Mineralsnack!

Hoppas att ni kan hänga med i mineralsnacket!
Annars är det bara att fråga!

Jag tycker mineraler är superfascinerande! Foto: Google.com

Igår hade jag och H (Chefens far) ett väldigt långt och intressant samtal om hästar och mineraler!
Här på anläggningen gör de nämligen sitt eget kraftfoder, eller ja, egentligen gör de ju allt hjälv: Strö, hö och alltså även kraftfoder. Detta kraftfoder är av utmärkt kvalité och mixas samman på beställning så att det man ger hästarna är fräscht och nyblandat. Det gillar jag!
Det är nämligen så att huvudingridientsen i fodret är krossad havre, och det är inget annat än fakta att krossad havre härsknar (ung som mjölk) efter 14 dagar, då det innehåller så mycket (nyttiga) oljor mm.
Därför har jag aldrig varit ett fan av att köpa krossad havre färdigt i säck eftersom man allt för ofta inte hinner göra slut på det i tid. I alla fall, åter till detta kraftfoder.
Det är alltså krossad havre, men lite extra melass på för smak och extra energi samt mineraler, allt mixat till en mumsig blandning som hästarna älskar! Det jag och H började prata om igår var vad det egentligen var för mineralblandning.

Det förhåller sig som så att det är en mineralblandning perfekt utformad efter hur gårdens marker ser ut och alltså hur höts, hösilagets, havrens och betets värden ser ut. Till exempel så är området kopparfattigt, så det är extra koppar i mineralmixen.

Koppar! Foto: Google.com

Efter lite allmänt snack, och efter att H förstått att jag har rätt bra koll på alla mineralers värden och betydelse för hästar efter min tre-års-foderkurs på gynmasiet så kom det fram att han var den första på Irland som presenterade att Koppar faktiskt var BRA om inte LIVSVIKTIGT för hästar. För drygt 20 år sedan trodde man nämligen att det var tvärt om farligt för hästarna med koppar och gjorde allt man kunde för att hålla dem borta från det. Nu vet man dock bättre, även om jag själv tycker att man fortfarande lätt glömmer bort denna mineral i hästarnas foderstater.
Tips!
Man upptäcker att hästar har kopparbrist genom att deras päls blir väldigt torr och sliten och i vissa fall kan hästen uppträda 'hängigt'.
Det kan dock bli problem åt andra håller också. Om hästen skulle få i sig för mycket koppar kan den inte tillgodose sig järnet i sin foderstat, och kommer uppvisa symptom på järnbrist även om hästen faktiskt får i sig tillräckligt med järn. I ett sådant fall hjälper det alltså inte att öka på järnintaget, utan minska kopparintaget.
När det kommer till mineraler handlar det om balans. Vårt Svenska ord LAGOM passar in väldigt bra i detta sammanhang. Man är alltid ute efter att hålla mineralintaget på en 'lagomnivå'.
Tips 2!
Samma sak gäller balansgången mellan kalcium och magnesium. Om en häst får i sig för mycket kalcium är det inte skadligt i sig eftersom den helt enkelt kommer kissa ut överskottet, men det kan rubba kroppens upptag av magnesium. Magnesiumbrist kan yttra sig på lite olika sätt, när man häst hade det fick hon väldigt svårt att bygga muskler och var väldigt 'pigg' i huvudet - nästan nervös. Det är ett ganska vanligt beteende vid magnesiumbrist.

Magnesium finns som pulver som man ibland
kan behöva ge sin häst om den inte får i sig
tillräckligt, men håll koll på kalciumnivån innan
ni börjar med diverse tillskott. Foto: google.com.


Kommentarer
Emelie

Bra inlägg! :)

2010-12-10 @ 18:05:24
URL: http://semlur.blogg.se/


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0