Fälttävlan för bebisar? Not my babies!

För några månader sedan, då jag fortfarande var på den gröna ön, och åkte omkring på terrängbanan under en one-day-event för att samla in hindervaktsprotokollen hade jag ju en Hitchhiker med mig. Jag är ganska säker på att jag berättade om honom? Han skulle i alla fall rida dagens alla banor, och bad om skjuts av mig då han inte riktig hade tid att gå alla banorna. Han var rolig att ha med på fyrhjulingen, så det var ok ;)
Senare visade det sig att han var/är en av de mest rutinerade fälttävlansryttarna på Irland, hehe!

Han och jag hade i alla fall en diskussion när vi åkte runt där på terrängbanan.
Dagens första klass var nämligen en kvalklass för 4- och 5-åriga hästar inför Horsewares Championat som är en av de största tävlingarna för unghästar på Irland. Klassen var en 100cm-klass.

Det diskussionen handlade om var att jag blev så förvånad när jag fick veta att även 4-åriga hästar gick denna klassen (som var på våren, alltså nyblivna 4-åringar). Att göra tre starter på en dag som en sådan klass kräver, med 100cm i terrängen och 105cm i banhoppningen. Ja, jag tyckte att det lät onödigt tufft för 4-åringar i alla fall!
Först agrumenterade han för att man vill presentera unghästarna för tävlingsbanorna tidigt för att stärka dem och vänja dem vid den typ av belastning för deras hållbarhets skull. Men så fort han sagt det, och såg min blick tillade han "Fast, nu när jag hörde mig säga det låter det ju faktiskt rätt tokigt".
Egentligen tror jag att det bästa för hållbarheten är att låta hästarna växa färdigt innan men lägger ordentlig belastning på dem, så säg att de är redo när de är 6 år.
Självklart är det väldigt individuellt från häst till häst, men generellt är jag säker på att en häst som börjar tävla fälttävlan när den är 6 år håller längre än den som börjar när den är 4....

Han höll med mig i det, och efter några sekunders tystnad sa han "Jag har i alla fall inga fyraåringar till start idag..."

Jag tycker att det kan vara en bra erfarenhet för en unghäst som man hoppas kunna använda till fälttävlan att prova på de olika diciplinerna, men inte alla på en gång.
Nelly hoppas ju jag till exempel kunna starta någon hopp, någon dressyr och någon terräng (startfälttävlan, hehe) men innan hon blir fem, för att DÅ när hon är mer färdig i kroppen och har fått prova på alla delmoment debutera fälttävlan!
Det hela kommer väl tillbaka till det att jag vill att unghästarna ska få tid att tycka att det är kul! Träning ska vara kul, tävling ska vara lek!


Ingen kan påstå att jag pressade Nelly runt vår första Huntertrial, som belönades med vinst, haha!


Vi skuttade lite stockar och så ibland, bara på skoj!

 

Åh, nu blir jag så ridsugen!
Men, vila för vilda Nelly idag ju ;)



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0