Duttar


* Utsikten från mitt och Nellys fält som vi rider markarbete på nu när vädret är som det är. Man kan verkligen se hur långt som helst, dal efter dal långt bortåt höger.... Det är nog riktigt fint här på våren/sommaren!
Vi red här idag också, varvade mellan frisk galopp i lätt sits och mer samlad galopp med krav på mer ordentligt form på stora böjda spår. Det var ganska svårt att behärska henne med bara Nova-bettet, ska nog börja rida på tränsbettet igen även om det känns kallt.

* I morgon flyttar det in en ny häst i stallet! Ett ungsto = kompis till Nelly! YEY!

* Har hand om Friesern en ganska lång period nu. Tur att jag har fått massa ridmotivation, för han ska sättas igång ordentligt och bli SMAL ;)

* Ska göra ridinspirerat skolarbete ihop med Erika = Dreamteam, haha!

* Ikväll blir mitt hår ännu lite rödare..!

* Till helgen kommer min multitalang-syster ner,
och det planeras en döhäftig photoshooooot!

* Nellys svullnad på bakbenet är helt nere, i morgon blir det nog lite hoppning i ridhuset!!! Första för året!!! Tjohooo!!!

AWESOME!

Men vi älskar ju video-bloggar! Eller?

1. Från dagens promenad. Svullnaden beror antagligen på att hon busat och sparkat till sig själv i farten då det verkar som om det är skenbenet som är 'upprört'. Vi var ute och powerwalkade i 30 min och i natt får hon stå med Back on Track på, bara för säkerhets skull - hon ömmar inte över huvud taget.2. NELLYS BOLL!
Nelly har en boll som hon får leka med varje dag! Det är ett försök att stimulera henne lite mer än vad jag har tid med. Jag gör ju något med Nelly varje dag, men framförallt nu på vintern vill hon göra meeeer, annars blir hon odräglig. Så varje eftermiddag/kväll när jag lämnar stallet får hon sin boll. Har vi ridit får hon sin efter-ridning-mat (1 liter müsli) I bollen, har vi inte ridit får hon kanske en näve müsli, små godisbitar och morotsslantar. Har provat bollen på flera olika hästar, och alla har älskat den! Min förra häst lyckades ha sönder samtliga leksaker vi provade, förutom denna boll - hon till och med satte sig på den och den höll ;)
Förutom bollen får Nelly sitt eftermiddags-hö i ett hönät. Hon gillar att stå och dra o får jobba lite för maten, så det har blivit en jättebra lösning och hon är mycket gladare när hon kan hålla sig sysselsatt även när det inte är några människor i stallet.


ENJOY!

Månadsmål

Tänkte införa en ny grej på bloggen: Månadsmål!
Där kommer jag presentera de mål jag har för den kommande månade, med mina officiella 2012-mål som grund att utgå ifrån. Jag tror det kan bli jättebra, dels motiverande/taggande och dels håller jag koll på utvecklingen (vilket också är motiverande!). Först ut är Februari!
* Komma igång med träningen på allvar (kräver bättre väder!):
- Komma ut och galoppera i skog och mark (kondition, motivation, framåtbjudning, stärkande)
- Fortsätta introducera den förvända galoppen (svårt!)
- Årets första hopp-pass inför träningstävlingarna (1 lr 2 på egen hand, gymnastikhoppning)

* Träna dressyr för Tina 11:e på Susedalen
* Starta Pay n Jumps på Halmstad FRK 12:e + 19:e
* Träna för Dressyr-Danne (?)
* Få tummen ur och åka på sadelutprovning!
* Bli helt frisk o komma igång med löpningen igen

To give the horse her head

Jag har funderat nu igen, har ingen aning om ifall ni gillar att jag skriver sådana här funderar-inlägg eller inte, men jag tycker det är skönt att skriva av mig ibland - så ni får stå ut..!

◊      ◊     ◊    ◊   ◊  ◊ ◊ ◊ ◊ ◊ ◊  ◊   ◊    ◊     ◊      ◊

På Irland och även i England har jag stött på ett uttryck som vi inte har i Sverige. To give the horse his/her head. Detta då i samband med hinder och hoppning. För mig innebär det att man ska sluta motarbeta och börja samarbeta, låta tilliten flöda fritt och rida på känsla mer än teknik.
Låt mig förklara:
Ett vanligt fenomen inom hoppningen är att ryttare rider 'med handbromsen i', framförallt i anridningen. Vissa hästar finner sig i det här och håller igen, vissa böjer ihop nacken och släpper bettet som försvarsmekanism, vissa slår med huvudet, vissa försöker slita sig loss osv osv. Detta förekommer både på nybörjar- och elitnivå. Summan av kardemumma är i alla fall att det handlar om kontroll från ryttarens sida; både av tempo, galoppsprångens längd och just av huvudets position. En period strävade alla efter att ha hästen på tygeln mellan hindrena, men det är allt mer anpassningsbart och individuellt numera.

En del menar att hästarna hoppat bättre om man håller ihop dom, får dom 'på bakbenen' och spänner fjädern/bågen/vad man nu vill kalla det. Men i de situationer jag varit med om att det här uttrycket använts, give your horse his head, så har det handlat om att släppa på den spänningen och rida med ja, mer tillit och harmoni. Det som jag skulle säga att vi har här hemma som liknar det här uttrycket är väl att man ska "mjukna i händerna", och det hör man förvisso ganska ofta tränare tjata på sina elever om. Där är man på god väg, men jag anser att to give the horse his head mer förklarar VAD man faktiskt gör, och är lite mer komplext då det inte bara handlar om att mjukna utan även att låta hästen själv söka hindret, ta fram nosen och få en ärlig chans att bedömma hur han på bästa sätt ska ta sig an uppgiften som står framför honom.
Som sagt handlar det om ryttarens kontrollbehov, och antagligen att våga låta hästen vara experten. De allra flesta hästar, som är inridna och inhoppade, vet hur de ska hoppa ett hinder för att klara det felfritt, så låt dom.

Första gången jag stötte på det här uttrycket var när Rupert blivit allt mer rutinerad i terräng och började förstå vad det hela gick ut på, och jag tyckte att det började gå för fort. Givetvis är det även en säkerhetsfråga, framförallt i terrängen, att det inte får gå för fort - men oftast är det just när ryttaren blir osäker och börjar dra, och hästen börjar fight for his head, som olyckorna i terrängen inträffar. Därför sa chefen till mig, att enda gången han har blivit orolig eller trott att det skulle kunna gå illa är när jag börjar tänka och försöker ändra saker i sista sekund. Det var han som sa att jag hade en så fin ryttarkänsla, och så länge jag inte tänkte för mycket, och gav Rupert his head when he's fighting for it, så var allt perfekt.

Den senaste tiden har jag tänkt ganska mycket kring det här med hästarna, våra bett och tyglar och kontrollen över deras huvuden. Jag blir faktiskt lite illa till mods när jag tänker på hur vissa missköter sin makt genom dessa verktyg, och känner mer och mer att man skulle vara en sådan där som rider med bara en rem om halsen..! Nu går ju inte det i det stora hela, jag har tävlingsambitioner och en häst som inte är allt för känslig (i alla fall i nuläget), eller allt för snäll för den delen ;)
Men jag har verkligen blivit motiverad att lägga ner den tid och det tålamod det kommer krävas för att kunna rida Nelly med så små hjälper som möjligt. Det ska inte vara någon dragkamp mellan eller innan hinder, hon ska få ha sitt huvud ifred för att kunna prestera så bra som möjligt utan att jag stör varken hennes koncentration eller vilja.

Tilläggas bör kanske att det är betydligt mer givande att studera det här på rutinerade ekipage och höga hinder.

Har någon av er läsare stött på det här uttrycket innan?
Eller har ni stött på något här i Sverige ni tycker liknar det?
Vad tycker ni om det? Konstigt eller logiskt?

Hade vi inte varit tvugna att hålla oss bakom ekipaget framför hade jag och Rupert kanske inte behövt fighting for his head som mycket som på den här bilden, men där var det tyvärr nödvändigt. Antagligen hade han hoppat mycket bättre, och jag känt mig mycket säkrare och modigare om vi fått vara först:Pssssst!

På allmän begäran har jag nu fixar in en "Presentation" bland kategorierna. Snodde en gammal inaktiv kategori, hoppas det funkar ;)

Ridhuset idag igen =)

Jag är fortfarande sjuk, och de två senaste dagarna har jag varit i stallet helt galet länge vilket har resulterar i fullständig utmattning. Nu ligger jag i soffan och försöker hålla ögonen öppna tillräckligt för att kunna skriva ett litet blogginlägg ;)

IGÅR var jag i stallet från 11.30-17. Detta eftersom hovslagaren skulle komma, och jag ville ta in alla hästarna för att Nelly skulle bete sig så bra som möjligt. så var Hovslagaren sen, och så tog det ju sin lilla tid att sko, så skulle jag mocka åt alla hästarna + göra i ordning foder, sen ville jag ju rida eftersom vi äntligen fått på snösulor och ja.. Sen hade det helt enkelt gått så många timmar!

IDAG fodrade jag hästarna klockan 07 och fixade och grejade till strax efter 09 när Stallägarinnan kom ut för att vi skulle ta med oss Nellisan och Fuxen till ridhuset. Så tog det lite tid att få iordning båda hästarna, köra till ridhuset, rida, köra hem, fixa lastbilen+transporten (första gången Nelly åker sådan konvoj med lastbil+släp!) och sen släppa ut hästarna när vi kom tillbaka osv. Så var inte hemma förrän 12 och sen tillbaka vid 5 för att ta in odjuren och natta Nelly.

Ojojoj, långa kalla dagar = trött Maja!


Idag invigde jag och Nelly den nya transporten, en enhästars Ifor Williams. Ifor är det enda man kör på Irland, så hon verkade känna sig hemma, även om denna var lyxigare än någon hon åkt i tidigare ;)
Jag har alltid varit lite kritisk inställd till enhästars, men Ifors är egentligen som enochenhalvhästars, och nästan lika bred som de smalaste tvåhästarssläpen - då det kändes jättebra! Smidigt med en transport som går i bilen hjulspår dessutom.
Tummen upp från både mig och Nelly på den!
◊ ♦ ◊
Passet i ridhuset gick bra.
Hade sporrar på mig eftersom jag ville kunna få ut det mesta av att hon var laddad. Det var lite som vanligt; vissa stunder tappar vi balansen, byter galopp och går av tygeln, medan andra stunder är som en dröm med perfekt rytm och ett fjäderlätt stöd på tygeln ♥
Generellt var galopparbetet bättre idag, de bra sekvenserna var fler än de sämre och hon jobbade verkligen. Försökte sitta lite ner i traven igen men jag tar tillbaka henne lite för mycket då så hon dels förlorar sin flashiga gång och dels blir trött fort = no good. Men det är verkligen svårt att sitta på henne när hon går 'som hon ska', känns som att försöka sitta på en häst som går i konstant ökning! Som stallägarinnan sa; nu MÅSTE jag skaffa en dressyrsadeln snart..!
Om vi ska kunna arbeta rätt utifrån hur stora hennes gångarter är så måste vi ha en dressyrsadel som ger mig det stöd jag behöver. Hummm.... Får nog ta o åka på sadelutprovning så fort snön försvinner!

Vad annonserna EGENTLIGEN säger dig

THE REAL MEANING OF A HORSE AD
(Jag skulle vilja lägga till "Irish-version", hahahaa!)

Har strukit under det som stod i Nellys annons och som folk sa om henne (där översättningen mer eller mindre stämmer, hahaha)

- Event Prospect:- Big, fast horse

- Dressage Prospect:- Big, slow horse
- Pleasure Prospect:- Pretty color
- Sporting Prospect:- Short, fast horse
- Barrel Prospect:- Fast horse which can turn
- Endurance Prospect:- Fast horse which will turn sometimes
- Show Jumper Prospect:- Fashion icon
- Hunted in Ireland:- suicide mission
- Fun for all the family:- All the family laugh their socks off while each member trys to stay on
- Jumps small fences:- Doesn’t jump big fences
- Jumps Coloured Poles:- Doesn’t Jump Fillers
- Been Cross Country:- Went for miles before he could be stopped
- Good at lateral work:- Spooks at everything
- Ideal Lead rein pony:- Don’t ever take it off
- Good all rounder:- Not particularaly good at anything
- Flashy:- White sock
- 15′2″ hh:- 14′3″ hh
- 16′2″ hh:- 15′3″ hh
- Big trot:- Can’t canter
- Nicely Started:- Lunges, but we don’t have enough insurance to ride him yet
- Bold:- Runaway
- Good Mover:- Runaway
- Atheletic:- Runaway

- Quiet:- Lame in both front legs
- Dead Quiet:- Lame in all four legs
- Good in Traffic (Bombproof):- Lame all around, deaf, and blind
- Pony type:- Small and hairy
- Arab Type:- Looks startled
- Thoroughbred Type:- Looks terrified
- Cob Type:- Fat
- Easy to catch:- Dead
- Elegant:- Thin
- Well-Mannered:- Hasn’t stepped on, run over, bit, or kicked anyone for a week
- Professionally Trained:- Hasn’t stepped on, run over, bit, or kicked anyone for a month
- For sale as no jockey – he’s killed everyone we’ve put on his back
- Cribs occasionally - cribs in the stable, in the field, when tied up, and sometimes even when being ridden
- No time to do justice – and no death wish, either!
- Not novice ride – velcro bums only need apply
- Loves children – but couldn’t eat a whole one
- Should Mature 16 hands :- Currently 14 hands, dam is 14′2, sire is 14′3, every horse in his pedigree back 18 generations is under 15 hands, but this horse will defy his DNA and grow.
- To Loving Home Only:- Expensive
- To Show Home Only:- Very Expensive
- To Good Home Only :- Not really for sale unless you can 1) Pay twice what he is worth 2) are willing to sign a 8 page legal document allowing current owner to tuck in bed every night
- For Sale Due to lack of Time:- Rider cannot afford to spend any more time in the hospital
- Any Vet Check Welcome:- Please pay for us to find out what the !@#$ is wrong with him!
- Recently Vetted:- Someone else found something really wrong with this horse.
- Must Sell:- Weekly running costs of horse has sent us into voluntary liquidation
- All Offers Considered:- Desperate to get rid
- Will consider loan:- Very Desperate to get rid

 

HAHAHA, jag skrattade så jag höll på att kikna när en av mina Irländska vänner la upp denna på Facebook, älskar sånt här - såeciellt när man känner igen sig, HAHAHAHA!

Se upp i backen!!!!
Så roligt har vi haft idag!
Haha, som ni märker är jag lite skakig/sluddrar inför galoppen, det är för att jag har världens adrenalin påslag eftersom hon brallat som en tok. Jag hoppades innerligt att hon var 'färdig', för jag ville verkligen ha en galoppfilm - bara för att se hur det blir liksom... Vi fick i alla fall med hur duktig hon är på att fatta från skritt! Fint!

Stocken hoppade hon lite högre över än jag räknade med, haha!
Men det gick ju det med ;)

(Anledningen till denna plötsliga aktivitet är för att Hovslagaren kom o satte på snösulor idag! Lycka! Nu kan vi rida hur mycket som helst och vara igång till den första planerade tävlingen!!)

Lite update

Det har blivit lite segt här de senaste dagarna...
Igår gick jag upp tiiidigt för att hinna med hästar jag har nu (jobb+Nelly) INNAN skolan som jag hade mellan 9-16 = döden. Ovanpå detta har jag blivit sjuk =(
Det bor en igelkott i min hals och jag har sådär lite, irriterande feber som inte släpper. HATAR att vara sjuk, och har alltid varit bra på att hålla mig frisk. Men efter viruset jag fick över jul förra året så känns det som om jag varit emr mottaglig för sådana här smågrejer, vilket känns onödigt!

ANY HOW,
* Vi har problem med Nellys tappsko och att hennes hov slipats ner ganska snabbt, vilket betyder att det inte längre bara är att slå på den utan hon behöver verkas ner på alla andra fossingar också, vilket betyder skoning. Min original-hovslagare är upptagen så vi kanske byter, det viktigaste är att hon får skor på så fort som möjligt, MED snösulor!

* Jag skypade läääänge med Sanna, som är kvar som Nanny på Irland, och de var så mysigt! Har fått uppdate om allt och alla, och ooooh jag vill komma o hälsa på snart igen! Skorpan utvecklas tydligen jättefin och kommer säljas så småningom som hopphäst. de har hoppat lite träningstävlingar med honom och det går bra! Georgia hoppar de med uppsuttet och get går även om hon fortfarande är spänd och tokig, men det kommer hon nog alltid vara.

* Åh, jag har så himla mycket att göra med skolan, känns sådär lagom motiverande när man är sjuk o bara vill rida!

* Nästa helg är det träningstävling på Suse, och funderar på att åka dit och hoppa då jag lika gärna kan göra det som att hoppträna här hemma/åka till ridhuset. I så fall blir det 80+90 eller bara 90, om jag inte bara åker till ridhuset istället... vi får se!
* Den 11 februari ska vi träna dressyr
* Den 12 februari ska vi hoppa Pay n Jump


Svar från frågestunden

Jag tolker er tystnad om videoklippen som att jag o Nellisan är ett fulländat ekipage, i stil med Edward o Totilas eller John o Milton - så vi tackar och bockar för det, haha!

Här kommer svaren från frågastunden:


FANNYS FRÅGA:

Gillar verkligen din blogg. Finns ingen plats för hästar i mitt liv längre (tyvärr...) så det är kul att "följa med" någon annan till stallet via datorn :)
Jag är så nyfiken på hur det var med Fabae under tiden du jobbade på AH. Var det någon som tog hand om han lite extra, blev han riden nått?

Det var verkligen min allra bästa vän där borta på Irland. Det blev rätt ensamt där då jag var den enda som bodde/jobbade på gården de 9 månaderna jag var där, så jag spenderade all ledig tid med Fabae. Fy som jag saknar den hästen alltså..
Pga av jobb och utlandsstudier har jag fortfarande inte haft möjlighet att åka tillbaka och det svider i Irlands-hjärtat..
Ska dock göra min hotell-praktik snart så det är mycket möjligt att jag hamnar på Four Seasons, Conrad eller liknande i Dublin :)


SVAR:
Fabaes liv var helt ok, men inte jätteroligt...
Kan inte gå in på så mycket detaljer såhär på bloggen, men han hade/har hamnat i en fullständigt låst position. Eftersom han inte har någon officiell ägare så kan han varken säljas eller 'använads' (ridas)... Vi borstade på honom några gånger, liksom vi gorde med de andra hästarna vars ägare sällan kom. Men annars strosade han in och ut ur hagen tillsammans med polarna, inte mer. Tror han släpptes på lösdrift tillsammans med några andra valacker när jag åkte. Han verkade dock pigg och glad egentligen, många hästar har det betydligt värre!
Du bode ha fått köpa honom.... Hörde att han var riktigt fin när du hade honom!
Hälsa Irland från mig när du kommer dit ;)EMMYS FRÅGA:
Vad är dröm-målet med Nelly? Hur långt tror du att hon kan gå?

SVAR:
Just nu är jag ju på en Nelly-high, och tror verkligen med hela mitt hjärta att hon är oslagbar - så idag tror jag att hon kan nå hur långt som helst, utan tvekan. Hur och när och var har jag ju dock ingen aning om....
Om vi kan göra det tillsammans eller om mina prioriteringar eller det faktum att jag inte är ekonomiskt oberoende i slutändan kommer hindra oss kan man ju heller inte veta, men jag tänker tro och hoppas in i det sista..! Drömmen är att delta vid något av de större mästerskapen, och det långsiktiga målet har vi inte fastställt än. Just nu tycker jag att 2* fälttävlan hade räckt gott o väl, men det kommer garanterat ändras ju mer vi avancerar.ERIKAS FRÅGOR:
1. Hur tacklar du förluster/motgångar?
2. Vart vill du helst bosätta dig senare i livet?
3. Hur var känslorna innan du for iväg till Irland?


SVAR:
1. Humm, det beror på. Inom ridningen har jag alltid tacklat motgångar väldigt bra eftersom jag av någon anledning har grymt tålamod när det kommer till hästar. Eftersom jag nästan bara haft o göra med unghästar så har det blivit väldigt få resultatmål, så då behöver man inte tackla några direkta förluster. Utanför ridningen är jag hemsk; klarar inte av att ha fel och blir verkligen så sjukt pisst om jag förlorar i något, haha!
2. ENGLAND. Alla gånger. Har varit bestämt sedan jag var 4 år. Då bestämdes även att jag skulle gifta mig med en rödhårig greven med ett lagom stort slott. Eller Robin Hood. Vilket jag står fast vid. Amen.
3. Oj, undrar just hur ärlig man bör vara... Innan hade jag inte så mycket känslor, var bedövad av sorg och depression och behövde fly. Så jag gjorde det, och det kändes bra.MYS FRÅGA:
Är verkligen helt ny här så kanske en snabb presentation vem du är och lite till?

SVAR:
Kom på att jag blir en gnutta frustrerad när jag kommer in på en ny blogg och det inte finns någon ordentlig presentation, så jag ska faktiskt skapa en under en egen kategori. Kommer inom kort!ANONYMS FRÅGOR & SVAR:
ponny/häst
hoppning/dressyr
utebana/ridhus
trimma/rida ut
halvblod/fullblod
unghäst/läromästare (skrev ett inlägg om det nyligen ^^)
utan träns/barbacka
hjälm/utan hjälm (99% av gångerna iaf)
benskydd/lindor
tävla/träna
titta på dressyrtävling/titta på hopptävling
höst/vår
Sverige/Irland (impossible...)
jobba med hästar/tjäna massa pengar
bo i stan/bo på landet
cykla/
buss/tåg
transport/lastbil (båda är ju kalas..!)
solsemester/upptäcktsresa
shoppa till dig/shoppa till hästenLISAS FRÅGA:
Fem konstiga saker man inte visste om dig?

SVAR:
Haha, konstiga o konstiga, här kommer i alla fall några grejer jag kan komma på på rak arm
1. Jag brukar kolla på gårdar i England och i Skåne. Försöker hålla koll på var priserna ligger och vilka områden jag gillar, haha. Tycker det är mysigt att planera och drömma mig bort ibland, tänka "Ja, där hade man kunnat bo". För flera år sedan hade jag en sida som bara hade engelska slott och herrgårdar till salu, det var fränt!
2. Jag har alltid älskat kött, ända sedan jag var liten. MEN, sedan i somras så har jag slutat äta gris och ko (etik o moral) och får allt svårare att köpa kött när jag handlar mat. För mig känns det väldigt konstigt.
3. Jag kan har rosépeppar på ALLT. Det och rosmarin brukar jag ha på nästan all mat jag tillagar, haha. De flesta av mina vänner tycker INTE om det, vilket ställer till det ibland ;)
4. Jag är faktiskt bra på att sjunga, även om jag ALDRIG gör det och sällan erkänner det. När jag var liten sjöng jag JÄMT och alla trodde jag skulle bli artist när jag blev stor. Men så slutade jag eftersom jag tyckte att det blev pinsamt att det blev så uppmärksammat och eftersom min röst ändrades så mycket när jag blev äldre. Jag sjunger forfarande alltid när jag lagar mat, och ofta när jag är på bra humör, men helst inte inför andra...!
5. Jag är mer utseendefixerad än jag vill erkänna, haha!ALEXANDRAS FRÅGOR:
1. Jag kom på en fråga idag när jag fyllde spannarna haha som jag måste fråga eftersom att alla säger olika. Min häst får kornkross eftersom att det ska vara rikt på fett men jag har hört att det inte ska vara så bra för deras magar, stämmer det?

2. Hur skulle du föda upp en häst som har lätt för att tappa och är lite tanig? ^^


SVAR:
1. Viktigt att komma ihåg när det kommer till foder är att det finns trender här som överallt annars. Jag har också stött på liknande rykten, men det skulle inte förvåna mig om de uppstått för att kornkross helt enkelt anses 'omodernt' ;)
Kornkross innehåller mer energi än havre, men de flesta uppfattar det som om hästarna inte blir lika heta av kornet. Därför tycker jag att kornkross är ett bra alternativ om man har en häst som lätt faller ur men som man inte vill ska bli piggare av en mer energirik foderstat.
Min förra häst stod högt i blod och var väldigt skarp och het samtidigt som hon hade svårt att hålla hullet, och hon fick kornkross under alla de år jag hade henne och jag är nöjd med resultatet. Och jag har aldrig personligen stött på en häst som ska ha tagit skada av att äta kornkross.

2. Jag anser i många fall att perfekt uträknade foderstater är överflödiga. Man kan se det mesta med ögonen och hur hästen känns. Men så fort man stöter på något foderrelaterat problem skulle jag ge rådet att räkna ut en foderstat, utifrån den kan man sedan se om det fattas hästen något och börja där.
Rent generellt gäller det ju att få i hästen mer energi, helst i så ren form som möjligt; exempelvis olja. Beroende på hur grovfodret ser ut och hur man vill/kan matcha så finns det nu för tiden effektiva färdigfoder för hästar som lätt tappar hull. Handlar det inte bara om rent hull utan även muskelmassa (vilket det ofta gör) så är det viktigt att inte förbise proteinet heller.
Men alltså, rent konkret om jag inte hade möjlighet till att räkna ut en foderstat eller vad det nu kan vara och man kan utesluta mask, så hade jag börjat med att ge hästen fri tillgång på grovfoder, och kompletterat kornkrosset med olja. Många får fina resultat av att komplettera grovfodret med lucern, ett mer proteinrikt alternativ som kan vara bra om grovfodret inte är det.LISAS FRÅGA:
Vad är egentligen roligast: Att träna eller tävla?

SVAR:
Jag älskar att tävla, jag blir larvigt exalterad!
Men det är inte för att jag vill vinna, återigen eftersom jag bara tävlingat unga/oerfarna hästar, jag bara älskar att delta! Hela tävlingsanläggningarna och själva grejen är det bästa jag vet. Irland är bättre än Sverige på det sättet... Jag hade dock kunnat överleva utan att tävla mer, men jag hade inte klarat mig utan att rida eller träna någonsin igen. För mig är vägen till målet ofta större och roligare än att uppnå själva målet, så svaret blir absolut träna!

Pust!
Det blev en del att skriva ändå =)
Fränt, då var bloggens första frågestund avklarad..!


Nelly the fabulous!

Jag vet inte hur många gånger jag sett på filmsnuttarna nu...
HON ÄR BARA BÄST!
Nellisan är verkligen min drömhäst och jag kan inte fatta att det hänt så mycket, även om det hänt så lite egentligen. Vår utveckling går liksom sakta men säkert, vilket i det stora hela bara är bra.

Jag får egentligen 3 starka reaktioner på filmerna nedan:

  1. Jag är verkligen inte van vid hästar som rör sig som hon, jag tycker det syns tydligt att jag har lite problem med hur jag ska rida hennes stora gångarter och avvägningen mellan när det blir övertempo och när jag begränsar henne. I mitt försök att inte störa henne alls och bara försöka hålla harmonin och balansen får min sits ta lite stryk, det måste jag verkligen jobba på. Kanske behöver jag verkligen en dressyrsadel så att jag får tillräckligt med stöd så att jag kan erbjuda henne ett tillräckligt stöd utan att se ut som en trasdocka...?

  2. Jag litar på min egen ryttarförmåga till 100%, jag vet vad jag gör och vad jag kan. Men jesus, jag måste ta tag i det här med att rida för tränare. Jag är så van vid att sköta mig själv, och låta hästarna lära mig att jag kommit helt ur fas med det här att träna för någon. Eftersom jag i princip bara ridit unghästar, som är något jag kan, så har jag alltid fått göra det på egen hand och fått höra att jag "har en fantastisk ryttarkänsla, lita på den". Det är såklart en jättefin komplimang, och jag tror att ens naturliga ryttarkänsla+vilja tar en långt - samtidigt som jag anser att man aldrig är fullärd. Nelly är verkligen något alldeles extra, och jag tror att vi behöver stöd och coaching för att ta vara på henne potential på bästa sätt.

  3. Hon är så förbannat fantastisk och hon gör mig så glad!
    Jag är så tacksam över att hon finns i mitt liv, och attr hon står ut med mig som matte. Finaste, finaste Nellisan ♥


I galoppen har vi fortfarande massor att jobba med, men just nu är jag bara så på moln över att vi kunde galoppera på tygeln och vända på en volt samtidigt - det har KNAPPT gått innan! Travarbetet är bara amazing, även om vi ska bli generellt stabilare. Såååå, här kommer filmerna, det är den undre hon är absolut bäst i! Angående det misslyckade bytet vart det bara kommunikationsfel, haha. Jag tänkte galoppera på volten, men så kändes hon så himla rakriktad o fin + att jag insåg att vi ju skulle galoppera i högervarv nu, så på en millinsekund tänkte jag att vi kan ju prova. Det gick inte så bra som ni ser, haha. Hon galopperade bara med frambenen och byter då bara med frambenen. Shit happens ;)
Förutom matte-tabben så är hon världens bästa häst i alla fall...!


Första diagonaltraven i klipp två är bara to die for!!!
Den skumma musiken är bara pålaggd eftersom jag hittade den funktionen på youtube, haha!

Uppvärmningsfilmen!

Ni får som sagt ta det med en nypa salt, det är inte såhär vi gör i vanliga fall X)
Hade nova-bettet på och så fort jag märkte att hon inte tänkte ta stöden från början så lät jag henne bara pinna på, men jag tycker det ser så roligt ut att jag vill dela med mig - denna bjuder vi på, haha!
Anledningen till att vi hamnar på volten är eftersom jag försöker 'öva' på att styra, eftersom hon verkligen inte lyssnade på något jag gjorde, haha!


Det blir något av en kontrast till den senare delen av passet då hon förvandlades till Superhorsie:


De kliven alltså, inte konstigt att vi får lägga till 30cm till 'normalt' avstånd för travbommar, haha! Resten av filmerna/filmen kommer nog i morgon, det tog så himla lång tid att ladda!

Nu ni...!

På grund av dåligt inflytande från en viss Erika (läs hennes blogg! Bra skit!) så skolkade vi, en aning, från dagens föreläsning. I vårt försvar så var det faktiskt om saker vi redan kan!

Any how, istället trotsade jag väglaget och lastade in min fina fina fina häst i transporten och åkte till mitt förra stall, Lynga Hästgård, för att rida lite i ridhuset. Det var tredje gången jag och Nelly är i ett ridhus sedan vi kom till sverige, och på Irland red jag henne bara i ridhus en gång = hon tyckte att det var döspännande ;)
Först fick vi gå runt lite och visa henne anläggningen, hon är så himla nyfiken... Sen gick vi in i ridhuset och satte på radion och tog fram en bom - ska det miljötränas så ska det. Nelly var verkligen taggad, skrittade så fort att jag fick småspringa bredvid henne, sen var det bara att sitta upp o börja trava ganska omgående.

JAG HAR FILMAT!!!

Men det tar som vanligt lång tid att få upp...
Det kommer 2, eller kanske 3 filmsnuttar. Den första är ett MÅSTE att se, haha! Det är från vår "uppvärmning" när Nelly springer omkring som en galning, en väldigt spänd galning. Jag inser ganska snabbt att hon inte tänker ta något stöd på bettet och börja arbeta förrän hon fått larva omkring lite, så jag låter henne vara ett tag. Det ser döroligt ut, haha! Varje gång jag rider förbi kameran hör man att jag skrattar, i ett hörn (som TYVÄRR är ute ur bild) håller jag på o åker av och innan vi ska sitta upp går Nelly till attack mot en krukväxt och allt man hör är "Nej Nelly, NEJ, den är gjord i plast! PLAST!"

HAHAHAHAHA!!
Jag har kollat på den flera gånger och det blir barar roligare o roligare X)

Sen har jag nog några snuttar ifrån då hon faktiskt börjar slappna av. Nej, slappna av gör hon aldrig riktigt, för jag kan knappt rida lätt eftersom hon skjuter mig upp ur sadeln... Men FIN SOM SNUS är hon, jäklar vad kul det ska bli att se hennes gångarter utvecklas, vid vissa moment fullkomligt svävar hon fram ♥
(Även om hon allra mest ser ut som en spänd älg, haha!)

Filmerna kommer så fort de är klara!

Min tjej har blivit så stoooor!

Nelly maj 2011:


Nelly Januari 2012:

OBS! Hon har styltor bak, haha, riktigt så överbyggd är hon INTE.


Nu är det ju min häst, man jag tycker hon har ändrat sig rätt mycket!
Det jag tänker på allra mest är ryggen, även om nu-bilden är lite missvisande pga styltorna. Men hon har verkligen mer svängd rygg nu, mer markerad manke, större rumpa och generellt mer muskler. Formerna är rundare liksom...
Nu är det ju solljus på första bilden, och skymning på andra - men det ser ändå inte ut som om hon inte blivit så mycket vitare ändå?
Hihihi, och så är hon ju lite små-tjock nu också. Finisen!
Den kommer vi snart galopperat bort, och jisses vilken muskelknutte hon kommer bli i vår, det vill säga om vi får börja träna någon gång. Ridabstinensen har börjat igen och den är crucial!

One of those days.

Ooooh, idag är det en sådan dag.
En sådan dag när ja händelsevis snubblar in på en sida från Irland, och ser bilder från Irland och det snörper åt om hjärtat på mig. Jag går in på yardandgroom ungefär en gång i veckan "bara för att ha koll", och varje gång det kommit in något som skulle kunna vara intressant så slår hjärtat så hårt att man kan se det genom tröjan på mig..!

Inte hjälper det direkt heller när det är totalt skitväder här med snö, kyla och isgator medan det i annonserna bara är gröna vidder, fina uteboxar, fantastiska terränghinder och lyckliga hästar..!
Det är ju så det ska vara!
Jag om någon vet att det inte alltid är så, men det faktum att det är så ibland och att jag redan fått smakprov har gjort att jag hör halleluja-kören i öronen varje gång jag ser något dylikt.


Jag har för första gången någonsin en slags plan, i alla fall en hanterbar vision om min framtid. Jag har två möjliga vägar, två vitt skilda scenarier där om allt går väl båda kan göra mig glad och lycklig. Det är två mer alternativ än de flesta, så på så sätt känner jag mig lyckligt lottad som kommit fram till dom =)
Ingenting är moget för en offentlig presentaton  bloggen än, haha - inte ens min familj vet helt om vilka planer jag smider. Men jag tänker och funderar och finslipar varje dag...
Nästa steg borde verkligen vara att snacka med en studievägledare, det måste jag boka!

LOOK-ALIKE!?

Kikade in på Kristina Wargs blogg och såg att hon lagt upp en film från dagens tävling, Grattis förresten!

Det roliga här är att under de första sekunderna i filmen är det med en skimmel, som är så sjukt lik Nellisan! Lite mindre och nättare, men de har samma ansikte, läskigt! X)
Lånar filmen för att visa, hoppas det är okey!

Frågestund!

Eftersom vädret är som det är och jag inte är säker på om jag kommer kunna rida så mycket de kommande dagarna drar jag igång bloggens första frågestund!
Det kanske blir världens tabbe eftersom jag redan pratar på om allt möjligt här på bloggen, haha. Men, nu har ni chansen att fråga mig om precis allt ni någonson undrat! =)
Så, shooot!Avslutas i mitten av nästa vecka!

Dryga vädergudar....

Vintern bestämde sig tydligen för att komma även om det är den sista veckan i januari! Så de kommande dagarna kommer se ut såhär:


Köldeffekten är typ det DUBBLE, wäääh!
Det dumma är inte snön, utan all is som är överallt. Bönderna har plöjt alla fält här omkring, så man behöver hålla sig på vägarna/stigarna = isgator!
Har jag tur kommer jag ut en liten sväng med Nelly idag eller någon annan dag...
Det dumma med att man bestämmer sig för att stå på ett stall utan ridhus eftersom man tänker att när det blir sådant här väder kan man åka till ridhuset, men aldrig i livet att jag beger mig ut på vägarna med hästsläp eller lastbil nu, ever!

KUL!

Amerigo ♥ Nelly

Jag skulle aldrig ha gått med på det, haha!
Men idag fick Nelly prova Fuxens sprillans nya Amerigo Pinerolo Alto:


Fast hans är brun, och av ännu nyare modell med mer flatback.

Jag ville dö lite när jag insåg hur bra den låg på henne...!
Den har allt hon behöver och jag vill ha!
Det hon behöver är en sadel med liten anläggningsyta, men som samtidigt fördelar trycket på ett fint och skonsamt sätt. Den är framtagen för att ge massa bogfrihet, och full frihet åt länden (då även för hästar som Nelly med väldigt litet sadelläge). Den har bred kanal och ger plats åt en stor Nelly-manke och har löst det hela utan ett jätte cut-back.
Och den är fiiiiin, med Maja-vänliga stöd (på rätt ställe, rätt sätt och mjuuuuuka, så mjuka).
Den bruna färgen var äckligt snygg på Nelly också...


Åååååh!
Men det är bara att inse att det aldrig, never ever kommer bli vi!
37.000 eller något sådant går den på X)


Haha, gud vad lätt det kommer bli att nöja sig med en sadel inom mina prisraman nu då, haha! Förbannat också att vi la på den ;)
Det här med T R Ä N S

Jag har kommit på att jag verkligen aldrig brytt mig om vilken modell eller märke på träns jag använder, eller ens färg för den delen. Mitt favoritträns till min förra häst var det kända ÖB-tränset (som jag förövrigt köpte för fullpris -249:- haha- innan alla blev maniska när de reades ut för en handfull mynt). Det andra tränset jag har är ett Pullarträns från Hööks... Som jag köpte på rea, haha! Och det träns jag använder till Nelly förutom detta pullarträns är ett hopplock med remontnosgrimma som jag köpte för 50 spänn någonstans. Det enda faktiskt fina jag har i tränsväg är ett swarovskipannband med stora stenar, som jag köpte hyffsat billigt på Scandinavium för tre år sedan.

Haha, jag kan inte låta bli att skratta!
Dels eftersom min familj tycker att jag är en sådan märkesfreak, och
Dels för att allt blivit så märkeshysteriskt de senaste åren att det känns som om alla köper sig en i alla fall ett fint, dyrt kvalitetsträns - alla utom jag. Jag vet inte ens vilka träns som är moderna just nu, mer än att det fortfarande är rätt hett med lack. Men märken har jag ingen koll på alls, Dyón är ju en klassiker, men sen då? X)

Jag finner det också lite roande att jag som älskar fina, dyra, exklusiva saker, har totalt missat att det på tränsavdelningen..! Jag har aldrig ens suktat efter ett fint träns!
Det är verkligen inget fel med det här egentligen, det var bara en extremt ytlig insikt jag fick och som fascinerar mig lite, får mig att känna mig objektiv i några sekunder...!


De här tankarna kommer utav att jag vill ha ett snyggt Aachenträns till Nelly, eftersom jag vill varva remonten med det, eftersom jag vill ha ett fantastiskt snyggt träns när vi tävlar i både dressyr och hoppning, eftersom vi inte behöver bara en snygg utan framförallt en bekväm nosgrimma då Nelly inte trivs alls med ÖB-tränset och eftersom jag nu vid 21års ålder har förstått tjusningen med fiiina träns!
Har hittat ett på Horsefarm som jag tror Nelly hade varit så himla fin i!!
Det är ju till Horsefarm jag tänker åka o prova ut en dressyrsadel, så om sadeln håller sig under en maxgräns jag satt så ska jag köpa tränset också! Jag vet inte vad det kostar, och jag var ganska säker på att det var ett från Shockemöhle, men jag kan inte hitta det på nätet någonstans...?
Det är en ovanligt ljus brun färg, med fodrad nosgrimma + pannband i nästan beige färg, samt sömmar i samma beiga färg och stora swarovskikristaller på bannbandet. Nosgrimman är ganska smal för att vara fodrad. Fantastiskt fint, helt enkelt.
And I want it. I want it bad!


Men, det finns ju att risk att det är borta när jag har möjlighet (läs: tillräckligt med pengar) att köpa det, och då har jag hittat tre andra träns hos Schockemöhle som jag gillar (även om de inte ens är i närheten av det ljuuusa). Har kommit fram till att jag inte vill ha så mycket krimskrams - ett fint pannband, that's it. I övrigt ska det vara stilrent, inga mönstersöm, inget lack, inget sådant. Och det viktigaste av allt är kvalitén på lädret, det ska vara en investering - ett träns jag kan ha för alltiiiiid!Schockemöhle Miami


Schockemöhle Stockholm S


Schockemöhle London P


Världens längst inlägg om något kanske helt ointressant, men nu vet ni lite hur jag tänker, haha!

Smart syster!

Min sis har gjort ett supersnyggt kollage med superbra argument, och ett superinlägg på sin superblogg! Nu när sport-frågan i ridsport är hetare än någonsin är det bra att ha lite fakta att vifta med;~ LÄNK TILL SUPERINLÄGGET ~

Damn you Mr. Padda!!!

Idag när jag mockade åt Fuxen i stallet (som jag är hästskötare åt) blev jag plötsligt anfallen av något litet, äckligt vårtigt, med huggtänder (nåja, inga huggtänder...) - EN PADDA!!!
Det har hänt en gång förut, just i fuxens box och jag flippade ut lika mycket som sist, haha! Jag vet inte varför de kryper in just till honom för att gå i ide, men jag klarar verkligen inte av det! Får världens adrenalinpåslag och springer iväg. Får ringa efter stallägarinnan så kommer hon o räddar mig X)

Jag tycker att grodor o paddor är supersöta när de hoppar omkring i skogen, men när de är i boxen och hoppar omkring får jag kortslutning i hjärnan.
NELLY-TIME ♥ IDAG!
Det började spöregna lagom till när jag kom till stallet, och det passade ändå med en vilodag idag, så det blev så. Har köpt en Stalldagboken där jag noga skriver ner allt vi gör varje dag, superbra!

Idag gav jag mig därför i kast med manen igen.
Hon var helt koko, fick total panik några gånger och då höll jag ändå bara på med trimmkniv! Jag ryckte alltså ingenting utan försökte trimma, men hon blev helt tok ändå. Först försökte jag bara ignorera henne, men det såg hon till att jag inte kunde. Då sa jag ifrån och när det inte fungerade tänkte jag ge upp, men inte medan hon höll på att kasta sig o ha sig. Så jag fortsatte och tog bara några få tagelstrån i taget, när hon efter ett tag stod till när jag skar av ett sådant litet knippe berömde jag henne och slutade. Hon var verkligen skärrad och jag fattade ingenting... Hon blir verkligen helt okontaktbar!
Tillslut kollade jag efter i manen och där jag trimmat var hennes hud röd och irriterad. Jag förstår verkligen inte varför, men det förklarar ju varför hon varit helt galen. Stackars tjejen...!

Så då blev det försiktigt shampoonering med återfuktande babyshampoo följt av milt mjällshampoo så jag misstänker att mjällen kanske gör hårbotten mer känslig. Hon verkade tycka att det var mysigt... Snällare häst att bada får man leta efter alltså!
Sen tvättade vi svansen supernoga också, resultatet blev bättre än jag väntat mig! Nu är den riktigt blond längst ner istället för brun.
Vi avslutade med att tvätta rumpan och hennes juver.
Nelly äääääälskar när man tvättar hennes juver, haha. Det är en annan sak jag måste försöka filma någon gång! Medan jag tvättar tycker hon att det kliar så skönt så hon ställer sig på tre ben, som en hanhund som kissar, för att jag ska komma åt bättre ♥
Sötare häst finns inte alltså!Eftersom jag älskar Nelly har vi idag beslutat att jag aldrig mer ska gå i närheten av hennes man med annat än sax. Nu är den inte riktigt lika tjock längre pga tortyr-trimmet, men ALDRIG MER. När det växer ut får den vara sådär tjock, hon får se ut som ett troll.... Vem vet, hon kanske har 'Irländskt troll' där bak i stammen någonstans. Jag älskar egentligen hennes vilda man, så skit samma om det blir knoppar stora som tennisbollar, jag tycker att hon är fin i allt!!! ♥


Avskickad för första gången för året!

Japp, idag skickade Nelly av mig mitt ute i skogen!

Men låt mig ta det hela från början:
Bestämde mig för att skritta ut barbacka idag eftersom hon var så fin igår (kanske inte jättesmart att glömma halsrem/oh-dear-jesus-strap, men det har ju gått bra innan..?). Första delen av turen gick fenomenalt! Massa kliva omkring i skogen och vi hittade fin-fina stockar vi kanske kommer kunna hoppa över när hon är mer igång. Sen så kom vi ut på grusvägen och efter några hundra meter får Nelly frispel av någon anledning och hoppar ut på fältet vid sidan av vägen! Jag var rätt oberedd och hamnade bak på korset där mina benreflexer började fungera och jag knep mig fast allt vad jag kunde, men eftersom jag satt där jag satt knep jag om vid hennes ljumskar varpå hon blev asarg och sparkade bakut. Detta ledde till att hon skickade fram mig igen så jag blev hängandes på halsen innan jag fick tag på tyglarna igen och fick stop!
Hahaha, helt crazy! Hade SÅ velat ha det på film!!
När vi återhänmtat oss fortsatte vi skritta på vägen och kom efter ca 200 m till ett ställe där man kan klättra lite. Jag tänkte att vi gör det och sen skrittar vi hem igen. DÅ kommer ett rådjur farande över stigen vi gått in på bara några meter framför oss, elly hoppar bakåt och slänger sig åt sidan, jag hinner inte få tag i manen och åker i backen med knän och armbågar - blooood på uppskrapade knän och blåååå armbåge =(

Men, det är inte över!
Reser mig direkt och försöker hitta ett ställe som kan hjälpa mig att komma upp igen, för om hon får frispel har jag mer kontroll på än av! Nelly är vid det här laget väldigt upphetsad och skuttar omkring mig. Precis när jag står på en stubbe och ska hoppa upp brakar det loss fullständigt i skogen bakom oss. Plötsligt dyker det upp ett 20-tal rådjur som far genom skogen i fullständig panik. Det brakar och knakar överallt när de far omkring oss. Nelly blev antaligen helt paralyserad av skräck för hon stod helt still och höll andan.
När de äntligen försvunnit klappar jag på henne och försöker lugna ner henne, och det tar några tok-anfall innan jag kom upp igen, men sen tog vi oss hem i alla fall...!

Det var först när jag satt där och ridbyxorna började skava mot knäna jag insåga att jag var SKADAD! Nu sitter jag i soffan och tycker gymt synd om mig själv ;)

MEEEEEEN!

Jag ska baskemig sluta planera! X)


Jag har fått lite onda aningar när propositionen aldrig kom ut, men fy vad typiskt! Nu får jag nog ta en Pay n Jump på Halmstad FRK den veckan istället...
Det hade i och för sig kunnat innebära att vi hoppar 100+110 en tävling tidigare än planerat, men vi får se!

Först måste vi i vilket fall ordna det här med Nellys licens, krångligt!
Hon har ju ett lite rörigt pass, och nu måste man ju skicka med bilder/kopia på passet när man beställer licens, så jag hade behövt kunna förklara hur passet fungerar, men det kan man inte... Får se hur jag löser det =/Vi är på gång..!

Först och främst: va SUPERKUL att så många engagerade sig i mina bakbens-funderingar! Jag ska fortsätta hålla ögonen öppna för att kunna se fler exempel eller kanske någon som avviker. Som några andra också nämnde så är såklart hästens vilja det allra viktigaste, och jag valde ju faktiskt Nelly för hennes modiga hjärta och inte för hennes teknik ;)

♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦

Idag red jag och Nellisan vårt första pass för året på banan!
Hon var alldeles lagom pigg, och vi började på lite för långa tyglar, lite för djup form och bara travade runt på stora böjda spår i lösgörande syfte. Tempot var friskt men lugnt och stadig rytm = alldeles perfekt! Hon svarar riktigt bra på de sidförande hjälperna nu, flyttar direkt jag ber om det! Innan vilan var hon också duktig på det, men nu är hon som ännu känsligare. När jag kortade upp tyglarna blev hon lite för hög i nacken i början och jag kunde höra att hon 'klapprade' lite med tänkerna ibland (spänner ju ej nosgrimman så hårt). Det har hon gjort sådär någon gång ibland om hon ikte riktigt varit tillfreds, och jag tror det idag berodde på att hon hellre går med huvudet väldigt djupt och blev störd av att jag bad henne ta upp det.
Jag provade att sitta ner i traven korta sekvenser också! Om jag bara ber henne lugna ner traven lite så går det riktigt bra att sitta. Skönt, då behöver jag inte vara orolig inför tävlingen! Nelly verkade faktiskt trivas med att jag satt ner... Genast samlade hon ihop sig lite (även om det är långt ifrån faktiskt samling), frustade och slappnade verkligen av. Det lugna tempot kanske är något för henne, även om det blir lite jobbigare...?

Vi galopperade två varv i båda galopperna också, och jäklar vilken power hon har alltså! Det ska bli SÅ KUL att börja hoppa igen, längtar så till utomhussäsongen! I vänstergaloppen tappade hon rytmen några gånger och bytte en gång bara bak och en gång rent - men hon korrigerade sig själv innan jag hann reagera! I höstas tränade vi ju mycket på att så fort hon bytte bröt jag av till 1-2 travsteg o fattade ny. Nu verkar det som om hon inte ens behöver traven längre utan löser det själv, så duktig tjej hon är ♥Ååååh vad jag verkligen älskar att rida!!!

Tankar kring bakbensteknik.

Jag har tänkt. På det här med bakbensteknik.


Och jag kommer behöva hjälp av några andra bloggar/inlägg för att få fram precis vad det är jag menar, så jag hoppas i förväg  att det är okey!

Förr, och fortfarande när jag gick på gymnasiet fick man lära sig att hästar som snärtar med svansen har bra teknik eftersom språngets energi fortlöper genom hela hästens rygg, ända ut i svansspetsen där det blir en snärt! Helst sa man att man skulle känna svanstopparna i nacken - då hade man en häst som hoppade väl.
Ett bra exempel på en sådan häst är Sara Ussings nya grållevalack.

Men på senare år har man börjat se fördelarna med hästar som vecklar ut sina bakben väl över hinder, och nu anser många att det vara den ultimata bakbenstekniken. När jag såg Nelly skutta igår kom jag att tänka på just det att hon inte kniper med sina bakben ens på så små hinder, och hennes bakben utvecklas då bättre och bättre ju högre hindren blir (precis som det bör vara). Denna tanke ledde till en annan som jag undersökt nu på morgonen:
Det verkar som om hästar som vecklar ut sina bakben väl över hinder och har den sortens bakbensteknik, de hästarna snärter inte med svansen.

Nelly har jag aldrig sett snärta med svansen, och även om jag inte har på bild när hon vecklar ut bakbenen speciellt väl så har jag i alla fall en från ett lite högre språng som visar vad jag menar:


Jag har två andra exempel på hästar med fint utvecklade bakben,
som inte henne snärtar med svansen:

Amanda Gullströms Kulan
Johanna Grant visar en 3-åring i ett inlägg


Det jag nu då kommit fram till, och diskuterat med min mamma, är om det skulle kunna vara som så att på liknande sätt som "Snärtarnas" energi fortsätter ut i svansen, så fortsätter "utvecklarnas" energi ut i bakbenen..? Jag skulle kunna tänka mig att det är så.

I alla fall, båda teknikerna har visat sig effektiva, och även om jag fortfarande har lite svårt att sitta Nellys språng när hon slänger upp sina bakben riktigt högt, så föredrar jag den tekniken.

♦ ◊ ♦
Har ni några synpunkter på det här?
Egna erfarenheter?
♦ ◊ ♦

Hoppetossan är i farten igen...!

Håller på att ladda upp en film, men moviemaker ratar min mobils filmformat och youtube är ju som det alltid är ;). Det blev bara några språng, och vi höjde inte då hon dels inte är igång, dels gick lite hårdare igår och så var marken inte helt frusen, men inte direkt mjuk heller....
Anyway, medan filmen laddar:Höhöhöh:Det man kan säga om dagens språng är att:
* Hon slutat överhoppa sig så förbannat, klok häst ♥
* Hon börjar äntligen söka sig framåt nedåt med huvudet och hoppar framåt, inte bara uppåt - även om hon kommer behöva hoppa med ännu mer fart. Det är dock lättare att påverka när jag sitter på, och är då även bättre.
* Bakbenen är påväg! Jag har som sagt sett hennes bakben när hindrena blir högre och hon börjar använda ryggen (det kan man inte direkt kräva på den här höjden...), och idag såg man i alla fall antydan till att det inte kommer vara så svårt att plocka fram den. Hon kniper ju absolut inte med bakbenen i alla fall...!
* Hon blir tokig när jag säger "tjohoo" (där av brallet efter sista språnget, haha)


EDIT:CourseWalk app!

Jag har ju nu blivit en av alla app-älskare där ute.
Använder mina dagligen, då framförallt min tränings- och kost-app, den är kalasbra! Men, det är inte den jag ska skriva om nu.CourseWalk

SÅ.HIMLA.SMART.
Mja, det kanske inte är så viktigt för mig o Nelly som är rookies, för oss är det kanske mer kul! I varje fall tycker jag att det är en riktigt bra app som ska införskaffas när det är dags för vår debut.

Man kan alltså, med hjälp av programmets gps, rida upp hela banan, mäta den, placera ut och ta kort på alla hinder samt skriva kommentarer om alla hinder. Dessutom kan man markera vart det går uppför och vart det går nerför...
Det här tror jag kan vara ett riktigt bra verktyg när man rider för att vinna och vill ge sig själv en så bra chans som möjligt. Aldrig har det nog funnits ett så bra sätt att memorera en bana, in i minsta detalj!
Awesome!


Tjohoo!

Det ultimata träningspasset

I morse red jag och Nelly ut på vad som visade sig bli det ultimata träningspasset. Antagligen lite för tufft för henne som inte är igång så hon har nog träningsvärk i morgon, men hon verkade ändå nöjd efteråt..!

Först skrittade vi på asfalt 10 minuter, sen klättrade vi upp för ett berg (mindre ås) där Nellisan verkligen fick ta i vid vissa etapper. Väl uppe på berget (åsen) såg det ut såhär:


Det är havet man ser mellan träden där framme...!

Det var tufft att ta sig upp, men ännu svårare att ta sig ner =O
Det blev till att kliva rätt ut i snårskogen, och Nelly fick verkligen lyfta på tassarna och undvika stenar. Blev faktiskt rätt imponerad av hur väl hon skötte detta själv, även om det gick lite fort ibland.
När vi kommer lite mer än halvvägs ner hittade vi en stig, som tillslut blev en väg som ledde ut på vägen tillbaka till stallet:

Lite längre än vad man ser på den här bilden finns det ett fält där vi galopperade lite. Hon var lite tokig först med viss akrobatik, men ganska snart gick hon som en gud! Hon tog ett fint stöd på bettet och var så himla balanserad och fin! Provade på någora galoppombyten och hon gjorde så rena fina så! Galopperade i kanske 4 minuter, så hon han bli lite trött, men det kändes som om det var dags för det. Nu kanske hon är lite lugnare i morgon...!


Idag hann vi alltså med:
Klättring
Koordination
Skritt på asfalt
Galopparbete
Kondition och styrka!

Mysdag!

Idag har det stormat här, för ovanlighetens skull!
Det fick bli en mysdag med min kära norrlänning (som äntligen tar sitt förnuft till fånga o flyttar ner till kusten, o mig!) Carolin.
Det blev ingen ridning på grund av vädret, men vi myste med Nellisan och hon verkar tagga ordentligt inför i morgon istället, haha!

Jag o Carolin åkte till gamla kära Plönninge och hälsade på ♥
Det var mycket som var annorlunda, och mycket som var samma! Urhärligt att träffa (många) gamla lärare och fika i lärarummet, vilket alltid varit förbjudet område tidigare, haha!
Efteråt åkte vi ut till Fjellaregård också, där skolans hästar finns!
Jag myste lite med mina pärlor från skoltiden; Karill och Frigolit.
Karill gör sig inte så fin på bild, haha, men frigolit bidrar med en:


Under eftermiddagen blev det fika, lite alfapet och tillslut middag innan det var dags att skjutsa Carro hem till sin pv. Mysdag helt enkelt! I morgon är det Johannas tus! =D


Carro blev lite ledsen när jag ÄGDE henne på alfapet, haha!

TÄVLINGSUPDATE

Jag blir helt tokig av att planera tävlingsvåren 2012!
Blir så exalterad och vill starta överallt, haha!
Då några propositioner kommit ut nu blev det dags att börja ändra i planeringen då de givetvis inte organiserar klasserna så som jag tänkt ;)
Falkenberg som skulle bli vår första hopptävlingar börjar på 100, och det känns lite onödigt att bara rida en klass och att den enda klassen skulle vara en debut på den höjden. Istället kommer Halmstads Fältrittklubb (som jag för övrigt tänker rida för i år) och räddar mig med Pay n Jumps + en Pay n Ride (dressyr).

Mars kommer bli en helt crazy månad, haha!
Men vi rider bara Pay n Ride'n om det passar och känns bra, sen lugnar det ner sig som ni ser..! Annars tycker jag att vi får en ganska lagom rytm mellan dressyr och hoppning... Det ser kanske lite mycket ut, men det är för att vi knappt kom ut något i höst pga att det inte fanns några tävlingar - så nu i vår när de finns vill jag ta tillfället i akt. Nelly tar ju det här med tävlingar och tävlingsplatser med ro (peppar, peppar...) så så länge hon är ok så får det bli såhär. Det finns faktiskt så mycket tävlingar ute här omkring oss att det går att vara väldigt flexibel om vi inte skulle åka på en, eller om någon ställs in.
Angående klasserna i framförallt hoppning så kommer kanske de ändras också. Hoppar hon så bra som jag vet att hon kan, utan att jag behöver pusha henne så försöker vi nog ta oss upp i 1.20 ch satsa på FALSTERBO.
Det hade varit häftigt...!
I så fall får kanske någon fälttävlansstart stå åt sidan och ge plats åt hopptävlingar istället, men det ser vi när det kommer!I alla fall, såhär ser planeringen ut nu:

TÄVLINGSTERMIN 2011

A TOUCH OF FROST


Februari

v6 2012-02-10 Plönninge LB:1 – Dressyr

v7 2012-02-19 Halmstas FRK 90+100 – Hoppning PnJ

 

Mars

v9 2012-03-04 Falkenbergsortens LC/LB – Dressyr

v10 2012-03-11 Halmstad FRK 90+100 Hoppning PoJ

v11 2012-03-17 Harplinge RK 90+100 – Hoppning

*(v11 2012-03-18 Halmstad FRK LB – Dressyr PoR)*

v13 2012-03-28 Laholmsortens 100+110 – Hoppning

 

April

v15 2012-04-14 Styringe Stall Deb – Fälttävlan

v17 2012-04-28 Falkenbersortens 100+110 – Hoppning

 

Maj

v18 2012-05-06 Tranemoryttarna Deb - Fälttävlan

v21 2012-05-26 Hermanstorp Deb/Lätt – Fälttävlan

I stand corrected

Det där jag sa om att Nelly tyckte att det var så tråkigt att bli longerad?
GLÖM DET.


Idag la jag fram två bommar, vanliga hederliga markbommar; en mitt på kortsidan, en mitt på öppna delen av volten. Det var allt som behövdes tydligen, för i samma sekund jag sa "aaaand trot" så bar det av, varv efter varv efter varv i galopp där hon hoppade över bommarna som om de vore 140-hinder. Jag försökte först bara stoppa henne, men efter 2-3 språng som blev heltokiga så bara skrattade jag. Detta eggade på henne ännu mer och tillslut började hon bralla på allvar, jag har ALDRIG sett en häst så högt upp i luften förut!

En bekant kom förbi gården för att hon skulle kolla på transporter, och stannade en bit bort för att se vad det var som försegick på ridbanan. Hon fick för sig att Nelly var en Lipizzaner, och försökte komma på vem hon kände som ägde en så stor Lipizzanerhäst. Sen såg hon att det var jag.
Jag antar att misstolkningen berodde på att vi såg ut ungefär såhär:
Hahaha, det är verkligen SANT!
Hon brukar sällan busa på linan, och om hon gör det så är det få utspridda bocksprång, idag var hon bara helt otrolig! LÄTT ATT VI KOMMER VARA MED I HÖJDHOPPSTÄVLINGAR OM NÅGRA ÅR!

Ändrade planer

Att mina planer då aldrig ska få hålla, haha!
Jag var så himla nöjd med min igångsättningsplanering med Nelly, det är precis så jag vill att en igångsättning ska se ut för att verkligen stärka innan man börjar belasta...
MEN, eftersom Nelly är Nelly så går hon inte riktigt med på det hela.
Hon är på tok för pigg, laddad och rastlös för att kunna skritta och hon har börjat avsky att bli longerad eftersom det är sååååå hiiiiimla tråååååkigt - och det här måste jag såklart väga in i min planering. Det absolut viktigaste för mig, till och med viktigare än hennes hållbarhet, är att hon är glad och lycklig! Och med den planen jag hade är hon inte glad och lycklig. Som jag sagt innan så har jag fått 'skynda' på lite istället och har travat under uteritterna den gångna veckan, och hoppas på att kunna väva in skrittpassen på asfalt senare när hon är lite mer till ro.

Denna vecka kommer vi börja galoppera!
För mig känns det lite tidigt, men hon är i misstänksamt bra konditon efter vila och har verkligen bullat på med både muskler och hull, och hon vill verkligen röra på sig, hjärtat ♥
Idag tänkte jag låta henne galoppera lite på linan med bommar, om hon behagar. Som sagt tycker hon att det är rätt tråkigt att bli longerad, men det kommer hon faktiskt inte undan då jag vill att hon arbetar mycket 'fritt'. I morgon blir det uteritt med lite galopp. På torsdag hoppas jag kunna få med mig mamma till stallet då jag tänkte longera henne över hinder. De senaste gångerna har hon hoppas så väl vid longering över hinder, så jag vill verkligen ha det på film! Tänkte ge mig på en liten oxer denna gång och inte bara block-kryss.
Jag har väl berättat att jag mer eller mindre måste longera henne över hinder istället för att löshoppa? Detta eftersom hon hoppar ut ur ridbanan om hon är lös och uppspelt + att det inte finns några bra ställen att köra till o löshoppa (framförallt inte när jag är ensam).

Grand Prix- och Unghästar


Nellisan kanske inte har så mycket att säga till om bredvid kungen Cumano? ;)

Igår under den långa uteritten funderade jag mycket kring vad jag gjort i hästväg, möjligheterna jag fått och vägarna jag valt. Jag kommer inte gå in på allt det nu, men något som blev väldigt tydligt var hur länge sedan det var jag satt på en häst jag inte behövde utbilda, och hur få gånger det faktiskt hänt över huvud taget...

*Under de senare ridskoleåren red jag två ponnyer som jag utbildade och tävlade.

*Red in en tokig westernponny när jag ville rida mer än 'bara' på ridskolan

*Min Kenny kunde verkligen hoppa, men inget annat vid köpet, vilket var en stor utmaning för femtonåriga jag.

*Under mina gymnasieår red jag mer sällan än ofta de äldre hästarna

*Under min långa praktik i Adere utbildade jag ungponnyer och omskolade en galoppör till ridhäst.

*Mitt jobb på Irland var framförallt som inridare/utbildare av unghästarna, hade en äldre häst under en kort period när hans ryttare var skadad - men han blev för galen av att bli riden av mig, haha, så tillslut fick han gå på bete istället XO


♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦

De gånger jag fått rida riktigt välutbildade fina hästar har varit
*när jag jobbade (på helger och praktik) hos Emma och fick rida hennes tävlingshästar. Hennes förra hästskötare hjälpte mig jättemycket och ibland fick jag verkligen trimma både min mosters och hennes egen häst. Även där red jag unghästarna, men att just få rida de (tre) välutbildade hästarna minns jag var så häftigt... På stoet de hade räckte det att jag tänkte vad jag ville göra så gjorde hon det, och i slutet av passen var hon så lösgjord och avslappnad att man verkligen fick bekräftat att man gjort rätt. Den hästen hade jag ridit 1.60 med utan att tveka, så kraftfull och ändå så lyhörd... För att inte tala om när jag fick ha hingsten att utbilda mig på, inget kom gratis - men när man gjorde rätt fick man verkligen veta det, jesus vilken häst!

*när jag hade praktik på Pias FlammaBygget. Jag var där i precis rätt tidpunkt, när precis rätt folk jobbade där och stämningen var på topp! Fan va kul det var! Där red jag också framförallt unghästar, men hade 2-3 av tävlingshästarna som jag red + hoppade. Minns framförallt en hoppträning för Pia när jag hoppade högre än jag någonsin gjort innan, och allt kändes bara enkelt och roligt, och hur en av hästarna gjorde så stora framsteg när jag red den att jag fick ge tips åt de som skulle ta över när jag åkte.... Hade en liten 4-årig poetic-ponny som jag skulle rida in också, jäklar vad hon bockade, haha!

♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦ ◊ ♦

Att rida unga och outbildade hästar har gjort mig till den ryttare jag är idag, och i vissa få fall har jag ju faktiskt fått vara med från början tills det att hästen är sådär fin att rida som Grand Prix-hästar. Lille Rupert gick ju från att vara precis inriden till att göra alla skolor, perfekta skänkelvikningar, rygga, byten (påbörjade serier) - allt det lärde jag honom ♥
Och för det fick vi båda beröm av en FEI-domare...!

Ja, unghästar erbjuder en helt annan resa än den man får av att bara rida fina 'färdiga' hästar. Jag kan verkligen sakna den där känslan ibland, den man får när man i princip kan släppa ner hela skänklarna och tyglarna och ändå vara ett ekipage i perfekt balans och harmoni... När man kan samla och öka, flytta och stå blickstilla, kontrollera kraften, släppa lös kraften...
Men jag hade inte bytt bort det jag har.
Kanske kan jag i framtiden få ha både och? Det hade varit en dröm!

Maja ♥ Bäbishästar = Sant


Bortskämd!

Idag när jag kom till stallet hade Nelly (och jag) fått en present!
Friesern som jag tar hand om några dagar på månad då hans matte är i Norge hade några schabrak som använts någon gång men som inte passar till den typen av häst (inga schabrak ligger still förutom Mia's!), och efersom det snart är dags för dressyrsadel till Nelly så fick hon ärva dom:

Benvitt Eskadron med smal guld passpoal:


Ljusturkost eskadron med flerfärgat kantband:


Ljusgult utan märke med möstersöm och flerfärgad passpoal:


Och bäst av allt ♥
Vitt RG med röd och guld passpoal och rött kantband:

Ska se om jag inte kan ha RG-schabraket när vi ska debutera dressyr, kanske går det till hoppsadel också! Vitt bör det ju vara i alla fall, och det kommer väl ändå bli vårt tävlings-dressyr-schabrak =)

TACK LINDA! ♥


Jag och Nellisan red ut idag,
hon var lika crazy som vanligt i hantering men så fort jag sitter upp lugnar hon ner sig. Vi hittade en ny väg som vi red på och det blev skritt + 1/4 trav. Det var en väg jag inte trodde ledde någonstans, men den bara fortsatte i oändlighet och landskapet blev som ett ingemansland =O
Allt var helt stilla, husen var uråldriga, skogen likaså och markerna översvämmande (inte på själva vägen men överallt annars). Efter 30min fick vi vända för att inte vara borta för länge, men det ska bli spännande att utforska den mer... Nu har vi i lala fall en riktigt lång, inte för hård, grusväg att galoppera på!

(Ja, jaktkandaret är på - hon är som sagt helt crazy vissa dagar!)


Mardröm!

I natt hade jag världens mardröm, och jag kan fortfarande inte fatta hur det kommer sig att jag drömde det, haha! Helt crazy!!

Jag var i den lilla hästaffären i Gullbrandstorp, där det var tokrea och de hade så mycket grejer att det liksom svämmade över - människor o saker överallt!
I ett hörn under ett bord hittade jag en korg med boots, glitterboots!
Ju fler par jag tog upp, desto fler poppade fram ut tomma intet; silver, guld, rosa, röda, oranga, blå, gröna, turkos, gula, vita, svarta... De fanns hundratals - och jag hade bara pengar med mig till två par!!!!
Det gick verkligen inte att välja!
Jag försöke komma på hur  jag ville matcha våra terrängfärger osv, haha!
Jag visste att jag hade kommit dit vid 10 denna söndag, idag (det var alltså någon form av framtidsvision eller nått), och när jag äntligen trodde att jag hade lyckats välja; ett par blå och ett par rosa, så kom en litet tjej fram till mig och sa att klockan var halv sex och jag hade varken varit i stallet än eller gjort klart hemtentan som ska lämnas i måndag.

Jag fick fullständig panik och vaknade med ett ryck X)

Hur ska man tolka det här!?

The body and the fitness and the food

Som ni såg i inlägget här under så har jag varit ute och sprungit idag, och faktiskt tyckt att det var helt ek för förståa gången (brukar bara tycka att det är jobbigt och hemskt och tråkigt). Gymbesöken under hösten har bättrat på konditionen och det är självklart roligare att springa när man faktiskt KAN springa, haha!

Det är i alla fall dags nu, 2012 är mitt år.
Eller ja.
Min kropps år!

Jag har alltid varit väldigt vältränad, det räcker att jag tittar på när någon annan gör situps så får jag magrutor (true story!). Jag är statisk och exposiv (springer fort som *** korta sträckor, stark, synliga muskler) och har helt värdelös uthållighet (svårt att bygga upp kondition, tappar lätt suget och blir trött).
Det ska det bli ändring på nu!
Det är framförallt mina ben jag vill forma till. Jag kan inte göra mig av med musklerna utan att sluta rida vilket ni kanske förstår inte är ett alternativ. Men jag vill försöka påverka mina muskelfibrer och så längre muskler än jag har nu vilket förhoppningsvis kommer leda till att mina ben får den formen jag vill! Det viktigaste med hela operationen är dock att få bra flås och kondition så att jag kan bli en så effektiv fälttävlansryttare som möjligt!

ACTIONS:

* Löpa som en löpare från löpland!
Har egentligen inte såååå höga krav, vill kunna löpa 5km utan att det ska vara ansträngande. Just nu börjar det bli jobbigt någon gång efter 1km, haha!


* Äta bra mat
Hålla koll på kalorierna.
Jag tror egentligen inte på dieter, och tror inte att extremdieterna är bra i det långa loppet. Därför tänker jag äta sunt och förståndigt och undvika socker utöver det jag behöver. Kalorikoll alltså!
Skulle jag gå ner något kilo i vikt hade det inte vara katastof heller ;)
♦ ◊ ♦
Styrketräna ska jag inte göra,
som sagt bygger jag muskler som en karl, haha! Det jag gör i stallet (jobbet) + ridningen ger mig all styrketräning jag behöver.
◊ ♦ ◊
Till min hjälp kommer jag ha:
* Musik i öronen, för motivation då jag som sagt tycker att det suger rätt hårt att löpa, även om det är lite bättre...
* Min älskade Shape-up-app som hjälper mig hålla koll på hur mycket kalorier jag petar i mig och hur mycket jag tränar bort!

Till sommaren kommer jag vara världens bikini-babe, haha!
Och en ryttare värdig en stolle-häst som Nelly X)

Ibland är det bara att bestämma sig.


Det är 4 grader ute.
Det ösregnar.
VARFÖR?

Som mina nya coach Enrique Iglesias försöker hjärntvätta mig till att tro:
'Cuz I like how it feels ;)

Superstar


Undrar just vad man har som mål efter att man lyckats bli bäst i hela vida världen?

Lovefool & crazy hair!!

Nellys man är helt crazy!
Den har ingen 'sida' längre utan kan ligga åt alla möjliga håll, vilket jag egentligen tycker är bra då det antyder att hon är jämnmusklad, men den är verkligen vild!
Jag har ju hela tiden velat ha den tjock och klippt (a la Levisto Z) då jag tycker det är helt bedårande på unghästar, men nu har det gått lite för långt - den är bara för tjock helt enkelt. Och nu när den skiftar sida blir den hackig på ena sidan om den är rak på den andra X)
Idag klippte jag den så att den blev rak på ena sidan, men mamma tyckte det blev så katastorfalt att jag inte får lägga ut bilder på bloggen, haha!
Jag tror i alla fall det är dags att tunna ur den lite... Hur nu det ska gå till då Fröken Finemang blir helt skogstokig när man rycker henne. Antingen får jag vara hård och besynnerlig eller fuska på något vis.

Som stöd för detta beslut kan jag även säga att jag provade att toffsa hennes man för att se hur många knoppar jag kommer behöva göra när det är dags för dressyrtävling om fem veckor. Rupert brukade behöva 9, Nelly behöver 25. I rest my case.


Jag kan väl anse att när man ska tävla dressyr så får man faktiskt ta o knoppa, även om jag är en sådan som tycker utsläppt är finaste (återigen, a la Levist Z). Men vad tycker ni egentligen;
Är det OKEY att tävla dressyr utan knoppar!?
Dagens themesong eftersom jag inte hört låten på flera år men idag har hört den TRE gånger på olika radiokanaler!

Error in my fabulous life

Befinner mig i något av en prövningarnas tid.
Försöker skriva på fetestora hemtentan, men allt motarbetar mig, så det går rätt tungt. Böckerna blir inlåsta på biblioteket (som inte öppnar förrän två timmar efter att tentan ska vara inlämnad!!), datasalen var låst och bommad, tiden rinner iväg, jag och Sara har alldeles för roligt och pratar om andra saker hela tiden....
Ja, det går helt enkelt inte så bra.
Eller, det vi skriver är bra - men ja, det hade kunnat gå fortare? X)

Nelly fick springa lite på snöre idag (longeras) och så fick hon lite love (i form av singoalla kex), men sen spurtade jag hem för att plugga vidare.

Måste tanka bilen också.
Suck.

Hovvård och sadelpremiär!

Sedan Nelly fick ytte,pytte lite strålröta så har jag blivit helt manisk med skötseln av hennes hovar. Det är ju lite överdrivet, men nu har det blivit en rutin så det går på någon minut bara. Nu använder jag bara Thrush Magic en gång i veckan, men så här gör vi i alla fall:

Nellisan var förresten överlycklig idag då jag tog sadel på när vi skulle skritta ut, haha! Hon var ju lite tjurig ett tag när man spände sadelgjorden, men idag sa hon inte ett knyst utan blev bara pigg o glad. Ridturen gick helt ok även om det blåste storm och hon vägrade skritta ;)
Svårt liv för piggeliner ibland!

Glad sötnos med sadel på!

Tjockis!

Idag när jag stod och borstade Nelly utbrast jag plötsligt med överraskad stämma:
"Men Nelly, du är ju en riktigt tjockis!"
Varpå hon bet mig.
Med rätta.


Det är dock inte helt osant ;)
Jag har länge varit medveten om Nellys vintervilsmage och tyckt att det inte sett så tokigt ut ändå. Med hennes stora rumpa och jättebogar ser det snarare propertioneligt ut. Men så idag klämde och kände jag efter ordentligt, och det är ju faktiskt en bit in till de där revbenen....
Detta är dock bara positivt, nu har vi massor att ta av när vi ska bygga ännu mer muskler under igångsättningen! Och tänk så snygg hon kommer bli när vi arbetat av det där hullet! =D
Både jag och Nelly kommer se ut som Sporty Spice innan vi är färdiga, haha!

Tilläggas bör även att hon inte alls ser så rund ut när hon rör sig, alltså så fort hon använder sina magmuskler och drar upp buken något så blir det genast mycket bättre - men hon var så söt när hon stog och halvsov under dagens ryktning, hon kommer bli en så fin mamma i framtiden! Självklart blev hon dock generad när jag tog fram kameran, där av go-to-hell-matte-minen ;)


(Manen ligger på fel sida, det är därför den ser så lång ut!)
EDIT:
Jisses amalia!
ÄR hon överbyggd nu igen!?
Tänker hon verkligen växa MER!?
God have mercy!

You miss 100% of the shots you never take.

Efter att ha pratat med min syster som tyckte att jag skulle gå fram med försiktighet när det kom till skrittandet av Nelly, och då framförallt det uppsuttna skrittandet, så gick jag igår med bestämda steg och hämtade henne i hagen.
På med träns, reflextäcke, benskydd (PC!) och benreflexer, och hjälm på mig.
Sen satt jag upp.

Nej, jag jag är varken adrenalin junkie eller självmordsbenägen...
Jag är bara väldigt romantisk!

Jag tänkte nämligen såhär:
Min och Nellys tillit, hur stark vår relation till varandra är kommer antagligen vid flera tillfällen under vår karriär på något sätt vara avgörande. Jag anser att jag inte kan kräva att hon ska lita på att jag tar hand om henne, om jag inte först visar att jag litar på att hon tar hand om mig.
Så, jag tog ut henne till uppsittningsblocket, såg henne djupt i ögonen och sa till henne att hon fick vara pigg, hon fick vara busig, men jag ska bannemig få sitta kvar.
Och det fick jag!

Hon små-stegrade några gånger när hon tyckte att jag bromsade för mycket, och sparkade bakut i frustration någon gång, men kvar satt jag!

Det är något av ett nyårslöfte för mig det här året, att inte vara så förbannat försiktig! Dumdristig kommer jag aldrig kunna vara, men att våga ta fler chansningar behöver jag för min personliga utveckling!

Nelly has gone bananas!

Igår var det nyårsafton, och jag mår verkligen inte som jag förtjänar idag. Att jag aldrig lär mig. Det var i alla fall ett bra party, jag var supersnygg i lockat hår, svart ballongklänning, lila tights och lila helt-galet-långa-lösögonfransar och svarta stiletter med guld och diamanter - succé!Men, till häst-delen av mitt liv då.
Nelly vill verkligen inte vila längre, hon har fått nog och har blivit helt skogstokig. Inte på ett charmigt-tokigt sätt som hon brukar utan på ett oroväckande-tokigt sätt. Hon är orolig i boxen och i hagen, riktigt uttråkad även om jag försöker underhålla henne och det är bara att inse att min långsamma igångsättning är att glömma - hon behöver avreagera sig! NU!

Igår longerade jag henne, och det var på gränsen att jag lyckades hålla henne fler gånger än jag kan räkna upp. Hon bockade och brallade, men verkade inte glad bara hysterisk. Därför, och med tanke på att hon varken tappat muskler eller allt för mycket kondition då hon gått ute i de stora hagarna under vilan, kommer jag vara lite mer effektiv i igångsättningen.
Jag vill fortfarande skritta mycket på asfalt för att stärka upp hennes senor och leder inför fälttävlanssäsongen och den lite större press jag kommer ställa på henne i år, men det kommer inte gå att skritta med henne - hon är som en heliumballong att leda på.
Istället får vi hoppa fram lite i planeringen, och longera varannan dag i skritt+trav, skritta varannan dag ute för hand/barbacka om det går. Förhoppningsvis lugnar hon ner sig så snart hon märker att det är en rutin och att hon blir aktiverad varje dag igen.

En ännu mer oroväckande sak som upptäckts är att när hon blir orolig i boxen (vid utfodring/utsläpp) har hon vid några tillfällen vägt från ena frambenet till det andra - en gång, ganska diffust, men hon gör det. Det skulle kunna antyda att hon har en fallenhet för att börja väva, och det skulle göra mig helt förtvivlad!
Detta har varit den första och sista gången hon har en längre vila uppstallad. Sommarvilan kommer såklart vara på grönbete, men i framtiden kommer hon även utan undantag släppas på lösdrift om hon ska vila under vintern.

Nu ska jag till stallet och se om vi kan skritta ut!

RSS 2.0