Fråga om Irland och hästar - Jätteinlägg!
Det jag kan säga är att det ÄR annorlunda. Ibland väldigt annorlunda.
Sveriges radio skrev om detta för lite drygt ett år sedan.
Och där beskrivs läget ganska bra - kort och gott: Förfärligt.
Jag vill upplysa nu om att såhär illa är det inte längre även om läget inte är riktigt bra än heller. Det var dessutom framförallt kring Dublin och någon enstaka annan storstad som det var så extremt, jag såg till exempel aldrig någon övergiven häst när jag åkte land och rike runt på tävlingar även om man såklart inte ska blunda för att det faktiskt hände...
Som ni kanske minns är det av denna anledningen jag har Bella. Både för att jag ska få erfarenheter, men framförallt för att hon ska få ett bättre liv i Sverige.
Läget på Irland är alltså som sådant att de har ett stort överskott av hästar som varken landet i helhet eller de enskilda individerna/familjerna kan ta hand om. Som de flesta av er säkert har koll på så handlar priser om tillgång och efterfrågan, och nu när tillgången är enorm och efterfrågan ganska liten sjunker priserna drastiskt.
Det är det enklaste sättet att förklara de billiga hästpriserna på Irland, även om hela ekvationen egentligen är mer komplicerad än så.
En del av hästarna är oslipade diamanter (med tanke på de flestas skick skulle jag säga att det flesta är oslipade diamanter som faktiskt är mycket bättre än de ser ut, om någon bara ger dem chansen), och en del är precis sådana små tilltuffsade troll som de ser ut att vara ;)
Jag bestämde mig tidigt för att aldrig berätta (för någon) precis vad jag gett för mina två prinsessor, men jag ska vara lite generös ändå och dela med mig av ett par exempel på hästar som jag faktiskt hade ett humm om priset på, så att ni får något att relatera till. Exemplen är från hur hästarna var DÅ.
När han var 5 år, gått någon enstaka tävling och flera träningstävlingar upp till 110 och uppvisade extremt hög ridbarhet med höga dressyrprocent erbjöd jag en summa över min budget för min älskade man! Men, honom fick jag inte köpa ens när jag drog i med en absurd summa...
Sto, 6 år, 163cm, full stam, gått felfria 120 som 5-åring. Åttio tusen.
Valack, 7 år, 162cm, fullblodsstam, gått jakter och hoppade 150 vid provridning utan problem. Fyrtiofem tusen.
Så, att svara direkt på Idas fråga om hur mycket man kan tänkas ge för en häst är nästan omöjligt, det kan skilja sig så extremt mycket. Men, generellt kan man nog tänka den summan man hade fått ge i Sverige, och dra av si eller så mycket - dyrare är det iaf garanterat inte.
Summan av kardemumma är i alla fall att det finns en hel del billiga hästar på Irland. Jag var personligen aldrig på någon marknad eller auktion, men det är vanligt och det finns både totalt oseriösa och väldigt seriösa sådana. Mitt hjärta hade nog inte klarat att åka på någon av de sämre, men planen var faktiskt att åka på den bästa när jag letade ponny, dit åker folk från hela världen och alla hästar som visas är veterinärbesiktade av väl valda veterinärer.
Samma sak gäller transportörer!
Om det är någon av mina bloggläsare som vi något tillfälle ska transportera en häst från Irland så får ni gärna höra av mig och så delar jag med mig av den jag använder - det finns helt skamlösa människor i den branschen!
En resa kan kosta allt ifrån 3000-20 000kr, och man får vad man betalar för!
Det finns egentligen massor av saker att tänka på när man ska importera en häst ifrån ett annat land. Allt ifrån standarden på hovslagare i landet till hur noga de är med vaccinationer och hur vallen är. På Irland är till exempel inte gräset alls likadant som i Sverige, och mineralerna i jorden skiljer sig väldigt mycket. Bara en sådan sak är ju kanske inte det första man reflekterar över, men jag är ju lite speciellt på det sättet ;P
Kort sagt kan jag säga att jag är helt övertygad om att det påverkar hästarna. Punkt.
Jag har faktiskt flera gånger fått beröm av veterinärer och tränare för min förmåga att tänka på hållbarheten i min vardagsträning av hästarna. Det kräver tålamod och motivation, och det har jag gott om ;)
Jag tror stenhårt på varierad träning, varav Nelly aldrig gör samma sak två dagar i rad. Hon går alltid på olika underlag, i olika tempon och genom olika rörelser. Jag hade samma tänk med min förra häst, och jag har aldrig behövt behandla någon av mina hästar för en enda ledinflammation eller annan ridrelaterad/belastningsskada. Jag tror på min koncept, och resultaten talar för att det fungerar.
Jag tyckte det var jätte intressant! Läser gärna mer sånna här inlägg :)
Ja, jag tyckte också det var väldigt intressant! Och av nyfikenhet... vilken transportör använde du dig av när du forslade Nelly och Bella från gröna ön till Svenneland? Har börjat tycka det är intressant nu när jag håller till ute på ett hästhotell och således träffar på en hel del olika transportföretag och hästar på språng... :)
sv: Aha, dem har jag aldrig hört om, men bra priser och pauser under resandet är viktigt, ja! Har en kompis som ska ha sin unghäst från Tyskland till Irland i höst, så jag frågade av engelska Parkers vad de rekommenderade... Då svarade de att "George Mullins is your man" ;) verkar finnas en hel del opålitliga transportörer ute i Europa, har fått höra några skräckhistorier, så man vill ju verkligen vara säker på att man väljer rätt! :/
Ååh, super!! Tack så jättemycket för din respons!
Ååh, super!! Tack så jättemycket för din respons!
Hej Maja,
Jag läste precis ditt blogginlägg om att köpa häst på Irland. I ditt inlägg välkomnade du att man kan kontakta dig om man hade nga frågor! Jag ska till Irland och titta på häst nu i juni och har ett par frågor till dig, skulle uppskatta väldigt mkt om du kunde mejla mig så kan jag i mitt mejl tillbaka ställa mina frågor!
Tack på förhand!
//Carolina