu och kommer kanske inte vara år framöver, och jag behöver dessutom en sadel som tillåter mig ha betydligt kortare läder än min nuvarande...

såhär ska det se ut ;)


Jag har mål. Stora mål. Nästan ofattbart svåra, men på något sätt realistiska mål.
Jag är dock inte beredd att hänga ut dom här på bloggen riktigt än... Nelly är lite för ung och för mycket är för oklart ännu, men de finns där, och jag tänker på dom varje dag! Jag hoppas ha mer kött på benen vid slutet av året, då jag tänker presentera våra mål för 2012.* Den största ändringen som ska ske nu är intensiteten av Nellys träning. Jag tycker generellt att så unga hästar mest ska lulla runt i skogen och busa med kompisar i hagen, men hösten är här och året går mot sitt slut och Nelly blir snart 5 år. Med tanke på målen jag ändå har för 2012 är det bästa för henne att förbereda henne tid. Detta kommer främst betyda klarare struktur i vardagsträningen. Hon kommer få två tuffare 60 min pass i veckan (med kortare viloperioder beroende på respons och hur hon växer) som kan vara antingen markarbete på banan eller konditionsträning ute. Tävling kommer också räknas som ett tufft pass även om de inte är så fysiskt ansträngande. Veckans resterande dagar kommer bestå av vila, så mycket uteritter som möjligt samt hoppning.
* Foder. Jag hoppas verkligen att vi får analys på vårt hö snart så att jag kan garantera mig om att hon får det hon behöver. Just nu får hon ju Havens havrefria müsli, men jag tror hon behöver en med havre. Igår var hon verkligen så pigg och laddad innan start att jag knappt trodde jag skulle våga starta, men krutet tog slut och hon tappade fokus - detta även om hon gick i mål knappt anfådd och lite svettig vid sadelgjorden. då kondisen är det inget fel på, det är snarare det att hon behöver bli en aning skarpare = havre är min vän! Jag ska diskutera med foderleverantören om kanske svarthavre hade varit det bästa.
* Me. Jag ska verkligen ta tag i min egen träning och hitta lösningar så att jag håller igång även när det är kallt och mörkt. Jag vill bli lättare, smidigare, få bättre kondition och balans. Jag har egentligen inte så mycket fett över på min kropp, men på Irland byggde jag stora tunga muskler, framförallt över benen och rumpan, och nu när jag bara rider 1-2 hästar om dagen behöver jag inte så ordentliga muskler. Jag ska därför försöka bli av med dom utan att tappa min statiska styrka i benen som jag kommer behöva för att orka stå i sadeln i terrängen.


Bring it on.


I will get there!!!

Inspiration:

Jag och mamma ska ju till Badminton Horse Trials i maj, det kommer bli så häftigt att se det live! Jag vet dock inte om mammas plan är att jag ska bli livrädd och avskräckt inför det här med fälttävlan, men jag tror hon vill inspirera och tagga mig =)

And we survived!


Jag har aldrig i mitt liv varit så nervös som jag var i morse.
Jag kräktes till och med. KRÄKTES! Så lame! ;)
Men efter det gick det bara uppåt.


Vi var där i god tid och Nelly tyckte att allting var väldigt spännande. Jag fick också reda på att Nelly var den enda 4-åringen i startfältet (nån enstaka 5-åring och resten 6år), så då kände jag ingen prestations-press längre. Jag ville verkligen bara sitta kvar.
Under framridning och framhoppning var hon helt crazy bananas!
Gick i 'passage' hela tiden och laddade helt sjukt i anridningen mot hindren. Jag tyckte fortfarande att hindrena på banan var stora, men efter att ha fått till några bra språng på lika stora hinder på framhoppningen kände jag mig lite modigare...! De jag såg innan mig var jätteduktiga, men modiga, rutinerade hästar och de red i full fart runt banan. Jag blev faktiskt förvånad över hur okomplicerat det var för dom andra, haha!

Så var det i alla fall dags för start, och vi hoppar välkomststocken och det stora andra hindret och det går bra, men det var precis som om Nelly förbrukat sin energi genom att larva sig på framhoppningen, så det gick i vårt vanliga 'gunghäst-tempo'. Jag struntade i och för sig i hur många miljoner tidsfel vi skulle få, jag ville bara leva!
Graven hoppade hon sjukt stort på, men jag var beredd och vi kom över kalasbra, men så nådde vi 5an:

Det är alltså en enklare variant av en spets; lite lägre och kort i ena änden, lite högre och bred i andra. Det är dessutom ett ganska smalt hinder + att det stog en klunga folk 10m innan hindret, och det tog hela Nellys konsentration att undra vad de gjorde där. Vi har aldrig hoppat smala hinder och eftersom hon inte är helt med på skänkelhjälperna så gick det inte att parrera henne när vi väl höll på att glida ut, så hon bröt helt enkelt ut. Hoppade på andra försöket. Nästa hinder smet hon också förbi, av den anledning att det var i sne nerförsbacke o även det ganska smalt, vi liksom missade det, höhö..!
Vid det här laget vad jag lite påväg att ge upp, gillar inte att få fel på två hinder i rad, men så bara gav jag mig fan på att komma runt o Nelly hade fått upp farten lite bättre - så vi fortsatte!

Efter detta var det banken, vanligt upphopp och en stock över nerhoppet. Sådant har vi aldrig hoppat förut, men det gick bra! Sen en lång galoppsträcka till ett rätt ordentligt nerhopp, där hon inte ens stannade till utan bara skuttade nerför, perfekt! Så bar det av ner till vattnet, och efter vattnet gällde det att svänga 90 grader till ännu ett smalt hinder = Nelly drog iväg förbi hindret och upp för backen bakom, då blev jag faktiskt lite trött på henne ;)
Sen var det ett cylinderhinder som hoppades i nerförsbacke, svårt att styra på, men det hoppade hon galant. Sen den förfärade häck/grav/kombinationshindret som finns på bild i förra inlägget. Där fick jag uppmuntra henne lite, men hon hoppade no problems. Så var det bara hinder 1 och 2 kvar som skulle hoppas från motsatt håll.

Sen var vi klara!
Jag skrattade, och domarna skrattade X)

De sa att då det var hennes första tävling och galoppen var så pass ojämn och vi hade 3 olydnader så valde de att inte lämna något omdöme den här gången. Men att jag skulle ha lycka till och att Nelly var fin o duktig bäbis, haha!
Jag skrattade verkligen hela tiden, både av lycka, lättnad och rundans ironi!
Det var fler från fälttävlanseliten där än jag räknat med, och de skrattade de med, och de höll alla med när jag försökte skydda Nellisan med att säga att man ju faktiskt måste få vara en helgalen bäbis ibland också!

Några bilder då filmen är väldigt grötig pga zoom:

Jättehopp över graven
Välkomststocken


Jag är i alla fall nöjd och glad och älskar min häst!
Vi vet vad vi behöver träna på, och att vi behöver träna mer, och det är ju jättebra!

Min kanske sista update...

Ja, kära bloggläsare...
Jag har precis varit och gått banan inför i morgon, och det finns en god chans att jag flyger av och dör redan på första hindret. Jag är verkligen livrädd, men som Buddha sa:
It is better to conquer yourself than to win a thousand battles

Två smakprov, hinder fyra och tolv:My love she throws me like a rubber ball

oh o oh, the sweetest thing


Yes people, jag har flygit av idag igen.

Förr kallades jag klister-röven eftersom folk till och med ringde efter mig för de ville se om jag lyckades sitta kvar på deras ponnisar - vilket jag alltid gjorde. Andra tider nu kan man väl säga ;)

Jag kom på i morse att vi inte hoppat på tre veckor, och de två senaste gångerna har jag ju ramlat av (tre nu då...). Därför kände jag att jag verkligen var TVUNGEN att trotsa nacksmärtorna o klättra upp på min lilla häst. Då vi som sagt inte har så mycket hindrematerial fick det bli tre räcken som vi faktiskt lyckades hoppa i galopp varje gång. Landade i rätt galopp varje gång och hon bytte inte överhuvudtaget - fiiina grejer!

Några gånger i början när jag medvetet la henne nära för att undvika mastodont-hopp rev hon, men hon lärde sig relativt snabbt att lyfta på tassarna och hoppa väl med ryggen även om hindrena inte var mer än 90cm. Så plötsligt när jag vänder upp mot snett-igenom-räcket drar hon verkligen iväg mot det (inte mig emot att hon har bjudning, men det finns gränser...) så blev det ett mastodont-hopp på det i alla fall, med mig en aning efter och som grädde på moset tvärvänder hon efteråt och bockar järnet!
Så, i mitt försvar så var det inte samma typ av avsittning som de tidigare gångerna, utan denna var ganska given, haha!

Efter avsittningen skärpte jag mig verkligen och försökte fokusera på att verkligen räta på mig i landningen, hellre lite för tidigt än lite för sent. Och vet ni? Det funkade ;)
Det känns lite konstigt, och jag har verkligen ingen aning om hur det ser ut, men antagligen är det tur att det är Nelly som ska bedömmas på Lördag o inte jag, haha! MEN, det viktigaste är ju faktiskt att jag sitter kvar! Det här experimentet fick en fantastisk liten bonus också - Nellys bakben!
På ellys försäljningsvideo gör hon ett språng över ett brett hinder med fulländad teknik! Riktigt ihopvikta framben och så seglande bakben att det ser ut som om hon står på händer om man pausar landningen! vi har aldrig riktigt lyckats få till ett sådant språng, men jag har ju hela tiden vetat att de finns där inom henne... Så idag, när jag ändrade min sits och verkligen RED, inte bara åkte hem och var försiktig, så kom dom fram! Inte helt såklart eftersom hindrena var så små, men de var där!

Dagen har alltså varit lite blandad; det var ju inte så bra att jag åkte av igen eller att nackspärren inte gått över, men kul att jag börjat hitta en sits som funkar och att Nelly hoppade så fint!


Robot

Eftersom jag är lika stel och jävlig idag är jag minst lika sur.

Mitt rörelsemönster får mig att tänka på den här scenen, enjoy:

Med en cappuccio i kroppen och värmeflaska på nacken beger jag mig nu in till högskolan för en föreläsning om människans inlärningsförmåga. I eftermiddag ska jag ta mig upp på Nellys rygg om det så är det sista jag gör!

Underbar tajming...

Med endast tre dagar kvar till tävlingen och fem dagar kvar att ta hand om Fuxen och Svarten vill jag bara tacka min fantastiska kropp som i samarbete med detta fantastiska väder GETT MIG NACKSPÄRR!
Och det är inte vilken nackspärr som helst, jag är alltså helt immobil!!!
Jag kan inte röra på mitt huvud what so ever, jag fick RULLA ur sängen eftersom jag inte kan spänna nackmusklerna på det sätt man behöver för att kunna ta sig upp i sittande ställning, faktum är att jag till och med är begränsad i mina armrörelser.

Detta betyder att stallet kommer bli något av en prövning idag...
Snälla Linda i stallet (Nykle(friesern)s ägare) har lovat att hjälpa mig att mocka och bära vatten, och gud vet att jag helt enkelt inte KAN gå ut och gå med pojkarna. De är farliga att gå ut med i vanliga fall, och när jag är såhär hämmad är det inte något jag tänker riskera. Nelly ska jag väl vara glad om jag kan borsta på..!

Uuuuh, dåligt!XO XO
Grumpy Girl

Outfit!

Vad är chansen att man köpt ett nytt fräckt schabrak, och så går man in på MAXI och snubblar över två långärmade tröjor i samma färg!? Detta betyder att jag har min första terrängoutfit klar! Hade jag haft rosa boots också hade den varit fulländad, men än så länge är jag nöjd!


Jag är nog mest inne på att rida med den randiga tröjan och grå ridbyxor - eller tycker ni att det är snyggare med den helrosa? Det är ingen skillnad på färg IRL, kameran valde bara att göra så...

Är det möjligt att bli såhär nervös!?

Jag är så nervös att jag får ont i lederna! Hur sjukt är inte det?

Varför, undrar ni?

Jag har precis läst ryttarmeddelandet inför lördagens stilbedömda terrängritt, och jag vill dö litegrann! Inte nog med att risken för ofrivillig avsittning är ENORM, speciellt nu när det blåser och hon är överladdad, utan det värsta är att spektaklet kommer ske inför en del av Sveriges fälttävlanselit:
* Johan Lundin
* Anne Persson
* Linda Algotsson
* Jennifer Arvehäll
agerar dommare under dagen....

De kommer alltså stå där och syna min fina häst, och garanterat mig också(, även om det inte kommer stå i protokollet...). Självklart kan jag inte räkna med att alla ska kunna se hennes stjärnpotential redan nu när hon är 4 år, men... det känns ändå döläskigt!!!
Jag FÅR INTE ramla av!

FABULOUS HORSE!


Såhär snygg var Nellisan när vi åkte idag, de vi träffade när vi väl var framme tyckte både täcket och hästen såg väldigt "Classy" ut =)
Till att börja med så var Nelly sååååååååååå himla duktig vid lastning, körning och urlastning idag! Fina, fina häst! Hon traskade bara rätt in, stod still hela vägen och gick (i alla fall hyffsat) lugnt ut igen. Nemas problemas. Dessutom stod hon med stora sidodörren helt öppen och åt hö medan jag var inne och shoppade lite. Annars tycker jag det är jätteotäckt att lämna sidodörren öppan när en häst står där inne, har varit med om hästan som försökt komma ut den vägen för många gånger... Men med Nelly kändes det lugnt och säkert.

Till själva sadelprovandet då.
Jo, såhär ligger det till:
Av de sadlar som provades låg ingen perfakt på Nelly. Mank-problemet återfanns hos alla olika modeller vi provade. Det som fungerade absolut bäst för henne just nu är en Prestige Golden Star New 34 med kilpadd för att få upp den lite bak. Min Golden Star är 35, men det kaaanske går ändå. En kilpad ska ju min kära syster skicka ner, så det borde gå finemang!
Om jag vill ha en sadel med mer stöd i framtiden (för terrängen), när hon växt färdigt och jag är beredd att lägga ner lite mer pengar på henne (hehe...) trodde de att en Prestige Arezzo kunde vara något för oss!
Kul tycker jag, för snyggare sadel finns inte!


Min fina Tolga kommer dock få säljas, så den ska jag ta massa kort på och lägga ut på annons. Blir den inte såld själv ska jag lämna in den, för de trodde den skulle vara lättsåld i och med att den är så fin. 12 000 värderades den till, så jag ska känna efter vad jag vill ha för den.
◊ ♦ ◊
Lite shopping blev det ju då också, såklart ;)
Dagens superfynd blev en Equilinetröja, ordpris 3700 (ingen aning om varför den var så dyr!), jag köpte den för 500 ;)


Ett GlenGordon schabrak, tror den färgen kommer bli grym på henne nu medan hon är såpass mörk!


Snabb-stallbandage som ska bli transportskydd


En SUPERKOOL Jacsonskjorta, dragkedjan består av superglittriga stenar i olika färgern. Succé!

Dagens sötaste var i alla fall Nelly när hon upptäckte speglarna i ridhuset:

Hon hälsade på den i över 5 minuter!
Hon nosade och sa "Hu-hu-hu" till den, blåste på den och slickade på den. Man såg verkligen hur hon tänkte, hur hon försökte förstå. Tillslut tittade hon bakom spegeln, bakom sargen, som om hon letade efter den andra hästen.... Söta lilla häst, ibland vill man bara kunna försklara för dom hur det ligger till!
Undra just hur det kommer gå om vi ska tävla i ett ridhus med speglar...

(Soon) on the road

Ja då ska jag strax dra mig till stallet och försöka fixa så mycket som möjligt av stallgörat innan avresan mot Laholm vid 14-tiden! Vi får hålla tummarna för att vi hittar någon kanonbra sadel som passar både mig o Nellisan!

I morgon är en annan dag

Uuuuh vilken jobbig dag det varit idag.
Fysiskt och psykiskt...

Ja, jag får helt enkelt leva för i morgon!

- - - - - - - -
Det blev ingen ridning med Nelly idag, men ca en timmes pimpning!
Nu har hon manen på klippt och allt på en sida, hovskägg också klippt, sporrar avknipta, svansen fluffig och glansig och hela hon är alldels silkes len ♥
sådär, då kan jag visa upp hennes från sin bästa sida på sadelutprovningen i morgon! Det ska faktiskt bli riktigt kul att åka på utflykt!


Såhär provade jag att göra med manen idag, så slipper man fläta hela manen och höra att man har en pocahontas-häst, haha ;)

Time to get serious

* 17 SEPTEMBER *
Lokal Stilbedömd terrängritt, Hermanstorp
STH 90

* 16 OKTOBER (?) *
Pay n Jump, Plönninge
90 + 100 cm

*30 OKTOBER*
Lokal hopptävling, Falkenbergorten
100 cmDESSUTOM
har jag anmält Nelly till förberedande löshoppningsträningar, egentligen inför championat + vårens treårstest, men vi får också vara med! Den som håller i träningarna är Harald Jönsson, som har massor av erfarenhet och är verkligen superduktig!

De kommer kanske ha programridning på Plönninge vid något tillfälle i höst, så kanske vi ger oss på det också ;)


Fiiiiinaste hästen!

Horsie box

Idag har jag skrivit tenta - det gick bra!
Tentapresent (erkänt måste) fick bli att ringa o boka sadelutprovar-tid åt Nelly. Vi ska dit på måndag klockan 15.00, och kaaanske att man hittar något roligt i shopen också ;)

Detta innebär att jag och Nelly kommer göra vår första resa på tu man hand, och den tar ändå ca 40 minuter. Därför bestämde jag att det var dags för oss att provlasta själva (annars har vi ju haft hjälp). Den transporten vi lånar just nu är lite speciell, och jag känner mig inte 100% trygg med den, men det kanske bara är för att jag inte lärt känna den än... Det är i alla fall en Fautras, med ett steg upp i transporten istället för ramp. Lite läsktigt tycker jag, inga problem tycker Nelly. Jag bara visade henne vägen, så gick hon in nemas problemas. Men får vara lite snabb på att stänga bakom henne bara, annars backar hon ut igen, haha!


Hon ser inte överlycklig ut på bilden, men hon tycker att det är helt ok att stå i transporten..! Sen körde vi i alla fall ett varv runt gården, och det gick bra, så det borde inte vara några problem på måndag!
Förhoppningsvis kan jag hoppa henne lite vid utprovningen, dels för att vår hinderpark i stallet är världens minsta och dels för att jag såklart behöver veta om den eventuella sadeln är bra att hoppa i ;)
Det ska bli riktigt spännande att se vilken sadel som visar sig passa lilla damens krångliga manke.

My Million Dollar Baby

Nelly var verkligen värd en miljon idag ♥
Allt hon behöver är lite yta (ex. en stubbåker) och allt faller på plats. Galoppen var himmelsk idag, det kändes som om vi hade kunnat galoppera runt världen och upp i skyn - ungefär, haha!

Det är lätt att känna sig som en elitryttare med en så fantastisk häst..!
Nu känns inte tävlingen på Lördag riktigt lika skräckinjagande längre ;)

Idag har vi provat något nytt!

Japp, idag har vi longerat över ett litet hinder!
Nellysnuttan tyckte det var superkul
=)

Faktum är, att när hon väl kom igång, så var det svårt att få henne att sluta galoppera!
Bästa hästen!

Först var blocken vända på andra hållet, så hindret var ungefär hälften så stort. Då fick hon travhoppa först, och sedan när hon landade i galopp uppmuntrade jag henne att dra på lite för att få till den där bjudningen efter hindren vi haft problem med. Det fungerade kanon bra, och så fort jag vända upp blocken sög hon verkligen tag i hindret och VILLE hoppa varv efter varv =)
Oftast var hennes avståndsbedömning perfekt, men när den inte var det blev det svårt för henne:
När hon kom för nära blev sprången runda även om det blev ett litet språng, men energin fullständigt försvann uti tomma intet.
När hon kom för långt ifrån tar hon i för kung o fosterland och JÄKLAR va hon hoppar! Sprången är det egentligen inge fel på alls, förutom att de är alldeles för stora.

Det blev också en intressant studie av hur stort skillnad det är på hennes höger och vänster. Min häst är absolut vänsterhänt, om man säger så.
VÄNSTER
* Stor, stadig galopp
* Jämn bjudning och bra tempo
* Hoppar och landar mitt på hindret
* Större tendens till Jätte-sprången

HÖGER
* Lite ostadigare galopp
* Backade av betydligt mer mot hindret = mindre bjudning
* Hoppar av mitt på hindret, men landar åt vänsterIntressant!
så... Nu ska vi se vad vi kan göra för att jämna ut det här lite ;)

The one that got away....

Har suttit och planerat och analyserat som en tok hela morgonen. Kollat igenom i princip varenda hoppfilm jag har på datorn och skrivit ner punkter att förbättra osv.
Jag snubblade i alla fall över en filmsnutt jag glömt att jag hade. Det är på hästen jag provred innan Nelly. Hästen jag totalt kärade ner mig i och kämpade för. Säljarna var skumma och Chefens varningslampor blinkade hysteriskt. Chefen tyckte att det var en fantastisk hopphäst, men då han inte litade på säljarna försökte han hitta massa fel och jag var så himla arg på honom minns jag... ;)
Efter 8 timmars velande efter provridningen bestömde jag mig för att göra historiens mest omfattande veterinärbesiktning och köra på magkänslan, då jag verkligen gillade den här hästen. Allt var bokat och klart, men morgonen innan besiktningen ringde säljarna upp och sa att de sålt hästen till USA, då det skulle gå snabbare än via min besiktning, plus att köparna gett dom ett bud över mitt. Jag fick aldrig ens chansen att driva det vidare. Han hämtades av de nya ägarna samtidigt som jag fick telefonsamtelet...

SILVER hette han, en 7 årig valack med 'gammeldags' irländsk stam och mycket blod. Aldrig tävlat mer än några jakter, men när ägaren red honom innan mig skuttade han lätt över 1.50. Fantastiska lilla häst, hoppas de tar hand om dig, var du nu än är!
Visst, på ett sätt kommer jag alltid vara tacksam, hade jag köpt honom hade jag inte åkt och kollat på Nelly. Och kanske kommer framtiden visa att Nelly är den rätta för mig på alla sätt och vis.
Men, Silver kommer alltid vara the one that got away...

School

Har fått en fråga om mina studerier.
Vad är det jag utbildar mig till egentligen?

Jo, jag har nyss påbörjat mitt andra år på Socialpsykologiska programmet vid Högskolan i Halmstad. Efter mina tre år kommer jag alltså bli Socialpsykolog. Detta skiljer sig mer än vad man kanske tror från 'vanlig' psykolog:
* Det handlar mindre om hjärnan och vetenskap, mer om teorier och verkligheten
* Det är inte samma prestige, inte lika svårt att komma in som på psykologlinjen
* Utbildningen är 3 år, inte som psykologlinjens 5+
* Man blir ej licenserad, men man kan 'lägga på' terapeututbildning om  det är det man vill
* 1000 fler saker jag inte orkar rada upp ;)

Det som jag i stort studerar är inte hur den individuella människan fungerar, utan hur människor fungerar i grupp och relationer. Vad det är som gör att vi agerar som vi gör, hur vi påverkar andra människor och hur andra människor påverkar oss osv.
Det är vansinngt intressant, men lika vansinnigt svårt att få grepp om..!

Jag vet inte riktigt vad jag vill göra med min utbildning när jag är klar. Jag är egentligen inte så sugen på att agera som Socialpsykologen Maja, men jag är helt övertygad om att jag kommer få otroligt mycket användning för allt jag lär mig =)


Ett exempel på vad vi diskuterar och reflekterar över.

Min rykthink


Först och främst så ja, jag tycker att det är enklare med en hink än en ryktbox. Jag v et inte varför, det har bara blivit så ;)
Inom en snar framtid kanske det investeras i en sådan rund ryktväska dock, men fickor runt om - de verkar himla praktiska!

I alla fall, i min rykthink finns:
 • Babyservetter för ögon, nos och juver
 • Balsam eller Man o Svans- spray
 • Vaselin till mungiporna
 • Rotviska, med långa mjuka borst
 • Ryktborste med korta mjuka borst
 • Ryktborste med medellånga hårda borst
 • Supermjuk naturhårsborste
 • Pigg/hård borste
 • Man o Svans borste
 • Ryktsten
 • Massageborste
 • Hovkrats
 • Sax
 • Godisburk

Crazy day!

Var i stallet strax före 7 i morse för att hinna med så mycket som möjligt avv stallgörat innan jag skulle möta tjejerna inne i stan för genomgång av vad vi kommit fram till hittills inför tentan. För min del blev det cappuccino (min nya favoritdryck) och liiiite shopping:

Chambon som jag ska använda som en gogue med dubbla tyglar (bra att ha om vi stöter på problem) och ljusblå GG lindor.


ROLIG reklam för Levis jeans på stan, va kreative de är ;)


Det var svårt att få bildbevis på den vansinniga storm som härjat idag och igår. En halv sekund innan jag tog den här bilden LÅG i princip träden till vänster ner! Halt sjuuukt vad det regnar o blåser!!!


Så var det dags för Nelly-time!
Hon har vilat tre dagar nu, så idag blev det 30 min longering. Hon var kanonfin och pigg och glad och jobbade på även om vi höll på att blåsa bort ett par gånger..! Jag hittade dock några konstiga 'hål' vid hennes ballar idag, båda fram. Jag undra om hon trampar sig eller om det ska vara så?

Lämnade stallet vid strax efter 7, så hästarna har nog fått nog av mig idag ;)Sis påminde mig om att hon faktiskt beställt balla ridbyxor åt mig idag!
De fanns i blått med en riktigt Union jack innan, men de är slut överallt, så jag får nöja mig med lila X)

Första leendet på alldeles för länge

kom när jag gick förbi stalldörren och tittade ut.


Det är en speciellt känsla man får när man ser sin älskade häst kramas med sin kompis.

Dagen idag började lika oroväckande dystert som sina föregångare och det finns fortfarande en gnagande oro inom mig som jag måste reda ut, men Nelly helade mig lite under eftermiddagen. Den senaste tiden har hon som sagt varit tjurig, brunstig, trött och tappat tänder, det är därför hon fått vila tre dagar nu. Hon har tyckt att massageborsten varit ok i 10 sekunder sedan hatat den i 10 sekunder osv. Det verkar ha varit lika jobbigt för oss båda då jag inte riktigt kännt det starka band vi utvecklat sen senaste tiden. Hon har liksom inte velat ha någon närhet. Men så idag var hon jättegosig och ville pussas och mysa hela tiden! Hon liksom pillade med mulen på mina kinder och i håret och var så himla 'med' som hon inte varit på ett tag... Älskade Nellisan, precis vad matte behövde!

numb.

Jag har hamnat i värsta självförtroende dippen på länge...
Det är mycket i stallet, mycket i skolan och mycket inombords. Jag har jätteproblem med att skapa en relation med Fuxen och just nu känns det som om jag inte klarar av honom. Jag har aldrig stött på ett problem som det här innan, och det tar på självörtroendet. Jag är den som alltid hittat lösningar, framförallt när det gäller 'bråkiga' hästar, men det här är något helt annat...
Anledning till att det slår så hårt är väl att jag redan kännt mig lite rubbad av studierna som är något helt nytt för mig och som är tuffa, och att det här är första gången i mitt liv jag bara har en unghäst att rida på. Nelly är fantastisk på alla sätt och vis, och jag älskar henne, men nu när hon inte riktigt är i form blir jag lätt försiktig och osäker. Då det var så länge sedan jag fick visa vad jag går för är det oundviktligt att jag börjat tveka på min förmåga...
Dessutom tenta på lördag och den är SVÅR.

Förhoppningsvis känns det bättre i morgon.

Galloping Large Hairy Animals at Breakneck Speed Over Solid Obstacles That Often Resemble the Barricades They Use for Stopping Trains


MEN SÅHÄR GLAD ÄR MAN EFTERÅT!

Allow me to go; "Wäääh!"

The universe is out to get me...
 1. Mina två extra pojkar, a.k.a konvalecenterna, a.k.a the pains in my ass är dumma mot mig. Deras matte hann inte vara borta mer än några timmar innan de bestämde sig för att terririsera mig! Fuxen var för jävlig att gå med igår! Stod på bakbenen (ter gånger!!), bet mig i armen, försökte hingst-mästra mig genom att smygknuffas och var förutom allt detta allmänt hispig och överladdad. Svarten var lugn, men seg, fick liksom dra honom efter mig vilket drog ut på tiden!

 2. Nya sadeln är sååå skön att rida i! Passar mig perfekt och mycket riktigt anpassade den sig efter Nelly medan vi red. Men, den anpassade sig lite för bra... Så nu vet jag inte om den trycker på rätt ställen! Sure, en sadel måste ju ligga an på hästen, men jag är rädd att den inte ligger an som den ska! Nelly var dessutom jättejobbig att rida. I hennes försvar har hon inte gått på banan på två veckor, och efteråt insåg jag att jag tror hon tappat två täner nyligen och två nya håller på att växa ut. Hon ska i alla fall få vila ett par dagar för hon kändes inte som hon ska...

 3. Pluggandet is killing me. Jesus vad jag kommer få plugga nu i veckan inför tentan på lördag (oh ja, vissa måste till skolan o skriva prov på en LÖRDAG)! Det jag är mest orolig för just nu är att all undervisning + litteratur är på engelska, men provet på svenska! Jag kan bara alla begrepp och delar på engelska! Jag är också lite orolig för just alla dessa delar och begrepp, ALLA hjärnas delar och områden ska det redogöras för samt alla namn på latin. OMG!


 4. Vädret. Hade det varit snö hade det kommit över 6 dm den här veckan: 5. Jag åt inte ordentligt igår så allt blev extra jobbigt...

 6. Conclusion: "Wäääh!"

Hard work ahead!


Nu, eller ja, sen en tid tillbaka faktiskt, så är jag alltså officiellt Hästskötare åt de två dressyrhästarna jag nämnt någon gång här i bloggen. Egentligen behövs väl inte så jättemycket konfidentialitet då min blogg inte är så stor, men då jag antagligen kommer skriva en del om de två pojkarna framöver får de helt enkelt kallas fuxen och svarten!

Nu när båda är konvalecenter har jag bara mockat och vattnat dom varje dag, men så fort de få klartecken kommer jag även rida båda hästarna några gånger per vecka. De är två riktigt koola killar, olika som svart o vit! Fuxen är explosiv och energiskt till den milda grad att han ibland kan vara lite aggressiv. Han har gått svår dressyr och är gyllenfux med bläs och fyra höga strumpor! Svarten är lugnet själv, men lite busig ibland! Han är riktigt svart och har en vit fot samt lite vitt i ansiktet. Det ska bli så spännande att lära känna dom bättre!

Från och med idag och två veckor framöver kommer jag ha fullt ansvar för pojkarna: mockning, foder, ryktning, promenader (2x30min), fodringar osv. Idag har jag dessutom fått en snabblektion i hur B-kortslastbilen fungerar om det skulle hända pojkarna något o jag måste köra iväg med dom (men det hoppas vi att jag slipper!).
Detta betyder alltså att jag nu kommer få prova på hur det är att ha 3 hästar att sköta om varje dag! Antagligen kommer Nelly få något av en lugn period så att jag hinner med skolan ordentligt ;)
Ungefär 5 timmar om dagen i stallet har jag räknat på att det kommer ta - pust!


Fuxen!


Svarten!

Inackorderingsstall

Jag, som antagligen de allra flesta andra, drömmer om att i framtiden ha en egen gård. Helst skulle jag vilja en en lagom stor gård på bjärehalvön (alltså på gränsen mellan Halland/Skåne), eller i England. Jag skulle nog inte heller ha något emot att ha några inackorderingar. Jag vet att det är mycket jobb, inte helt enkelt och svårt att hålla alla nöjda och glada, men ibland är det rätt kul också ;)
Men, tills dess att jag kan skaffa mig min fina gård, så är jag beroede av inackorderingsstall, och därför tänke jag skriva lite om vad jag tycker och tänker om det.Jag har provat på en hel del olika 'sorters' inackorderingsstall under de 5 år jag haft häst:
* Litet 'privatstall' på en ridskoleanläggning - Där skötte de anställda på ridskolan fodringar och in/utsläpp på vardagar, och vi i privatstallet skötte oss själva på helgerna. Alla hästar stod på torv som ingick i stallhyran och likaså grovfodret. Kraften fick man fixa själv. Det fanns ett ridhus, men det var svårt att hinna rida efter skolan innan lektionerna började. Det fanns hagar (endast gräs) så det räckte åt alla hästar, men de var inte så stora.
* Nybyggd Dressyrinriktad anläggning - Där skötte gårdsägarinnan och en anställd fodringar + utsläpp på vardagar och inackorderingarna hade en helg var på våren och hösten då man hade alla fodringar o utsläpp. Halm, grovfoder och mineraler ingick. Insläpp skötte man själv. Det var tufft att ha eget insläpp när det var mörkt o kallt o man slutade skolan sent. Ridhus fanns och få lektioner hölls. Liten och dålig utebana. Hagarna var små och nästan alla hästar gick en och en. Inget täckesbyte eller påtagning.
* Nyrenoverad Hoppinriktad anläggning - Gårdsägarinna och anställa skötta alla fodringar + utsläpp vardagar. På helger hjälptes inackorderingarna åt att släppa ut hästarna. Hö ingick, spån och kraftfoder fick man fixa själv. Täckespåtagning var ok men inte byte. Bra ridhus, ännu bättre utebana. Helt ok hagar där nästan alla hästar gick två och två. Här skötte man också insläpp själv, vilket blev tufft efter sena skoldagar när hästen var blöt och hungrig :(
* Väldigt stor anläggning på Irland - Där ingick ALLT. Anställda fodrade, gjorde i ordning fodret, skötte boxarna, in/utsläpp, täcken, sjukbandage och i vissa fall motionering samt ryktning. Det enda man behövde göra som inackordering var att rida sin häst. För mig var det ju lite annorlunda eftersom jag jobbade på gården, men för alla andra var det detta som gällde - LYX! Ridhus, utebene och terrängbana fanns tillgängligt.
* Liten Dressyrinriktad anläggning - Gårdsägarinnan sköter alla fodringar + in/utsläpp vardagar, på helgerna hjälps inackorderingarna åt. Spån och hö ingår, samt täckesbyte/stallbandage och dyl. Kraftfoder får man fixa själv, men finns till bra pris på gården. Kanonbra stora hagar samt bra utebana. Inget ridhus (dock finns det på skrittavstånd).


Där jag står nu är alltså första gången det ingår insläpp för mig, förutom på Irland. Det är så himla skönt! Rent generellt känns allting mycket enklare i mitt nuvarande stall, kanske har det att göra med att det är så pass litet... Ingenting är problematiskt liksom, allt man vill ska göras (som täckensbyte och stallbandage osv) fixas! Jag kommer antagligen sakna ridhus på vintern, framförallt om det blir ännu en vargavinter, men det märker vi ;)

SADELN ÄR HÄR!

Först var jag liiite besviken med hur den passade. Eller rättare sagt inte passade. Sen kom jag ihåg att sadeln är sprillans ny, att den ska ha en ypperlig förmåga att anpassa och forma sig efter hästen den ligger på samt att jag insåg hur ovanligt mjuk den faktiskt är!

Sätet, vulstren och bossorna (delen framme vid manken) är otroligt mjuka alltså! Bossorna är som en stressboll, och kommer antagligen forma sig sjukt bra och undvika tryck runt det känsliga mankområdet! Fabulous!
Det som skiljer denna sadeln mest från min Prestige, förutom mjukheten, är att vulstrena går mer framåt, vilket borde tillåta mig att rida med lite kortare läder när jag vill göra det. En tanke slog mig dock när jag tittade på sätet... Det såg rätt litet ut... Jag har en känsla av att 17½ kanske passat mig bättre (jag tycker att jag på något konstigt sätt fått längre ben på senaste tiden :S), men vi får se hur det känns!
Det enda jag eventuellt kommer vilja ändra på är att få upp sadeln lite bak, och därför ska min snälla sis skicka ner en superpadd från Prestige till mig som vi tror kan funka! Den är just till för att bygga upp lite i bakkant, och är gjord av ett material som av värme från hästen formas för att passa perfekt och för ultimat tryckfördelning!
Såhär ser den ut:


Såhär såg det ut när jag svingade mig upp för att prova, i morgon ska jag provrida i den!

Tagga!

NU är jag o Nellisan anmälda till den Stilbedömda terrängritten 17 september på:

!!!!

Så kul och spännande!
Hoppas jag inte flyger av, haha!

Jag kan också berätta att jag från och med lördag är ensam ansvarig för Stallägarinnans två hästar då hon åker på semester två veckor. Båda är frptfarande konvalecenter, även om jag kan börja rida lite på ena.
Det ska bli spännade att se hur jag klarar av skolan + tre hästar ;)
RSS 2.0