En fråga från JosefineFörst och främst får jag säga TACK så mycket ;)
Jag blir alltid lika glad för sådana här kommentarer!

Jag har svarat på någon fråga om packning och hur man hittar ett jobb utomlands här,
så nu ska jag försöka formulera några konkreta tips rent allmänt om jag förstått frågan rätt.

Såhär på rak arm får jag nog sammanfatta det till de tre stora:
 • VAR BEREDD PÅ ALLT!
 • TA INGEN SKIT!
 • GLÖM INTE GUMMISTÖVLARNA!

Irland är inte som Sverige med både för- och nackdelar, det har jag också skrivit om tidigare. Med rådet att du ska vara beredd på allt menar jag båda dessa aspekter: Var öppensinnad och ta till dig allt nytt du får lära dig, det finns kunskap och lärdom på Irland du aldrig kommer stöta på i Sverige eller någon annan stans. Men var också beredd på att du kommer stöta på saker som du INTE bör ta med dig eller ta lärdom av. Det finns mycket skumma typer och människor med en hästhållning som aldrig hade varit laglig i Sverge, och beroende på situationens allvar kan man hantera det på två olika sätt:
1. Ibland får man helt enkelt ta sedan dit man kommer. Kom ihåg att du är en person som är på besök i landet, och i en del fall gäller då att du inte kan kräva att de ska rätta sig efter dig - utan du får istället, om än motvilligt, rätta dig efter dem.
2. I vissa fall kan man hamna i en situation där råd nummer två verkar: Ta ingen skit! Ser du något som är under all kritik eller som gör dig upprörd är det självklart att du ska säga till om det och visa att du tycker att det är fel. Inte vid mitt senaste besök på Irland, men en gång för många år sedan visste jag att "om jag gör en big deal av det här, då kommer de skicka ut mig här ifrån med huvudet före", men min moral var alldeles för stark för att jag inte skulle visa att jag tyckte att det var fördjävligt. De skickade inte ut mig, men jag var inte älskad av alla efter den dagen - men det var ändå värt det.
Ta ingen skit har också en annan bemärkelse, och det är att du inte ska göra vad som helst. Stå på dig, annars står någon annan på dig! Slit inte ut dig, jobba under förhållanden som du tycker är ok - och om du inte tycker att det är ok - säg till! Ingen bidrar ifrån att du blir olycklig.
Och såklart då, felet som allt för många gör:
Glöm för guds skull inte gummistövlarna!
Jag själv rekommenderar verkligen Hunterstövlarna, annars kommer dina fötter nog inte överleva många långa arbetsdagar i skitväder ;)


Om du vill får du jättegärna skriva vart du ska någonstans, kanske vet jag om vilket ställe det är och kan ge mer specifika tips om just den anläggningen =)


HA SÅ KUL!


Tjohoo, galen Huntertrial med Aussie X)

Avmaskad och redo!

Gud vad jag börjar bli trött på att min häst inte får komma ut på något bete!

Först ville jag ju att hon skulle få stå i en box och vila lite efter resan, igår var vi och lämnade in ett träckprov som visade att hon behövde avmaskas, nu när det är gjort så blev det smällvarmt och hur mycket insekter som helst på betet! wtf!
Pga detta kommer hon antagligen inte ut på riktigt bete förrän till helgen...

Mamma och jag diskuterade lite om vi kanske skulle skjuta på det ännu lite mer nu när det blev såhär, så att jag skulle kunna hoppa några Clear Rounder med henne i sommar o så. Men jag känner att hon behöver den här vilan, så jag kommer fortsätta rida henne nu innan betessläppet men släppas ska hon så fort som möjligt.
Lugnar det inte ner sig med insekter kanske jag tar hem henne tidigare, men jag vill att hon ska få skrita runt och bara vara vildhäst..!
Idag har vi i alla fall ridit lite barbacka!
Hon var jättebusig, haha!
Vi galopperade barbacka för första gången (med viljes dvs) och det gick faktiskt riktigt bra. Vi skuttade lite över en 20cm stock också, och jisses vad hon bjöd på det mini-hindret! Söthästen!
Hon saknar kanske sina Irländska terränghinder redan... :O

Nyheten heter Nykle!

Ja, jag har faktiskt en nyhet att informera om ;)

Denna vecka, söndag till söndag, är jag nanny åt en döfrän frieser som heter Nykle! Jag ska ta hand om, mata, rida och framförallt ta hand om hans man och svans som om det vore gjort av guld (i Frieservärlden är nog förresten en tjock man och svans värt betydligt mer än guld...).

Nykle var Kennys hagkompis lite till och från i det stallet jag hade henne, och nu komemr han och hans ägare finnas i det nya stallet dit Nelly ska flytta efter betet. Nykle kommer bli ett återkommande ämne här på bloggen då det ser ut som om jag kommer hjälpa till ganska mycket med honom framöver (ca 10 dagar per månad).

Såhär ser han (och hans matte) ut:


Idag har jag ridit Nykle för första gången, och vi red barbacka, haha!
Hans matte vill gärna att jag ska göra det med honom så att han vänjer sig. Hon hade önskemål på att jag skulle galoppera barbacka, för det hade hon inte vågat sig på riktigt än.
Det första som slog mig när jag kom upp var att det skulle vara omöjligt att sitta kvar om han bockade: Han är väldigt bred, har ingen manke och om jag skulle tappa balansen så ser man hellre att jag faller än att jag skulle ta tag i manen, haha!
Traven var svårast, framförallt eftersom han testade mig lite också. Galoppen var som en dröm, även om det gick lite för fort ibland, hehe! Han var riktigt frän att rida!
Tanken är att jag ska presentera honom för bommar och hinder också, det ska bli spännande X)Nelly red jag inte idag då jag hällt på switch även där sadeln ligger. Vi kollade hennes träck idag och hon behövde avmaskas, så förhoppningsvis kommer hon äntligen ut på betet i övermorgon!
Igår red jag, och hoppade lite faktiskt!
Det stor ett räcke (70cm) och ett stigsprång (90cm) framme, så det var ganska perfekt! Vi travhoppade räcket några gånger, hon tyckte att det var jättesvårt, men bjöd härligt på det lilla hindret =)
Oxern hoppade vi i galopp och när hon, efter två försök, verkligen svarade för skänkeln hoppade hon super! Hon nuddade inte en bom och vi nådde en bra avsprångspunkt varje gång - kul!
Fina, kloka lilla Nelly ♥


Hon hoppade mycket rundare och finare än såhär igår..!

Kunde inte hålla mig..!

Red bara en snabbis, men är så nöjd och glad i min häst!
Tänk att vi inte känt varandra mer än 11 veckor, och att jag inte ridit mycket markarbete med henne alls, och ändå går hon så fiiiint! Innan hon kom till mig hade hon aldrig gått i form och hennes underhals är forfarande bland de ordentligaste jag någonsin sett, men man känner verkligen att det är på gång nu!
Jag tog med en liten galoppfattning på filmen också, den första. Hon kunde inte fatta galopp när hon kom heller, innan hade hon sprungit in i galoppen och det har vi jobbat jättemycket på. Detta är nog den bästa galoppfattning vi gjort hittills, så den fick vara med! =)
Första gången hon har strykkappor bak är det också!
Och hon är döirriterad på flugorna, men ändå ;)

Åh, jag tycker att hon är så himla fin!
Min sits har blivit lite sämre igen efter all Irländsk unghästridning, men vem tittar på mig när Nelly fullkomligt dansar fram i sin fina, fina trav! Bästa Nelly!
A Touch of Frost

NELLY
Nelliphant, Nelly Furtado, Nellisan, Nell, Nelly-noosch


Officiellt passnamn: A Touch of Frost
Hemma-namn: Nelly
Född: 2007 (4år)
Kön: Sto
Härstamning: Okänd, än så länge
Ras: Irländsk Halvblod, än så länge
Mankhöjd: 168cm, än så länge
Färg: Dapple gray (apelkastad)
Utbildningsnivå Hoppning: Hoppat 90cm Clear Round x2 felfritt
Utbildningsnivå Markarbete: Börjar bli stadigare i formen, flyttar för skänkeln i skritt o trav
Utbildningsnivå Hunting: Högsta möjliga

◊ ♦ ◊

Som många av er redan vet så fick jag möjligheten av döpa Nelly själv. Det har varit en av mina högsta drömmar sedan liten stalltjej att få döpa en häst, men när jag väl stod där vart det blankt! Jag hade dessutom tidspress på mig om 30 dagar, så tillslut tog jag det namnförslaget som kändes bäst just då = A Touch of Frost.

Hennes härstamning är fortfarande okänd, och DNA-labbet sliter sitt hår ;)
Att hitta mamman har de gett upp på helt, men det finns fortfarande en god chans att de finner en matchande hingst och på så vis kan hon få fadern registrerad. Vad det kommer göra för hennes registrerade 'ras' vet jag inte ännu. Jag vet dock att hon inte kommer kunna bli registrerad som "Irish Sporthorse" så både en godkänd mamma och pappa krävs för det. Antagligen kommer vi behöve uppdatera hennes pass till ett Svenskt sådant, och då kommer hon aoutomatiskt bli ett Svenskt Varmblod. Så ser det ut i nuläget i alla fall.

Hennes utbildningsnivå i hoppningen anser jag vara lagom. Förhoppningsvis kommer vi kunna starta någon Clear Round-hoppning på 90-1,00m innan årets slut.
Hennes utbildningsnivå i markarbetet är jag generellt inte så missnöjd med heller. Jag ville hellre ha en helt outbildad häst än en felriden. Att hon fortfarande är så ostadig i galoppen känns dock som ett hinder som kommer ta tid att ta sig över, men förutom det är hon precis som jag vill ha henne.
Hennes höga utbildning inom hunting ser jag både för- och nackdelar med. Jag är inte helt överrens med det faktum att hon blev riden så pass mycket och hårt sedan i övergången från 3-4åring, men å andra sidan har det gjort henne modig och klok. Nelly är en av de få 3-4åringar som någonsin blivit utnämnd till att vara 'fronthäst' under jakter - det hör man näst intill aldrig om. Hennes uppgift under jakterna var att hålla fronten tillsammans med Jaktmästaren och se till att alla hästarna hoppade alla hinder. Detta ärofyllda uppdrag fick hon eftersom hon var en av de hästar i sällskapet som alltid hoppade. De ansåg henne mer tillitsfull och benägen till att hoppa än de äldre erfarna hästarna (antagligen för att hon var ung, vild och inte förstod bättre, men ändå, haha).

Jag har själv fått se några av de 'hinder' hon hoppat på dessa jakter, och jag kan säga att jag aldirg i livet kommer hoppa något liknande! Häckar på 1.50 som är så täta att man inte kan hoppa igenom dem, 'diken' som är över 3m långa och djuuuupa! Vansinne!

◊ ♦ ◊

Mål
Än har jag inte satt upp några spektakulära mål med Nelly, då jag helt enkelt inte känner henne tillräckligt väl än för att veta vilken potencial hon besitter. Jag tror stark på henne, och jag tycker att hon är en fantastisk häst. Men specifika mål känner jag min inte redo för att sätta.

För i år vill jag framförallt att hon ska vänja sig vid Sverige, mer miljöträning än den här omställningen behöver hon knappast, men att komma iväg och göra lite roliga saker ihop. Kanske träna för hopptränare några gånger, presentera henne för Dressyr-Danne (Dan Aspegren) och höra vad han säger om henne. Jag vill att vi ska få ordning på galoppen och att hon fortsätter muskla sig och utvecklas!

Beroende på hur hon känns i slutet av det här året kan jag sätta större, mer specifika mål för framtiden, och det ska bli jättekul!

Welcome to the Jungle?

Med Kenny hade jag lyxen att den allra första sadeln vi provade på henne satt som ett smäck, så jag blev aldrig utsatt för det torterande sadelletandet som man hör att folk utsätts för i år och dar. Nu verkar det dock som att jag också kanske kommer behöva ge mig in i Sadeldjungeln...


Igår provade jag min älskade Prestige Golden Star Extra på Nelly.
Vanligtvis är jag ganska duktig på att se om en sadel passar eller inte, vart den i så fall inte passar och vad som behöver ändras. På Nelly trodde jag att det skulle vara busenkelt då hon har ett så självklart sadelläge. Men igår blev jag helt ställd.
Den låg egentligen bra på hennes rygg, men det är manke/bog-området jag oroar mig för...

Jag var liksom inte tillfreds med hur sadeln såg ut på henne.
Hon har ganska liggande bogar och lång manke, och jag vet ju att hon är av en bred-över-ryggen-modell, men jag blev som sagt ändå lite konfunderad. Den ser ut att vara ganska ordentligt för smal, men sadeln har jag ju breddat till stl 35 (!) och då Prestiges storlekar bara går upp till bomvidd 37 (som för övrigt är superbrett!) så betyder det att när hon nu kommer bredda sig mellan 4-6 år ålder kommer det inte GÅ att göra sadeln bredare.
Så på ett vis har jag svårt att förstå att den kan vara för smal redan nu i så pass bred storlek.
Om det är så att sadeln inte funkar, så betyder det att inge andra Prestigesadlar kommer funka heller, och det vill jag inte gå med på! Jag gillar verkligen prestigesadlarna, de passar mig väldigt bra som ryttare. Nästa sadel som passar mig väldigt bra som ryttare skulle vara Butetsadlarna, och för det första ha jag i nuläget inte råd med en Butet, och för det andra hade jag blivit så hysteriskt rädd om sadeln att det inte funkat, haha!

Nu har jag i alla fall bestämt mig för att åka till stallet idag och rida i sadeln för att se hur det faktiskt känns och ser ut.

Update kommer alltså senare idag!


UPDATE!

Nu har jag helt bytt åsikt. Sadeln är helt klart för vid!
Det är lite svårt eftersom hennes manke är ganska bred, medan hennes kropp inte är speciellt bred... därför är jag nu i stället lite orolig för att det skulle trycka på hennes manke att göra sadeln smalare, samtidigt som den är på tok för bred i nuläget! Aaaah! Jag fruktar som sagt att det är sadeln i sig, Prestigen, som inte passar henne helt enkelt. Hon är kanske lite FÖR rak i ryggen för den... Humm...
Jaja, vi får tillkalla expertis när det blir dags för det.
Frågan är bara vem man vågar ta hem, har hört så mycket skräckhistorier den senaste tiden om fantastiska hästar som blivit helt förskräckliga i ryggen pga fel från sadelutprovarens sida.
Ett annat problem är ju det faktum att hon växer så det knakar. Jag har ju ingen lust att värma den smalare nu, bara för att i höst behöva bredda den igen, och sen kanske bredda den en gång till - naej...

Mätte henne förresten också!
Stolta 168cm var hon med en riktigt mätsticka. Skönt!
Inget mig emot egentligen om hon blir större, men inte riktigt än, haha!

Nelly har landat!


Nu är Nelly äntligen hemma!

Just nu har hon mellanlandat på en liten gård hos våra bekanta som har betet. Där fick hon sova på box inatt, och idag ska hon släppas i en större gräshage tillsammans med ett annat sto (min mosters förra häst som nu är avelssto). Så ska de två damerna få bekanta sig med varandra till på måndag då vi släpper ut dom på det stora betet med alla de andra hästarna. Vi tyckte att det var klokast att göra på detta viset för att undvika att någon blir hack-kyckling, nu kommer Nelly och Alaska i alla fall ha varandra som kompisar första tiden på stora betet.
Det känns bra!

Igår var jag i stallet på kvällen, efter att Nelly sovit några timmar, för att ge henne ett riktigt bad! Hon var täckt av gammalt svett och resdamm, så ett bad var precis vad hon behövde! Efteråt gick vi på promenad och då vart hon helt sjövild, haha! Taktade och slängde vilt med huvudet och visade upp sig för alla som ville se (och även de som inte ville, haha). Tokan!

Nu när Nelly har landat, och bloggen fått nytt utseende och tema, så känns det nästan som en nystart. Nu kommer ni ju istället få följa mitt och Nellys liv här i Sverige, och allt vad det innebär...
Så i eftermiddag eller imorgon dyker det nog upp en fullständig presentation av Nelly, så att ingen behöver fundera på något ;)


GLAD MIDSOMMAR ALLIHOPA!


AAAAAAH!!

Nelly är på väg in i Sverige as we speak!

På 15 min har jag fått reda på det, informerat betet om att vi kommer, hyrt en transport och sprungit tre varv runt huset i ett försök att bli av med adrenalinpåslaget!


Fiiiiina Nelly är HÄR!!!

Vid 2 kommer vi lasta henne på släpet i Göteborg och köra ner henne hem till oss, gud va mysigt det kommer bli!!!

Nuuu så ska vi se...

Är lite halvnöjd i nuläget,
så vi får se hur länge det får se ut såhär..!

Förvirring?

Innan ni tror att min blogg håller på att falla sönder och samma kan jag meddela att det är meningen
= Jag håller på att städa upp lite.

Jag håller på att ändra allt, nästan från grunden, och då jag inte är speciellt teknisk tar det lite tid, haha!
Jag försöker dessutom bestämma mig för hur jag vill ha det, alltså vad för slags blogg jag vill ha och vilka teman jag ska köra på... Massa små beslut som ska tas, men håll ut - det blir säkert bra tillslut!
Nellys nya stall

Här kommer hon förhoppningsvis flytta in om ite drygt en månad:Mysigt o litet stall om 7 hästar = kanon!
Jag tror att det blir jättebra!

AAAAAAAAAAAAH!!!!

Kat på Irland postade just detta på sin FB:


De skulle ringa mig när de skulle hämta henne, men det gjorde de inte - hon är alltså påväg!!!
Jag ska försöka ringa dem i morgon för att höra när hon kommer och hur och var!

Åh min lilla prinsessa!
Vad jag längtar efter dig!!!

Det ösregnar...

... så ALLA var i Ullared.

De borde ha två Gekås, ett för de som ska shop til they drop och en för oss vanliga människor som kanske vill kolla lite och klämma lite. Mamma fick panik två gånger, och jag ½ gång, det dröjer nog innan vi åker dit igen. Jag kan åka dit med sis, henne är det bara att haka på liksom = tryggt ;)

Jag fastnade såklart bland alla burkar och aprayflaskor på hästavdelningen, och spenderade säkert 40min vid betten då de helt plötsligt hade massa av Pessoas Magic system bett där. Men det var mest konstiga versioner av tungfelsbett och pelham. Först var jag faktiskt lite sugen på ett pelham, jag kommer garanterat behöva det nån dag när Nelly kommer på hur stor hon är och att hon faktiskt inte måste lyssna på mig om hon inte vill. Men det slutade med att jag inte köpte något då jag vill leva på hoppet om att hon kommer ha en Snaffle-mouth hela livet =)

Detta fick komma med hem istället:

1 stycke pannband, som om jag inte har nog liksom...
Men det var så fint och blått o brun/beiget - riktigt blingigt också!
Första delen av Nellys dressyrkollektion, nu behövs bara dressyrsadel, dressyrgjord, dressyrschabrak, dressyrbandage (ja, vita alltså) och allt annat man har när man dressyrar! ;)


1 stycke (elller 2 ju) strykkappor som är godkända för unghästar.
Har kommit fram till att jag inte hade några som var OK för bäbishästar som Nelly, så det var bra att man kunde köpa sådana för 60 spänn! Nelly behöver faktiskt strykkappor, har hört någon gång då vi travat i lite friskare tempo ute att det klonkar i ibland...


1 st rosa borstkitt, 1 st dandy, 1 st grimskaft, 1 st ryktsten
Jag behövde nya borstar o tänkte att hon lika gärna kunde få ett kitt, och varför inte ett rosa. Jag är dock stormförtjust i Dandy-borstar så en sådan köptes till och ryktsten används flitigt =)


1 stycke balsamspray.
Tyckte det lät intressant med en återfuktande spray med aloe vera o B-vitamin. Ska bli spännande att se om resultatet blir lika bra som de ledande glans-spray-sorterna..!


1 stycke Arnika-gel, 1 stycke hovolja.
Den här hovoljan köpte jag första gången på Ö&B, efersom den var så billig och jag gillade att den innehöll så många olika oljor med olika effekt. Penslade väl på sådär 3 ggr i veckan och efter en månad stod min hovis och bara gapade. Han frågade vilken produkt jag använde på Kennys hovar för de såg helt fantastiska ut, och han ville rekommendera den till andra - så ja, billig men helt fantastiskt bra hovolja!


1 stycke Havens Horse Cookies
Kenny fick dessa någon gång och fullkomligt älskade dem, så det hoppas jag Nelly gör också!


Flugmedel, lädertvål + balsam
Tror jag kommer vara ännu mer rädd om min läderutrustning om det är så här enkelt att göra det =)


1 stycke handskar
De enda handskarna där sm jag tyckte var sköna och gav ett ok grepp fanns bara i vitt, så vad gör man ;) Det blir säkert jättebra..!Ja, det var allt det!

"Jilly Cooper, Watch out!"

Så skriver COMPANY om Fiona Walkers Kiss and Tell.


Några av er har säkert hört talas om eller läst Jilly Coopers välkända romaner om den internationella hoppeliten, detta är fälttävlanselitens motsvarighet! Jag har än så länge bara läst ca 100 sidor, men den är precis lika bra som Coopers! Man får följa lite fler olika människor och perspektiv i den här boken, och nätverket som deras relationer till varandra utgör är inte helt lätt att följa alla gånger - men ja, jag rekommenderar den starkt!
Den kom ut nu i våras (2011) så den finns inte på Svenska, men jag tycker alltid att det är bättre att läsa engelsktalande författares verk på det språk det var menat för = engelska!

LÄS!

Tänk att man skulle behöva åka ända hem till Sverige

för att kunna ladda upp senaste tävlings-fimlen med Rupert ;)


Här är en bild som jag fick av klubben jag ridit för på tävlingarna på Irland.
Den är av dålig kvalité då jag tagit denna bild med kameran på ett faktiskt kort.


Detta förklarar även banans svårighet som jag beklagat mig så mycket över, hehe.
Tävlingen var av nationell standard, där av svårigheterna även i vår låga klass.

Som ni kanske kommer kunna se på filmen (och höra om ni skruvar upp volymen rätt mycket), är att jag varvar mellan att skratta och säga "Whoooh Rupert! Whooo!". Istället för att rida som jag ville = Bra tryck i galoppen genom svängarna så att jag kan vända upp mot hindret och där efter sitta still och vänta in det, så blir det helt tvärt om. Jag utnyttjar svängarna för att få tillbaka kontrolen och så fort jag vänder upp mot ett hinder suger han tag och bara drar. Jaja, vi klarade alla svårigheter utan en, så jag är ju som jag nämnt tidigare nöjd. Jag är dock övertygad om att han hade hoppat bättre och felfritt om hindrena varit iaf 1.10. Han skärper sig mer då, och framförallt: drar inte ;P
Men ja, här är i alla fall filmen,
90-100cm Horseware RDS-Qualifier WildCard Competition:

HEMMA!

Jisses, allt var försenat igår så jag var inte hemma i huset förrän sent. Men det var rätt skönt att komma hem ändå..!
I morse sov jag lääänge och väl, i min egen säng som känns helt enorm numera ;)

I morgon blir det nog ännu en lugn dag, kanske att jag tar ett ryck och packar upp alla saker. Sedan på måndag ska jag och mamma iväg till Ullared (andra gången någonsin jag lyckas tvinga med henne dit, haha) då hon vill se om det finns något hon kan använda på sin fest, och jag vill köpa flugspray + vitlök och en grimma till Nelly.
Alltid lika spännande att se hur många armbågar man får i revbenen och kundvagnar i ryggen ;)


Katha, jag o Sanna
Sista kvällen på Irland...

Antagligen sista inlägget från Irland

Ja, jag vet inte om det är mest sorgligt att åka eller kul att komma hem.
Jag har i alla fall inte gråtit något, och det ser jag som bra..!

Har tagit en sista ridtur på Rupert nu på eftermiddagen. Eller ja, sista för den här gången i alla fall, planerar redan när jag ska komma tillbaka o hälsa på!
Han var i alla fall fantastisk som vanligt!
Vi red ut barbacka och galopperade som tokar över fälten och hoppade några små stockar och bara myste. Det var en perfekt avslutningsritt ♥

Nelly har också fått sig en sista Irlands-tur.
Vi var också ute och galopperade, men med sadel ;)
Hon bockade och brallade och pep och tyckte att det var hur lajbans som helst! Fina lilla häst!

Nu ska jag strax åka in till stans (enligt mig) bästa pub och äta middag tjejerna, efteråt blir det några öl, men inte för många, ska upp tidigt i morgon och kommer vara på resande fot i ca 12 timmar!

See yah in Sweden!

Kilamonjaros transformation!

Killy innan Jul:


Killy idag:


Vi tar det igen!

Killy innan Jul:


Killy idag:

Jag har gjort en massa saker...

  Här på Irland som jag aldrig gjort tidigare! Jag har säkert glömt mer än hälften och kommer väl komma på dem så småning om, och självklart har jag vuxit som människa och fått hur mycket viktiga ryttar-erfarenheter som helst, men här är i alla fall några konkreta grejer:

 

 • Köpt en häst!

 • Varit först i ett ärevarv

 • Ramlat av och skadat mig för första gången

 • 'Hoppat in' tre hästar

 • Ridit in två hästar

 • Lärt mig köra fyrhjuling

 • Dömt en dressyrtävling (klubbnivå, men ändå!)

 • Tävlat dressyr

 • Tävlat fälttävlan

 • Röntgat lungorna

 • Fått dropp

 • Blivit 'jagad' av Irländska staten

 • Blivit genomsökt av en polis mitt på gatan

 • Blivit helad av ett ryskt medium

 • Deltagit i ett Kinesiskt rese-tv-repotage

 • Ätit Dominos pizzor (och älskat dem!)

 • Sett en Rugbymatch live

 • Sett otäcka omkullridningar på nära håll

 • Skypat

Min häst är bra mysig ändå...

Fiiiiiina Neeeeeelly!
Idag blev det ingen ridning av Nelly då jag stressat som en stressad stressare från stresserud hela dagen. Ridit alla mina hästar, blivit ap-arg på några hundutställare osv - det har tagit massa energi, men Nellisan laddade upp mig igen på bara några minuter ♥
Som vanligt när vi har en mysdag så började jag massera henne med piggborsten, och hon tyckte att det var så himla skönt - bättre än vanligt till och med! Så det slutade med att jag stod med tryck från båda händerna på piggborsten och gnuggade allt vad jag förmådde över Nellys hals, rygg och mage medan hon gnuggade tillbaka allt vad hon förmådde över hela migg rygg! Hon försökte bara bita någon enstaka gång, och verkligen gnuggade på med mulen så att det var som att bli kliad på ryggen. Så himla mysigt att jag blir alldeles kär =)
Gulligare häst får man leta efter..!


Hihi, fulsöt bild..!

Beställt!Dessa fina transportskydd från Rambo Newmarket ska Nelly ha på sig när hon åker hem till Sverige. Efter 10 sekunders velande bestämde jag mig för de blå, det blir nog bra!

Först tyckte jag att de såg konstiga ut...
Förstärkningen runt hoven verkade urknepig, men nu när man ser att det fungerar ungefär som boots så gillade jag det mer. Sättet kardborreknäppningen sitter på känns säkrare och dessutom mer genomtänkt, och det vill jag ha inför den långa resan. Visar bättre bilder när jag fått dem!
Spännande nu, Nelly har aldrig haft transportskydd på sig, så förhoppningsvis får vi någon dag på oss att träna ;)

Mer från Stradbally!


(Är så helnöjd med min sits över detta hinder, även om Rupe drog iväg)

Det är pga språng som dessa som Rupert går under smeknamnet "The arrow" ;)


(Håller på att ladda upp en film från andra rundan, men Youtube vill inte riktigt....)

Riding Club Festival at Stradbally Hall
Dåliga mobilbilder, men ändå..!


Stradbally var så fantastiskat vackert! Stoooort häftigt hus med berg och dalar runt omkring. För att inte tala om Kastanjeskogen! Så fint att det nästan var svårt att fokuser...
Banan var sjukt svår med tanke på nivån på tävlingen. Tydligen har de valt att konstruera tävlingen så att hindrena är små (90-1m), men banorna håller betydligt högre standard tekniskt sett. Det var inte ett enda felfritt lag, och vissa linjer red inte ett enda ekipage bra..! Rupert hoppade under omständigheterna fantastisk, men tappade fokus vid slutet av banorna. Chefen trodde att han helt enkelt blev trött i huvudet av att det var så knepigt. Vi fick i alla fall ett nedslag i varje runda, och en annan lagmedlem hade lite mer otur i sin andra runda. Men vi slutade i alla fall på 8 fel, och en 6:e plats!
Det är den största, lila rosetten vi fick idag!
Jag kommer få en likadan fast blå om några veckor för vår 2:a plats i senaste kvalet. Som ni kanske förstår blir det inget Dublin Horse Show, och jag är lite besviken, men jag är mest stolt över lillgrabben!

Rosettbilden visar de plaseringarna jag lyckats dra på mig här på Irland. Det har blivit en del ändå, 24 med den jag ska få på posten =)
Fina ponnyhästar man har!


På Irland ser rosettordningen ut såhär:
1:a - Röd
2:a - Blå
3:a - Gul
4:a - Grön
5:a - Orange/Rosa
6:a - Lila
Clear Round vanligtvis Röd


Får förhoppningsvis någon uppsutten bild inom några dagar =)

BIG DAY!

Nu ska jag strax gå ut till stallet för att duscha och knoppa Rupert!
Stora Festival-tävlingsdagen är här och jag är både taggad och nervös!

Detta KAN dock vara min o Rupies sista tävling tillsammans, så jag ska verkligen ta vara på dagen och se till att vi båda har kul!

TAGGA!

Hoppning med Nelly!

Idag är det bara SJU DAGAR kvar tills jag åker hem.
Denna sista vecka är dessutom Nellys sista vecka, då en månadslång betesvila väntar när hon anländer till Sverige. Jag har funderat lite o kommit fram till att det är några saker jag vill få gjort den här sista veckan. De två viktigaste punkterna var känna på lite banhoppningshinder då jag endast hoppat det en gång med henne sedan hon kom, och hoppa lite terränghinder. Idag bestämde jag att det var dags för det förstnämnda:

Enda bilden som hanns med innan kameran dog (som vanligt numera...) var detta lilla uppvärmnings-skutt! Som ni kanske ser kom vi lite stort på det så språnget blev ganska 'flat', men man kan inte lyckas jämt med dessa bäbisar ;)

Generellt hoppade hon helt ok...!
Hon rev två gånger bak, och det var första gången hon varit i en bom så länge jag haft henne. De två gångerna hände egentligen samma sak: orytmisk galopp, jag la henne stort, hon hoppade 'flat' och rev med bakbenen då hon inte räckte över. Shit happens. Hon hade annars fin bjudning och vi gjorde några bra galoppfattningar. Men idag kände jag verkligen tydligt hur hennes problem i markarbetet förstärks i hennes hoppning. Vi måste jobba en del på galoppen innan jag kan börja hoppa på lite mer allvar med henne. Lättare gymnastikhoppning hade nog varit en idé också... I hennes försvar så hade de ställt upp ett stort partytält bredvid utebanan då de ska ha någon hundutställning här på Söndag, hon tittade en del på tätet även i anridningen mot hindret vi hoppade, och vart därför ganska ofokuserad på uppgiften.

Jag själv måste komma på ett sätt att underhålla hennes galopp i anridningen utan att jäkta henne. Då det är svårt för henne att hålla en bra hoppgalopp under en längre tid så blir det gärna att jag försöker skynda för att hinna hoppa innan hon blir för lång = Inte så klyftigt kanske...
Dessutom inser jag idag mer än någonsin hur mycket jag längtar hem till min sadel! Ingen av de sadlarna här som passar Nelly passar mig. I den ovan till exempel måste jag ha jättekorsta stigläder för att stöden inte ska vara ivägen (en typisk terrängsadel...), men det blir så mycket svårare att ge henne rätt stöd och uppmuntran när jag har ben som inte ens räcker ner för halva magen på henne..! Dessutom kommer jag lite för högt över henne i sprången = No good!

Ja ja, nog tjatat om det här!

NU: Dush och glass!
I MORGON: Festival med Rupert!

Hoppning med Rupert!


Rupert i Ross House

Igår visade Rupert inte längre någon hälta, men jag nöjde mig med att longera honom. Idag var han har pigg o glad som helst så Chefen ville att jag skulle ta några skutt med honom inför lördag, med tanke på att det var så länge sedan vi hoppade sist.
Rupert kändes faktiskt lite trött när vi började, men tände snart till! Vi kom om inte perfekt så bra på alla hinder och Chefen tyckte att jag red bra. Det är samma sak som alltid, att jag måste sluta tänka så mycket och bara rida ;) När jag gör det blir det jättebra! Chefen tyckte att vi är ett riktigt bra team nu, och att vi klarar alla svårigheter han presenterar oss för - kul!


Jag känner mig så grymt taggad inför lördag!
Nu gäller det!
Jag VILL verkligen till Dublin Horse Show!

Det jag kommer behöva tänka på är att lägga upp ett bra tempo med en bra grundgalopp. När jag tittar på mer rutinerade ekipage på större tävlingar tycker ajg alltid att de rider så himla fort, men samtidigt förstår ju jag också att det behövs kraft och energi får att få till sprången. Nu kommer ju jag och Rupert bara hoppa 1m, men han är fortfarande en ganska orutinerad unghäst på 1.59m i mankhöjd, så han behöver också ett hälsosamt tryck för att få till bra språng.
Jag kommer också behöva tänka på att inte tappa galoppen i svängarna, vilket jag gör ibland. Det ska nästan vara lite för frisk galopp i svängarna för att sedan kunna slappna av och vänta in hindret i anridningen. Chefen vill ha hästarna i en framåt galopp mot hindret, och helst ska de komma ur den galoppen lite för nära, för att på så vis hoppa upp sig och använda sin kropp bättre i språnget. Flack ridning är det värsta han vet... ;)
Fokus, fokus, fokus är nästa grej. Hela tiden nästa hinder och aldrig ta blicken från hindret jag ska till! Det här ska vi allt klara av =)

Saker man tycker ganska mycket om...

... är när Svensk ridsport börjar göra sådana här roliga grejer:

http://www3.ridsport.se/Tavling/Hoppning_/Nyheter/2011/06/StannaiHammaroefterRiksmasterskapet/

Det blir ju inte aktuellt för Nellisan förrän om ett par år, men kul att möjligheterna börjar komma!

Jag gillar också nya looken på förbundets hemsida!

Saker man inte tycker så mycket om...

... är när man rider ut på sin halv-vilda 4-åring med 3 (var av 2 irländare) galningar som alla har tonåriga hästar och pelham.

När de springer, då springer Nelly.
När de stannar, så stannar INTE Nelly.


Det får nog bli ett lugnt ridpass idag som någon slags kompensation...

Men det var väl själva faaaaan...!

Rupert är halt.
Han är ganska jättehalt faktiskt...
Någonting i vänstra bogen gör att han bokstavligt talat släpar benet efter sig och rör sig helt inte över huvud taget.

När Chefen kom ut till mig i ett av stallen idag sa han att jag kunde rida Rupert lite lätt idag (efter 4 dagar i rad som skolhäst) för i morgon hade han och hans fru tänkt ta med Rupert och mig och hennes häst till en annan anläggning för att träna på att hoppa hemifrån. Han har ju redan hoppat så mycket med ridskolan, men lite för att få en bra känsla inför lördagen.

Det finns tre sannolika anledningar till denna hälta:
 1. Rupert är ovan att gå i ridskolan och har pushats lite för hårt.
 2. Rupert har fått en spark i hagen
 3. Rupert fejkar
Nu tänker nog ni "Vadå fejkar, hur kan hon tro att den stackars halta hästen fejkar!?". Jo, för Rupert är den smartaste lilla ponnyhästen jag någonsin har och någonsin kommer att träffa. Det har hänt fleeeera gånger att han, efter att ha ridits i ett lite högre tempo i några dagar, plötsligt blir halt på olika ställen. Men hon som red in honom gjorde han det ofta, såg till att bli halt på olika ben och ställen dagen innan en Hunter trial. För mig blev han ju också mystiskt halt dagen innan en Hunter trial en gång.
Nu kan det alltså vara så att eftersom jag märkt att Rupert inte är helnöjd med sitt nya jobb som ridskolehäst, så strejkar han. Han vill ha en ledig dag, och då tar han sig en ledig dag.
Jag har egentligen inget emot att låta honom vila idag, men om han inte blir frisk innan lördag o jag missar chansen att rida om en plats på Dublin Horse Show... Ja... Då blir jag sur!

Sentamentalitet overload

Ligger här i min Irländska säng, i min Irländska lägenhet på min Irländska gård och jesus vad regnet dånar utanför fönstret. Fönstret är öppet och det doftar friskt, blött och grönt...

Tänk att jag spenderat här snart ett år,
det är inte många som en sådan möjlighet får.
Tänk på allt jag mig sett och lärt,
tänk på allt jag kommit att hålla kärt.
Tänk när jag först fick känna terränghoppningens adrenalin,
tänk att Rupert blev så himla fin...
Tänk att jag får ta med mig Nelly hem,
och tänk att jag kvar lämnar hästar fem.
Fem fantastiska små personer,
jag hade köpt er alla om jag haft några miljoner!
Nu får vi nöja oss med att jag kommer och hälsar på,
jag lovar att se till att komma lite då och då.
Det är snart dags för mig att åka hem på obestämd tid,
Ta hand om varandra, och vet att mamma älskar er,
alltid, alltid, alltid!Rupert, Skorpan, Georgia, Kilamonjaro, Billy ♥

Gårdagens ridpass


Jag har ridit Nelly med Nova-bettet den senaste tiden, och även om det oftast känns bra så känns det ibland som om vi får fel effekt från det bettet. När Nelly tappar koncentrationen blir hon inte längre lika känslig och det leder automatiskt till att jag ger henne tydligare, upprpeande hjälper som hon tillslut blir irriterad på. Det jag märkt med Nova-bettet är att börjar slänga med huvudet och drar tyglarna ur händerna på mig i ett försök att bli fri från stödet på bettet. Igår satte jag därför tillbaka det tredelade mässingbettet med faste ringar för att se vad som hände. Hon gick superfint!
Hon hade ett lätt stöd i tyglarna och bra påskjut genom hela kroppen, nästan hela passet. Hon blir lite väl djup i formen ibland, men det gör mig inte så mycket nu i början. Kalasfin i skritt och trav är hon, jämn och riktigt trevlig att rida. Men så kommer vi till den där galoppen!
I högervarvet gick det ändå ganska bra; 4 varv på 20m volt utan ett enda galoppombyte. Dock är hon inte speciellt stadig i formen här utan går lite på och av tygeln. Det tror jag kan ha att göra med att jag inte fokuserar så mycket på just formen i galoppen utan mer på att hon ska hålla samma galopp och lyssna på skänklarna. Men godkänt i högervarvet i alla fall. Vänster gick egentligen också mycket bättre än tidigare..! 2 varv på 20m volten klarade vi innan hon föll in emot innerskänkeln för att på samma ställe nästa varv byta bak. Jag kunde dock korrigera henne ganska snabbt och red efter det två varv till som kändes mycket bättre.
Jag är lite emot idén att jag kanske behöver ha sporrar på henne redan nu som 4-åring, men samtidigt så är det en hjälp jag nog bör prova.

Idag tror jag att det får bli en skrittrunda barbacka! MYS!

Just nu håller jag på att packningsexperimentera!
Försöker lista ut hur mycket jag kan packa i väskor och hur mycket jag behöver skicka hem i förväg... Det är SVÅRT, men det ska nog gå det här serni ;)

Lets talk differences

Här om dagen stod jag och höll en unghäst åt vår hovslagare medan han skodde, och då kom vi in på hästrelaterade skillnader mellan Sverige och Irland.

Hovslagare till exempel. Vår här på gården har den högsta utbildningen man kan ha här på Irland och skor fruktansvärt mycket hästar samt har ett av de allra bästa ryktena. Då kan man ju tro att han kostar en del också, men nej. 65 euro = 570 spänn för skor runt om! När jag då sa att jag betalade mer än dubbelt så mycket till min Hovslagare hemma i Sverige så sa han att han inte visste om han skulle skratta, gråta eller packa väskan ;)

En annan grej är det här med Veterinärbesiktning på tävling. Här veterinärbesiktar man ENDAST på internationella tävlingar!!! Helt galet!!! Man kn alltså starta ***fälttävlan utan att först besiktiga hästan, förutsatt att den 'endast' är nationell. Jag tycker att det låter helt vansinnigt, men när jag då berättade för Hovslagaren att vi måste veterinärbesiktiga hästar redan vi 1,00/1,10-hoppning, förutsatt att denna skulle vara regional, så tyckte han att det var vansinnigt. "Hehe, då skulle vi inte kunna ha någon amatörnivå är på Irland. Alla de utan en ordentligt hovslagare, vilket är nästan alla, hade ju aldrig kommit till start...". What!? Men om hästen inte är 100 så ska den inte behöva komma till start, menade jag då, och även om han höll med så tyckte han att vi var alldeles för stikta. Han påpekade också att det måste bli svindyrt, och DET kan jag ju hålla med om...!Jag har en till grej som jag diskuterat den senaste tiden.

Det har inget med Sverige vs Irland att göra, men tänkte skriva ner den ändå.
Det var på vår endagarsfälttävlan här på gården, då jag agerade chaffis åt en av de tävlande. En helskön ryttare från Nordirland som startade 2 hästar i **klassen, 2 hästar i *klassen och en i klassen för 4- och 5åringar(1,00m), eftersom han då behövde gå alla tre banorna så lät jag honom helt enkelt åka med mig på fyrhjulingen runt när jag hämtade hinderprotokollen ;) Snäll man är, vet ni!

När vi åkte runt där kom vi i alla fall till att diskutera en massa, då framförallt den sistnämna klassen. Jag frågade hur gammal hästen han red var, och han svarade att den var fem. "Bra", sa jag då eftersom jag kan tycka att det är hårt om inte vårdslöst att rida fälttävlan med en 4-åring! Fine om man gjorde en av sakerna, eller om man gjorde över 2-3, dagar. Men att rida Dressyr, Banhoppning och sist ett Terrängprov på en 4-åring tycker jag är som att be om problem. Då vill man ha prestige, och inte en hållbar häst! Först tyckte min hitchhiker att man bör nog i alla fall börja i tid för att hästens kropp ska stärkas och vara förberedd på denna typ av prövningar i vuxen ålder. Mitt svar på det var att det kan man faktiskt göra på andra sätt, man måste inte tävla och pressa och prestera. Det kunde han faktiskt hålla med mig i. Och senare under färden tillade han att han personligen inte skulle tävla fälttävlan på en 4-åring. Så då var vi överrens...


Bara för att Nelly är 4 år och världsbäst så skulle jag ändå inte kräva av henne att prestera på tävling. Än ;)

Lets show 'em how its done..!

Igår kom äntligen det slutliga beslutet + en inbjudan till den stora Ridsportsfestivalen med kval för mitt lag till DUBLIN HORSE SHOW!
Bilder från google

Jag gick som på moln i några timmar, det ska bli så himla kul!
MEN, självklart blir man som alltid snabbt nerdragen på jorden igen.
För min och Ruperts del kan det gå precis hur som helst resultat och känslomässigt. Chefen bestämde sig plötsligt för at tdet var dags för Rupert att gå in i skolverksamheten så nu har jag inte ridit honom sedan i måndags... Det betyder att jag antagligen inte kommer få rida honom ALLS innan tävlingen, och han kommer hoppa med rätt ut sagt dåliga ryttare (i alla fall för en unghäst) säkert varannan dag fram tills dess.
SÅ HIMLA ORÄTTVIST!!!
Rupert blir snabbt trött på hoppning om det blir för mycket av det, han tappar suget liksom... det var det som hände i Ross House och det var det jag tänkte på när jag matchade honom till förra tävlingen som han VANN. Nu kommer han antingen vara glad att vara tillbaka med 'sin' ryttare som han känner och som inte gör honom förvirrad på lördag, eller så kommer han vara trött och sur... Jippy...!

Tävlingen är ju som tur är av den strukturen att om de andra ryttarna i mitt lag går bra, så har vi goda chanser ändå..! De är alla tre supersäkra på den här nivån, men rutinerade äldre hästar och kommer gå felfria utan problem. Sedan är det bara lagkaptenen som går till ch rider omhoppningen, och vår lagkapten är Chefens fru som ridit *** fälttävlan. Hennes häst kan ta bort (minst) ett galoppsprång på ALLA distanser och vänder på en femöring, så vi har verkligen goda chanser!!!
OM det skulle bli så att vi tar oss vidare, då kommer ju Rupert ha blivit riden av andra ryttare i nästan två månader när jag kommer tillbaka hit. Då tror jag och hoppas att han är mer van vid det än vad han är nu, för nu känns det som sagt lite surt...


Maja WENT Irish?

Ja ni, det är frågan...
Jag har funderat lite kring det här och har väl egentligen kommit fram till det att jag i vilket fall som helst kommer fortsätta blogga. Tycker själv att det verkligen är urtrist med alla som tar bloggpauser/slutar nu, inte uppdaterar på veckor och så vidare... Det är klart att jag kan förstå att det verkliga livet är viktigare, och att många tappar sugen nu när det blir allt vanligare med 'blogg-mobbare'. De allra flesta större hästbloggare är ju i den åldern när livet börjar på riktigt, så visst kan jag förstå dem. Men det gör inte det hela mindre trist X)
Jag har ju då två alternativ att fundera kring:
 • Fortsätta på den här bloggen som vanligt, med samma adress bara det att den kommer handla om mig och Nelly, och vår vardagliga träning o utveckling.
 • Starta en alldeles ny blogg, som då givetvis också kommer handla om mig och Nelly.
Någon som har några åsikter?

Mitt hästliv kommer forsätta i ett ganska högt tempo även när jag kommer hem då jag redan fått ett jobb i det stallet dit jag vill flytta Nelly. Där kommer jag ha två fina dressyrhästar som jag ska ta hand om nästan alla veckans dagar + eventuellt en frieser. Om allt känns bra kan jag fortsätta med även resten av året, parallellt med skolan!

Mys-Nelly!


Idag blev det ingen ridning för Nellys del - det är alldeles för varmt!
Jag red de hästarna som jag 'måste' genom jobbet, sedan efter jobbet tog chefens far med mig ut på en fartfylld mortorcykeltur! Efter det nöjde jag och Nelly oss med att ha en mysdag.

Vad brukar ni göra med era hästar när ni har en mysdag?
Jag och Nelly brukar:
 • Massera hela henne med piggborsten
  Jag vet inte varför hon tycker att det är så skönt, vanligtvis tycker hästarna att det är lite obekvämt med en så hård borste, men Nelly står och 'kliar tillbaka' på krubban som besatt X)
 • Borsta länge och mycke med mjuka borsten
 • Ta på nagellack (a.k.a hovolja/fett)
 • Tvätta henne juver
  Kennys juver fick man aldrig ta i utan att hon försökte sparka eller visa att hon inte tyckte om det på annat sätt. Nelly tycker att det är supermysigt! Lite ljummet vatten och en svamp brukar vi använda om de känns lite torra och flaniga som de kan ibland ;)
 • Äta morötter, såklart!

Im coming back home!

Ja, nu är allt bestämt och bokat.

Den 17:e juni 2011 vid lunchtid
tar jag mitt sista steg på Irländsk mark för den här gången.


Det känns väldigt konstigt faktiskt, men som jag längtar!
Visst har jag fortfarande ångest inför att lämna mitt irländsk liv, framförallt mina älskade hästar... Men, man kan inte ha allt, och den här gången väljer jag Sverige och min familj och mina vänner - Uj vad jag saknar er!

Nelly kommer åka strax efter mig.
Har ännu inte fått något mer klart besked från transportören än att hon SKA åka och att det antagligen blir några dagar EFTER min avfärd. Chefen har lovat att ta hand om henne om det blir så ;)


Jag förra sommaren på haveldals strand...
Så brun är jag inte nu...

Smile


Nellys nya bästis är gårdens finaste avelssto Susie..!

Åh, idag har jag o Nellisan haft en sådan ritur där jag bara ler hela tiden.
Hon är så himla ball!
Vi red ut på terrängbanan, men då jag inte hade någon säkerhetsväst på mig tänkte jag inte hoppa något. Hennes galopp kändes dock super, så jag tänkte att några små (50-70cm) stockar kan vi ju prova.
Jisses vad hon hoppar!!!
Provade för första gången att sätta lite tryck i henne (annars när jag hoppar s har jag i princip bara styrt och togit mantag), och JESUS vilka språng hon tar! Jag har aldrig suttit på en unghäst som jag fått den här känslan på, jag tror verkligen att hon har det där lilla extra. Om hon får alla förutsättningar så är jag helt övertygad om att hennes kapacitet räcker för de klasserna jag vill kunna rida i framtiden, och mer där till!
Vi hoppade kanske bara 6-7 språng, men då vi hade en sån kanonkänsla avslutade vi där med en galopp över stora fältet med gräs upp till magen på Nelly ♥Imorgon kommer det bli en dag av beslut.
Jag kommer få reda på exakt vilken dag transportfirman kommer och hämtar Nelly, jag kommer beställa flygbiljetten hem och börja packa!
Helt sjukt...
Jag har en stor låda i köket som jag ska packa nu i morgon med så mycket vinter-grejer jag kan få plats med och skicka hem den med posten. Ändå har jag ingen aning om hur jag ska få plats med alla grejer! Har ju köpt massa grejer här som ska med hem, galet!
RSS 2.0