Ruperts övningar!

Jag fick för mig att skriva ner vad jag gör med Rupert just nu, för det är verkligen bra övningar att ha till hands när man ska hjälpa sin unghäst att lättare förstå de sidförande hjälperna, eller som i Ruperts fall när han ska lära sig dem för första gången.

När jag började rida Rupert kunde han utan problem (bortsett från höger galoppen) gå i alla gångarter, start och stop. Men mer än så var det inte. Formen var näst intill katastrofal, och han hade aldrig lärt sig att skänklarna kunde betyda mer än "framåt".
Nu är det minsann andra bullar!
För det första ser hans nacke ut såhär idag:


O Chefen har gett oss basic-övningar som gör det superlätt för honom att flytta i sidled. Dessa kommer jag nu presentera nedan!
R U P E R T - Ö V N I N G  I

Denna övning går alltså ut på att vi följer fyrkantsspåret i skritt.
När vi kommer till ett hörn så 'genar' vi och styr rakt mot väggen ungefär där kvartslinjen tar vid och när vi når väggen så gör vi halt, hästen behöver inte stå i mer än 30 graders vinkel från väggen. De två-tre sista stegen innan halten trampar jag ner ordentligt i yttre stigbygel och vinklar huvudet lite åt samma håll för att tydligt flytta över min vikt till denna sida. Sedan, direkt ur halten (som endast bör vara en sekund eller två) ställer jag Rupert en knutta utåt och lägger på ytterskänkeln för att be honom flytta i sidled.

Första gången räcker det med att kan korsar en enda gång, viktigt är dock att han korsar över både fram och bak. Nästa gång ber man om två steg i sidled, gånger där på tre osv.
Skulle det hända något, eller om hästen står emot av någon anledning så avslutar man övningen OMGÅENDE och ser till att uppmuntra hästen till att gå framåt igen, man får under inga omständigheter forcera en unghäst (eller någon häst för den delen) att göra något! Aldrig någonsin!
Om hästen gnatar på ordentligt efter den uppkomna incidenten kan man prova igen i nästa hörn, men börja om igen så att ett endaste steg i rätt riktigt duger - och var noga med att berömma hästen så att den förstår att den gör rätt och är duktig!

När hästen förstår sig på denna övning och allt känns enkelt kan man gå vidare:
R U P E R T - Ö V N I N G  II

Denna övning känner kanske fler igen, den är ganska klassisk.
Det hela går i alla fall ut på att man nu använder sig av kvartslinjerna, vänder upp på dessa, flytter över vikten till innersidan den här gången och ber hästen flytta ut mot väggen. Inte hela vägen första gången, utan även här bygger man succsesivt på övningen tills man är i mål!

Med Rupert brukar jag göra Övning I ett par gånger, och sedan pausa och göra något annat. Efter en stund upprepar jag nån enstaka gång och går sedan över till Övning II. Med hjälp av dessa övningar lärde han sig flytta sidled utan problem på två dagar! Nu kan jag ställa och böja honom på volter och i hörn utan problem även i trav. Snart ska vi nog prova på Övning II i trav och se vart vi hamnar, haha!

Ja, nu vet ni vad vi tränar på just nu =)




Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0