Whats my name?


Såhär trött blir Nelly på mig när jag inte kan bestämma mig för ett namn!

Det är så att Nelly inte har något namn i hennes pass, och nu har det gått så pass lång tid sedan hon blev min att jag behöver registrera ägarbytet i passet och har då chansen att samtidigt sätta dit ett namn.
Jag har avvaktat såhär länge eftersom jag väntat på hennes DNA-resultat, men det kommer nog dröja ett tag till innan jag får det...
Har velat jättemycket mellan 100 olika namn, för de namn man tyckte var de finaste hästnamnen man kunde tänka sig innan passar liksom inte på Nelly. Hon behöver ett eget. Men jag KAN INTE bestämma mig!
Såhär ser namnförslagen ut som jag funderar på just nu:
 • A touch of Frost
 • Irish Mist
 • Talk of the Town
 • Rosebud J
Det är så himla svårt!
Alla namnen är bra, men så himla olika!
Någon som har några åsikter eller förslag?

Väntar liksom på att hitta ett namns som verkligen klickar med hennes personlighet!

Black n Grey or Colour?


*Klick, klick*
Kan inte bestämma vilken jag gillar bäst.
Älskar verkligen det gröna, men har samtidigt alltid tyckt att det blir något helt unik med svart/vita bilder på en skimmel. Så, vackert.

Nelly är i alla fall suverän!
Vi har premiär-ridit barbacka och det gick utan panik eller avramling. Vi har ryckt manen liiite grann och idag blev det ett lite tuffare markarbetespass. Samtidigt som jag inte vill uttråka henne eller slita på hennes humör med att harva runt på ridbanan så känns det ändå nödvändligt nu när hennes galopp är som den är. Jag har dessutom hört ryktas att en hopptävling går av stapeln här på anläggningen i Maj, där det kommer finnas specialklasser för fyraåringar. Hade ju vart kul att skutta runt en runda faktiskt...

Ja vi får la se ;)

"He's a machine!!!"

Det har jag utropat de två senaste dagarna jag red Rupert.
Var beredd på att han skulle vara som för ett halvår sedan när jag satt upp på honom för två dagar sedan. Det var första gången JAG red honom i dressyrsadeln på nästan en månad, och jag kände bara på mig att inget skulle fungera. Så fel man kan ha!
Det var lektioner i både ridhuset o på ridbanan, så vi gick ut på det stora fältet bredvid (vilket vi båda ändå föredrar..). Från det att jag kortade tyglarna tills det att jag gav honom långa tyglar igen efter 20 min så log jag. Både av stolthet över honom, och mig själv som utbildat honom själv. Jäklar va fin han är!
Han är superstabil i formen i alla gångarter och övergångar, han gör super skänkelvikningar, förvänd galopp och vi gjorde dessutom flera klockrena galoppombyten! Fina fina Rupert!!!

Jag red honom på samma sätt igår, och filmade faktiskt lite! Ska se när jag har tid att klippa ihop filmen så jag kan lägga ut den.

Idag har han fått vila, i morgon ska jag bara rida ute och känna lite på honom, och på söndag är det Horsewares stora lagtävling! Sännande!!!


Sötnöten!

Georgia & Skorpan

Först tänke jag visa två bilder som jag tycker speglar mina trolls personligheter bra:

Georgia: Nyfiken, gillar att utforska ingående. Fantastiskt vackra ögon som visat att hon nog är rätt klok ändå, även om hon är hysterisk ibland...Skorpan: All over your face, haha!
Han är verkligen sådan dock, hela tiden. Kräver all uppmärksamhet, pillar mycket med munnen på allt och alla o vet precis hur gullig han är och hur mycket han kan utnyttja det ;)TILL DEN STORA NYHETEN NU DÅ;
JAG RED PÅ GEORGIA HÄR OM DAGEN!!!
Jag befann mig i en situation där jag kände att antingen sitter jag upp nu, eller så riskerar jag att aldrig sitta upp igen. Så jag satt upp, skrittade o travade utan panik eller bockningar från Georgias sida. Så himla skönt och roligt! En jättetröskel för oss att komma över =D

Följande dagar har båda busfröna varit super och jag har gått mycketpromenader och gjort lite andra grejer med dom än att bara rida för att bygga ett slitstarkt förtroende mellan oss! Käns bra!

Dåligt med tid!

Jag har egentligen massor jag vill skriva o berätta, men de senaste två kvällarna har jag inte kommit in i lägenheten förrän efter 21, och efter mat+dush är jag då för trött för att uppdatera.
Sorry...

Det kommer mer största sannolikhet i morgon, ett par inlägg!

Longeringsdag!


Busungarna Skorpan o Georgia!

Först ut för gårdagen var Skorpan.
Han var jätteduktig!
Som ni ser på bilden börjar han skifta färg, det tycker jag är lite koolt... Nu är han ännu mörkare än när den här bilden togs. Han lyssnade i alla fall fantatiskt bra på mig och var pigg o glad! Idag tänkte jag sitta upp och i alla fall rida i longeringsmanegen, kanske att jag ber någon leda ner oss till ridhuset/utebanan..!

Sedan var det Georgias tur!
Vi har tränat massor på tillit den senaste tiden. Gått ut på promenader och gjort lite halvläskiga grejer (gått genom diken, klivit omkring i skogen), det verkar ha fått en effekt över förväntan! Hon lyssar så himla bra på mig och är avslappnad 90% av tiden. Duktiga lilla tjejen..!
Idag hoppas jag att jag kan få hjälp att kravla mig upp på henne igen. Bara skritta och trava lite på linan hade varit ett stort steg framåt för oss.

Sist och stört var Nellisan ♥
Blev stolt för tredje gången idag när jag longerade henne!
Sist fick jag ju ge upp efter ett tag då hon blev så stressad o förvirrad av att bli longerad (har bara blivit tömkörd innan och vi har inte utrustning till det här). Men oj så duktig hon var idag! Vi skrittade och travade bara, dels pga gårdagen och dels pga hennes problem med galoppen. Hon var så duktig! Höll sig på en stooor volt hela tiden, travade när jag bad henne, skrittade när jag bad henne och gjorde halt ute på spåret när jag bad henne samt kom in till mig när jag bad henne. Kloka lilla Nelly!
Får se vad vi hittar på idag..!


Filmen!

Nu har jag äntligen lyckats ladda upp filmen!
Som ni ser är Katha betydligt mer upphetsad än vad jag och Nelly var, och till skillnad från alla galningar så körde jag på 'slow n steady wins the race', och så gjorde vi ju det också. Jag ville ge henne chansen att titta och fundera (ine för att hon gjorde det vi något hinder utan mest på alla människor som stod överallt...).


Kanske ska förklara att det alltså var en hemlig IDEALTID som avgjorde oss som vinnare. Ingen visste vad den tiden var innan man gick ut, utan det handlade om att hålla en jämn stadig galopp. Det gjorde jag och Nelly, fast vi skrittade ner i båda vattenhindren samt nerhoppat (nr 11). Dessutom travhoppade vi 1:an som ni ser och ett annat hinder på banan.
Tycker ändå att vi höll en bra rytm genom hela banan, även om det var lite väl långsamt för en så stor häst, haha!

Världens bästa Nelly ♥

TROR NI ATT VI GÅR OCH VINNER VÅR TÄVLINGSDEBUT, ELLER!?Yes, we did.

Massa mer update + bilder + film kommer ikväll!
Nu ska jag ut och mysa och borsta och ge henne massa äpplen!Bangång inför Hunter Trialen 25 april

Blev så inspirerad här om dagen när jag såg bangången inför Badminton (terrängen går idag!) så när jag hade lite tid över idag tog jag Nelly i snöret och tog kort på hela banan vi ska hoppa i morgon. Tänkte att det kanske kunde vara kul för er att se, även om hindrena är pyttesmå i vår klass, hehe.

Ursäkta kvalitén på bilderna, lille mobilen fick jobba idag:Hinder nr 1: Välkomst-stocken
50 cm hög kanske. Det är meningen att den ska vara så enkel och inbjudande som det bara går, så inget speciellt att tänka på. Det är ett böjt spår till tvåan som man kan se i bakgrunden, men ca 15 galoppsprång emellan, så man har tid att virra omkring om man måste, haha.


Hinder nr 2
Också en lite stock i ungefär samma storlek. Nemas problemas. Detta hinder följs av en lite längre galoppstäcka i form av en 150m lång mjuk 90 graders sväng åt vänster till nästa hinder.


Hinder nr 3
Ännu en stock, fast denna är faktiskt fyrkantig, sågad på det viset. Ser nog inte ut så men den är lite högre och bredare än de två tidigare. Nu kommer vi till första klurigheten på banan: Efter detta hinder ska man göra en betydligt mindre 90 graders sväng till höger i lite nerförsbacke till nästa hinder. Gick inte avståndet men 8-10 galoppsprång ungefär.


Hinder nr 4
En liten 'chickenbox', byggd som en triangel så den ser likadan ut från båda hållen. Enda tänkvärda här är som sagt vägen från 3:an och kanske det faktum att det rinner en å alldeles framför staketet man ser i bakgrunden (= sväng innan den, haha). Om Nelly landar i vänstergalopp efter 3:an har vi inga problem med den här vägen, om hon landar i vänster har vi antingen förhoppningsvis tid att byta, annars går det utmärkt att hoppa i trav också.
Detta hinder följs alltså också av en 90 graders sväng åt vänster bort mot banans första vatten.


Hinder nr 5: Vattenkombination a+b
Här ska man ner för en ganska brant sluttning på några meter ner i vattnet som går Nelly strax ovan knäna (ganska djupt alltså). B-hindret är så lågt att jag kan ta mig tid att skritta ner och igenom vattnet om jag vill. Ingen anledning att stressa. Bara att plaska igenom, travhoppa stocken och utnyttja den långa galoppsträckan efter till nästa hinder.


Hinder nr 6
Den här stocken är hela 75cm och ligger uppe på en liten kulle. den är liksom 3:an en lite bredare typ så i mitt fall fårr jag vara beredd på lite större språng från Nelly. Borde vara ok så länge vi har koll på läget efteråt då man ca 3-4 galoppsprång efter denna stock ska göra en 90 graders sväng in genom en grind på en liten grusväg till höger.


Hinder nr 7
Den lilla grusvägen övergår snabbt till en gräskulle som man ska upp för. På toppen står ännu en 'chickenbox', och nu kommer vi till banans enda rktigt svåra del. Hinder 7,8,9 står riktigt klurigt relaterade till varandra, men som tur var har banbyggaren (chefen) varit snäll och gett dem egna nummer så man får lägga volter mellan dem!


Hinder nr 8
Från hinder nr 7 är det 5 galoppspårng på en 90 graders sväng till det här hindret. Det framgår inte så tydligt genom bilden, men det är en ganska brant nerförsbacke efter det här hindret vilket gör det till det svåraste på banan för MIG. Jag tycker att de är läskligt... Som tur var kan man då som sagt göra en volt åt vänster om man vill, och ta lite extra tid på sig att komma bra på det här. För oss är det nog ganska lugnt dock då jag tänker hoppa det här hindret i trav. Sedan är det helomvändning/U-sväng upp för kullen igen till nästa hinder.


Hinder nr 9
Hoppas då alltså i lite uppförsbacke, är dessutom lite högre än de tidigare chickenbox:arna, men ska inte vara några problem. Efteråt är det ner för kullen igen fast på andra sidan. Det är ganska brant så jag kommer trava eller kanske till och med skritta, vi får se. Det är några 100m till nästa hinder i alla fall.


Hinder nr 10 a+b
Klurigare än man först tror. Hindrena ser ut att komma ganska rätt på, men faktum är att om man hoppar a-hindret rakt på mitten, så kommer man missa b-hindret. Man kan antingen rida på en båge (som jag som hoppryttare väljer att göra) eller snedda hindren (som fälttävlansryttaren hade valt att göra, hehe). Dessa är åtminstone 80cm båda två.


Hinder nr 11
Ett litet nedhopp. Inga konstigheter. Nelly skuttar så snällt så det är bara att fortsätta ner här längs staketet ut på gräset igen.


Hinder nr 12 a
Liten stock upp på grusvägen igen. Det här hindret är ett av dem vi inte hoppat än, men jag tror inte att det ska vara några problem. Tvär sväng efteråt mot b-hindret = andra vattnet.


Hinder 12 b
Återigen lite nerförsbacke till vattnet, men det här vattnet är inte alls lika djupt. Upphoppet eller uppklivet, haha, gick vi upp för några dagar sedan utan problem. Efter detta bär det av mot vänster och en härlig galoppsträcka längs med ån på gräs.


Hinder nr 13: Stallet
Efter galoppsträckan kommer det här lilla hindret, snällt inramat och lätthoppat så det ska allt gå bra. Detta kommer jag nog garanterat hoppa i galopp, för det följs av ännu en galoppsträcka, så förhoppningsvis flyter allt på bra!


Hinder nr 14
Nybyggt rättuppstående hinder. Marken bakom kan vara lite ojämn, så det gäller att få tillbaka hästen i tid efter all galopp. Hålla koll på underlaget in mot skogen där mina favorithinder står.


In i skogen!


Hinder nr 15 a+b
Hinderkombinationen jag hoppade på filmen i ett tidigare inlägg. Jag gillar att hoppa i lillskogen, det är mysigt och marken är alltid bra. Avståndet i den här kombinationen är lite långt om man kommer i trav, så jag kanske väljer galopp och hoppas på det bästa!


Hinder nr 16
Detta hinder kommer 4 jämna 'terräng-galoppsprång' på böjt spår efter kombinationen. Inga konstigheter...


Ut ur skogen!


Hinder nr 17
Det var här jag ramlade av igår, hehe.
Förutom det lilla missödet är det en alldeles normal blomlåda, inte så hög, men bred, så jag får vara förbered på stort språng. Kan bara hoppas att det står en fotograf där, haha!


Hinder nr 18
Banan avslutas strax bredvid där man startade med en enkel stock.

Det här ska vi nog klara!

Terränghoppning med Nel

Hon är bara ballast av alla!


Först och främt kan jag ju berätta att jag ramlade av, haha!
Jag + Nelly och Katha + Rio bestämde oss för att rida ut i kvällsolen och skutta över några av hindrena som kommer var med på Hunter Trialen på måndag. Jag ville väl mest bara kolla vad Nelly skulle säga om sådana små fjanthinder (80cm är ju inget för en Hunter som hon!) och om hon skulle kolla på de som inte var så 'naturliga', typ stall-hindret. Hon skuttade runt som en gud! Tittade inte på något, och över de vi kom i galopp mot överhoppade hon sig som en tok över, även då förblev sprången avslappnade och fina.
Vi hoppade några hinder från 1,00-klassen också. Ett av dessa var en grav/dike som hon inte heller brydde sig om. Kloka lilla Nellisan!
Till själva avsittningen då; Näst sista hindret var en 'flowerbox', alltså en stor blomlåda. Vi kom i trav men så var det precis som om hon i bjudningen ville fatta galopp men inte riktigt hittade själva galoppen och hamnade i obalans. Försiktig som hon är tog hon då ett jättesprång, vred sig till vänster och gjorde så att jag balanserade i endast höger stigbygel i språnget. Landade såklart helt i obalans, hon gjorde ett jättebock och jag svingade av henne och landade på knät. Nelly parkerade snällt bredvid. Sedan var det bar att sitta upp igen och provhoppa en andra gång. Andra gången hoppade hon också jättestort över den, så det får jag vara beredd på på måndag!

Lite smakprov på skuttandet här på Irland:

Nellisan!
Foto: Katya Ryjoukhina

Tjohooo!

Jag o Rupert har blivit uttagna för att hoppa i ett av Annaharvey Ridingclubs team!


På söndagen den 1 Maj är det kval och i Augusti är det en stor hästfestival där finalen hålls. Det betyder alltså att jag eventuellt skulle behöva flyga tillbaka hit för en helg i Augusti för att starta med rupert o laget. Spännande!

Ikväll är det hoppträning för Eric Holstein igen,
så nu ska här trimmas, haha =)

Nellys veckoplan!

Måndag: Fortfarande inte bra i benet, vila dag 3

Tisdag: Bra i benet, 15 min skritt o trav med goguen på utebanan följt av 15 min skrittpromenad.

Onsdag: Bra i benet, 30 min skritt, trav o galopp med goguen på utebanan. Provade min nya tygel-teknik och avslutade med 10 min skrittpromenad.

Torsdag: Uteritt 60min alla gångarter, antagligen med goguen på. Shamponering av man och svans, ev trimma manen (hon avskyr att bli ryckt!).

Fredag: Skutta över några terränghinder kanske?

Lördag: Vila, leka o gå på promenad

Söndag: Markarbete på utebanan + uteritt

Måndag: Huntertrial, 80-klass!
Mål med huntertrialen: Ha kul, få ok rytm o bra känsla!

Packningstips till Emma!

Jag har fått en förfrågan om vad jag tycker att man ska tänka på vid packning inför en utlandsflytt för hästjobb. Faktum är att jag har fått den frågan ganska många gånger, men inte riktigt kommit på något konkret att svara eftersom min egen packning kanske inte var optimal, haha...


JAG GJORDE SÅHÄR:
 • Tog allt jag hade som jag ville ha med.
 • Insåg att jag bara kunde ta med mig ungefär hälften.
 • Fick panik.
 • Började rensa och prioritera...
Det jag kom fram till under packandet var att det ju faktiskt är finanskris på Irland, så det jag inte nödvändigtvis måste ta med mig kan jag köpa på plats efter hand. Efter mycket om och men så slutade det ändå på lite övervikt, som min snälla mammi fick betala åt mig.

Efertsom det bara var en vecka tills Emma skulle resa, så har du säkert redan bokat flyg? Annars är ett riktigt bra tips: Åk med Norwegian! Hos dem får du checka in ett extra bagage för inte så mycket pengar, vilket betyder att du då sammanlagt kan ta med dig 50kg! Det var guld värt för mig!

Lite om själva packningen då:
 • Många ridbyxor.
  När man jobbar i ett stall kan man inte vara rädd för att skita ner sig. Jag är egetnligen en sådan person som älskar att matcha mina ridkläder och hålla mig ren och fräsh. Det fungerar inte här. Då jag bytt ridbyxor ganska ofta har jag endast lyckats slita ut två par sedan jag flyttade hit. Tillskillnad från Tyskan jag bor med som slitit ut kanske fem... Det är dessutom svårt att hitta bra ridbyxor här, så det anser jag bättre att ta med sig hemifrån!
 • GUMMISTÖVLAR!
  Det har inte gått en dag utan att jag gått omkring i mina älskade oranga Hunters♥ Det är faktiskt omöjligt att överleva i det här klimatet utan dem...!
 • Glöm inte bort livet utanför hästarna ;)
  Ta med dig en hel del 'vanliga' kläder också. Jag hade inte prioriterat det, men fick ganska snart åka på shoppingturer för att ha något att ta på mig då det blir en del pubkvällar och turer in till stan.
 • Varma kläder
  Jo, nu jobbar ju jag i t-shirt eller linnen om dagarna, men på morgonen är det fortfarande kallt ibland, och det finns dagar när det blåser så att man tror att man ska lyfta. Så vindtäta grejer, och såklart vattentäta grejer. Min dunväst används dagligen då den kan vara skön att dra på sig även om man bara har en t-shirt under..!

Det är hääärligt att bo på Irland!

Här var de varmt!

Jisses va varmt de va idag!
Lite färg på armarna och ansikte minnsan!
I morgon är jag ledig, då ska de solas som aldrig förr,
det ska dessutom cyklas in till stan för att köpa mängder av påskgodis!

Idag har det hänt tre nämnvärda saker:
 1. Jag longerade Georgia och det gick bra.
  Får en orolig knut i magen varje gång någon nämner hennes nman bara för att jag hatar det faktum att jag inte längre litar på henne, och därför fruktar den dagen Chefen ska ha upp mig på henne igen. Usch vad jag oroat mig över det...
  Idag longerade jag henne bara, men så fin hon var lilltjejen! Jätteduktig verkligen! Fick några ryck och drog iväg, men generellt mycket fin. Efteråt gick vi på promenad och gjorde lite saker hon aldrig gjort förr. I början tvekade hon rätt mycket, men så tillslut gick hon med på att det inte var så farligt och följde med mig.
  Nu har jag därför en idé om hur jag ska få ordning på det här: Chefen ska bort på semester en vecka, och då är min plan att göra något med Georgia varje dag. Gå på promenader, longera, bygga upp förtroendet igen, hitta en sadel som verkligen passar henne riktigt bra. Sedan tror jag att vi kanske är redo för lite ridning när chefen kommer tillbaka.
 2. Nelly gick kanonbra!
  Provade på en ny teknik idag. Jag höll nästan ända bak på spännet på de vanliga tyglarna, och red med så ytteyttefin kontakt med gogue-tyglarna istället. Detta pga två anledningar. För det första så kan hon då inte rycka tyglarna ur handen på mig efter som gogue tyglarna löper genom bettringarna och inte bara fram till som de vanliga, och för det andra för att hålla en så mjuk och lätt kontakt som möjligt (för att hon inte ska behöva/få en ursäkt till att rycka). Jäääklar vilken effekt det fick. Även gogue-tyglarna i princip hängde, och hon gick i en sådan fin stadig form att jag vet inte vad! Skritten och traven var super! Att följa spåret och hörnpasseringar och volter var inga som helst problem. KUL!
  I galoppen vart hon helvild, men det är ett för stort krav på både henne och mig att få ordning på den nu, så den får vara lite vild.
  En av gästerna i hudet kom ut o tog kort på oss med en värsting systemkamera, fick se en av bilderna efteråt och oj vilken fin häst jag har ;)
  Förhoppningsvis får jag de bilderna inom ett par dagar!

 3. Jag ska nog kanske eventuellt köpa en sadel!
  Stora grejer det här! Men det finns ett sadelmakeri här på Irland som gör sadlar med i alla fall ett liknande system som Wintec-sadlarna. Alltså att man kan byta bomvidd. Detta är dock fin-fina kvalitetslädersadlar och alla jag pratat med talar bara gott om dem. Helt fantastiska ska de tydligen vara =)
  Jag har ju min älskade Prestigesadel hemma, och den byter jag inte ut om jag inte måste. Så det jag i så fall skulle köpa här skulle vara en dressyrsadel. Ett annat argument för är det faktum att de två sadlar här som passar på Nellsan används i princip varje kväll, så jag får byta sadel hela tiden och ändra o dolla. Idag verkade hon dessutom liiite öm på ett ställe på ryggen = inge bra...
  Har i alla fall mailat sadelmakeriet och får väl ringa o prata med dom innan jag bestämmer mig. Spännande och kul i alla fall!

Nelly är grejen, värsta grymma tjejen!


Nellisans ben var alldeles torrt och fint idag, så jag red lite skritt och trav på utebanan och avslutade med en 15min skrittrunda på fälten.

I början var hon überpigg!
Kunde knappt skritta och jag kunde ju glömma att hon skulle stå still när jag ville spänna sadelgjorden. på tårna och tog ett litet glädjeskutt lite då och då (tur att man börjar bli beredd på dem...).
Sedan kortades tyglarna och vi gjorde lite volter och serpentiner innan vi började trava. För att kunna förklara hur det gick då måste jag redogöra för en reflektion:
Jag har ridit alldeles för lite riktiga dressyrhästar i mitt liv, alltså riktiga dressyrhästar. Jag känner mig inte förbered för att effektivt kunna rida en sådan här gångartshäst! Jag kommer ju vänja mig snart, men just nu hinner jag liksom inte med. Nelly kommer så himla långt på så väldigt få steg, även om det inte känns som om det går fort. Det jag kommit fram till är att gångartshästar som Nelly är som sportbilar. MEN, jag har ridit en hel del sportbilar i mina dagar, Kenny var absolut en Aston - En riktig skönhet med mjuka linjer och fantastisk glöd så länge föraren vet vad den gör.


Nelly å andra sidan, hon är klurigare...
Nellisan skulle jag säga är mer som de nya Range Rovers, ser ut som en läcker men stadig fyrhjulsdrift, bara för att man vid första åkturen ska upptäcka att det egentligen är ett vrålåk som kör ikapp och om vilken liten sportbil som helst ;)

Bra liknelser jag kör med va?

Åter till ämnet då; Det blev i alla fall mycket mindre kontroll och betydligt mer fart så fort vi byte gångart, och det tog några varv innan vi båda kom till ro. Jag måste planera min ridning så himla mycket mer med Nelly eftersom hon som sagt kommer så långt på så kort tid (sportbil!), och ännu svårare blir det då när hon inte riktigt är med på min hjälper. Som jag har nämnt någon gång tidigare så drar hon dessutm tyglarna ur händerna på mig när hon inte tycker det är kul längre. Bestämd dam det där...
Efter mycket tålamod och konsekvent agerande från min sida gick hon dock som en ballerina över ridbanan. Gjorde precis det jag ville på små signaler i svävande mjuk gång och perfekt form!
Fick en så härlig känsla, sådär som om det känns som om man skulle kunna göra vad som helst!
Fina Nelly ♥

Wild Child


Idag har det varit en lång men ändå ganska bra dag =)
Mycket anläggningspyssel efter gårdagens tävling och direkt efter jobbet var det hoppträning för Eric Holstein med Rupert. Rupe var grym! Hoppade bana med kluriga linjer, och han hoppade perfekt varje gång. Vid sista rundans näst sista hinder tappade jag avståndet helt, vi kom för nära och rev, men det var dagens enda för oss så det får jag vara nöjd med! Det är så kul att hoppa med Rupe nu, vi är ett, totalt samspelta.
Något jag inte fått kommentarer på men som jag själv märkt att jag börjat göra på honom är vad jag brukar kalla 'speed-ponny-eftergift', haha.
När han blir blir uppspelt blir han lite stark ibland och när jag då får sitta och hålla samtidigt som jag måste driva så att det leder till språng med hur mycket tryck i som helst så blir jag lite snabb med överlivet och tar fram händerna längs mankammen ca 2dm från hans öron. Haha, för mig är det 'ponny-SM-final-omhoppnings-eftergift', och jag gör det ju bara när hindrena blir lite högre (i Ruperts fall 1,00-1,10m eller så).
I vanliga fall hade jag blivit nojig och gjort allt i min makt för att sluta gör såhär, men eftersom jag vet att jag bara gör det på ponny-hästen Rupert kan jag tycka att det är lite halvkul. Jag får väl kanske passa mig så att jag inte sabbar min hoppsits nu när jag är så nöjd med den, men det är ju inget som stör varken hästen eller mig så varöfr inte..!


Nellys ben var liiite bättre idag, så är det ännu bättre i morgon kan jag kaaanske skritta o trava lite på henne. Hon håller på att bli skogstokig av att inte bli riden, är som att vara ute o gå med en heliumballong!
Hon var väldigt kelig idag dock, så det utnyttjade jag till max och ryktade+myste med henne läääänge.

Hur mycket vill jag ha det?

SÅ HÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄR MYCKET!!!

Worlds Best Horse-mummy?

Nej, det priset vinner jag nog inte...


Bilden har inget med inlägget att göra, tog den idag o gillade den! Oredigerad...

Ja, idag ifrågasätter jag min mamma-förmåga i min o Nellys relation. Eller, kanske inte ifrågasätter så mycket som 'tvekar på'...
Jag vet ju redan sedan innan att jag har en förmåga att vilja för mycket, vilket sätter press på både mig och de i min närhet. Med Nelly kan det nu vara som så att jag vill för mycket, mer än vad vi kommer kunna när vi bara haft varandra i två veckor. Men känslan är i vilket fall stark nog för att jag ska behöva reflektera lite kring det:

Nelly är aldrig speciellt koncentrerad på mig.
Det finns så mycket mer som hon finner mer intressant än mig; Valacken i hagen bredvid som flörtar med henne, gräset vid vägkanten, hormonerna som löper amok i henne kropp just nu, hennes nyfunna stokompisar i hagen, 'vad som än finns på andra sidan den där muren'...
Detta resulterade idag i att hon knuffade ut mig i björnbärssnåret vid vägkanten TVÅ GÅNGER eftersom hon plötsligt ville vända sig om o titta bakåt och inte hade en tanke på att det skulle göra så att matte hamnade i diket. Jag har rivsår över hela benen och har fått hjälp hela kvällen med att plocka ut björnbärstaggar ur såren eftersom jag givetvis hade kortbyxor på mig.
När detta hände blev jag arg på att hon var så ignorant och skällde (förhållandevis lite) på henne. Då blev hon jätteförvånad o till och med lite stressad av att jag blev arg. Vid ett tillfälle var jag dessutom tvungen att lägga grimskaftet över näsan på henne för att ens kunna hålla henne för att ettåringarna sprang omkring i sin hage.

Problemet är tydligt när jag släpper henne lös och vi leker/horsemanship/frihetsdressyr/kalla-det-vad-du-vill. Hon är koncentrerad på mig en stund, men sedan ser man på henne hur tankarna flyger iväg och så är kontakten helt bruten. Då får man börja om igen, och allt går bra tills hon drömmer sig bort igen eller något annat fångar hennes intresse.

Man märker det vid ridning också. Om det jag ber om känns för jobbigt så kopplar hon bort mig och gör sin egen grej istället. Om jag då försöker återvinna kontakten med hjälp av att till exempel försöka stanna eller gå ner till skritt så drar hon helt enkelt tyglarna ur händerna på mig.Dumheter, är det första som slår mig.
Men å andra sidan har kommit fram till två saker i mina reflektioner som gör mig osäker:
 1. Hur mycket kan man egentligen begära av henne?
  Jag menar; hon är 4 år, hon är hittills inte tränad till att vara lydig och uppmärksam, hon är megabrunstig just nu, alla andra är megabrunstiga just nu, hon är ju bara ett flickebarn och har inte varit brunstig så många gånger och alla hormoner kanske förvirrar henne, jag är ny för henne, stallet är nytt for henne, hästarna är nya för henne, det kanske fortfarande är för mycket nya intryck för henne för att jag ska kunna kräva koncentration? Jag har aldrig haft en egen unghäst förut, därför är jag osäker på vad mina krav 'bör' vara...
 2. Det värsta mamma-felet man kan göra: Jag jämför henne med Kenny...
  Inte ok någonstans och jag måste hela tiden påminna mig om att inte göra det. Kenny var perfektion för mig, och Nelly är inte bara en helt annan slags häst utan dessutom yngre, mindre erfaren och en helt annan individ! Ändå kommer jag på mig själv med att tänka "Så gjorde aldrig Kenny", "Så såg inte Kennys ben ut" osv. Jag tycker så synd om Nelly när jag gör så.... Ändå är det som om min hjärna inte kan låta bli.


Egentligen är det väl bara så att vi måste lära känna varandra.
Man brukar ju säga att det tar ett år innan man faktiskt känner sin häst väl. Jag antar att jag måste lära känna henne och alla hennes sidor innan jag vet vilka slags krav jag kan ställa på henne. Jag måste bli mer van vid att hon är min häst och bli bekväm i att vår realtion är något alldeles unikt, precis som att min realtion med Kenny var alldeles unik och ojämförbar.

Brosna Foxhounds Hunter Trail!

Katha gjorde en film:

Seeeeegt internet!


Fick äntligen idag bilderna från min och Aussies tur runt senaste Hunter Trialen! Detta är hinder nr 2, därför är det fortfarande ganska smått, det var en 1,00-klass vi hoppade.
Om ni undrar över min oroliga blick så beror det på att han hoppade av alldels för stort på det här hindret, och resten av banans hinder också för den delen... Det var ju första gången jag någonsin satt på honom, och var inte alls van vid en häst som hoppar på det viset, hehe!

Fler bilder kommer!

Mitt internet är segare än segast, och därför blir uppdateringen lidande.

I morgon kommer i alla fall bli en spännande dag då vi håller anläggningens näst-sista Hunter Trial! Jag ska rida Rupert ihop med Katha o Rio, och dessutom ska Nelly få hoppa 80cm-klassen!!!!
SÅ HIMLA SPÄNNANDE!!!

Hihi, har inte berättat det för någon förrän nu, inte ens mina kära föräldrar...!
Busigt värre!

En riktigt bra dag!

Summan av kardemumma är att det varit en bra dag idag!
Mycket slit som vanligt, men mer som varit bra, och det behövdes!


Min dag började extra tidigt idag då Chefen ringde mig igårkväll och frågade om jag inte skulle kunna knoppa det avelsto som skulle på Premiering idag. Jag är den enda på hela anläggningen som kan göra det som de kallar 'Show-knoppar', alltså rullade med ett band eller sydda knoppar. Alla andra viker (och det är så himla fuuuult!). Han frågade snällt i alla fall, och sa att mina hästar alltid hade så perfekta rullade knoppar så jag var den enda som skulle kunna ta sig en den här uppgiften - så klart man sa att det var ok ;)
Susie (a.k.a Psycho-sue eftersom hon aldrig riktigt gick att rida på utan fick gå till avel ganska direkt) var i alla fall jättesnäll idag och ska ha överrösts med komplimanger på Premieringen. Veterinären älskade henne och hon ska ha showat som om hon ägde ringen där hon visades upp - Duktig tjej!

Resten av dagen rullade på som vanligt.
På eftermiddagen var det två ridskoleponnyer som skulle ut i sin hage (några hundra meter bort) så vi red dem barbacka dit! Det var urmysigt även om Rosie blev helt galen och drog iväg en gång (självklart såg chefen det, men efteråt frågade han bara om jag var ok, haha).

Det skulle egetnligen varit hoppträning med Eric Holstein idag, men han hade blivit magsjuk så Rupert fick välförtjänt vila:


Nelly var vild som vanligt!
Jag börjar tro att min taktik att ta det lugnt med henne, arbeta från marken o bara 4-5 dagar i veckan helt enkelt inte fungerar för henne. Hon är i lika bra kondition som fälttävlanshästarna i stallet och hon är hur yster som helst. Hon vill rida, och busa och hoppa..!
Det är jättekul, men jag vet inte riktigt hur jag ska förhålla mig ;)

Idag hoppade vi lite terränghinder tillsammans med Katha o Rio. Hon var superduktig även om jag känner att jag håller lite för mycket i henne ibland och då blir sprången spända... Lillsnuttan hoppar i alla lägen och är modigast av alla ♥

Nelly saves the day

Det är tuffa tider,
för en del.


För mig.
Och Katha.
Och Sanna.

Ja jo, det är lite hårt på jobbet just nu. Mycket att göra, konstiga beslut, stress och en gnutta uppgivenhet. Därför har jag valt att inte skriva så mycket om jobet tills det antingen återgått till det normala eller tills jag anpassat mig.

Det enda jobbrelaterade jag tänker berätta om idag var att chefen bestämt sig för att vi inte ska ta det lugnt med Kilamonjaro längre, han har blivit alldeles för kaxig och 'bold' för det! Så idag fick jag rida honom i en hopplektion, och han fick inte längre glida på sin bäbis-ursäkt utan fik göra samma saker som de andra hästarna. Det var lite kluriga svängar och utspökade hinder, vilket resulterade i flera mindre krig, men tillslut hoppade han som en gud! Inann hag vi ju bara hoppat 50cm bana och en oxer på 70-80cm, idag hoppade vi bland annat kryss där hållarna var på 1.50, och jäklar va han tog i, lillpojken! Han har visst lite krut i sig ändå ;)

Nelly blev också riden idag efter att ha vilat två dagar.
Det kommer jag inte göra om i första taget - jäklar va pigg hon var!
Försökte rida lite markarbete ute på fältet, men det slutade i att jag satt och skrattade med en hand i manen medan jag försökte lugna ner henne några hekton.
Det stod ett gäng och tittade på när jag red, och de menade att hennes övertramp i traven var på en halvmeter, och att det såg ut som om hon gick i ökad trav nästan hela tiden...
Jag kan bara säga att det KÄNDES som om hon gick i ökad trav också, jisses vilken show-off hon är ;)
Efter vårt halvkontrollerade power-pass så skrittade vi ut i över en timme med två andra 'privatryttare' och inspekterade helgens terrängbana. Vissa delar av den är riktigt svår faktiskt, vi får se hur Rupert tacklar det...!

Working hard or Hardly working

Just nu är allt väldigt förvirrande och laddat med negativ energi här på gården, vi får se hur det kommer att påverka bloggen....

Idag fick Nelly i alla fall nya skor!
Gwyn skodde henne fram och finslipade bara lite bak. Bästa hästen har ju dock så hårda hovar att när man leder henne i gången hör man inte att det inte är skor runt om ;)
Hon var faktiskt lite krånglig att skor... Blev snabbt uttråkad och ville inte stå still. Vid mer än ett tillfälle sa Gwyn att han trodde hon kunde vara något för en Cirkus, haha. Jisses vilka konster hon höll på med - tokhästen!

På eftermiddagen fick hon sin vaccination också; Hästinfluensa och Stelkramp. Tydligen ska hästarna här på Irland ovanligt lätt få stelkramp, så den ville jag vaccinera henne mot så snabbt som möjligt. Nu väntar nästa spurta om en månad och sedan får vi se hur det blir när jag kommer till Sverige (om hon måste få mer än en hemma...).
Duktig att sticka var hon dock, och det är ju bra!

Born this way

DEOXYRIBONUCLEIC ACID

Som jag tidigare lovat så ska jag nu försöka krångla ihop ett inlägg om DNA.

Jag har aldrig förstått att det här med DNA-tester och -register är så stort i hästsammanhang! Kanske är det för att det inte är så stort i Sverige, men här på Irland är det en självklarhet.
Den mest sannolika anledningen är nog det faktum att man avlar så mycket med fullblod här. Här DNA-testas i alla fall alla hästar innan de stambokförs och får pass. Detta för att garantera att stamen är exakt och fullständigt korrekt. Det är ganska dyrt att DNA-testa sin häst, och av den anledningen låter många bli = många Irländska hästar med okänd härstamning.
Efter att hästen lämnat Irland kan det vara svårt att få den DNA-testad och därför är det ganska kört att få reda på stamen efter detta, men min Nelly finns ju fortfarande i landet och därför har jag nu lämnat ifrån mig en tuss av hennes man och väntar spänt på resultatet!

Det fungerar dock (tyvärr) inte så att man tar ett DNA-prov av hästen, kör det genom databasen och ser om man får träff. Så enkelt borde det vara, men av någon anledning fungerar det inte så. Hon som hjälper mig med det här sa att det går att göra på det viset, men chansen på en match är då 0,05%... Som sagt har jag ingen aning om varför, men så är det i alla fall. Därför behöver man MINST ett namn på en hingst som man vet/tror är pappan för att kunna göra ett DNA-test.
De förra ägarna kunde ge mig namn från uppfödaren på både Nellys pappa och morfar, men inte mamman av någon konstig anledning...
För att kunna stamboksföra henne som Irish Sport Horse kommer jag behöva mammans namn vad jag förstått, så jag ska luska på det där o försöka ta reda på allt jag bara kan!
Det är ingen speciellt flashig stam hon har om det visar sig stämma, men hennes Draught-sida är av gammal typ och av intresse tack vare det.
Detta är då eventuellt Nellys morfars far:


Pride of Shaunlara

Det lönar sig att vara snäll...!

Den här dagen började som en riktig skitdag!
Allt kändes hopplöst och jag längtade hem till Sverige...


Som tur är blev allt bättre, eftersom:
- Nelly är världens bästa!
Även om hon busar och det är så mycket att jobba på i markarbetet så är det alltid roligt att rida henne! Hon är så glad och positiv, och yster men stadig på samma gång. Härliga häst!
- Jag fick paket av Dolores!
Dlores är en internationel dressyrdommare från Danmark som bor här på Irland. Hon såg Nelly under ryttare för första gången idag och sa att hon absolut har den bästa gången på gården, och att hon kommer kunna bli en riktigt bra dressyrhäst med mer muskler och arbete (och ålder). Det känns så kul att höra!
Hon hade dessutom varit på IKEA och köpt massa Svenskt godig till mig! Bästa Dolores!
- Jag fick paket av Eddie!
När Eddies ryttare föll av hans häst under förra Huntertrialen stövlade jag iväg över fälten som en tok för att fånga hästen. Det blir något snäpp i huvudet på mig när jag ser en lös häst, jag kan inte tänka på något annat än att fånga den, och springer som en galning om jag måste. Sagt och gjort så fångade jag i alla fall hästen, gick med den i 20min och duschade den innan Eddie kom. Han hade varit upptagen med att se så att ryttaren klarat sig, men hade varit så orolig för King (hästen). För att visa sin tacksamhet hade en han köpt ett par ridbyxor till mig. Inga superfancy, men fina rutiga bruna ridbyxor. Det tackar man för!

Äntligen film på Nelly!

Det ni ser är Nellys första skritt- och travsteg någonsin i form, haha!
Det är alltså anledning till min irriterande försiktiga ridning med för långa tyglar och lite framåtlutad sits, jag försöker att vara så mjuk o försiktig jag bara kan o då ser det tydligen lite lustigt ut ;)

Kan ju också nämna att det där är den minsta traven hon har, jag åker mest med och försöker hålla henne lite långsam för att hon ska få tid att känna efter hur det känns med goguen på....

Fina tjejen

What Ur doing Saturday, girl?

Denna lördag har varit som alla andra lördagar = crazy mycket att göra!
Överlevde dock som vanligt ;)I morgon är jag Askungen, vilket innebär att Katha ska åka iväg o rida Hunter trials medan jag får vara hemma o jobba. Inte jättekul, men det betyder att jag kommer ha tid att rida Nellisan på dagtid, och det är ju bra!

Idag var det blandade känslor under hennes motionstillfälle (eller vad vi ska kalla det...). Eftersom hon har så svårt för vänstergaloppen är det den jag planerar att jobba mest med fram över, och min tanke var att longera mycket i vänstergalopp och på det viset lösa problemet. Så enkelt visae det sig dock inte vara. Hon bytte lika mycket över till höger vid longering som vid ridning. Nu i efterhand känns det ganska självklart, men det var chefens idé och man vet ju inte säkert förrän man provat.
Lite frustrerad var jag allt när jag insåg att jag skulle bli tvungen att 'ge upp' longeringen, hon blev bara ännu mer förvirrad. Jag ville att vi skulle få en bra teamkänsla igen, så jag lät goguen vara på men red ut en sväng.
Efter en bra bit skritt kom vi fram till ett av våra större fält och jag fick en idé: Kaaanske är det det 'trånga' utrymmet på ridbanan som stör henne? Så jag provade precis samma ridning och precis samma övning ute på fältet. Hon bytte inte en enda gång.
Självklart kommer hon behöva lära sig att göra allt inne på en bana också, och sälvklart kommer jag inte bara träna henne på fälten eftersom det var enklare - men det kändes verkligen som om jag kom ett steg närmare till att förstå mig på det här unga damen =)Håller på att ladda upp en kort filmsnutt från gårdagen, förhoppningsvis kommer den upp ikväll!

Åter till normalitet

I morgon tidigt, tidigt åker mammi o pappi hem till Sverige igen, och då kommer det bli som vanligt i min vardag igen..! Jag tror att jag kommer längta hem lite mer efter besöket... Längtar efter sommaren liksom....
Men, när jag väl är hemma kommer jag säkert vilja åka tillbaka hit, så det gäller att ta vara på den tiden som är kvar (är ju faktikst tre månader!).


Idag har det hänt två nämnvärda saker, och båda har filmats!
TACK MAMMI för det!


Först och främst så red jag Nelly på utebanan för första gången, och första gången hon går på en ridbana sedan hon blev inriden i princip. Hade goguen på att uppmuntra sökandet framåt nedåt, och hon var så himla bra!
Hon accepterade goguen så väl att jag kunde vara precis så mjuk o fin i handen som jag vill, och det underlättar massor för mig! Skritten o traven är näst intill felfri, men i galoppen har vi mycket att jobba med.
Jag upptäckte nämligen en stor nackdel med att hon gått jakter...
Under jakterna så bryr man sig inte om vilken galopp hästen går i, utan hästarna får välja det själva. Detta har resulterat i att Nelly antagligen bara galopperat i höger galopp. Det betyder alltså att hennes högra galopp är rytmisk o välbalanserad, medan den vänsta håller hon i 2-3 galoppsprång innan hon gör ett (klockrent) byte till höger istället.
Jag försökte med alla knep o övningar, men då hon inte är framme för skänkeln ordentligt än så förstår hon inte riktigt mina hjälper utan fortsätter att byta o tror att hon gör rätt. Lite jobbigt det där.
Där har vi alltså vår stora utmaning, men hon vill så väl lilla hjärtat att jag tror vi kommer få ordning på det ganska kvickt ändå!
Filmades gjorde det alltså, o jag ska försöka ladda upp så snart som!


Andra händelsen idag var att jag o Rupert hade hopplektion för Erik Holstein!
Han är Giselas son, och en ganska känd hopptränare här på Irland. Riktigt bra gick det att träna för honom, han var skicklig och pedagogisk i sn undervisning. Han gillade Rupert, tyckte att det var bra krut i den lilla ponny-hästen, och tyckte att han var himla duktig för sin ålder!
Rupert blev lite 'flat' för mig ibland, alltså spänsten försvan o han hoppade dåligt över de hindren. Pratade lite med Erik om det efetrsom det var det som hände när vi rev i Waterford, men han menade att det inte var så mycket att oroa sig för då Rupe fortfarande är så pass oerfaren o ung - jag kan bara hålla med.
Här filmades det lite också, ska jobba på det!

Äntligen lite shoppingbilder ;)
Shop 'til u drop!

Eller tills dina föräldrar gör det, haha!

Tack mammi o papi för fina presenter idag ♥

Bilder kommer förhoppningsvis i morgon, så länge kan jag ju berätta vad som köptes till Nelly idag:
 • Lädergrimma med namngraverad mässingplatta
 • Grimskaft
 • Vattenhink till boxen
 • Ryktborste
 • Likit-leksak till boxen x 2
 • Polypad i marinblått
 • "Team Ireland"-täcke från Horseware, så fint!
Jag fick dessutom en Ireland-piké från horseware!

Det enda hon egenligen behöver i nuläget som vi inte har är transportskydd för hemresan. Det får vi ordna senare!


Idag har vi pratat om lite andra Nelly-relaterade saker också.
Jag har nog bestämt mig för att sätta på framskorna igen, men prova att ta av bakskorna. Egentligen känns det lite onödigt med skor som jag skrivit tidigare, men OM jag skulle vilja hoppa och framförallt löshoppa henne så kan det ju vara bra med framskor...
Ja, det fixar vi nog nästa vecka!
Nästa samtalsämne var angående hennes träning. Det är MIN häst, så jag kommer självklart göra vad jag känner är rätt, men Chefen och hans far tycker absolut att jag ska träna henne hårdare än jag gör nu. Egentligen är det ganska självklart för mig att jag inte tränar henne så ordentligt nu eftersom hon precis flyttat hit och vi håller på att lära känna varandra, men de tycker alltså att jag ska sätta mer press på henne. Jag ska såklart ta vara på tiden jag har här på Irland och 'få ordning' på markarbetet, men jag förstår verkligen inte varför jag skulle sätta press på en växande 4-åring som dessutom är ett sto, med både lite och mycket erfarenhet.
Jaja, det är väl 'the Irish way', jag kommer göra 'the maja-way', haha!
Det vi kom överrens om var i alla fall att hon ska börja få det här:

Blue Chip är ett välkänt mirakelfoder (vet dock ej om det finns i Sverige?), och jag har nu sett med egna ögon hur väl det faktiskt fungerar! Med rätt markarbete och Blue Chip gick Killy från osammanhängande benrangel till att se ut som en välmusklad sporthäst på bara några få månader! Nelly ser ju redan musklad och fin ut, så jag undrar just hur snabbt man kommer få se resultat på henne.
Blue Chip är ett foder för hästens välbefinnande. Det hjälper dem bygga lite finare muskler lite snabbare än det i vanliga fall sker, de får grymt glansig päls och det gör underverk för magen: håller tarmfloran jämn o balanserad. Allt innehåll är ekologiskt och påsarna av återvunnet material!

Fin-fina grejer det där!
Svindyra grejer också, men det kanske får vara värt det sådär i början....

Barfota, Besök o Bus

Jag ska ta av skorna på Nellisan!
Pratade lite med hovslagaren idag då jag anser att det är lite onödigt att ha skor på henne när jag ändå bara kommer longera eller rida henne ute på gräs (+ lite i manegerna). Dessutom verkar hon ha himla hårda hovar (framskorna är av sedan röntgen) och då hon inte är van vid våra något hala stallgångar så halkar hon ofta till på de fossingar hon har skor på. Känns värt att prova i alla fall!
I morgon ska jag prova att ta av dem själv (har ju faktiskt MVG i hovslageri), hoppas att hon är snäll!

Idag var det klubbmöte, angående hoppträningar och lag mm, och därför hade jag inte tid att rida Nelly. Istället släppte jag henne lös i longeringsmanegen och busade ett slag. Hade med mig lite äppelbitar och ett dressyrspö för att ge mig på lite frihetsdressyr á la ponnyakuten ;)
Med andra hästar har jag kört min egen version av frihetsdressyr, men jag är alltid öppen för nya kommunikationsidéer och tänkte därför prova det här.
Det jag gav mig i kast med var att lära henne komma till mig när jag säger "Nelly", det fungerade så himla bra ända från första försöket! Dock var det lite si och så med det här att sedan också följa efter mig när jag gick omkring. Det fanns ju så mycket annat spännande, o folk som gick förbi o maskrosor längs staketet X)
Hon följde efter mig i ca 10 sek, sedan gick hon sin egen väg. Jag tror inte att jag kan kräva så mycket mer av en yster 4-åring just nu, så jag är nöjd!
Sedan gick vi ut på promenad o tränade på att hon ska stanna när jag stannar. Det var också så himla bra idag! Tidigare har hon inte varit uppmärksam utan bokstavligt talat gått rätt in i mig när jag stannat, men idag stannade så snällt när jag sa "Stand"!

Sist men inte minst så kommer mina föräldrar hit ikväll!!!
Egentligen skulle de komma över o kolla på hästar med mig, men det behövs ju inte nu ;) Istället ska vi bara mysa o umgås och det ska bli så himla härligt! I morgon blir det en shoppingtur till Newbridge, där vi framförallt ska köpa grejer till Nelly, o fika på deras berömda Cupcake-café!
På torsdag blir det roadtrip söderut o vi får se om vi kommer tillbaka på kvällen eller på fredag =)
På fredag vet jag inte riktigt vad vi ska göra, bara att jag med största sannolikhet ska hoppträna Rupert på kvällen...Första ridturen avklarad!


Tjena Mittbena, haha!


Idag har det hänt och gjorts så himla mycket på jobbet! Kändes som om klockan aldrig skulle bli 18 så att man fick gulla med Nelly mer än i smyg ;)
Tillslut blev det ändå dags, även om klockan hann bli halv sju innan jag slutade jobba, men så är det att jobba med hästar! Nelly har varit ute i regnet och den vilda blåsten idag, så jag trodde att hon skulle vara lite trött kanske.
Nej, det var hon INTE.
Hon var superpigg och tyckte att det var urspännande att rida ut, haha!
Hon var faktiskt lite bättre i munnen än vad jag tyckte vid provridningen, lite mjukare. Men hon har en ovana att dra tyglarna ur händerna på en, som en ridskole ponny = inte ok!
Det måste vi jobba på... Andra saker vi måste jobba på är att ledas. Nelly har i princip bara blivit 'ledd' med ett grimskaft över nacken tidigare och blir grymt irriterad på trycket som skapas över hennes nosrygg när matte hänger som en vante efter i grimskaftet när Nelly älgar fram (hennes skritt är liksom lugn, men så stor att det går skitfort ändå). Känner mig som en 6-åring med ett bångstyrigt russ! Eller som Molly med Mulle i Min Häst.
Inte riktigt optimalt, va?
Det här med att stanna när matte säger 'stand' fungerar, men bara i två sekunder, sedan vill hon gå igen...

Tillbaka till ridningen då;
Det började blåsa värre än värst, och regna, så det blev bara en 30 min uteritt. Dok hann vi med alla gångarter, och det gick bra! Hon var ganska spänd, men det får man ta såhär i början.
Jag har dessutom upptäckt en ny grej hon lärt sig på att gå jakter. När vägen svänger så byter hon galopp. Alltså är vi i höger galopp o kommer till en vänsterkurva så byter hon även om kurvan är svag. Det är ju rätt bra, men för mig som använder mig av så mycket förvänd galopp i min ridning är det inte helt okomplicerat. När hästen har såhär lätt för byten (hon är ju faktiskt fortfarande bara en fyraårig bäbis) så kan det bli grymt svårt för henne att inte hålla på att byta så fort den förvända galoppen blir jobbig...
Det komerm behövas mycket ridning från min sidan, men det märker vi när vi kommer dit i hennes utbildning!

Allt som allt var det roligt att rida!
man fullkomligt flyger fram med hennes mega-gångarter, och det är hääärlig, även om det är ovant.

HAHA - charmtrollet i morse!

Att leta hästjobbFörst och främst; Tack så mycket!
Jag gjorde ju på ett lite speciellt sätt när jag hittade mitt nuvarande jobb (jag letade upp större Irländska equestrian centres, mailade dem mitt CV och sa att mig klarar ni er inte utan, hehe) men den Tyska tjejen som jag jobbar tillsammans med, och nästan alla andra jag pratat med hittade sina jobb på Yard and Groom.På YaG kan både gårdar/företag/anläggningar och jobbsökande göra en presentation av sig själv. Du som jobbsökande kan alltså kika runt på de olika ställen som söker hjälp, och arbetsgivarna/gårdarna kan kolla in din presentation av dig själv och förhoppningsvis bli intresserade.
Jag tycker att det här är en superidé, och även om jag inte använt mig av sajten själv, så kan många jag känner rekommenera den!

Tankar kring Nellys träning!


Försöker få Nelly att posa ;)
Och jisses va långt hår jag börjar få!!

Idag vart det som sagt longering igen, med enorm skillnad från igår!!!
Hon lär sig så snabbt, snuttan!
Idag höll hon sig på voltspåret (nästan) hela tiden och gick i en bra låg form i alla gångarter! Vi provade på lite galopp när hon gick så bra, och hon har så fantastiskt balanserad galopp för att vara en liten skrutt :)
Hon är i otroligt bra kondition också, antar att det är alla jakter som de varit tvugna att hålla henne 'fit for'. Idag longerade vi ändå i strålande sol i alla gångarter i 35min, o hon var inte ens lite svettig där sadelgjorde var...

Skummade lite idag gjorde hon också!

Att jag vill träna henne såhär från marken i början istället för uppsuttet är för mig en självklarhet. Det är mycket lättare att ställa krav när man sitter på hästen, och jag vill endast uppmuntra henne till att söka sig framåt nedåt. Jag vill att hon ska hitta 'den vägen' själv och att det ska vara så kravlöst och naturligt som möjligt. Speciellt med ett sto säger min erfarenhet att det här är det bästa sättet att få en häst att arbeta i en hälsosam, gynnande form. Inga krav, ingen belastning, bara uppmuntran och mycket beröm när de gör rätt.
I morgon eller i övermorgon lite beroende på tid och väder så kommer jag sitta upp på henne, men då kommer jag bara rida ut en sväng med långa tyglar utan att kräva något av henne. Träningen av hennes form vill jag vara 'färdig med' från marken innan jag ställer några som helst krav på den uppsuttet. Allt för att inte pressa henne, bara uppmuntra.

Nästa steg, om någon vecka eller så, kommer bli att behålla goguen på när jag sitter upp. Bara som ett extra stöd och vägvisare vid ridning i form. Förhoppningsvis fungerar då det bra och jag kan sakta men säkert ta bort goguen och rida som vanligt.

När jag börjar rida henne kommer jag söröka hålla mig ute på grusvägarna och fälten så mycket som möjligt eftersom det är naruten hon är van vid och där jag trivs bäst, men självklart kommer vi vara lite på utebanan och i ridhuset också. För erfarenhet och vänjning!
Förhoppningsvis dröjder det inte allt för länge innan jag kan prova att hoppa några små skutt! Jag vill som tidigare nämnt löshoppa henne, men alltså även hoppa lite så banhoppningshinder. I slutet av april har vi vår sista Huntertrial här, och kaaaanske att jag hoppar den lägsta klassen på henne för skojs skull (förutsatt att vi blivit så pass samspelta att hon inte hoppar mig ur sadeln hela tiden, hehe).

Dagens planer!

Idag är jag ledig - yey!
Jag sov ända till efter 10, behövdes verkligen =)


Tänkte bara ta det lugnt idag,
kanske tar jag cykeln till Tesco o köper en glass eller nått.

Dagens planer för Nelly är att ganska snart gå ut och klippa hennes ben (Ja, hon har Irish Draught i sig. Ja, det innebär hovskägg). Sedan ska vi longera igen, ska bli intressant att se hur snabbt hon förstår vad jag vill idag..! När det är klart ska hon få gå ut i hagen med sin bästis Roxy. Idag blir det nog en av sandhagarna dock. Förhoppningsvis kan hon gå ut naken och rulla ordentligt!

Dagens låt:

Vad som komma skall:

 • Inlägg om hur jag tänker kring upplägget av Nellys träning.
 • Inlägg om namn-noja och DNA-test
 • Inlägg om mina erfarenheter av att köpa häst på Irland

 • Inlägg om Sommarplaner

Nelly-bomb!


Nellys fönster!


Inför dagens longering


Hälsar på busfröna!

Idag har vi alltså longerat för första gången!

Det gick, ömn, rätt bra ändå ;)
Hon har tydligen aldrig blivit longerad innan, bara tömkörd, så vi hade lite problem med själva formen på volten och att hålla ett jämt tempo. Tilslut blev det mycket bättre dock!
Hade goguen på henne, och spände försiktigt ett hål i taget tills hon tillslut verkade ganska ok med att sänka huvudet. Hon kommer nog lära sig rätt snabbt vad det är jag vill.
Hennes gång blir bara mer och mer fantastisk ju mer jag ser den! Jag har nog att tacka jakterna lite där också... Hur långsamt eller fort hon är skrittar så övertrampar hon med ca 30 cm. Även när hon sprang omkring med huvudet i skyn trampade hon över med god marginal även i traven - sådan sjuk bakbensaktivitet!
Vi galopperade inte på volten idag, det kändes som om det skulle bli lite för svårt...

I morgon är jag ledig, och jag har inte bestämt mig för vad jag ska göra med henne än. Antingen longering igen eller uteritt ;)

Lite snabb Nelly-update!

Det är verkligen lite för mycket på gång just nu, känner mig bakis idag även om det enda jag drack igår var äppeljuice...

Det kommer komma massa uppdatering om Nellsan efter jobbet idag, då ska vi nämligen longera för första gången! SPÄNNANDE!
Hon trivs bra än så länge, gillar sin nya box med fönter och massa mjuk halm. Hon sover ganska mycket, tror att det kan bero på alla nya intryck som måste smältas ;)
Igår var hon ute hela dagen i en stor gräshage med 5 andra ston. Hon hittade en bästis på en gång i Roxy!

Igår fick hon ett nytt täcke också, lika grått som hon ;)

Hon är redan här!


Igår efter att jag pratat med min Svenska veterinär om röntgenplåtarna ringde jag Nellys (föredetta) ägare och då sa han att han kunde köra upp henne till mig idag om jag ville!
Så snällt, det är ändå drygt 2½ timmes bilresa med släp!

Så vid lunchtid idag traskade hon ur transporten och grimskaftet lämnades högtidligt över till mig. Sent igår kväll hade jag gjort iordning en box till henne i middle Yard (Stora boxar med eget fönster att titta ut från) och där verkar hon trivas bra! Under eftermiddagen tog hon sig en tupplur och roade sig med att hälsa på sina grannar och alla som gick förbi hennes boxdörr. Så himla trevlig häst!
Alla avgudar henne! Alla tycker att jag hittat en jättefin häst och berömmer hur sansad och social hon är ♥

RSS 2.0