Framme!


Mitt rum är larvigt mysigt!
Alla har en varsin färg o mitt är rosa, haha =)
Alla par som är med har sjukt stora rum, bestående av flera rum, som små våningar liksom. Mitt rum är såklart inte så stort, det hårda livet som singel, haha!
Farmor och Farfar har en helt egen suite med världens lyxigaste badkar, bastu o hela köret, så fint och det är så roligt att träffa alla igen!
Nu ska vi ut på någon slags utflykt, efter det är det afternoon tea och sen storslagen middag!

Nelly får vila i två dagar nu medan jag är här, men det hade hon nog fått göra ändå med tanke på att hon gått tre ganska hårda pass nu i tre dagar. Känns superkonstigt att inte åka till stallet, men vi kommer antagligen ha så fullt upp att jag inte kommer hinna märka det så mycket..!
Funderar på om jag ska ta en massage eller ansiktsbehandling ikväll eller efter frukost i morgon... Eller varför inte både och? Haha! =D

Sometimes you've got to be cruel to be kind

It means that I love you, baby!


Sedan vår 'big fight' för någon vecka sedan har jag inte behövt bli 'sträng-matte' en enda gång. Visst har jag fått tillrättavisa henne lite, men arg har jag inte behövt bli. Ibland får man ta sitt ansvar som matte och vara lite sträng för att det ska bli bra i längden.

Idag hade jag morgon i stallet, så halv åtta satt jag på hästen och det var dags för lite trimm på banan. Nelly var helt crazy amazing fabulous!!! Jag ville nästan grina så fin var hon! I travarbetet red vi övergångar till skritt, serpentiner, skänkelvikningar och fortsatte att utvecka öppnorna.
Just nu är öppnorna på den nivån att vi börjar i hörnet ut på långsidan och hon får bara gå ställd innåt, sen efter B/E börjar vi flytta undan för innerskänkeln och rider några steg korrekt, sen rakställa och in på kortsidan!
Skänkelvikningarna unden för höger är skitfina nu (vilket är superkonstigt eftersom det är högerskänkeln hon inte riktigt tar i galoppen..!) och undan för vänster blir det lika fina efter galopparbetet. I början tappar vi ytterbogen väldigt lätt...

Galopparbetet bestod av fattningar från skritt, och de är helt sjukt fina nu! Alltså, det är inte sant, det känns som att sitta på en blandning mellan en Grand-Prix-häst och en krigshäst i fattningarna - AWESOME! Sen galopperar vi både på stora volter, rakt spår och svslutade med att minska volten till en 15m och sedan öka igen, det funkade riktigt bra!

Vi red sammanlagt på banan i 30minuter, men hon var så fin att jag inte ville trimma mer, då red vi istället ut och travade i friskt tempo/låg form 7 minuter, galopp med samma tänk 3 minuter följt av mer trav 5 minuter. Så vart det 15 minuter skritt hem!
Ett perfekt 60min-pass!
♥ ♥ ♥

Sen släppte jag ut hästarna, mockade + gjorde mat och körde med fyrhjulingen + gödselsugen i nästan 2 timmar i hagen. Hurtigt värre!Nu ska jag packa och göra mig redo för en
HELG I DALARNA!
Det är släkten på min pappas sida som ska till ett jättefint hotell med spa och hela köret för att fira världens bästa farmor och farfar som hunnit bli hela 80 år! Det ska bli så mysigt att träffa dem igen!

And the race is on...

Operation: fit Nelly + Operation: fit Maja, kommer slås ihop!

Nu när poletten trillat ner och vi vet att det är framåt och fort vi ska rida, så måste konditionen öka och magen minska. På Nelly alltså, i mitt fall är magen som en tvättbräda, haha!
Gräset kommer snart komma i hagen, och vårt gräs är det helt sjukt krut i! Det kommer krävas mycket arbete för att hålla magen i schack efter att Nelly börjat mumsa på det...


Fit Nelly på Irland

Å T G Ä R D E R :
Minskad fodergiva för Nelly, men fortfarande tillräckligt för att hon ska bli tillfredställd, men inte en smula mer. Så fort gräset kommer och hästarna kan gå ut tidigare + in senare kommer hon endast få hösilage på kvällen.
Varje ridpass kommer vara i 60 min, men vi kommer fortfarande ha vilodagar per vecka, och ännu mer variation. Ex; om ett pass på banan går så bra/så dåligt att jag inte vill rida på banan hela 60 minuter så rider jag ut och trav/galopp-tränar den resterande tiden så att hon fortfarande får arbeta sin timme.
Jag ska agera skrittmaskin! Så många förmiddagar som möjligt per vecka ska jag gå ut och powerwalka i 45-60 minuter med Nelly (för att sedan rida på eftermiddagen också). Jag är inte helt tillfreds med tanken att rida en 5-åring två gånger per dag, så då rider jag på eftermiddagen som vanligt men lägger till ett skrittpass för hand på förmiddagen. Det gör mig gott att traska runt också ;)


TAGGA!

Träning för Emma

Det gick kalasbra!
Tyvärr var mamsen trött och stannade hemma = ingen film.

Det vi kan konstatera är väl att:
1. Vi måste lära-av Nelly det här med att pausa i landningen som hon gör.
Det räcker inte att hon går fram efteråt, hon måste fram även i landningen! Vi lyckades med det här på några språng idag, och även om Nelly blev trött efter en lång träning så blev hon ganska taggad av att bli pushad på det här viset. Jag satt inte och höll i henne utan lät henne gå på och uppmuntrade henne att gå fram även om jag tyckte att det var lite otäckt att släppa på kontrollen.
2. Vi bör nog hoppa (ev 90 eller 100+)100 nästa tävling.
Ta det lugnt och se hur det känns liksom. Det blir ju utomhus dessutom! Det tror jag kommer passa oss superbra!
3. Jag kanske måste byta sadel till en som ger mig mer stöd.
För Nellys del passar den ju bra, men med min sadel är det ju meningen att man ska få extrem close contact/barbacka känsla, och därför ger den mig inget stöd alls när jag väl tappat balansen = no good... Men vi får se hur det blir med det.

Övningarna vi gjorde var att hoppa på volt (4 hinder, varje kvart = döden, och total överkurs för Nelly, men det gick ändå ok), sen hoppa två räcken på ca 100cm på en 8:a och slutligen hoppa dog-legs med 6 (Nelly)galoppsprång från räcke till oxer, där oxrarna tillslut var över 100cm.
Jag tyckte faktiskt att det var liiiite jobbigt att hoppa de större oxrarna, men det lade sig snart och det kändes bra när vi hoppade..! Skönt att komma över det så fort, så jag inte behöver oroa mig för det!

Det är ju alltid lite klurigt att träna för familjemedlemmar, hur duktiga de än är. Men jag tror nog att det här kommer funka! Vi kommer fortsätta varva med att rida för Peter när han kommer (nästa vekca tror jag?).Nu: SOVA!
I morgon fm: Uteritt med stall-maffian!

Akuten & Nya strategier

Idag har jag varit på Akuten med mitt huvud (svårt att åka dit utan det i och för sig...). Det tog lång tid, men gick bra. Då mina symtom inte var så kraftiga; inga minnesluckor eller kräkningar, så bestämde vi oss för att inte använda den flachiga röntgenapparaten utan nöjde oss med "vanliga" prover som alla kom tillbaka som helt ok. Förutom sega pupiller.

Jag ska i alla fall vila så mycket jag bara kan, och lyssna på hur mycket min kropp orkar med. Men de sa ingenting om att inte rida, och då frågade jag såklart inte heller, för om man inte frågar kan man inte få ett Nej ;)

Så ja, huvudvärken är kvar, men faktiskt lite bättre såhär på kvällskvisten.
Hoppas på markant förbättring i morgon!
I morgon ska nämligen jag o Nelly åka på träning =)
Vi ska ta tag i vår hinder-teknik och mitt dalande självförtroende innan det hela gått för långt, så jag tar min pålle och åker till min moster, Emma Rosenqvist o ser om hon kan hjälpa oss!

Läcker bild från vår soliga uteritt idag:

Random bilder från senaste veckanMina vänner tycker att min o Nellys mys-skog ser ut som den i The Blairwitch project ;)Nelly var fullkomligt kär i Pickupen när vi mockade hagen här om dagen.
Hon ville bara stå o mysa o nosa på den hela tiden, söthästen!Gödselsugaren (Ja, vi har två sådana och de är så jäkla braaaaa!!!) var superläskig och Nellisan vågade inte gå nära den på flera timmar!


Men tillslut så... ;)Vår stallkatt Bullen är expert på förklädnad!!


WOOOPIE!
De ska bygga terränghinder åt mig på gården!! YEEEEES!!! ♥ ♥ ♥

Tävlingen i Båstad

Ok, det ligger till såhär:
Jag flög av och slog i bakhuvudet ganska så ordentligt.

Jag orkar inte skriva så mycket, eller ens sitta på datorn så mycket pga konstant huvudvärk, så jag sammanfattyar lite fort. Har inte värken gått över i morgon kan jag nog inte undvika att åka till sjukhuset längre...

100cm gick i alla fall helt klart godkänt!
Hade jag bara haft sporrar så att jag fått fram henne bättre hade den varit nära perfekt. Nelly skuttade runt i sin egen takt och vi var ganska synkade. Kombinationer är inget vi tränat på mer än som en del av gymnastikövningar på max 70cm, så det var hon helt enkelt dåligt förberedd för. Tack vare att den stod längs med väggen klarade vi dock av att balansera upp oss även om vi rev a-hindret då jag störde henne i språnget för att styra.
Blev en liten miss till 7:e hindret där all energi försvann uppåt och det blev trav, men sådant händer!
Fin häst i alla fall:Sen var hon faktiskt fin ända fram tills det att jag flyger av i 110.
Denna gången stod ju inte kombinationen längs väggen, och det var en parallell maxad oxer in, så hon vobblade lite inför och sen ja, det blev ett av de där sprången jag flyger av i. Jag kan bara inte sitta kvar! Jag är liksom färdig innan henne, och sen när hon väl landar färdigt så studsas jag ur sadeln eftersom jag kniper med knäna för att jag redan tappat balansen.
Det ser egentligen inte så tokigt ut, förrän man kollar ordentligt på när mitt bakhuvud slår i backen.
Aj.

Upp som en sol, ner som en...

Ja, ont gjorde det i alla fall!

Nelly har varit jätteduktigt, ett minipet i 100cm, och sen blev det bara helfel i 110.
Jag kan inte sitta hennes språng ordentligt, och när det bli högra då slungas jag iväg av henne och ner i gruset. På huvudet. Ajaj....

Mer uppdate sen...

Das plan für tävlingsåret 2012

Ja, som ni vet har det gått lite si och så med mina planer ;)
Men, ett beslut som inte kan ändras är ett dåligt beslut, som man brukar säga.

I alla fall har jag nu skapat en generell plan för 2012.
Jag HAR ÄVEN en preliminär tävlingsplanering, men den kan som sagt komma att ändras lite beroende på hur propositionerna ser ut när de släpps.
Anledningen till skapandet av denna generella, överskådliga plan är att jag blev lite förvirrad kring vad jag faktiskt ska koncentrera mig på. Jag började detta året med full fokus på fälttävlan och breeders till hösten, men backade ur det snart då vi hade sådana problem i kommunikationen och markarbetet under hela januari och halva februari. En period ville jag bara satsa på att få ordning på dressyren med dressyrsadel+dressyrtävlingar, medan jag nu verkar ha riktat oss mer mot ren banhoppning.

Rörigt? Yes!


Hur ser då Das Plan ut?FÖRKLARING:

Under våren
kommer vi alltså sätta siktet på Falsterbo Horse Show.
Det känns lite kittlande, men samtidigt som ett svårt men samtidigt realistiskt mål.
Vi kommer inte kämpa som djur för att kvala, utan ta det hela med en nypa salt och i vår egen takt. Så som det känns nu kommer vi utan problem kunna hoppa 120 inom kvaltiden, och då kan vi ju lika gärna prova att kvala.
För att få kvala till Scandinavian Open så ska man betala in anmälningsavgiften och sedan ta emot en kvalblankett, kvalblanketten lämnar man sedan in på tävlingsplatsen innan man startar, och går man felfritt bockas det av att man gjort ett kval, och får man något fel bockas det av att man förbrukat ett kvalförsök. På 5-åringarna har man 6 försök på sig att få 3 felfria rundor. När man då lämnat in blankettet inför 6 starter och inte fått 3 felfria så har man inte lyckats kvala, lyckas man kvala innan man fröbrukat sina 6 försök så är det bara att skicka iväg blanketten.
Vi (jag och Nellisan) kommer göra som så att vi helt enkelt lämnar in blanketten vid ALLA våra 120-starter, antagligen även i debuten. Jag känner som så att OM det är meningen att vi ska kvala, så ska vi inte behöva rida mer än 6 120 för att göra det, och är det inte meningen så är det inte meningen.
Vi kommer alltså BARA rida 6 120 i vår strävan mot Falsterbo,
and what will be will be.

Det känns som det bästa och mest rättvisa sättet för oss =)

Under sommaren
sen är det dags för vila, om vi kommer till Falsterbo får hon vila efter det, och kommer vi inte till falsterbo får hon gå på vila den veckan. Sen ska hon få skrota runt på sommarbete och bara vara häst efter denna vår av ganska mycket tävlingar och högt tempo. Vi hoppas på en sommar utan en massa äckliga insekter så att hon verkligen får njuta!
Sen efter någon månad är det dags att komma hem igen, och igångsättningen får börja. Resten av året kommer vara helt krav- och prestige-fritt, i och med att hon kommer gå 120 i vår så behöver hon inte göra något mer på hela året egentligen ♥
Sensommaren och hösten
kommer alltså vara en rolig tid där vi mest bara umgås och har roligt ihop. Tanken är att prova lyckan på fälttävlansbanorna, och det kommer vi båda gilla supermycket tror jag! Här kommer det inte finnas några krav på resultat, utan vi ska bara ha roligt!
Sen när fälttävlanssäsongen är slut mot senhösten
hoppas vi komma iväg på lite dressyrtävlingar, och kanske någon avslutande hopptävling innan vi sänker tempot rejält. Ungefär en månad ska vi hålla oss till lågintensiv träning, mycket uteritter och antagligen en hel del tömkörning, innan vi tar en fullständig vintervila. Hur lång vintervilan blir beror helt på vädret, men antagligen 2-4 veckor innan vi taggar till inför 2013!Jag är jättenöjd med den här planen, och ser verkligen fram emot det här året som ändå bara börjat!!! Vi kommer ha så kul, och utvecklas så himla mycket Nellisan och jag! Woooopie!

Om intresse finns kan jag ta o slänga upp den mer konkreta preliminära tävlingsplaneringen också, om ni vill veta vart vi kommer finnas i vår ;)

If it wasn't for bad luck, i'd have no luck at all

Jag har lyckats bli sparkad i ansiktet. Av en häst.
Hade en sjuhelsikes tur och är egenligen bara mörbultad, känns som om jag varit med i ett krogslagsmål och fått en ordentlig käftsmäll.

Nu ska jag mest bara sura lite över det här.

Återkommer sen.


OBS!
Det är INTE så illa som det ser ut, tog bara en bild för att det inte fanns någon spegel i stallet. Det mörka är lera, när jag tvättade bort den är det bara rött och ömt och kinden har blivit hård (lårkaka i ansiktet liksom, haha).

The curse of having a big pony

Åkte till Eriks hästshop för att klämma o känna lite på JW-gjorden som jag kärat ner mig i... Tror vi att de hade en endaste kvar som de hade ett helt vansinnigt rabatterat pris på!?
JA!!!

Tror vi att den var i Nellys storlek??
NÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄJ!!!!
Och jag kan ju bara glömma att NÅGONSIN få på henne en 120-gjord, haha!


#¤%/[{€#£@$€#!¤%!!!


Självklart kom jag ändå inte där ifrån helt tomhänt då de hade mitt absoluta favoritschabrak fast i en annan, ännu finare, färg! Det jag haft innan är blå/grönt med en mörkgrön fläta, detta är mörk duvblått med mörkblå fläta. Tyget är lite som manchester, och att det bara är en fläta och inte massa passpoaler runt tycker jag är riktigt sött! Absolut nytt tävlingsschabrak!


Jag+Nelly och Bea+Kakan har varit ute på en av våra lite längre ridturer idag, men idag var vi inte ute så länge då tempot var högre med mer galopp - tjohoo!
Nelly skötte sig som vanligt bra, men blev lite seg mot slutet ;)Nu ska jag ta det lite lugnt tillsammans och mysa tillsammans med dagens skörd från brevlådan:

Jag och min B(i)FF

Nelly är fin som snus ♥
Hon har börjat bli så himla gossig, och det får mig att fullständigt smälta..!
Vi är väldigt noga med borstningen nu när hon fäller så mycket, och går igenom hela henne med 5-6 olika borstar varje gång. Varje gång jag byter sida och går förbi hennes huvud smyger hon in mulen under armen på mig eller mellan kragen och huden i nacken och bara gossar som en riktigt gossare från gosstad!
Jag älskar verkligen min fina poa!

En miljard snoddar i manen på tävlingen för att få den att ligga på en sida!

Dagens ridpass var av vår nya specialar-typ:
20-25 minuter kvalitetsridning på banan med trav och galopparbete i främst lösgörande syfte. Mycket sidvärtsrörelser i traven, mycket fokus på 100% fina galoppfattningar, korrekt ställning/böjning efter voltspåren och hela tiden väl framme för skänkeln.
Denna tidsrymd och dessa krav känns verkligen perfekt för oss. Tillräckligt för att jag ska komma till ridning och sätta Nelly i ordentligt arbete, och inte för mycket så att vi riskerar att bli frustrerade eller osams, haha!
Efter tiden på banan rider vi ut och börjar trava direkt i friskt tempo med Nelly i låg form med nosen framåt i ca 5 minuter för att sedan skritta hem (10-15 min).
=
Perfekt ridpass för oss!Nellisan fick nya skor i måndags också!
Hovslagaren ville faktiskt göra lite ändringar, vilket alltid leder till världens diskussioner, haha! Han ville ge henne 4:or istället för 3:or, och låta skorna bli lite längre bak, och skydda trakterna ännu bättre, men eftersom Nelly har ett övertramp på flera decimeter även i traven så vill jag inte riskera att hon trampar av sig skorna, så istället kom vi överrens om att sko henne lite tätare istället. Bak fick hon dock 4:or, och dessutom sidokappor! Nelly skruvar egentligen inte, men ibland om underlaget är djupt kan det bli lite så i skritten, kändes som om vi lika gärna kunde prova med sidokappor då eftersom sömmarna på isidan ibland går av...
Känns brao i alla fall!


Min B(i)FF på tävlingen, sötnööööt!
Fönstershopping á la nu-för-tiden

Idag kände jag verkligen hur mycket vi vill ha en dressyrsadel, Nelly o jag.
Jag börjar komma till så mycket ridning under passen nu, och Nelly jobbar på som aldrig förr. En dressyrsadel hade hjälpt oss ta steget till nästa nivå, och vi är redo för det nu!
Jag tänker dock inte köpa någon förrän jag fått sålt min andra hoppsadel, o det går trögt. Den finns ju nu hos little shop of horses, och jag får nog ta o ringa dem för att avgöra om den ska vara kvar där, och om jag i så fall ska gå ner lite i pris.

En ny gjord med magplatta behöver vi också.
Vi råkade ju ha sönder remmen på vår (6 år gamla!) glen godon-gjord, och jag har suktat efter JW's hoppgjord så länge nu!!! Den är så snygg och mjuk och fin, men ack så dyr...


Stövlar behöver jag inte, men MH's exclusive line är bara för fina! Hade verkligen velat ha ett par sådana bruna! Men, det får bli en present till mig själv någon gång i framtiden när jag är betydligt rikare än vad jag är nu...
Ett Newmarket-fleecetäcke ska Nellisan få också, men det kan vänta till hösten, haha!
Jag tycker egentligen att det är absolut snyggast när man har det gråa till en grå häst, men det blåa gillar jag generellt mer, så det får bli ett blått!

Tävling Harplinge/plönninge 18 mars 2012

NELLY ÄR BÄST, INGEN PROTEST! ♥


Dagen började med att jag hade morgonfodring + utsläpp, och att en grind som inte används till hagen där fuxen går var öppen, så jag fick jaga galen häst i bra många minuter innan jag fick tag på honom! En sådan typisk sak som sabbar ens morgon-planering!
I alla fall så hade Nellisan hållt sig hyffsat ren under natten och behövde bara piffas till lite. Kom fram till tävlingen i helt ok tid, trodde jag, haha!
Hann endast rida fram 10 minuter, ej hoppa fram alls, sedan fick jag vara färdig.

Nittio centimeter
Nelly hade ännu inte riktigt 'landat' på tävlingsplatsen, och var lite spänd, men det leder oftast bara till att hon blir mer försktig (och överhoppa sig ganska så ordentligt). Tyckte vi fick till ett ganska jämt flyt, och helt ok galopp, även om jag la henne lite stort på vissa hinder. Det är något jag gör på reflex med henne när jag måste fatta ett snabbt beslut, när jag märker att vi inte ligger perfekt, då låter jag henne gå av stort för då vet jag att hon inte kommer vara i närheten av bommarna. En rätt ordentlig motivationsfaktor för mig att träna upp min avståndsbedömning ytterligare, så jag inte behöver be henne gå så stort förrän vi rider på hinder som matchar de sprången ;)
På trean blev det helfel som ni ser, men inget som stör vår rytm egentligen. När ett sådant språng kommer så har jag märkt att 99% av alla ryttare blir fast i handen för att hålla balansen och det blir oftast ett ordentligt tag i hästens mun. På Irland lärde jag mig att i sådana lägen släppa på tyglarna istället och ge hästen att ärlig chans att balansera upp sig efter ryttarens misstag - det är det minsta man kan göra när man väl satt sin häst i skiten, anser jag. Nu gör jag det också på reflex, vilket är najs.
På sexan vet jag inte riktigt varför hon tar i för kung och fosterland, men jag lyckas ju hålla mig kvar då också, haha!
Duktig häst och prisrosett på det!
Ett hundra centimeter
Jag var faktiskt lite nervös. Oxrarna var parallella och en bra bit bredare än i 90-klassen, och allt jag kunde tänka på var att om hon överhoppar likadant på DE hindrena kommer hon skjuta mig ur sadeln så det står härliga till. Hon var dessutom ännu mer taggad inför denna rundan (antagligen för att hon blivit lite stressad av att allt gick så fort när vi först kom). Därför tog jag ut henne i god tid för att verkligen få tid att skritta runt. Hästarna i hagarna runt framridningen fick något ryck och började springa omkring, vilket gjorde alla tävlingshästarna helt crazy, och det smittade till och med av sig på Nelly! Hon har aldrig hoppat omkring och larvat sig så på en ridbana förut, tappade kontrollen några sekunder och det gjorde inte direkt min nervousitet bättre! Min plan om en lagom-lång-framridning sabbades dessutom av förseningar + pauser, så jag red henne i en hel timme innan vi fick komma in på banan = trött häst. Jag fick ändå fram henne hyffsat bra, även om det blev tydligare missförstånd vid avståndsbedömningen vid ett par tillfällen. Rivningen tar jag helt på mig. Var fortfarande lite skraj för att hon skulle överhoppa sig, och istället för att låta henne rulla på och gå av lite stort tog jag en förhållning, sabbade rytmen lite och hon han inte upp med bak i tid. Shit happens liksom! Är ändå kalasnöjd med min fina fina skrutta! ♥Nu ser vi fram emot en lugn vecka och sen blir det tävling i Båstad!!!

Tio tusen meter upp i luften ser jag allt så klart...

Inför-tävling-tänk

Jag sitter här och försöker komma på om det är något jag behöver förbereda mig inför eller organisera inför morgondagens tävling, rent psykologiskt.

Allt praktiskt är gjort; Nelly skiner som silver, utrustning och kläder är redo.
Men jag kanske ska ta och medvetet förbereda mig mentalt för en gångs skull?
Vore ju onekligen intressant att se hur det påverkar mig, och vår prestation!

 • Målsättning
  Målen med tävlingen är ganska simpla: Rida årets första tävling, få bra känsla och en trevlig upplevelse medan vi skaffar oss mer rutin. Detta innefattar inte nödvändigtvis två felfria rundor, men inte heller massa tabbar och onödiga nedslag. Jag personligen ska försöka undvika/hantera min pre-prestations känsla som kommit den senaste tiden, som känns som sockerdricka i hjärtat och diafragman. Först trodde jag att det var nervousitet, men jag känner mig verkligen inte nervös. Antagligen är det att jag är så förväntansfull, men jag skulle inte beskriva känslan i sig som bra och jag vill gärna slippa den...!

 • Avslappning OCH fokus: Andningsövning
  Om jag blir stressad eller orolig ska jag tänka på min andning och göra en andningsövning som egentligen bara går ut på att jag ska ta några ordentliga andetag där jag både fyller och tömmer hela lungorna. Funderar även på ett ha ett ord eller fras som jag kan upprepa vid utandning, typ "Vi är bäst", haha!

 • Thought-stopper
  Jag har provat detta någon gång, och blev förvånad över hur bra det funkade!
  Det går ut på att man avbryter negativa tankar i tid när de börjar komma, för att kunna omvärdera och istället tänka positivt. Det går till som så att när den negativa tanken kommer, ex "Shit va dåligt det går", så säger jag "Stop", och tänker om! När man säger "stop" på det viset out loud, så avbryts verkligen tanken, och man får chans att tänka något bra istället =)

  Så ska självklart både jag och Nelly äta och dricka ordentligt!

Tjohoo!
Nu taggar vi tääääävling i moooorgon!
Tror Nelly är supersugen på att tävla, och jag med såklart!

Kvalitet före kvantitet, alla gånger!

Så resonerar jag kring allt faktiskt.
Till och med godis.
Hellre en ruskigt fin lyx-choklad-pralin än en hel lösgodispåse.
Yes.

Men, nu är det ju ridning vi ska tala om, och så är fallet alltså även här.
Kvalitet framför kvantitet mina vänner!

För mig är det egentligen helt logiskt att man hellre rider 20 minuter jäkligt bra, än 60 minuter lite halvhjärtat. Inte minst när man som jag rider unghäst. Det håller ju inte riktigt när man ska konditionsträna, men då är det ju en annan typ av arbete.
Idag red jag och Nelly då 20 minuter på banan, och det gick riktigt bra!
Vi hade goguen på eftersom jag fortfarande ont i magen och det gör ont när jag rider 'ordentligt', så idag behövde jag lite hjälp. Som vanligt red vi bara lösgörande till en början, och i galoppen la vi in korta sekvenser av samling. Känslan var bara där. Nelly arbetade så fint, och jag kom till ridning direkt från början även om jag inte kunde göra så himla mycket (det kanske var bra?). Galopparbetet håller verkligen på att bli helt a m a z i n g! Hon känns så himla fin och ridbar, och vi kommer verkligen till äkta samling nu; massa power - men inte så stooort och fooort liksom, fabulous! Vi kommer bli så jäkla braaaaa när vår tid är inne! Känns gött!
Efter dessa 20 minuter av kvalitets-ridning kände jag att vi uppnått det vi ville uppnå med dagens träning, men Nelly was still going strong, så vi red ut på grusvägarna och travade i friskt tempo med nosen framåt/nedåt i ca 10 minuter. Sen skrittade vi hem igen, och var klara!

JÄTTEBRA RIDPASS!

Påväg hemåt igen. Mina dubbla tyglar; en till bettet, en till goguen.
Har ju förklarat hur jag rider med goguen ganska många gånger nu, men för er som inte vet så syns i alla fall lite på den här bilden. En gogue uppmuntrar hästen till att söka sig nedåt med huvud och nacke utan att dra i munnen (så som en graman gör), i stället skapar goguen ett lätt tryck på nacken som lättar direkt när hästen ger respons. Goguen är skapad för att sättas fast, men jag har fäst den i ett par tyglar så att jag kan ha full kontroll på tryck och eftergift.


Skaffade en sådan här i dag också!
Har velat ha en jättelänge, men är för snål för att lägga 400 på en  rykthink, haha! Denna hade frän färg, och 50% rabatt, så den kunde jag inte låta bli!!

Where I'm from!

Såg på tv:n med mammi här om dagen, Svenska Dialektmysterier, och
DE VAR HEMMA HOS MIG!

Hemma i Värmland, hemma i Sunne!

Jag kände igen mig, och i alla fall en person jag känner var med i programmet.
OCH jag förstod allt de sa, haha!

Så ja, vill ni veta hur det låter när folk pratar hemma hos mig, så kolla här.
Kan dessutom passa på att säga "I told you so!" till alla som tycker att JAG har en bred dialekt, jag låter inte ens i närheten av hur de låter, haha! Jag har aldrig riktigt pratat sådär superbred värmländska, men har jag varit hemma på besök eller pratat i telefon med Farmor eller Farfar så blir det värre, haha!

Lite Sunne-bilder:För er som nu inte riktigt hänger med i svängarna så står det till såhär:
 • Jag är född och uppvuxen i Sunne, Värmland
 • Flyttade till västkusten när jag var 15 år för att gå på internat/hästgymnasium
 • Bestämde mig för att bli kvar här nere efter det.

Jag kommer aldrig flytta tillbaka till Sunne, hur mycket jag än tycker om det och hur bra min barndom än var. Det är för långt till allting, och det ÄR verkligen en lite, lite håla, haha! Nu för tiden kräver jag mitt utrymme, och jag måste kunna bege mig iväg om/när jag så behagar, det är betydligt lättare här nere än där uppe...
Dessutom är det tusen gånger lättare att ha häst här nere i söder!

Här har ni förresten ett annat exempel på hur vi Värmländare låter,
det är en intervju med Topcats, och stackarn som håller i intervjun verkar inte ha någon aning om vad pojkarna säger eller att de driver med honom, HAHAHA:

Hästdag idag!

Skulle vilja börja med att säga till Nelly;
Baby, you're a bitch, but I love you anyway!

Hon har varit både fantastisk och helt vidrig idag!
Jag och Bea red på en riktigt långtur idag, i alla fall med tanke på att vi har bäbis-hästar: 100 minuter var vi ute! Hästarna skötte sig exemplariskt. Nelly fick agera lite spetshäst, vilket är vad hon gör bäst!
Vi red ner till reservatet igen och Beas häst Kakan fick öva på att gå/hoppa över en bäck. Nelly fick öva på att gå genom vattnet och inte hoppa, haha! Sen red vi betydligt längre bort längs havet än vi gjort tidigare, det såg ut såhär där:


Jag lyckades även övertala Bea att skutta över en liten mur med Kakan, och tillslut kom vi även till ett litet fält med stockar på (30-50cm) som hästarna fick hoppa lite. Superkul!

So far, so good liksom!
Nelly är verkligen en stjärna när det kommer till uteritter och att vara modig, men det här med hovslagaren vet ni ju att vi har problem med. När vi kom hem efter ridturen satt båda hennes bakskor löst, och eftersom jag har tappskokompetens satte jag mig själv i arbete.
Fy.Satan.Va.Dum.Hon.Va!!!!!!
Hon ryckte, och försökte sätta ner benet och ryckte lite till.
Det här en ett dåligt beteende som Nelly utvecklat den senaste tiden, som aldrig varit något problem förut, och därför VET jag att hon bara är dum när det kommer till det här.
Jag anser att om hon lyckas 'komma fri' när hon sparkar och har sig så blir det en 'belöning' för detta beteende, och därför ger jag mig fan på att inte släppa. Tillslut, efter någon minut då jag lyckats få i 2 sömmar på något mirakulöst vis, lyckades hon rycka till sig benet och sparkade till mig i magen - Asshole!!
Då blev jag helt galen på henne och sparkade tillbaka, skrek och svor.
Nelly blev lite skärrad, men sen stod hon snällt stilla tills jag var klar med den hoven. Så var det dags för andra hoven, och hela kalaset börjar om igen:
1. Nelly beter sig som en gris
2. Maja vägrar släppa
3. Nelly vinner tillslut på styrka och gör något dumt
4. Maja blir aparg
5. Nelly blir skärrad
6. Nelly står snällt stilla

Det suger verkligen att jag måste bli arg på henne innan hon står still, men hon behöver tydligen att jag blir lite 'stor o sträng' och ruskigt konsekvent.

Jag har fortfarande ont i magen när jag reser mig,
men det är nog inget som är trasigt för då hade det nog gjort mer ont...
Men ja, hon är en riktigt gris ibland - och lik förbannat älskar jag henne ändå!


Bea o Kakan hoppar i skogen!


Helt off-topic så tog jag en bild på Nellys box!
Såhär ser det ut när Nelly kommer in på eftermiddagen;
- Mockat o fint (jag mockar med vallar längs väggarna)
- Hönät (hon får em-hö i hönät, hon gillar det)
- Bollen är laddad (med müsli o morotsbitar!)

Rast o ro, no more!

Idag har jag ridit min häst ♥

Först och främst så har det varit lite väl kaotiskt den senaste tiden!
Hade min sista föreläsning idag, 4 timmar eller så avklarade *pust*
Det gick bra, jag är nöjd även om jag pga tidspressen inte riktigt fick med allt jag ville. Men å andra sidan ,hade jag fått med allt jag ville hade de behövt anställa mig på i alla fall halvtid, haha! De verkar i alla fall riktigt nöjda med mig, och jag har fått ett fint paraply+hemmagjort knäckebröd+äppel/kanel marmelad - sötnosar!

Skolan är krävade som attans nu, så det har faktiskt underlättat lite att Nelly fick sina vilodagar nu. Idag fick det dock vara nog, och vi tömkörde först och skrittade ut barbacka sen! Supermysigt!
Nelly var dödens pigg när vi tömkörde, jag fick hålle för kung o fosterland några gånger, haha! Mest gick hon dock fantastiskt fint, med bara något enstaka bus ;)
Bea filmade lite, så jag hoppas jag får den filmsnutten!

Bea tog också bild på Nelly när hon gör sin specialare.
Det är så himla konstigt, och så himla gulligt ♥
Det är som så att Nelly lätt får ganska smutsiga juver, och som jag berättat någon gång tidigare så tycker hon ungefär varannan gång att jag är hemsk som ska tvätta bort det, och varannan gång att det är så sköööööööönt!
När det är skönt, så är det så mysigt att hon inte riktigt vet vad hon ska ta sig till, men hon lyfter i alla fall på ena bakbenet så att jag ska nå bättre, såhär:

Hur söt och knäpp är inte mina häst?
Haha!

Dressyr i en helt ny dimension

Hej hopp!
Det står ju då lite still här eftersom Nellisan vilar, men så är det ibland.
Hon är pigg och glad och busar mycket i hagen, och i morgon tänkte jag rida ut på en låååång skritt-tur (om hon går med på att skritta dvs). Härligt nu när det äntligen är vååår!

Idag har jag gjort något superspännande!
Något jag både fruktat och längtat efter, haha!

Jag har äntligen ridit Fuxen som jag är hästskötare åt!!
Jag jobbar ju som hästskötare vid sidan av skolan, där jag tar hand om Fuxen varje dag, och Friesern ungefär 2-3 veckor i månaden då hans ägare jobbar i Norge.
Jag är lite hemlighetsfull om pojkarna dels eftersom det inte är jag som äger dem och dels då bloggen ändå ska handla om Nelly ju! Men idag är en speciell dag, så jag var tvungen!
Friesern rider jag några gånger i veckan, och mest lätta/motionspass. Fuxen är typ världens koolaste svår-klass-dressyrhäst, så det känns häftigt att få rida honom! Han har varit skadad och vilat sedan jag började jobba i stallet, så det är först nu han är under igångsättning, därför har det dröjt tills nu!
Han kommer lära mig massor om vad det här med Dressyr-dressyr går ut på, har redan idag hittat min första nya dressyrmuskel, haha! Det är verkligen helt andra knappar än jag är van vid; mycket säte, mer vikt än skänklar osv. Så nyttigt för mig =)


Friesern.

Taking it easy...

Jag och Nelly tänkte ju egentligen åka på Pay n Jump idag,
men så bestämde jag mig för att chilla.


De senaste två veckorna har varit ganska intensiva med träningar och nya ridsätt, och pressen på henne har ökat (vilket hon i och för sig har tagit väldigt bra). Därför tror jag snarare på att inse att vi är 'färdiga' med Pay n Jumps och istället ladda inför de två lokala tävlingarna de kommande två veckorna.
Det ska bli jättekul,
och det känns som en bättre investering att ta det lugnt i några dagar nu än att hoppa idag. Nellisan får nog vila/skritta/mysa/promenera tills onsdag och sen börjar vi ladda upp på riktigt inför söndagens tävling!


90cm är verkligen pyttelitet, haha!
Inte konstigt att Nelly avdramatiserar det hela genom att kliva över ;)

Jag skulle vilja gå ut med en varning.

Den är till alla er som inte har något bilvett och inte vet hur man beter sig när man befinner sig i närheten av ett ekipage med hästsläp.

Det är såhär enkelt egentligen:
- Man kör under inga omständigheter upp i röven på släpet och hot-gasar
(varesig man har en sportbil eller ej)
- Man blinkar inte med helljuset på ekipaget hur långsamt de än kör
- Man TUTAR för fan INTE!

Om ni i fortsättningen tänker förtsätta göra det eller något av det ovan nämnda så kommer jag ta ert registreringsnummer och;
- Om det är en firmabil: ringa och grina i telefonen till din chef så han får så dåligt samvete att han överreagerar på hela situationen och i bästa fall bara sparkar ditt sorry ass!
- Om det är en privatbil: åka hem till dig och rispa in "I'm with stupid" i lacken med massa pilar till förarsidan.


FAKTA
 • Nu är det så att jag kör bil och bil+släp betydligt bättre än medelsvensson, så det finns ingen anledning att försöka läxa upp mig på det här viset.
 • Man kommer inte fram mer än kanske en minut snabbare om man kör som en idiot, om alls.
 • Alla hästar är inte lika oberörda som min, ni kan faktiskt traumatisera ett djur med det här beteendet.
 • Nej, det är inte ens ok om den i passagerarsätet håller på att föda barn.


  Med allt det här sagt, så har jag dessutom designat en fin liten skylt som jag tänker sätta på mitt framtida släp, i ganska stort format så att det verkligen ger den effekt jag är ute efter:

Bell or Hell rhymes with Nell

Och hon är verkligen både och.

Åååh, sommar..!

Idag åkte jag runt med bilden på grusvägarna jag brukar rida på med Nelly och mätte upp 500/1000/1500m-sträckor. Detta för att på ett effektivt sätt kunna träna på att befästa olika 'sorters' galopper. Senare kom jag även på att min springomkring-app mäter både distans, tid och hastighet, men det var ändå bra att veta ungefär när man bör checka av på mobilen.
För att liva upp träningen lite bestämde jag mig för att prova ett av Micklems bettlösa alternativ. Inte mer än 3 minuter in i ridpasset ångrade jag mig bittert, haha!
Nelly var helt skogstokig!!

Men att hon var sådan ledde till två insikter:
1. Fy satan vilken balans jag HAR!
Mitt sitta-kvar-självförtroende har sviktat lite sen jag började flyga av Nelly när vi hoppar, men nu är det på topp igen! Nelly gick som en rodeohäst och jag var inte ens nära till att åka en enda gång! Fränt!
2. När Nelly går i vår valiga utomhus-galopp, och tittar till på lite saker här och var, och lägger in lite bocksprång med jämna mellanrum, så går hästkraken i 500m-tempo!!!
Det är SJUKT, det går inte det minsta fort, hon har minst 2 växlar kvar, och ändå är vi uppe i vårt 500m-tempo!? Nu snackar vi galoppus gigantus, som de hade sagt under antiken.
Vi lär inte ha några problem att rida inom maxtiden under något terrängmoment i alla fall, gött!

Dear Fairy Godmother..!Till sommaren kommer jag i alla fall behöva korta springomkringbyxor, och nya springomkringskor. Nellys sadelgjord hade vi sönder lite inför hoppträningen, flärpen för martingalen rycktes bort och gjorden är ändå 6 år gammal nu! En riktigt förbygen behöver vi också, och den här som man kan beställa från Tophorse ser superfin ut tycker jag!

Amen!

När vi ändå är inne på det här med Nellys stam....

... så kan jag ju berätta att jag på senare år fått en ny favorithingst.
Nu är den hingst jag absolut helst hade valt, förutsatt att matchningen med stoet inte är katastrofalt; CRUISING.

Jag kollade på en del cruising-hästar när jag letade häst förra året, och i stort gillade jag vad jag såg. De hästar på högre nivå som är efter Cruising (tex. Angelicas MicMac) gillar jag också! Alla verkar ha integritet och utstrålning så det räcker och blir över. Hingsten själv tycker jag verkar så genuint Irländsk att det inte kan bli bättre i mina ögon!
Att han har fulländad teknik och vunnit i princip allt som går att vinna skadar ju inte heller direkt, haha!

Jag har inte stenkoll på hur han nedärver och om det finns några kända baksidor av att använda honom, men i nuläget är han som sagt mitt förstahandsval!
Jag kan tycka att det är lite risky att välja en Irländsk hingst till ett Irländsk sto utan registrerad stam (som Nelly), eftersom man inte kan försäkra sig om att de inte är släkt. Men skulle de vara det så är det med största sannolikhet med så mycket avstånd emellan att det inte är någon fara.

Den ultimata Maja-hästen, om man får gå efter stam (vilket jag aldrig gör iofs, haha) hade nog varit en Cruising - Clover Hill! Mer Irländsk än så blir det inte, haha! Har faktiskt sett några sådana hästar, och jäklar vilka hästar det har varit!Nelly = gott-och-blandat!

Kom på att jag kanske aldrig har berättat här på bloggen
vad för sorts blod som rinner i min lilla skruttas ådror?


När jag köpte henne hade hon ingen registrerad stam, men ägarna var säkra på vilka hingstar som var Pappa+Morfar. Därför fick jag hjälp av DNA-testa Nellisan, och jisses vilken resa det blev... ;)

Nellys DNA testades för matchning mot HELA det Irländska registret, utan framgång.
Man hittade släktingar, men eftersom man inte kunde få fram vem som var mamma o pappa så kunde man inte heller med 100% säkerhet fastslå HUR de var släkt. Det enda man kunde säkerställa var att Nellys föräldrar ej är godkända medlemmar i något avelsförbund, men att föräldrarna har syskon/föräldrar/släktingar som är det. Så ja, Nelly är en salig blandning av:

IRISH DRAUGHT:


FULLBLOD (den äldre, större modellen):


CONNEMARA:


Jag tycker att man kan se ganska tydliga drag av alla raser i henne (även om det givet är minst connemara). Det som det lutar tyngst åt är att en av hennes föräldrar var Fullblod, och den andra Draught, en väldigt vanlig blandning på Irland!
Connemaran ska tydligen synast mest på hennes färg.
Exakt den färgen Nelly har, den typen apelskastad med mycket brunt och stora prickar (som det var när jag köpte henne), är en "Connemarafärg".


Peter-träning

Filmerna bråkar lite med mig, så ni får två bilder så länge:Jag är dödens trött, så sammanfattar det hela lite:
Träningen gick helt ok!
Övningarna var både lite för svåra och väldigt lätta för Nelly. Mycket nya intryck för henne i och med att vi red i grupp på det här viset och skulle göra allt i flöde efter varandra. Hon skötte sig jättebra förutom då att det blev lite problematiskt med hennes stora galopp eftersom vi kom ikapp alla hela tiden ;)
Det här med mycket pauser som Peter tyckte att Nelly skulle få (eftersom hon 'låtsas' bli trött sådär som hon gör, fulingen!) funkar dock inte så bra på henne. Hon hinner liksom ladda ur lite och blir lite loj..! Men, tills nästa gång får jag helt enkelt bli bättre på att själv aktivera henne mellan varven.
Hoppningen i sig skötte hon bra, klonkade någon gång med rev aldrig ;)
Några språng var riktigt bra, men de flesta var medelmåttiga idag. Hon hoppar helt enkelt mycket bättre i tävlingssammanhang, och det är ju i och för sig roligare än när det är tvärt om!

Förhoppningsvis blir känslan också mycket bättre med tiden,
det här med att träna hoppning i grupp för instruktör är ju sprillans nytt så att säga.

Peter tyckte att vi skulle öva mycket på små hinder, och att behålla bjudningen även efter hindrena. Problemet med det är bara att vi inte har något problem med bjudningen efter på små hinder, och att Nelly först bli riktigt motiverad när hindren är större, haha! Aja, vi får se - mer träning och rutin är väl alltid ett vinnande koncept!

Maja ♥ Träningsupplägg

Ja, som ni kanske märkt vid det här laget så älskar jag att planera, rikta fokus och analysera! samtidigt måste man vara felxibel och kunna justera det man kommit fram till - annars är allt för inget så att säga.
För mig är det superviktigt med mål, en välstrukturerad målsättningsplan, och jag gillar även att göra tävlings- och träningsplanering =)

För att citera vår allas Gunde Svan:
"Förlorare har en ursäkt, Vinnare har en plan."Det ligger mycket i det tycker jag,
och jag försökte verkligen förmedla det till ungdomarna igår när jag hade mina två första egna föreläsningar i Idrottspsykologi! Det var verkligen skräckblandad förtjustning när jag stod där och försökte belysa vikten av målsättning och hur det här med motivation fungerar. Nästa vecka ska jag lära dem allt jag kan om Fokus och Mental träning!
Idag är det mys som gäller efter gårdagens urladdning (sov som en gris i natt!) och i eftermiddag är det min och Nellisans första hoppträning NÅGONSIN! Fränt!
När jag har en sådan här lugn förmiddag sitter jag gärna och spånar kring de här sakerna, och planera och strukturerar. I inlägget om Mars-månads-mål så tog jag med lite om hur jag tänker hålla Nellys träningsupplägg framöver, och jag har nu justerat och förbättret/förtydligat det lite.

Jag tänker såhär om varje vecka:
Markarbete(/hoppning) - 2 dagar
Då handlar det om mer krävande arbete på banan för att befästa våra nya kunskaper och ridsätt/övningar. Jag har fått så mycket idéer från olika håll att vi måste hålla igång det här nu för att verkligen hitta det "mellanting" som passar oss bäst. Det får liksom bli lite Danne, lite Tina, lite KG och mest oss själva. Det låter rörigt, men vi har just nu läget under kontroll. Vid dessa pass kommer vi antagligen vara på banan max 30min nu de första veckorna, och både skritta fram och av ute i skogen/grusvägarna för at få ut det mesta av passet!
Angående hoppningen så får vi se hur mycket det blir av det på egen hand. Just nu känner jag att jag hemma får prioritera markarbetet. Det kommer ju bli Peter-träningar nu med jämna mellanrum 1-2ggr/månad vilket jag tror blir lagom + att vi åker och tävlar på helgerna. En tävlingsdag räknas också in här då jag hellre 'tar' av ett markarbetes pass än en uteritt/longering - men det får vi se hur det ändras framöver i och med att kraven på hennes ridbarhet ökar.
Uteritter - 2 dagar
Här kan det handla både om långa skritt-turer, mer 'lagom'-uteritter i alla gångarter utan krav och rena cantrings/konditionspass beroende på hur de andra ridpassen under veckan ser ut. Nu känns det som om det blir ett cantrings och ett annat veckorna framöver.
Vila - 2 dagar
Nellisan har så stor kropp och så mycket muskler att hon kommer behöva minst två heldagars vila i veckan för återhämtning och tid att smälta det hon lärt sig. Ibland kanske vi går på promenad, ibland masserar vi lite, men oftast ska hon bara få skrota i hagen så länge som möjligt dessa dagar!
Longering/Tömkörning - 1 dag
Nu kan vi ju det här med tömkörning, och Nelly arbetade så himla bra då att de här nya kunskapen verkligen kommer användas framöver! Känns också bra att hon nu, medan hon förtfarande är i en uppbyggnadsfas, kommer ha tre dagar per vecka utan ryttare på ryggen. Ungefär varannan dag alltså.


För mig är det här med varierad träning superviktigt, framförallt när jag rider unghästar. Det faktum att Nelly bara blev riden ute i naturen innan jag köpte henne väger också tungt för att hon ska få fortsätta göra det. Under den här vinterna har jag faktiskt saknat ett ridhus väldigt få gånger, konstigt nog. Jag är jätteglad över att jag valde att stå på en anläggning utan, just för att det tar bort att det är så lätt att gå in i ridhuset om det blåser, regnar, snöar, blivit mörkt osv. Jag kan numera tycka att det här med ridhus ju faktikt är jättekonstigt, och det har jag Nelly att skylla eller tacka för.
När jag först fick hem henne så var det precis som om hon inte förstod meningen med att rida runt-runt på samma ställe hela tiden, hon ville fortsätta fram, förbi och upptäcka nya saker hela tiden (jag tror fortfarande att det är den största anledningen till att hon blir omotiverad av att gå på ridbanan).

Nog om detta nu!
Jag är i alla fall nöjd med det här träningsupplägget ;)

ihagenbuuuus!

Ny häst i stallet (igen! Fullt nu!).
Det är det första stoet Nellisan någonsin stött på som är av högra rang än hon, och hon är helt galet frustrerad sötnöten! Här på filmen har de rykt ihop lite en gång, och Nelly backade. Så nu känner de mest av vart de har varann, de är så tokiga!

(Nellys bästis Kakan går i hagen brevid, och Nellisan vill helst bara vara med henne. De ska få gå ihop igen när den svarta åker till sin nya ägare!)

I'm taking it back!

Nu är jag och förbundet kompisar igen ♥


De hade bara 'glömt' min passkopia  -.-'
Men nu lägger vi det bakom oss, för nu händer det grejer här!
11 mars (nu till helgen) blir det Pay n Jump för sista gången 90+100.
17 mars (nästa helg) blir det årets första lokala 90+100.
25 mars (helgen efter) blir det skåne-debut och 100+110.
HÄFTIGT!
Kör på tre helger i rad nu, sen får hon vila tre helger från tävling innan vi förhoppningsvis debuterar fälttävlan eller börjar sikta mot falsterbo! Peter kommer antagligen bara och hopptränar ca 1 gång i månaden (ibland kanske 2), får se om det blir lagom. Vill inte att hon ska tävla samma vecka som hon tränar nämligen, men det går ju att planera omkring =)PS!
För att göra dagen ännu bättre fick jag
ett mail av Hippson tidigare, det sa att
i och med att jag köpte en prenumeration
så var jag med i en utlottning av Lamicells
nya elit-hjälm. Och jag vann!
Jag vinner verkligen aldrig någonting,
så det känns riktigt roligt!
Behöver inte direkt någon, men hjälmar
kan man väl inte få för mycket av?
Alla som hunnit prova den säger att den
är grymt skön i alla fall, hoppas!

De skulle ha stryk!

Dumma, dumma ridsportsförbundet!!!
Eller ja, det kanske är att dra alla över en kam - dumma den som inte godkänt Nellys licens än!!!

Här har jag suttit, full av pepp och inspiration, och skräddarsytt vårens tävlingstermin. Så när man äntligen kommer till det roliga: att anmäla, så säger tdb att jag inte får det! Massa röda utropstecken som menade att Nellys licens inte godkänts ännu, blääääh!!!
Det VÄRSTA är att de två första tävlingarnas sista anmälningsdagar går ut typ i morgon!
Jag har skickat ett mail till samma person som jag skickat Nellys passkopia till, och om inte jag får svar idag eller senast imorgon kommer jag bli galen! Galen I tell U!!!
Har jag tur kan jag kanske smita in med en efteranmälning när allt är fixat, annars blir jag sur på riktigt!

Skitstart på veckan, Amen!

Hopp o skutt!


Så roligt vi haft idag!
Jag och Bea red ut med Nellisan och Candy på en långtur, var borta ca 75min!
Vi hittade en stig som vi inte riktigt visste vart den ledde, men fann snart att vi var på väg ner mot havet! Satan i gatan va härligt det var att kommer ner där ♥
Solen sken, vattnet alldeles stilla, hästarna sprudlande glada!
Det blev några bilder och ett skutt som jag och Nelly tog på en mini-mur. Där nere vid havet fanns det massor av bra ställen att hoppa på, lite murar och bäckar och stammar, dit får vi rida mer gånger!!!


The right kind of pain

Oooooh yes!
Det gör till och med lite ont när jag ska skriva på datorn, haha X)


Efter flera föreläsningar med temat "Träna är bra, men gå inte ut för hårt i början" så har jag fortfarande inte lärt mig! En skamlig månads uppehåll från egen träning och jag har nu varit ute igår och idag (3.1 km igår, 2.9 idag - tack appen!) + hemma-styrketräningen.
My muscles are giving me the finger as we speak, haha!

Ja, du Maja, tänker ni nu, 3 km är inget att hurra för!
Nej, det är det verkligen inte, men eftersom jag inte har större mål än att jag ska kunna springa 5km, så är jag glad att jag klarar 3 på ca 20 minuter utan att vilja dö en endaste gång! Just nu kör jag lite intervaller, med mest jogg, lite gå och lite riktigt springande.
Eftersom jag har en Xperia Active, så får jag massa hjälp av min fån i tränandet. Idag provade jag för första gången att kartlägga min runda, vilket var spännande! Samtidigt tog den tid, sträcka och hastighet.
När jag går, går jag cirka 7km/h
När jag joggar, joggar jag cirka 15km/h
När jag springer, springer jag cirka 22km/h
Fränt!

Ska nog prova den här med Nellisan,
den borde ju kunna mäta när man rider också =)Stretch by the sea.

Fattat tycke...

Jag gillade Kingsland i början, sen blev det för hysteriskt!
Nu i vår är faktiskt första gången på länge då jag skulle kunna täcka mig flera saker ur sommarkollektionen! Det kan vara av den enkla anledningen att den är så Englandsinspirerad, haha:

KINGSLAND

KG-kursen

Nu har vi ridit också!
Det var verkligen något helt nytt för mig, och vi höll en ganska utdragen diskussion om det, men tillslut fick jag hur som helst erkänna att det funkade och att jag var imponerad.
Det handlade om att rida som man tömkör = mycket innertygel.
För mig sitter det här med diagonala hjälper i ryggraden, och även om jag är bra på att ta instruktioner så var det svårt för mig att ställa om så mycket. Där av ifrågasättandet från min sida, och så var diskussionen igång ;)

Jag vill lätta och ge mycket mer eftergift än vad KG ville att jag skulle göra. Först trodde jag Nelly skulle bli förbannad och tjura ihop om jag satte så mycket tryck i henne - men hon var med mig till 100% ända från början! Hon blev fantastisk stadig och takten/rytmen var perfekt! Ganska omgående fick vi med oss bakbenen och jisses vilket påskjut..! När vi hittat "det", så gjorde vi mycket övergångar och halter för att se så hon verkligen var ärligt framme för hjälperna. Kan ju säga att halterna idag, jämfört med halterna vi gjort innan, så hade hon bakbenen nästan en halvmeter längre in under sig nu, o med helt prallella benpar! Jag kunde också mjukna i halten och hon höll sig eftergiven genom hela nacken och ryggen. Jag vart riktigt imponerad att det gick så fort!

I galoppen är jag van vid att låta Nellisan "galoppera på", låta henne gå i sin stora galopp och försöka rida utifrån det. KG talade mer för att jag måste få henne att galoppera mer med sina bakben under sig och inte nöja mig med att hon har en (i detta fall stor) galopp - jag måste kunna reglera den både fram och tillbaka på ett effektivt sätt. Därför fick jag och Nelly prova på samlad galopp idag, för första gången någonsin! Det var jobbigt, och vi gjorde det bara korta sekvenser, men jäklar vad jag kom till ridning och OJ va fin hon blev!

Jag inledde med att säga till honom att han fick se henne som en fyraåring pga att vi tagit det lugnt med utbildningen. Men han ansåg snarare att bara hon får lite mer havre och lite bättre kondition så är hon väl framme i sin utveckling. Hon är mycket mer ridbar än jag tror, sa han ;)Jag har hanterat hela situationen som jag brukar göra när jag rider för nya tränare:
* Rider precis så de vill att jag ska rida och få det resultat de vill att jag ska få.
* Känner efter, inspireras.
* Går helt efter min egen hänsla när jag kommer hem där ridsättet då brukar bli starkt influerat av tränarens, men med min egen twist.

I detta fall kommer jag
verkligen rida mycket så som KG ville, det funkade fantastiskt bra på Nelly och jag tror jag kommer få en stark, flashig och förhoppningsvis glad och hållbar häst av det! MEN, jag kommer vara tydligare med att visa Nelly när hon gör rätt. Jag kommer ge en eftergift men INTE släppa på tyglarna och förlora det uppbyggda trycket/spänsten. Den galoppen jag fick känna på idag var verkligen en bra hoppgalopp, och det ska bli spännnade att se hur hon hoppar nu när jag förhoppningsvis kan inverka lite mer på henne =)

It's always darkest before the dawn

Det är verkligen sant, när botten is nådd liksom.
När det känns som allra mörkast, då kommer gryningen ♥

Kommer skriva mer utförligt om KG-kursen i morgon när jag även ridit, men är väldigt nöjd såhär efter tömkörningen. Nelly bara.... funkade! Han tömkörde inget, utan tyckte jag fixade det bra själv (bockar och bugar allra ödmjukast med tanke på hur liten erfarenhet jag har på området). Han hjälpte mig lite med spöt ibland dock, och Jesus Kristus Amalia vad häftig hon blev! Världens tryck och takt, och inga problem alls med korsgalopp efter att vi fått bra balans mellan stödet på tömmarna och trycket genom hennes kropp.
WOW VILKEN HÄST JAG HAR!!!
När vi avslutade sa KG "Kolla här nu ska du få se", och så bad han mig bryta av till skritt, sen halt. Halten var perfekt, 'square' och eftergiven genom hela nacken och ryggen! Jag har ALDRIG fått henne att ställa sig jämt med bakbenen innan!!! Nu bar hon verkligen upp sig i halten!!!
Halleluja moment!

Vi fick BARA beröm ♥
(och instruktioner och tips såklart)

Han tyckte Nelly var vacker, och att man skymtade alla Irländska raser i henne (som hon faktiskt har i sig, haha). Han klämde o kände på Micklem-tränset också, och gillade det! Han tyckte det passade bra med ett Irländsk träns på en Irländsk häst ;)
När han sen fick se henne röra sig upprepade han flera gånger vilken väldigt bra häst jag hade, och frågade om hon kunde hoppa också. Jag berättade om 1.80-löshoppningen och att hon gått som spetshäst på jakterna, och han hade gärna velat se henne hoppa någon gång.
"Kom till Falsterbo, så!" var jag tänkt att säga, men ska inte bli för kaxig nu, haha!

Åh jag är så glad,
nu ska vi tömköra minst en gång i veckan, och öka på Power-Plus müslin lite så hon får ännu lite mer ork.


Ska bli spännande att se vad som händer i morgon!

EDIT!
Mamma filmade pyttelite i början med sin mobil. Första klippet är de första sekunderna vi tömkör, Nelly är laddad. I slutet av det klippet är det någon på läktaren som nyser o hon hoppar till, tyvärr fick inte mamma med mega-brallet efteråt, haha! Andra klippet är när vi tagit oss in på en volt och jag 'känner' lite på tömmarna, ställer lite och kollar. visar bara henne lull-trav, men ändå! Mammas kompis filmade i 6 minuter! Ska försöka få tag på den filmen =)
RSS 2.0