Nellys träningsupplägg

Nu när jag och Nelly vet lite mer vart vi har varandra känns det som om det är dags för lite struktur i vardagen!
Jag har en plan för henne, en långsiktig plan, men den känns lite för ömtålig för att lämna ut på bloggen än.
Alla omkring mig tycker att jag ska rida henne mer än vad jag gör, medan min erfarenhet säger till mig att ta det lugnt med tanke på att hon är en väldigt stor fyraåring som fortfarande växer och behöver tid. Det jag kommit fram till är att jag ska rida henne ganska ordentligt de kommande 6-7 veckorna, kanske hinna med en till tävling och få så mycket ordning på markarbetet jag kan inom den tiden. När den tiden är slut är det dags att åka hem till Sverige igen!
Det känns både lite sorgligt och fantastiskt spännande att komma hem till Sverige igen. Första månaden efter hemkomsten ska Nelly få gå på bete med andra unghästar och bara njuta och vänja sig vid Sverige. Det blir alltså hela juli skulle jag tro. Sedan ska jag bestämma mig för vilket stall jag vill ha henne i, och sedan börjar allvaret igen!



Det jag planerar att göra med henne medan vi är kvar här på Irland är alltså att framförallt få ordning på markarbetet. Det innebär att :
  • jag vill kunna rida henne mindre och mindre med hjälp av goguen och få en mer och mer stabil form i alla gångarter utan den.
  • jag vill att hon ska sluta dra tyglarna ur händerna på mig när det blir jobbigt.
  • jag vill att båda galopperna ska bli stadiga. Hon har redan slutat byta mer och mer men det händer fortfarande att hon lägger in ett byte såfort jag inte är superstadig. I galopparbetet är också målet att kunna rida på rakt spår utan problem med byten, i nuläget måste vi hålla oss på stora volter för att uppmuntra henne till att stanna i samma galopp.
  • jag vill att hon ska bli starkare. Hon har redan betydligt mycket mer muskler och kondition än någon fyraåring här, men när det kommer till faktiskt arbete då lägger hon av ibland vilket gör det sjukt jobbigt för mig, hehe...
Jag tänker fortsätta med upplägget jag har på ridpassen nu, då jag tycker att det fungerar riktigt bra. Vi börjar på utebanan och rider inte längre än 20 min, då med en skrittpause i mitten. Sedan skrittar vi ut i ca 10-15 min. Ibland blir det 30min pass, men inte så ofta. Försöker hålla arbetet kort och intensivt, avskyr att harva runt på ridbanan med unga hästar... De dagar vi bara rider ut ska jag försöka lägga in mer och mer galopp (om underlaget tillåter) för att hålla hennes gräsmage i chack ;) och för att hon tycker att det är så kul!

När det kommer till hoppningen är jag lite... Tveksam.
Hoppar gör hon. Hon har inte nuddat en bom på den tiden jag haft henne. Men jag vill spara lite på henne känns det som. Hon är så himla ambitiös och försiktig att jag inte vill riskera att göra för mycket för tidigt. Dessutom kommer hon hoppa så mycket bättre genom hela kroppen när vi fått ordning på markarbetet att det nästan känns onödigt att hoppa henne innan. Vi kommer hoppa lite, för skojs skull och om det hålls någon hopptävling här på hemmaplan provar vi nog på det också ;)

Bild från löshoppning:

Bakbommen är på knappt 1.10, hinderstöden 1.80. See what I mean?



Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0