Progress - Min sits!

Vem hade kunnat tro att jag skulle åka till IRLAND och FÖRBÄTTRA MIN SITS?
Ja, inte jag själv i alla fall...

Irländarna är ju inte erkända stilryttare direkt, och jag måste erkänna att jag sett ett par riktiga skräckexempel under min vistelse här: Krokiga ryggar, ständigt framåtlutande överliv, skump i sadeln, noll balans, långa tyglar, låga händer ja - listan kan göras lång.
Många tränare har gjort sitt bästa för att finslipa på min sits genom åren, men de flesta av dem har varit väldigt försiktiga med att göra för mycket eftersom de inte vill störa min ridkänsla genom att tvinga mig att tänka på hur jag har händerna, blicken mm. Det är både smickrande och lite irriterande. Det jag har fått förklarat för mig är att det är så små korrigeringar som behövts att det inte spelat så stor roll..

Det som har varit mitt problem har vairt min blick.
Jag tittar gärna på hästens öron när jag rider.
Jag är liksom så koncentrerad på hästen att jag måste titta på den för att inte tappa fokus. Jag är dessutom en väldigt följsam ryttare, hamnar aldrig efter i ett språng och blir aldrig hård i handen, baksidan av detta är att jag gärna ger efter för mycket med min hand och förlorar där igenom böjen i arbågen och rider istället med raka armar.
Den tredje korrigering som behövts och som hänger ihop med de två ovanstående är att mina axlar ibland följer med i eftergiften och faller framåt.
Fördelen med detta är som sagt att man blir väldigt följsam, nackdelen att man blir FÖR följsam och tappar hållningen.

Detta var en ganska vanlig syn efter att jag ridit 6 månader utan tränare och utan speglar:

Som ni ser är det egentligen inga stora fel på sitsen, men man vill liksom 'dra tillbaka' ryttaren i sadeln lite och be mig sträcka på mig. Det vill jag i alla fall.

Tipsen jag tidigare fått har vairt:
  • Tänk 'Dolly Parton'
    Alltså brösta upp sig helt enkelt, sträcka på sig och bak med axlarna.
  • Räkna lampor i taket
    För att få mig att titta upp, fungerade ända tills lamporna tog slut..!
  • Tänk 'skulderblad-ihop'
    Också et bra tips egentligen, man får en bra hållning när man tänker så.
  • Snodd vid hästens öron så du blir påmind varje gång du tittat på den
    Fungerade också ett tag...

Men inget av dessa harhållt i längden...

Det enda Chefen här har sagt till mig angående sitsen har varit:
'hands to belly button!'
Det får mig att hålla mina händer där de ska vara, och sedan faller restan bara på plats! Min blick åker upp och axlarna tillbaka och bröstet fram.
Skitbra!
Så nu sitter jag mer såhär:

Denna bilden är dock tagen för en månad sedan, nu är det ännu bättre.
Händerna här är inte super till exempel, men jag blir stadigare hela tiden!



Med detta vill jag väl helt enkelt säga att lösningarna kan finnas där du minst anar det =P


Kommentarer
Anonym

Åhh va kul o få veta hur du har det på Irland! :)

Jodå det går bara bra med Iris! :) Har börjat hoppa henne lite nu och det går jätte bra! Hon är en liten känslig häst, men ändå rätt så lättriden, hon är ju inte heller så stor, så hon passar mig perfekt!:) Min tränare är på semester just nu, så det blir mer "träning" här hemma, men sen till våren ska hon komma till oss varannan vecka och träna mig o mina systrar privat så det är kanon!=) Vi kör på träning detta året så att ja hittar knapparna mer o mer på henne, sen är det meningen att jag ska tävla henne till våren.. Hur har du det på Irland? Trivs du där fortfarande ? =)

2010-12-01 @ 19:09:53
URL: http://equine.webblogg.se/
Anonym

Sv; Nej vi tänker nog ta det lite som det kommer.. Går det riktigt bra kanske det heller blir championatet nere vi Flyinge än Falsterbo :) Då får hon mer tid till att utvecklas i dem klasserna.. men vi får helt enkelt se! :) Vill inte sätta upp för höga mål heller.. Jag hade tänkt att hon skulle gå förklasserna för unghästarna nere i Helsingborg under inomhus SM, men isånnafall skulle Olivia eller Emelie ridit henne där (som jag har tränat för innan..) men jag har bytt tränare nu till en som heter Jenny, för ja tycker mer om henne :) Så ja vi får helt enkelt se =)



Men va kul att ni ska titta efter en ny häst! :) synd bara att du inte kunde köpa den hästen du va ute efter, men hur går det föresten med Kilkenny? Vem tar hand om honom nu när du är på Irland? :)

2010-12-02 @ 10:07:50
URL: http://equine.webblogg.se/
Anonym

men usch vad hemskt! det hade jag ingen aning om :/

Var det ungefär som "skimmelcancer"? Min skimmel dog också av en tumör, men den satt vid underlivet på henne, hade den inte varit elakartad så hade man kunnat operera bort den med det gick tyvärr inte :(

2010-12-02 @ 15:24:54
URL: http://equine.webblogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0